November 29, 2008

Good Bye people;)

Hi all,

I guess this is my last post for the yaer of 2008.,coz tomorrow morning,i gonna catch my flight at 10am,and going back to malaysia for 3 months.I might be inactive(i mean online-fs,fb and blogging) for the whole holidays since i dont have internet connection in malaysia.well,here i wanna wish u all happy holidays to whom that already started their holidays,happy graduation to whom graduate this year, congratulation and happy wedding to whom gonna have their marriage soon!glad to hear that;)

Well,since i will going back to malaysia tomorrow,i need to pack my stuffs(obviously)but i am sooo lazy.OMG.since this morning i opened my bag(the huge one),and i stared at it,hoping that all my stuffs already in there.lol.i took out all my stuffs and suddenly i didnt have mood to pack,argh.and i started watching movie,"step up"(even though i watched it before,but still,i didnt want to pack my stuffs,sigh).then i onlined using my compaq,but i couldnt find where i put the battery.argh.i searched it every where in my room,but i couldnt find it.i didnt remember where did i put it.the more pressure i felt.sigh.

And right now,my room is still messy.my clothes are every where.looking at them,the lazier i feel.haha.i MUST pack them by tonight!yeah!haha.well,to whom who read my blog,thanks a lot guys and wishing u all,all the best,happy eid adha,and a very happy new year!

btw,these are some pics of my room.hehe:D



haih,bersepah bangat ini!+_+



hehe,half way packing.ade la gak progress kan:D

p/s:kan best kalau ade doraemon?:P

November 28, 2008

Christmas Eve

Hello guys!
Here I go again,hehe,at last,libératé est à moi!yay!hihi.well,smalam pas abes xm,aku,iqah,bad,linda g jalan city,plannye nak tgk christmas tree tu laa kat Collin st,kat city la obviously la kan.but before we went there kitorang g freddo's makan eskem paling sedapp kat dunia!haha,lg sedap eskem tu,sbb anas belanje!thx anas;)halaa,nx sem dah xde engineering analysis da,sure ko xde tanye aku lg,pas2 sure aku xbole nak mtk ko belanje lagi,down gile aku.haha.sori anas,kidding:D:D:D.ok,bck to stories,pas makan eskem kat freddo's,kitorang terus g city.

Aku sebenarnye mmg teringin gile la nak ade kat melbourne time Christmas day,nak tgk derang nye celebration,yela kalo kat msia kan cm xde la meriah sgt kan,but dunno how is it here.rsnye cm gemilang je celebration derang.huu~and kat city pon,dah byk laa bintang2 kelihatan bergantungan,begitu juge dgn pokok christmas.hehe.mmg cantik laa.thats why me and my friends went there last night,dismping meraikan aku yg da abes xm,hehe,melihat2 la juge melbourne di waktu mlm,coz kitorang sgt2 aa jarang kua time mlm,cm xsuke sgt,nnt ramai org drunk.haih.

ckp pasal christmas eve ni,kalo kat cni,kat shopping cmplex sume da byk da jual christmas choc yg best2,lawa2 and murah la jugak.ala,kalo kat msia cm kueh raye yg org jual sempena nak raye(erk,bole ke samekan cm2?)haha.pas2 christmas cards and gifts pon byk sgt on sale skg.mmg best la,tp kene beware gak la kalo nak beli choc tu,coz not all choc can be eaten by us.hehe,sbb ade derang letak wine/alcohol and some other stuffs yg xbole di makan as muslim.so,kene tgk bebetul laa ingredients tu kan.

btw,these are some pics taken by us;)



from left:bad,linda,iqah,ita



cantikkan christmas tree ni?;)



xtau la ape tah name bende ni,but its not a church!:P



haa,this is federation square,cantik kan?



kat federation square gak,from left:ita.linda.bad,iqah

November 26, 2008

untukmu wanita..

Mampukah aku menjadi seperti Khatijah?
Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
Penawar hati kekasih Allah
dan senang rela bersama…

Susah

Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijak
Pendorong kesusahan dan penderitaan
Tiada sukar untuk dilaksanakan…

Mengalir air mataku
Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah
Akur dalam setiap perintah
Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang
Tiada memiliki harta dunia
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga…

Ketika aku marah
Inginku intip serpihan sabar
Dari catatan hidup Sarah….

Tabah jiwaku
Setabah umi Nabi Ismail
Mengendong bayinya yang masih merah
Mencari air penghilang dahaga
Di terik padang pasir merak
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah
Pengharapannya hanya pada Allah
Itulah wanita Hajar.

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman
Bersinar indah, harum tersebar
Bagai wanginya pusara Masyitah

p/s:repost from a blog of friend of mine.

November 24, 2008

muhasabah..:)

Salam to all,
First of all,i wanna apologize especially to people that i used to anger,and to people yg penah terase,or pape rs yg aku penah wat,or rs xbes or yg sewaktu dgnnye.Im so sorry coz slame ni,aku xsedar aku marah2 cm2,im not suppose to marah2 like that,and now i realized betapa cetek nye tahap kesabaran aku:( Ya Allah..br aku sedar,how bad i was slame ni,my patience towards people mmg sgt rendah,bile xpuas ati sikit,nak marah2..Ya Allah..i dunno how to say,how regret i am right now..

Thanx to kak tmc yg bg tarbiyyah to me,akak mmg byk ajar saye slame ni,tp saye je yg xsedar..saye xpenah nak amek bebetul ape yg kak tmc ckp/ajar/tegur..kak tmc salu ckp,Allah sangat sayang saye,tp saye xpenah nak hrgai sume tu,kak tmc salu suruh saye sabar kalo terime ujian Allah,tp saye xpenah nak apply bende tu..sbnrnye mmg sgt byk kak tmc dah ajar care nak control marah ke ape,kak tmc salu ckp Allah bersama org yg sabar,tp saye xpenah nak amek peduli..ya Allah,now i know how bad i was..O Allah,please..please..forgive my sins..insyaAllah,from now on,aku mtk sgt sesape,kalo nampak aku cm nak marah2 tu,please please please igtkan aku,for being patience,igtkan aku kalo aku lupe,.i wanna be like Fatimah coz i wanna get someone like Ali=)*sure kak tmc kenal ayat ni,hehe:D*

Whatever it is,i really wanna change my attitude,please please igtkan aku when i do wrong.i really need help to be someone better=)=)=)

November 23, 2008

malaysia here i come~!!

hello guys!
hehe.less than a week,aku nak balik msia~!wallaweyhhh~!!mantap2.erk,tp aku ade lg 1 xm laa.huu~

haihh,xsabar tol nak balik msia,xtau la apsal,last year xde lah homesick sgt nak balik cm skg,myb sbb byk sgt bende yg jadi kat msia kot,like after my late dad passed away,yg aku xsempat nak balik,pas2 raye pon xbalik,then memacam bende gak jadik.and the most important thing,aku teringin bangettt nak makan keropok lekor ngn otak-otak(ni sebab ko la ni iwan!:P).tapi xpe,heh,less than a week,sabar ita,sabar..hihi:D

heh,sat g ku mahu bershopping-shoppingan kat dfo essendon.wahh,bahagia sungguh hidup ini selepas xm,hihi:D*gaye serious cm dah xde xm lagi pasni.adeyhh*ahh,pedulik hape aku,xm tetap xm,shopping mesti diteruskan.hehe.

oh,aku patut stop disini.iqah sudey bising suro aku mandi.hahah.ok guys,c ya in msia terchenta!daa~:D:D:D

November 22, 2008

terima kasih,ibu..[part 2]

"Eh,bila ibu sampai?Lisa tak sedar lansung,bu!" anak kecil itu memeluk erat wanita berbaju kurung hijau lusuh tatkala melihat kelibat wanita itu.

"Dah lama dah ibu sampai," senyum Hasnah,lembut.

Kusyuk benar anak kecil itu meneliti lukisan pemandangan di dinding kamar kecil itu,sehinggakan kelibat ibu kesayangannya sampai pun,dia tidak perasan.

"Ibu,pemandangan dekat gambar tu,cantik kan,bu?,"Lisa bersuara,perlahan sekali.

Hasnah menggangguk smbil tersenyum.Redup benar melihat kegembiraan terserlah dari air muka anak kesayangannya itu.Hasnah memegang lembut tangan Lisa,berdoa agar duit untuk pembedahan anak nya itu dapat dikumpulkan dengan segera.

"Ibu,Lisa teringin sangat nak pergi tempat kat dalam gambar tu lah,bu..nnt ibu bawa Lisa ke sana bila Lisa dah boleh balik rumah,ye bu!'" rengek anak kecil itu.

Hasnah senyum kelat.Tidak tahu apa yang perlu dijawab dengan permintaan Lisa.Hasnah tahu,dalam keadaan kewangannya yang tidak stabil itu,tidak mungkin dia boleh mempercepatkan pembedahan Lisa,sekaligus membawa Lisa pulang kerumah dengan segera.

"Lisa,Lisa rehat dulu ye sayang..ibu mahu pergi kerja,"kelihatan air mata wanita separuh abad itu bergenang di kelopak matanya.

Lisa menggangguk perlahan.Walaupun berat hati Lisa untuk membenarkan ibunya pergi,tetapi anak kecil itu faham tanggungjawab ibunya.Lisa peluk ibu kuat-kuat.Tidak semena-mena air mata yang ditahan-tahan oleh Hasnah,gugur jua ke pipinya.Disapunya air mata itu dengan perlahan,dia tahu,dia perlu kuatkan hati untuk menghadapi ujian Allah.Dia tahu,Allah lah sebaik-baik perancang.

*****************************************************************************************

"Lisa!Lisa!"

Suara kecil itu benar-benar mengganggu tidur lena Lisa.Lisa menggosok-gosok matanya sambil melihat keadaan kamarnya yang agak suram pagi itu.Lisa lihat lagi,keadaan kosong.Tiada siapa-siapa di dalam bilik itu.Sedang Lisa melihat keadaan sekitar kamarnya,pandangan Lisa terhenti sekali lagi pada potret pemandangan yang tergantung di dinding bilik putih itu.Kali ini Lisa renung gambar itu dalam-dalam.Terasa sungguh damai sekali hatinya ketika itu.Lisa lihat sekali lagi gambar itu,kali ini berdoa agar dia akan ke sana suatu hari nanti.Dia tidak tahu mengapa,acap kali dia merenung gambar itu,dia merasakan suatu perasaan yang indah menyelinap dalam segenap penjuru hatinya.Dia berasa tenang sekali.Ketenangan yang dia tidak pernah kecapi selama ini.

"Lisa!Lisa!"

Lamunan Lisa terhenti.Suara itu benar-benar membingungkan Lisa.Anak kecil itu melihat sekali lagi keadaan sekeliling kamarnya,lebih tekun kali ini.Tiada apa yang Lisa dapat perhatikan selain potret di dinding putih itu dan jendela kamarnya yang terbuka luas.Anak kecil itu menggosok-gosok matanya buat ke dua kalinya.Dia kelihatan bingung.Dari mana suara yang memanggil Lisa itu?

"Lisa!Di sini Lisa!"

Kali ini suara itu lebih kuat dari yang sebelumnya.Lisa melihat sekali lagi ke jendela bilik itu.Alangkah terkejutnya anak kecil itu..


bersambung..

November 20, 2008

terima kasih,ibu..[part 1]

hi all,
this short written by me,as i am so bored right now.huu~.actually,i already wrote this story,but i edit lil bit,but basically the story is the same.hehe.enjoy~


Pintu bilik itu dibuka perlahan.Kelihatan anak kecil masih tidur lena dibuai mimpi yg indah,dibaluti dengan selimut putih yg kelihatan agak lusuh sedikit.Tirai tingkap dibuka perlahan.Cahaya sang mentari menyelinap masuk ke segenap penjuru bilik kecil itu.

"Ibu..bila ibu datang?," anak kecil itu menggosok-gosok kelopak mata tatkala melihat ibunya berdiri di birai katil.

Wanita itu tersenyum.Kedutan di muka kelihatan jelas sekali.Tangan wanita itu mengusap lembut ubun-ubun anak kesayangannya.

"Ibu baru sampai,Lisa.Lisa tidur nyenyak tadi,jadi ibu tak mahu ganggu Lisa tidur,"jawab wanita itu sambil menggenggam erat tangan anak kecil itu yg berselirat dengan wayar-wayar berisi darah.

"Ibu,Lisa takut,bu..Lisa takut tinggal di sini sorang-sorang.Lisa mahukan ibu.."

Manik-manik putih kelihatan berguguran dari kelopak mata anak kecil itu.Lisa memeluk erat ibunya.Rasa seperti tidak mahu melepaskan pelukan itu.

Hati Hasnah sayu.Bukan Hasnah tidak mahu menemankan Lisa di hospital itu,tetapi Hasnah perlu mencari duit untuk menanggung kos perubatan Lisa.Sejak suami Hasnah meninggal dunia 2 tahun lepas,Hasnah lah yang mengambil alih sebagai ketua keluarga,membanting tulang 4 keratnya itu.

"Ibu,.bila Lisa bole balik rumah,bu?Lisa tak mahu tinggal di sini lagi,Lisa tak mahu masuk dalam terowong tu lagi,Lisa tak suka,bu..Terowong tu buat telinga Lisa rase bingit.."
Hasnah meleraikan pelukan erat anak kecil itu.Direnungnya muka cengkung anak kecik itu tepat-tepat.

"Lisa,kalau Lisa ikut cakap doktor,Lisa rajin makan ubat,ibu percaya,Lisa akan cepat keluar dari sini.Tapi,Lisa kena janji dengan ibu,Lisa kena ikut cakap doktor,ok?"

Keluhan kecil dilepaskan oleh Lisa.Lisa hanya mengangguk perlahan.Diam.

"Lisa,ibu kena pergi kerja sekarang.Kalau ada apa-apa,Lisa boleh bagitahu doktor atau nurse ok?,"

Sekali lagi Lisa mengganguk perlahan.Berat benar rasa hatinya melihat ibunya pergi.

*****************************************************************

Lisa masih ingat lagi,suatu ketika dulu,Lisa pernah pengsan ketika bermain di halaman rumah.Lisa tidak sedar apa yang berlaku selepas itu,tetapi apa yang Lisa masih ingat,Lisa tersedar di atas katil,di bilik itu.Mata ibu merah waktu itu.Lisa pelik lihat ibu.Ibu seakan banyak menangis,tetapi bila ibu lihat Lisa sedar,ibu senyum.Ibu menggenggam erat tangan Lisa.

Lisa tidak faham,kenapa Lisa kena tinggal di bilik itu.Lisa tidak faham,kenapa Lisa harus hidup dengan wayar-wayar itu.Lisa tidak faham,kenapa ibu selalu menangis.Lisa hanya mahu pulang ke rumah,ibu.Lisa mahu tidur bersama-sama ibu.Adakah ibu benci Lisa sebab Lisa nakal?Kalau sebab itu ibu tinggal kan Lisa di bilik kecil ini,Lisa janji,bu..Lisa janji Lisa takkan nakal lagi.Lisa janji pada ibu,Lisa akan jadi budak baik,Lisa akan dengar cakap ibu..Ibu,Lisa rindukan ayam goreng ibu..Lisa tak suka makan ubat-ubat yang nurse tu bagi.Pahit,bu..tak macam ayam goreng ibu..

Rindu benar anak kecil itu untuk pulang ke rumah nya.Sesungguhnya dalam usia yang mentah,dia masih tidak faham mengenai tumor otak yang dihadapinya.Bukan Hasnah tidak mahu menjalankan pembedahan,tetapi kos perubatan yang terlampau mahal tidak termampu oleh Hasnah untuk mencarinya.Hasnah redha dengan ketentuan Allah,tetapi itu tidak menghalang Hasnah untuk berusaha mencari wang demi menyembuhkan penyakit anak kesayangannya yang makin kritikal.

Berita yang disampaikan doktor mengenai tahap kesihatan Lisa semalam benar-benar merunsingkan Hasnah.Naluri keibuannya meruntun mahu melihat Lisa kembali ceria seperti lenyap begitu sahaja.tahap kesihatan Lisa semakin kritikal dan pembedahan mesti dibuat segera.Bingung Hasnah memikirkan untuk mencari wang sebanyak ratusan ribu ringgit.Hasnah hanya mampu berdoa kepada Allah dan Hasnah benar-benar yakin,pasti Allah merancangkan sesuatu yang terbaik untuk dirinya dan juga Lisa..

bersambung..

******************************************************************************

November 17, 2008

happily never after

hehe.currently addicted to this song.best2.lyrics pon best,happily never after by pcd.enjoy~!;)

I don't think I want this anymore

As she drops the ring to the floor
She says to herself: 'You've left before'
This time you will stay gone, that's for sure

And he shouted something else
She dragged her suitcase down the path,
To the driveway.
She had never gone that far.

Normally this would be the time
That she would let him talk her out of leaving,
But this time, without crying,
As she got into her car, she said,

No, happily never after
That just ain't for me, because finally
I know I deserve better after all,
I'll never let another teardrop fall.

As she drove away she starts to smile,
Realized she hadn't for a while.
No destination, she drove for miles
Wondering why she stayed in such denial.

Laughing about the way he shattered something else
To drag her suitcase down the path,
To the driveway.
She had never gone that far

Normally this would be, the time that she
Would let him talk her out of leaving,
But this time, without crying,
As she got into her car, she said,

No, happily never after
That just ain't for me, because finally
I know I deserve better after all,
I'll never let another tear drop fall.

I'm done, I'm done, said I'm so done (So done, done, done, done, done)
I'm free, I'm free, I'm free
Free to be me.

She inhales an air she'd never breathed before
Cure of no drama no more.

She said
{3x}
No, happily never after
That just ain't for me, because finally
I know I deserve better after all,
I'll never let another teardrop fall.

ooowwoooooooowww

Another teardrop fall

November 16, 2008

seriously,.

Hello everybody,.hurm..actly dunno what to jot down,but feel kinda wanna update my blog.hehe. well,apparently im not really in a stable state,lol,feel so pressure with exams,enrolment problem,and other stuffs too.and lately i always dream about my late dad.sigh~ that make things even worst,i feel so homesick and what i really want right now is to get it done,and going back home asap.it will always be like this, when it comes to exam,i feel like i screwed up.i feel the serabutness inside my head.lol.easily broken and fragile.sigh.

well,let forget about the serabutness thing,haha,smalam i was so bored.then sesaje je laa bukak2 ebay,pas2 nampak satu handbag lawa,fuhh~ mantap dowh.then sesaje je la,sbb bosan kan,i bidded the handbag for aud1.75 and got another handbag,that one i bidded for aud25.95.pas2 a few hours after that,i got an email,told that i won the handbags!haha.adeyh.mantap gile,beli handbag aud1.75 (rrp aud50) and aud25.95(rrp aud 125).adeyh.tu la dia,igt nak memaen je bid,pastu mng lak kan,so xpe la kan,seb bek murah.hehe.tp cm bes gak,haha.cane laa aku xaddicted ngn si ebay ni.terlalu menggoda.tergoda aku.haha.

esok plak my rumet balik msia,tinggal laa aku kesorangan.my housemates plak nak g adelaide 20hb ni,which is aku xabes xm lg ms tu.mmg kene tinggal sorang2 laa aku kat umah ni:'(adeyhh,seb baek cik asiah sudi nak teman ak kat umah ni,kalo x,bukn takat mati kutu,semut pon bole mati tinggal sorang2 kat umah ni.hahah.

ok lah kawan2 sekalian,hehe,saye mau smbung blaja.doakan la saye ni bole jawab xm and bole cepat balik msiaaaaaaa~~huuu~

p/s:to budak yg aku geram2 kat previous post tu,enough said,im sorry.

November 13, 2008

A must do and must buy list (before going back to msia)

Hi all,
First of all,sorry those yg tertunggu2 ke'update'an blog ni, coz im lil bit bz lately for final plus some other things yg membuatkan xsempat nak update blog ni.well,sedar xsedar,dah makin dekat rupenye nak balik msia,17 days to go.hehe.makin dekat nak balik msia,bermakna makin dekat nak xm la kan,which is lagi 5hari~~wawawaa~~haha.btw,before nak balik msia ni,who knows kan,dlm keghairahan aku nak balik msia,i still have my target what should i done before going back to msia.hehe.okay,here we goes..

1. First of the most,mesti la g shopping kat DFO Essendon!yeah,.since last year kot nak g sane,tp tak terpegi2,tp this year,kene gak pegi.

2.Nak g Starbucks,haha.tp seriyes dowh,da lame x minum my fav double choc blended cream.wahhh~~mantap!:D

3.Freddo's.Menikmati ice cream paling sedap dlm dunia.owhoo~

4.Queens Victoria Market.beli cherries for bring back to msia.memandangkan anak buah aku suke gile buah ceri,so,beli la utk dia kan;)

5.Brunswick.membeli baklava yg best.bak kate mak aku,nak 'kuih ulat'.lol.just becoz bentuk baklava tu cm ulat.haha,tp sedap!;)

mm,tu je kot?haa,.yg ni plak,a must buy list,before balik msia:D

1.A set of dishes (Correll) - a request from my mum.*cane la aku nak bawak naek flight nnt?.sigh*

2.3 bottles of perfumes - a request from my sisters,and from her fren as well.

3.Cherries - a request from anak buah aku.haha

4.Baklava - a request from my mum

5.chocolates - a request from my frens.

6.jackets,jeans,handbag - a request from myself laa!haha.

mm,.i think that might be enuf to mengosongkan my purse.haha.adeyhh,.well,that all for today,hope to see ya guys in msia!;)

November 09, 2008

10 tips utk hilangkan bosan

Anda bosan?hah,ni ade tips kalo bosan2 ke kan, ye arr cm kalo korang dah abes xm ke,xtau nak wat ape,or cm aku skg,belom xm ag,tp bosan gak sbb asek kene stadi,so aku come up ngn tips utk ilangkan bosan nih,korang try aa,.konfem bole laa kurangkan tahap kebosanan yg terlampau cm aku skg.haha

1) Korang bilang bilangan rambut yg ade kat kepala korang,sape yg rambut pendek tu,bole berdiri depan cermin,pas2 bilang satu2,kalo tersalah kire,bole ulang lagi skali.

2)Bagi yg botak,mungkin care kat atas xapplicable,tp xpe,korang bole try bilang bilangan bulu kat kucing/kambing/binatang yg berbulu.kalo xde kat sekeliling umah korng,xpe.bole gak kire bilangan semut/anai2 kat dapur umah korang.

3)korang g cuci pondok telefon kat sekitar kawasan uma korang/tempat tinggal korang.selaen bole ilangkan bosan,korang leh gak wat amal kebajikan kan,dapat pahale,sure ketue kampung sayang gile aa kat korang,untung2 dia kawenkan korang ngn anak dia.hahah.

4)korang g wat2 havoc kat umah korang.kalo sape yg ade rumet,korang wat2 laa cm psycho sikit,bawak pisau dapur tu,.pas2 stare kat dia,kalo dia tanye pape,korang gelak kuat2.sure korang xrs bosan da pas2.

5)bg yg suke berkebun,ni mungkin cadangan menarik,korang g laa tanam pokok jagung kat dalam pasu bunge mak korang,kalo ade pokok bunge kat situ,korang tukar je ngn pokok jagung tu,kalo mak korang tanye,mn pokok bunge dia,korang ckp je aaa bunge bukan bole wat hasil pon kan.

6)bg yg suke exercise plak,korang g tawaf kawasan umah korang sebanyak 7pusingan,wat laa dlm 20 kali cm2.disamping bole ilangkan bosan,bole praktis utk tawaf kat mekah nnt kalo nak g haji nnt.

7)care yg ini xbape digalakkan,tp kalo da mmg xtau nak ilangkan bosan,bole laa try,.korang g lari2 kat sekeliling kg,smbil jerit2 mtk tolong2.wat gaye2 yg mencemaskan sikit.korang jerit aaa sekuat yg bole.kalo org tanye,nape?korang ckp aa tolong ilangkan bosan korang.pas2 konfem korang dapat hadiah sebijik pelempang.xpon,beberapa bijik gak laa.sbb tu,care ini xbape digalakkan terutama kpd mereka yg dibawah 18thn.

8)kalo korang ade kucing,korang g la mandikan kucing tu,mandi bersih2,biar wangi sikit.kalo sape2 yg xde kucing,tp korang ade binatang peliharaan yg laen,mcm kambing ke,lembu ke,bole gak laa try.tp make sure kambing/lembu tu wangi lepas dimandikan.kalo x,sia2 je korang mandikan derang.

9)bg yg ade halaman umah yg berpasir,mungkin ni tips yg best utk korang,korang g laa wat istana pasir depan umah korang tu,xsemestinye istana laa,wat laa bentuk2 yg menarik,ikut kreativiti korang,pas2 letak laa tapak sulaiman ke kat sebelah tu,nampak sikit cm kat tepi pantai.kalo xde tapak sulaiman,korang letak ikan puyu ke,ikan bilis pon bole laa,tp jgn letak berudu sudeyy.

10)paling tak pon kan,korang g laa bukak buku spm,(even korang da abes spm),pas2 wat2 study cm korang nak spm.struggle laa wat soklan2 tu,cm spm tu esok nye.sure mak bapak korang bersyukur ade anak cm korang.

haa,.tu la 10 tips yg bole aku kongsi ngn korang dikale aku bosan ni.haha.smoga tips tu dapat laa membantu korang menghilangkan bosan,drp wat bende2 xberfaedah kan,at least ade gak kebaikan yg korang wat.hehe.slamat mencube!:D

November 06, 2008

hush hush

Lagu ni best,currently addicted with this song,hush hush by pcd. i like this song coz the lyrics aa basically mmg mantappp!haha. for me,mcm menunjukkan ppuan tu xperlu pon laki tu dlm life dia utk to be the best,she can do on its own. aku ni,kalo bab2 ppuan ni,mmg sensitif sikit,haha,xtau laa coz i was from all girls school ke ape kan,tp, bg aku laa, ppuan pon bole survive without men!opss,.sorry to men outside there,no offense:D. what im trying to say is, jgn lembik sbb laki,be independent,jgn terlalu mengharapkan lelaki dlm hidup ni.and aku sgt2 mementingkan pride as woman.huuu~so once if ade laki yg wat pape to me,anything laa yg aku rs xhormat pride aku as ppuan,thats it.haha.myb aku da bese hidup independent since i was small without men in my life kot,xtau laa kan.:D

Oooooh ooooh
I never needed you to be strong
I never needed you for pointin' out my wrongs
i never needed pain,i never needed strain.
My love for you was strong enough you should've known.
I never needed you for judgement
I never needed you to question what i spent
I never asked for help, I take care of myself, I don't know why you think you got a hold on me.
And it's a little in the conversations
There isn't anything that you can say.
And my eyes hurt, hands shiver, so look at me and listen to me because,

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

I never needed your corrections
On everything from how i act to what i say
i never needed words, i never needed hurt, i never needed you to be there everyday
I'm sorry for the way i let go
Of everything i wanted when you came along
But i am never beaten, broken, not defeated
I know next to you is not where i belong
And it's a little late for explanations
There isn't anything that you can do
And my eyes hurt, hands shiver, so you will listen when i say baby

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

No more words
No more lies
No more crying ooh ooh
No more pain
No more hurt
No more tryin' Oh Oh Yeah
Because

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

Yeah Oh
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby


p/s:erk,jgn salah anggap lak eh,aku bukan heartbroken.haha.just suke lgu ni sbb it shows ppuan tu very strong.thats all;)mm,but it can apply to laki gak kot,kot2 sape yg baru heartbroken or yg still xbole lupekan ex dia ke,.hehe.take this song as ur motivation:D

November 05, 2008

usaha memburukkan imej Islam?

THE Australian Muslim community has accused the Federal Government and police of double standards over their treatment of a free online game in which the aim is to kill as many Muslims as possible.

Keysar Trad, president of the Islamic Friendship Association, wrote to Attorney-General Robert McClelland expressing outrage over the game, Muslim Massacre, saying it teaches young people to "further hate Muslims" and encourages them to carry out "acts of discrimination, vilification or outright violence against Australian Muslims".

The game, launched as a free download on the anniversary of the September 11 terrorist attacks, invites players to take control of an American "hero" and "wipe out the Muslim race with an arsenal of the world's most destructive weapons".

The game was created by Eric Vaughan, a 22-year-old programmer from Brisbane who is a part-time service station attendant.

In an email interview, Mr Vaughan said he had not been contacted by the police or Government over the game.

"People will think I am a terrible person, but I believe that Muslims' regard in society is now just that little bit more accepting because of what I have done," Mr Vaughan said.

In his letter, Mr Trad said he believed Muslim Massacre was a breach of the sedition provisions of counter-terrorism laws and laws that prevent the incitement of violence against sections of Australian society.

In its response to Mr Trad the Attorney-General's department gave an explanation of Australia's content classification and racial discrimination laws and the government bodies in charge of them.

Mr Trad accused the Government and police of applying counter-terrorism laws selectively. "I could imagine what would have occurred if the game had been developed, God forbid, by a Muslim with Western people as the targets. The people would have been immediately subjected to criminal prosecution," he said.

The Attorney-General's Department said it was up to the Australian Federal Police to investigate whether the game breached sedition laws.

Mr Trad said he received a response from the Federal Police "telling me that I can complain to the Australian Communications and Media Authority (ACMA) if I wished".

But it is unlikely ACMA can do anything to have the game removed from the net as it is not hosted on Australian servers.

A Queensland Police spokesman said the game had been examined and "no offence was detected", but it had been referred to authorities in Canada where the game is hosted.


Asher Moses,November 4, 2008

Source: The Age,Australia.

November 04, 2008

Pesanan kpd wanita spt saya;)

-Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.(Riwayat Muslim).

-Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka ia adalah perempuan zina,dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. (Riwayat Ahmad, Thabarani dan Hakim)

-Dikahwini wanita itu kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.

-Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabarani, Anas bin Malik).

-Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaaan berhias bukan untuk suami nya dan muhrimnya adalah seumpama gelap gelita di hari kiamat, tiada nur baginya. (Riwayat Tarmizi)

-Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya, tidak diterima sembahyangnya, sehingga ia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya (meminta maaf). (Riwayat dari Hassan).

-Wanita yang taat pada suami, semua burung-burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristigfar baginys selama ia masih taat pada suaminya dan diredainya (serta menjaga sembahyang dan puasanya.

-Dari Muaz bin Jabal bersabda Rasululllah SAW: Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka

-Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama, maka Allah memasukkanya dalam syurga lebih dahulu dari suaminya(sepuluh ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminya di dunia maka mendapat pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan mengadapnya.

-Ya Fatimah, jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya dan memotong kumisnya dan mengerat kukunya, memberi minum Allah akan dia sungai syurga, diiringi Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kubur menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga serta mencatatkan Allah baginya kelepasan dari neraka dan selamatlah ia melintasi titian Siratul-mustaqim.

-Mana-mana wanita yang berkata kepada suaminya “tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebajikan pun”. Maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun, walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada malam hari.

-Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan.

-Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah (perang sabil).

-Apabila wanita melahirkan anak keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.

p/s: Allah is sweet!;)

November 03, 2008

untitled

hi all,
mm,actly otak tgh tepu,wat engr analysis td.haih.xtau nak tulis ape,tp cm pressure gak nih,ngn final nih.xtau la sempat ke x nak study sume b4 xm,.haih.padan mke aku gak la kan,sape suro memaen aritu(err..tp kalo aku xmemaen pon,aku rs sme je kot.lol):D

Mm,.ape eh nk cite,xde cite best aa.lately sume cite dibekukan sementara,memberi laluan kpd xm.haha.mm,ari jumaat ni,rumet aku dah abes xm,mmg enjoy sakan laa dia kan,.siap da plan2 da nak shopping,tensen je aku,.haha.dah ler dia balik msia the day before my first paper,haih,.loner laa aku nnt nihT_T.

*blank*

haha,ok lah,xtau nak cite ape.wish me luck.
;)

October 31, 2008

re-enrolling

431-325 Stochastic Signals and Systems
431-330 Design Laboratory
431-324 Control 1 (Classical Control)
116-009 French Intermediate Language and Cultural A**
431-327
Communication Systems
431-329 Fields and Transmission Lines**
431-336 Neurons:From Action Potential to Learn'g**
640-381 Principles and Applications of Sensors**

Hello everyone,
Well,how u guys going with the xm?sure sume tgh bz study for the xm kan?pape pon,best of luck to u all!;)

I just re-enrolled for my subjects nx year,.tuh kat atas tuh,sume subject yg aku amek utk nx year.Yang ade tande asterisk tu(**) subjects electives aku,as in subject yg aku pilih.personally,I dunno whether i did the right decision ke tak,haha,coz for my electives,I think sume org xkan sangka aku amek subject2 tuh,i mean kalo cm french tu,myb org dah ramai tau aku mmg wat french pon since awal thn this year,tp cm neuron ngn sensors tu,cm agak pelik gak laa,tp I think i MIGHT like it,coz neuron tu,aku tgk overview subject dia cm ade biology2 sikit laa,as in hows the neuron in the brain works,the potential difference in the brain,and something like that.On the other hand,sensors tu plak actly from physics department,aku cm berminat nak wat subject tuh coz dia berkaitan ngn quantum physics and modern physics,and i think i MIGHT like it coz i like quantum and modern physics,hopefully laa kan,.haha.

Yang field transmission tu plak,im really not sure wanna to take it or not,my course advisor recommend me to take signal processing,tp..aku xbp suke wat lab,.huuu~so,aku amek je la field transmission nih,sbb xde lab,haha,bole x cm2?adeyhh.suke suki je aku pilih2 cm2,dah laa its about my future,isk.
nih,kalo telekom tau aku wat subject merepek2 nih,mau je kene bebel,hihi.alaa,dak2 telekom france pon,same je,wat subject merepek kan,so,aku pon bole je wat suke suki aku.hehe:D

hurm,pape pon,hopefully ape yg aku pilih tu,mmg aku akan minat laa,hehe,pape pon,nx year dah 3rd year!yay!haha.*xpepasal je kan?*lol.i gonna stop now,kene stadi for final,hehe,gambate ita-san!:D

October 27, 2008

Teacher,student 'had lesbian affair'

A high school teacher and a young female student regularly met in secluded parks so they could engage in sexual activities, a court has been told.

The Brisbane District Court was on Monday told that Amanda Louise Thompson, 28, fell for a 14-year-old student who cannot be identified, when she was teaching at a high school south of Brisbane in April 2003.

The court was told Thompson, from Boronia Heights, initially took the teenager under her wing when she discovered the student had an eating disorder.

Prosecutor Todd Fuller said the pair became firm friends but that the relationship "spun out of control" over the next three years.

He said the pair quickly became inseparable and that they would regularly stay the night at each other's house.

The court was told they also took holidays together and that Thompson showered the student with gifts and notes.

Mr Fuller said the girl started lying to her parents so she could sneak out and meet up with Thompson.

He said they would organise regular trysts in local parks, where they would engage in oral sex and mutual masturbation.

The court was told that on a number of occasions Thompson would also penetrate the girl with everyday items such as a lollipop and a necklace.

Mr Fuller said the girl's parents became suspicious of their relationship and asked them repeatedly to keep the bedroom door open when Thompson stayed over.

He said Thompson's husband - who she later divorced - was also suspicious and that staff at the school had held a number of meetings to discuss the appropriateness of the teacher-student relationship.

The court was told Thompson repeatedly denied there was anything untoward about their friendship.

On Monday, she pleaded not guilty to one count of maintaining an unlawful relationship with a child between April 2003 and 2005.

The victim, who is now 19, will give evidence in a closed court.

The trial continues.


Source: yahoo!7news.
p/s:mmm,no comment.

October 26, 2008

beza antara cinta dan keinginan utk memiliki,.

Hello guys!well,haritu i read a blog of my fren,and he comment about an ayat-ayat cinta film,i dunno what kind of film is that,so i tried to dload it,coz his comment was pretty good for the film.Then when i watched the film,it was good,but myb not my type of film la kot,ok laa,.so so..but ape yg aku tertarik with that film is the last part of that,when maria says somethng like now she knows the difference between love and lust,.

Well,myb ade yg still cm xpaham kan,nape laa aku tertarik sgt ngn dialog tu,and myb de yg xpaham sgt kot ape maksud dialog tu,haha.actly aku sndr pon xpaham sgt,tp,this is what I think laa,.

hurm,i believe most of us penah rs heartbroken,xkesah laa sbb ur ex tu leave u to be with other guy/girl or ade sebab2 laen,and myb kite rs cm xbole terime bende tu,i mean xbole terime bile ex kite wat cm2,.sbb kite dah syg sgt2 kat dia..here where the dialong come from,.for me,CINTA is when u really2 love someone and kalo bole kite nak ngn dia,always be with her,spend precious moments together,happy together and so on,but there are some circumstances where all these cant happen,and ur CINTA is teruji.for me,CINTA is when u want ur partner be happy,even keadaan memaksa she/he wont belong to u,u sacrifice urself,ko gembire bile dia gembire,u terime ape yg berlaku dgn redha,coz u CINTA dia.

On the other hand,KEINGINAN UTK MEMILIKI is u xkesah walau ape keadaan sekalipun,ko nak gak ngn dia,xkesah laa korang hepi ke tak ke,ko nak gak ngn dia.even that u r together,but myb he/she doesnt really happy,but u dont mind,as long as she/he is with u.u said u love her,but actly u r not really coz whether u realize or not,u are more to wanna get her/him,u dun want other people with him/her.thats sound selfish,but thts happen when KEINGINAN UTK MEMILIKI is more than CINTA. KEINGINAN UTK MEMILIKI will turn u to other person,will change ur personality,when the person that u want couldnt be urs,.

CINTA and KEINGINAN UTK MEMILIKI sound similar,but they are different,really different.well,they are just my opinion tho,i dunno whether u guys have a better opinion than mine,then we can share;)

October 23, 2008

borak kosong:D

Hi everyone,
mm,now sume tgh bz kot nak final kan,well,.good luck everyone!actly xtau nak tulis ape,hahah,tp rs cm dah lame je xupdate blog nih,.well,currently im addicted with slr plak,.haih,susah ler cmnih.im targetting to get a dslr by nx year,tapiiii,.br jeee beli dg cam awal thn arituuu,cacat tol aku nih,haha.tgk la cne nnt,kalo poket bocor,xde aa kot,tp rsnye aku nih,sanggup xmkn,if i really want something,haih,payah tuh.

well,skg enrolment utk subject nx year dah bukak,but aku xenrol lg,xtau nak majoring in ape,huuu~control kah?telecommunication kah?adeyhh,.tidak ku tahu aku minat apa,owh itaa!haha.hurmm,elective pon xtau nak wat ape,rs cm nak amek photography,tp kang xpepasal kene bebel ngn telekom,haha,or myb nak wat music ke,at least bole blaja maen instrument ke kan,tapi,cm not worth la plak kalo wat music kat uni,better wat private lesson ke kan,.sigh~ i think i might end up with french again,haha,tu je yg cm ok,smbung je la wat french,smpai abes,bole dapat diploma in french,degree in electrical engr,cm bes je?lol.

mm,the last 2 weeks ni,byk tol keje kene siapkan in one shot,.adeyh,sabar je laa..xsabar gile rs nak balik msia nih,haihh~
*tetibe teringat sate and kropok lekor yg bes*
adeyh,meleleh air liur sat,hahah.well,dah merepek nih,ok la,i think i gonna stop now,and get some rest.penat~

well,last but not least,good luck to everyone!;)

October 18, 2008

To: Abah

Abah,
Malam td,adik mimpi abah lagi..adik xtau nape,abah senyap sgt..Abah xckp sepatah pon.Abah xpandang adik pon..nape abah? abah marah adik ke?
Dalam mimpi tu,adik xtau nape,adik menangis je..adik sedih sgt2,tp abah xckp pape pon..abah bawak je kete tu..nape abah?nape abah xpujuk adik? selalu kalo dulu,kalo adik nangis je,mst abah pujuk,kan?paling xpon,abah belikan ais krim,kan abah?

Abah,
adik mtk maaf sgt2,.kekadang adik lupe pesan abah,mtk selalu bacekan yassin utk abah.. to be honest,kekadang rs malas tu tinggi sgt,smpai adik lupe janji adik kat abah,.kekadang tu terlupe coz byk keje..adik mtk maaf ye,abah..insyaAllah,adik xwat lagi..adik janji!:)

Abah,
Abah ok xkat sane?lame adik xdgr khabar brite abah..adik..rindu sgt kat abah..adik nak jumpe abah..adik nak peluk abah..adik nak cium tgn abah..adik nak potong kuku abah,adik nak cabut uban abah..dah lame kan adik xwat bende2 tu utk abah..abah xrindu adik ke,abah..?

Abah,
Adik xtau nak postkat mn surat ni,so that abah bole bace,.so that abah tau,adik rindu sgt kat abah..abah,adik mtk maaf kalo selame abah pergi,adik terlalu igt bende2 keduniaan smpai lupe tanggungjawab adik kat abah,.

Abah,
xlame lg,adik dah nak final..dulu,adik salu mtk abah doakan adik berjaya dgn result cemerlang,kali ni pon,adik nak mtk jugak..abah doakan adik ye,abah..doakan adik dapat result cemerlang,insyaAllah..

hurm..abah,adik doakan smoga abah sentiasa gembira kat sane,insyaAllah..amen..

from: anak abah yg rindu sgt kat abah,
adik,
Melbourne.

October 16, 2008

why oh why..

Hello guys!sorry,its been a long time since my last update on this blog,huu~ kekadang tu cm xde ms nak update,kekadang tu mls la jugak.hehe:D
Btw,i just wanna share something,u guys tau kan apple dah kua kan new macbook?adeyhh,.if and only u all know how did i feel ms tau apple kua kan new macbook,.sigh~

The new one ni basically lebih kurang same je ngn yg lame,but they redesign the whole thing,i mean the design and its kinda cool gak la,.but at one point,aku rs dia cm acer pon ade gak,so jd cm xberminat sgt.opss,sorry to acer user,no offense:D.tp the fact that its a new design from apple,membuat aku agak terkilan juge lah kan,sbb a few month after i bought my mac,then they released the new one.sigh~

let see the spec for the new macbook:

Display

13-inch MacBook showing display.
  • 13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display with support for millions of colors
  • Supported resolutions: 1280 by 800 (native), 1152 by 720, 1024 by 640, and 800 by 500 pixels at 16:10 aspect ratio; 1024 by 768, 800 by 600, and 640 by 480 pixels at 4:3 aspect ratio; 720 by 480 pixels at 3:2 aspect ratio

Processor and memory

intel Core 2 Duo
  • 2.0GHz or 2.4GHz Intel Core 2 Duo processor with 3MB on-chip shared L2 cache running 1:1 with processor speed
  • 1066MHz frontside bus
  • 2GB (two 1GB SO-DIMMs) of 1066MHz DDR3 SDRAM; two SO-DIMM slots support up to 4GB


Size and weight

Height:
0.95 inch (2.41 cm)
Width:
12.78 inches (32.5 cm)
Depth:
8.94 inches (22.7 cm)
Weight:
4.5 pounds (2.04 kg)1
MacBook with dimensions.

Connections and expansion

Connections and Expansion
  • MagSafe power port
  • Gigabit Ethernet port
  • Two USB 2.0 ports (up to 480 Mbps)
  • Mini DisplayPort
  • Audio line in
  • Audio line out
  • Kensington lock slot

Communications

802.11n
  • Built-in AirPort Extreme Wi-Fi wireless networking2 (based on IEEE 802.11n draft specification); IEEE 802.11a/b/g compatible
  • Bluetooth
  • Built-in Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
  • Built-in 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 connector)

Audio

  • Built-in stereo speakers
  • Built-in omnidirectional microphone
  • Combined optical digital input/analog line in (minijack)
  • Combined optical digital output/analog line out (minijack)
  • Supports Apple Stereo Headset with microphone

Environmental Status Report

MacBook is designed with the following features to reduce its environmental impact:

  • Highly recyclable aluminum and glass enclosure
  • Mercury-free LED-backlit display
  • Arsenic-free glass
  • BFR-free internal components
  • PVC-free internal cables
  • Meets ENERGY STAR requirements
  • EPEAT Gold rating

Graphics and video support

NVIDIA GeForce 9400M
  • NVIDIA GeForce 9400M graphics processor with 256MB of DDR3 SDRAM shared with main memory3
  • Extended desktop and video mirroring: Simultaneously supports full native resolution on the built-in display and up to 2560 by 1600 pixels on an external display, both at millions of colors
  • iSight
  • Built-in iSight camera
  • Mini DisplayPort

Video output options

DVI output using Mini DisplayPort to DVI Adapter

VGA output using Mini DisplayPort to VGA Adapter

Dual-link DVI output using Mini DisplayPort to Dual-Link DVI Adapter

Input

MacBook showing keyboard.
  • Multi-Touch trackpad for precise cursor control; supports two-finger scrolling, pinch, rotate, three-finger swipe, four-finger swipe, tap, double-tap, and drag capabilities

2.0GHz MacBook

  • Built-in full-size keyboard with 78 (U.S.) or 79 (ISO) keys, including 12 function keys and 4 arrow keys (inverted “T” arrangement)

2.4GHz MacBook

  • Built-in full-size illuminated keyboard with 78 (U.S.) or 79 (ISO) keys, including 12 function keys and 4 arrow keys (inverted “T” arrangement)

Processor and memory

intel Core 2 Duo
  • 2.0GHz or 2.4GHz Intel Core 2 Duo processor with 3MB on-chip shared L2 cache running 1:1 with processor speed
  • 1066MHz frontside bus
  • 2GB (two 1GB SO-DIMMs) of 1066MHz DDR3 SDRAM; two SO-DIMM slots support up to 4GB

Storage

Storage

2.0GHz MacBook

  • 160GB 5400-rpm Serial ATA hard disk drive4
  • Optional 250GB or 320GB 5400-rpm hard drive or 128GB solid-state drive4

2.4GHz MacBook

  • 250GB 5400-rpm Serial ATA hard disk drive4
  • Optional 320GB 5400-rpm hard drive or 128GB solid-state drive4

Optical drive

  • 8x slot-loading SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

    Maximum write: 8x DVD-R, DVD+R; 4x DVD-R DL (double layer), DVD+R DL (double layer), DVD-RW, DVD+RW; 24x CD-R; 10x CD-RW

    Maximum read: 8x DVD-R, DVD+R, DVD-ROM; 6x DVD-ROM (double layer DVD-9), DVD-R DL (double layer), DVD+R DL (double layer), DVD-RW, and DVD+RW; 24x CD

slot-loading SuperDrive

Battery and power5

Battery and power
  • 45-watt-hour lithium-polymer battery
  • 60W MagSafe Power Adapter with cable management system
  • MagSafe power port

Electrical and operating requirements

  • Line voltage: 100V to 240V AC
  • Frequency: 50Hz to 60Hz
  • Operating temperature: 50° to 95° F
    (10° to 35° C)
  • Storage temperature: -13° to 113° F
    (-24° to 45° C)
  • Relative humidity: 0% to 90% noncondensing
  • Maximum operating altitude: 10,000 feet
  • Maximum storage altitude: 15,000 feet
  • Maximum shipping altitude: 35,000 feet

well,basically the new one ni,utk 2Gb RAM and 160HDD,it cost around usd 1299,but i supposed bile masuk aussie,myb harga naek to aud1399 or 1499,but not bad la kot utk spec yg bole laa nak dikatekan gempak plus interface yg mmg mantap.so to those yg berkire2 nak change to mac,u have more reason to change it now!;)

October 07, 2008

Man with 86 wives to go before tribunal

A Nigerian man with 86 wives will go before a criminal tribunal after an Islamic Sharia court transferred his case there, a court official said on Monday.

The upper Sharia court judge Abdulkadir Imam ordered that the criminal case against 84-year-old Muhammadu Bello Masaba, arraigned for marrying 86 wives, in breach of Islamic penal codes, be moved to a magistrate court for trial.

"The court based its decision on the fact that the offences involved have some criminal elements in them as contained in the penal code of the state and could therefore not be tried in a Sharia court," court clerk Usman Egiworo told AFP by telephone from Minna, the capital of northern Niger State.

Egiworo said the judge also turned down Masaba's application for bail.

Masaba was arrested three weeks ago after he failed to divorce 82 of his 86 wives.

The case of Masaba, an Islamic cleric, captured public attention some three months ago when he admitted to having 86 wives.

The revelation attracted sharp criticism and indignation from Islamic clerics with the Jama'atu Nasril Islam (JNI), the Nigerian Muslim umbrella body that slammed a fatwa, or death sentence, on Masaba.

He later agreed to divorce 82 of the wives and keep four, following an ultimatum issued by the influential traditional chief of his hometown Bidda to either part with his excess wives or quit the town.

Since the return of Nigeria to civil rule in 1999 a dozen predominantly Muslim states in the north have re-introduced a version of the Islamic Sharia legal system.

from: Yahoo7!news


p/s:macam2 hal.haih~

October 06, 2008

Il avait les mots lyrics

Il était vraiment, plus agé que moi.
Je suis tout bêtement, tomber dans ses bras.
Par lui j'ai découvert, ce que je connaissais pas.
Il semblait sincère, je l'aimais pour ça.

Ce qui m'a toujours déranger
Est que rarement le soir je pouvais le gâter.
Mais dès qu'il me parlait
Je la fermais.

[Refrain]
Il avait les mots
M'a rendu accro.
Je voyais déjà
L'alliance dans ses bras.
Il avait les mots
M'a rendu accro.
Je ne savais pas
Que je ne le connaissais pas.
Il avait les mots.

Je n'avais plus de vie
Je ne pensais qu'à lui.
Même si j'ai crâmer.
Que souvent il mentait.

Il se perdait dans ce qu'il me racontait.
Se trompait de nom quand il disait qu'il m'aimait.
Et je supportais
Je pardonnais.

Dans sa caisse, j'ai trouvé des jouets
J'ai grillé que son ex continuait de l'appeler.
Et qu'est-ce qu'il cachait ?
Je le découvrais.

[Refrain]
Il avait les mots
M'a rendu accro.
Je voyais déjà
L'alliance dans ses bras.
Il avait les mots
M'a rendu accro.
Je ne savais pas
Que je ne le connaissais pas.
Il avait les mots.

Je l'ai suivi chez lui.
Bête de jardin et chien de compagnie.
Putain de maison, on s'imagine tout de suite la vie de famille.
Pendant tout ce temps, j'étais dans le faux
J'étais dans le faux.

Sa femme m'a surprise, elle est tout de suite venue m'avouer.
Que j'étais pas la première conne avec qui il s'amusait
Pendant tout ce temps, j'étais dans le faux
J'étais dans le faux.

Ce qui m'a toujours déranger
C'est que rarement le soir je pouvais le gâter.
Mais je m'en doutais
Mais je la fermais.

[Refrain]
Il avait les mots
M'a rendu accro.
Je voyais déjà
L'alliance dans ses bras.
Il avait les mots
M'a rendu accro.
Je ne savais pas
Que je ne le connaissais pas.
Il avait les mots.

October 05, 2008

Tasmania in memory;)

Hello everyone!
I just going back from Tasmania,smpai melb mlm td,.well one word i can say,sgt2 penat!haha,but really,i enjoy my holidays there,;)
hurm,basically Launceston yg kitorang pg tu xde la besar sgt,but ok laa,nice place to study,not much distraction cm melb kot,haha.mm,ms first day,kitorang g jalan2 city and g The Gorge.The Gorge tu cm reserved forest laa,but it is a very nice and quiet place,cemacam laa ade kat dlm tu,ade chairlift(kitorang mls nak naek),ade binatang2 cm peacock yg bangga dgn diri sndr(benci tol,haha),ade bridge yg lawa,ade pape tah lagi,byk ar,korang g laa tgk sbdr.lol.
pastu xde g mn2 pon laa,basically just jalan2 city dia..hurm,one thing aku pasan ms aku g tassie nih,tetibe rs cm model pon ade gak,hahah, ye ar,g memane pon,org dok pandang2,hishh..rimas tol.bukan pandang sbb ape pon,sbb kitorang pakai tudung(my friends and i-3 ppl).ade yg siap request nak amek gambar kitorang lg.hahah.adeyhh.ade skali tu,aku cm bengang gak laaa,org dok pandang2,aku wat 'cctv' sendr,haha,pasang video kat my camera and letak sorok2,pas2 nampak laa org dok pandang2,hishh.well,abaikan saja mereka2 itu,haha.

ms 2nd day,kitorang g the maze,maze yg cm cite harry potter tu.best gak aa,adventure gile dowh,dah laa ms kitorang dlm maze tu hujan,adeyhh,nak carik jalan keluar nye lagi,kitorang dok sesat2 kat dlm maze tu,cuak laa jugak kan kot2 terjumpe lak ngn Voldemort ke ape.hahah.tp,ok laa,half an hour kot pas2 br pat kua.hehe.tp kann,kat situ ade binatang2 yg pelik jgk,haha.ade ayam dia yg sgt unik,huu~ kucing dia pon gemok gileee,anjing yg sgt2 comel;).pas kitorang abes maze tu,kitorang g playtipus house plak.best2;)jumpe playtipus yg comel:D igtkan pas2 nak g seahorse world,tp cm xsempat nak return back to city before 5,sbb igt nka shopping souvenir before balik(kedai kat city tutup kol 5).then kene laa balik to city bck.

On the 3rd day,flight kitorng pagi laa patutnye,tp sesampai je kat airport,org tuckp flight cancel plak.adeyh.kene nae flight mlm,kol 730 cm2.so balik laa balik kt umah my friend kat Launceston,pas2 terus g museum kat area city and g city park.jalan2 sume,pas2 petang g smbutan raye kat Tasmania university.org len sume pkai bj melayu,bj kurung,kitorang je yg dok pakai jeans and baje bese,malu gak aa..haha.adeyh.hurm,.dlm kol 530,kitorang g airport balik,then boarding kol 730.smpai melb airport kol 830,smpai umah kol 11.penat gile!mandi2,basuh baju sume,pas2 tido.huuu~

Hurm,tu je la kot,activity kitorang kat tassie,xbyk pon,since kitorang g sane pon kejap je kan.bajet pon sikit,so ok laa kot,cant expect more than that;)


mase otw nak g The Gorge,kat city Launceston.


ni merak yg bangga diri.hish,benci tol aku,haha.kat The Gorge;)


ni lah maze yg kitorang masuk tu,:D


dah sesat pon,sempat lg amek gamba dlm maze.lol.


ayam pelik kat dlm maze.haha.


city of Launceston,Tasmania.


Museum kat city:D


otw to city park,this building is Albert Hall.


This what we called spring season!:D -city park,Launceston


Raya celebration at University of Tasmania,Lunceston.org len pakai bj melyu,kitorng je yg pakai jeans.lol.

p/s:Thanx to Maryam yg suke feed guests dia;)

October 01, 2008

Raye weyh,raye~!!

Hello guys!hihi,.selamat hari raya semua~!wahh,sure sekarang (ms blog ni ditulis) korang2 sume tgh best2 raye sakan kan?ahah,ni yg nak jeles ngn org2 kt msia nih,huu~
Well,raye this year kat melb i think xsemeriah last year kot,hurm..bese lah kan,raye 1st xde sape sgt yg wat open house,sume pon menunggu2 org laen wat,.hahah.,
Hurm,cm kat cni,xde laa rs sgt kot kemeriahan cm kat msia,but tu sume kene inisiatif sndr kot,hu~kalo nak rs meriah,kene laa memeriahkan keadaan tu,.haha
smalam,on 30th ramadhan,aku,iqah and syai decided nak masak laa something,at least,ade laa suasana raye tu sikit kan,.haha.dr pagi tu,kitorang g shopping brg2 kat melb city,and balik2 tu,terus laaa wat kuih raye and nasi impit,and kuah kacang.guess what kueh kitorang wat?haha,mst laa kueh yg paling senang dlm dunia!haha,biskut nestum and cornflakes,ok laa,cm kitorang je pon yg makan kan,so cm xde laa kesah sgt cane2 pon.haha..abes masak sume2 dlm kol 10mlm gak aa,penat~

Pagi td,semangat raye nye pasal,bgn pepagi,gerak nak g solat raye kat msian hall,.hr ni punye laa capab,g jalan kat tgh2 melb city pakai bj kurung,owhoo~ well,pandangan2 pelik as expected diterime,hahah,tp pedulik hape aku,hr ni hari raye!hahah
smpai msian hall td,solat raye sume,then jumpe laa kengkawan,mtk laa maaf sume kan,pas2 balik umah,makan laa bende2 yg kitorang masak smalam,.pas2 nak g jalan raye,tp...hukhuk..xtau nak g maneeeeee:'( haih,.sbb most ppl wat open hse on 2nd raye,tp esok kitorang nak g tasmania laks,.sodeyh den.huu~ pas2 sbb xmo melayan kesedihan,aku pon tido laa smpai maghrib kot.hahah.adeyhh,raye yg agak membosankan gak laa..haha,pas2 mlm ni td,packing2 barang nak g tasmania esok,then,blank.xtau nak wat ape dah.hahah.

hurm,pape pon,raye tetap raye kan,aku xnak study!haha,.adeyh..btw,to ppl outside there,wishing u all slamat hari raye,maaf zahir batin,and enjoy raye to the fullest~!err..but xyah laa smpai makan xigt dunia kan,hehe:D



ni laa biskut nestum kitorang b4 masuk oven,hehe:D



tu plak rupe lepas kua oven,huu~



ni plak name dia si cornflakes madu yg paling sedap dlm dunia,wahaha:D:D



bersama rakan2 di malaysian hall.



ngn cik mat,huu~ biru mate hitamku!haha:D



kat luar malaysian hall,ramai betul manusia yg bername melayu kat melb ni.haha

September 30, 2008

thanx thanx and thanx!

hello guys,
well,thanx sgt2 for the birthday wishes yg aku dapat,huu~ xsangka quite a number of ppl jugak laa yg igt/tau my besday.hehe.and thanx for the surprise,and the present(even aku still xpaham what is the weird thing bout the present),haha,but thanx a lot!;)

hurm,i just wanna list messages that i got for my birthday,thanx to all:)

(phone)00:00am :Yazid - eit.da tue rupenye ko ni.haha,hepi bday.smoga panjang umo n hepi slalu

(ym)00:00am: Maryam - ita,happy birthday!

(call)00:02am: Iqah - ita,happy birthday!

(ym)00:08am:Koyan - Hepi besday!

(phone)00:10am:Nadya - ita ku sayang!happy bday!hehe.haf a gr8 1 2day darling..wishing u all the happiness in d world,n may all ur dreamz come tru.miss kaw sgt2.take care k.love u.

(phone)00:54am: Jon - hpy birthday ita! 21 xder la tue mane..tue sket2 jer..bt still acceptable la klu nk ngaku mude..hehe..anyway njoy ur life ok:) gluck in everything!

(phone)2:48am: Iwan - hepi burfday 21 ita..smga beroleh 12 bln ketenangan,52 minggu kbrkatan,365 hr keimanan,8760 jam kebaikan ibadah,525600 minit qanaah dan 31536000 saat ketakwaan..

(ym)4:40am:Zarf- Hepy birthday!

(phone)5:25am: Syahirah - Sannahilwa ya jameelah ita:)Pertambahan umur bererti semakin dekat diri dgn suatu yg pasti;ajal kiter.Smoga setiap detik dan amalan jua.Lots of love,fillah.

(call)7:00am:Mak - Selamat hari lahir,smoga jd anak yg solehah..

(call)8:09am: Paan - Hepi birthday,ita!

(call)8:21am: Badriah - Hepi birthday,babe!

(call)9:19am:Razak - Selamat hr adi,ita!

(phone)10:13am:Faiz - Ita!Faiz ni.Happy birthday..Moga sehat n hepy sokmo..

(ym)3:00pm:Ain - Hepi besday,ita..

(call)3:43pm:Syairah - happy besday ita!

(ym)4:04pm: Munzir - Hepy besday,ita!

(call)5:06pm:Asiah - Selamat hr lahir,ita!

(phone)8:06pm:Akak - Hepy besday to u.wish u gudlak in every thing u do.

September 29, 2008

benci akila!

Code Subject Exam Date & Time Exam Venue Duration Reading



116-123 French Beginners Language and Culture B Thu 27 NOV 2:15 p.m. REB Nicholson 2 hrs 15 mins



431-202 Engineering Analysis B Wed 19 NOV 9:30 a.m. REB Rathdowne 3 hrs 15 mins



431-221 Fundamentals of Signals and Systems Tue 18 NOV 9:30 a.m. REB Nicholson 3 hrs 15 mins



431-222 Electronic Circuit Design 1 Fri 21 NOV 9:30 a.m. REB Nicholson 3 hrs 15 mins




hukhuk..ni yg nak nangis niiiiiiiii~!!! :'( tgk laaa jadual xm akuuuuuu~!!dah laa stat lambattt,abes lambat gileeeee!huuu~ official abes 28nov,aku abes 27 nov.hukhuk..mesti aku sorang2 je yg abes lambat...waaaa~~sbb sbb sbb..french yg lambat skali tuuuuuu!!ne aci cmnihh!aku sorang je yg amek french among my friends,.yg paling xbes skali is,mase the day aku stat 1st paper tuuuu,roomate aku,si akila yg xbest itu,dah smpai malaysia dah ponnnn!aaaaa..ne aciii,aku br nak stat exam,dia dah smpai malaysiaaa!benci akilaaaaa!hishh,ni mmg konfem xaci aa kann,.hukhuk:'(

p/s: benci melbourne uni jugak!hukhuk:(

September 27, 2008

Understanding Islam: Journey 1

Hello everyone,I just wanna share something that I learnt and I read through the topic 'understanding islam',and insyaAllah I will continue for the next journey;)

for the first journey,lemme share with the very basic thing about Islam, about some evidence for the truth of Islam.mcm,penah xkite terpk,nape kite ni Islam?kite ni Islam sbb parents kite Islam ke?kalo kite ni lahir dlm agame laen,adekah kite memeluk Islam skg?and kalo pon kite Islam skg,how we can be so sure Islam is the truth?so,I wanna share some evidence that I read through a book,here we go..

1)keajaiban saintifik dlm Al-Quran
+Al-Quran ni dah diturunkan 14dekad lalu,lame sgt2 daa kan.,tp yet,kalo kite tgk,kebanyakan facts dlm Al-Quran br dapat diprove kan ms skg,i mean ms zaman skg yg br ade teknologi yg canggih and mantap.Kalo nak dipikirkan,xkan laa Quran tu ditulis oleh Nabi Muhammad saw kan,sbb Nabi Muhammad xreti membaca pon,ini kan pulak nak tulis something yg beyond his knowledge kan,yg just skg baru dapat dibuktikan kebenaran dgn scientific. That mean,Nabi Muhammad saw mmg bebetul nabi yg diutus oleh Allah utk membimbing manusia.ok la,xmo la ckp2 kosong kan,aku amek 1 cth scientific yg ade dlm Al-Quran:

Quran dlm proses perkembangan embrio manusia

Dlm Quran,Allah ade sebut pasal peringkat2 kejadin manusia;
{We created man from an extract of clay.Then we made him as a drope in a place of sattlement,firmly fixed. then we made the drop into an alaqah,then We made the alaqah into a mudghah..}(Quran,23:12-14)

ok,kalo tgk maksud ALAQAH tu sndr,ade 3 maksud:
i)leech(pacat)
ii)bende yg tergantung
iii)pergumpalan darah(blood clot)

Kalo nak compare ketiga2 maksud ni,ngn ayat Quran kat atas tu,sume bole masuk,meaning word ALAQAH yg Allah gunekan mmg sgt2 tepat,sesuai dgn kesemua maksudnye,sebab;

i)leech(pacat)->kalo nak compare kan embrio ngn pacat mmg sgt2 similar at this stage.sbb,embrio kan ms ni mmg memerlukan bekalan darah from the mother to get the nourishment and so on from the mother la kan,and same gak cm pacat,pacat pon memerlukan bekalan darah utk hidup;)

ii)bende yg tergantung->kalo kite tgk kedudukan embrio kat dalam uterus,dia cm tergantung kat situ:D

iii)pergumpalan darah(blood clot)->yg ni plak,ms the embryo dah masuk ke dalam uterus(penempelan istilah bio nye ye,haha),embrio tu kan dikelilingi oleh dinding darah yg tebal,so the embryo tu seakan2 kelihatan seperti gumpalan darah yg besar disitu;)

So,kat situ,kite bole nampak kan,betapa accurate nye description scr scientific yg Allah bg dlm Al-Quran yg hanye br skg scientists bole discover,tu pon dgn teknologi2 yg canggih kan.huu~ betapa tere nye Allah,and sesungguhnye Allah tu Maha Bijaksana;)

I think,that all for now,nnt2 aku sambung lagi,for the 2nd journey ok?tu pon kalo nak huraikan lg,mmg byk lg laa huraian nye,and comments are welcomed;)

September 26, 2008

Love.

This story is not from Islamic source but hope we can gain hikmah out of it ....
My husband is an Engineer by profession, I love him for his steady nature, and I love the warm feeling when I lean against his broad shoulders. And now two years into marriage, I would have to admit, that I am getting tired of it. The reasons of me loving him before, has now transformed into the cause of all my restlessness.

I am a sentimental woman and extremely sensitive when it comes to a relationship and my feelings, I yearn for the romantic moments, like a little girl yearning for candy. My husband, is my complete opposite, his lack of sensitivity, and the inability of bringing romantic moments into our marriage has disheartened me about love.
One day, I finally decided to tell him my decision, that I wanted a divorce.
"Why?" he asked, shocked. "I am tired, there are no reasons for every thing in the world!" I answered.
He kept silent the whole night, seems to be in deep thought with a lighted cigarette at all times. My feeling of disappointment only increased, here was a man who can't even express his predicament, what else can I hope from him? And finally he asked me:" What can I do to change your mind?"

Somebody said it right, it's hard to change a person's personality, and I guess, I have started losing faith in him.
Looking deep into his eyes I slowly answered : "Here is the question, if you can answer and convince my heart, I will change my mind, Let's say, I want a flower located on the face of a mountain cliff, and we both are sure that picking the flower will cause your death, will you do it for me?"
He said :" I will give you your answer tomorrow.... " My hopes just sank by listening to his response.
I woke up the next morning to find him gone, and saw a piece of paper with his scratchy handwriting, underneath a milk glass, on the dining table near the front door, that goes....
"My dear...I would not pick that flower for you, but please allow me to explain the reasons further.."
This first line was already breaking my heart. I continued reading.
"When you use the computer you always mess up the Software programs, and you cry in front of the screen, I have to saved my fingers so that I can help to restore the programs. You always leave the house keys behind, thus I have to save my legs to rush home to open the door for you.
You love traveling but always lose your way in a new city, I have to save my eyes to show you the way. You always have the cramps whenever your "good friend" approaches every month, I have to save my palms so that I can calm the cramps in your tummy. You like to stay indoors, and I worry that you will be infected by infantile autism. I have to save my mouth to tell you jokes and stories to cure your boredom.
You always stare at the computer, and that will do nothing good for your eyes, I have to save my eyes so that when we grow old, I can help to clip your nails, and help to remove those annoying white hairs. So I can also hold your hand while strolling down the beach, as you enjoy the sunshine and the beautiful sand... and tell you the color of flowers, just like the color of the glow on your young face...
Thus, my dear, unless I am sure that there is someone who loves you more than I do... I could not pick that flower yet, and die.. "
My tears fell on the letter, and blurred the ink of his handwriting. .. And as I continue on reading...
"Now, that you have finished reading my answer, if you are satisfied, please open the front door for I am standing outside bringing your favorite bread and fresh milk..."
I rush to pull open the door, and saw his anxious face, clutching tightly with his hands, the milk bottle and loaf of bread....
Now I am very sure that no one will ever love me as much as he does, and I have decided to leave the flower alone...

p/s:;)