July 18, 2008

A letter for my dad..

Bismillahhirrohmannirrohim..

Tepat pukul 1145am, Jumaat, 15 Rejab,1429H, abah telah pergi meninggalkan dunia ni..
Nothing else I can say,.Allah lebih sayangkan arwah..

Abah,
Myb sepanjang hayat abah,adik xbyk tunjukkan yg adik hargai abah..And in fact,adik xsedar pon yg adik buat mcm tu..Adik selalu je pk pasal mak..xpenah bother pasal abah,.hurm..tu lah,myb cm org ckp,bile ade,kite xpenah nak hargai,but bile dah hilang,br nak hargai..abah,maafkan segala kesilapan adik,selama lebih 20 thn abah mendidik adik,smpai adik berada kat sini,halal kan makan minum adik selama 20 thn ni abah..

Abah,
Adik igt lagi dulu,abah garang sangat..Kalau adik xdapat number 1 dalam kelas waktu exam,mesti abah marah..abah rotan,tp adik xpenah salahkan abah,sebab kegarangan abah tu lah,adik berjaya abah..I'm stand where i am now..Kalau adik dapat markah rendah dlm math,abah marah sgt2,abah kate,jgn bergantung pd otak jepun(calculator),abah cmpakkan calculator depan2 adik,tp itu lah yg membuatkan adik suke blaja math smpai skg,..

Abah,
Adik igt lagi,abah selalu bawak adik pg bazaar ramadhan..bile bulan puase je,mesti xpenah miss,tetiap petang mesti pegi,.menu yg mesti beli,mee kari!adik ngn abah suke sgt makan mee kari,esp kalo ade kerang yg banyak!waahhh!best2!;)pas2 bile malam,lepas buka pose,abah suke g bang kan azan kat masjid utk isyak,sbb org ramai puji suara abah sedap bile azan:)

Tapi tu dulu,mase abah sihat,.bile abah sakit..

Ramai xpedulikan abah..adik tau,abah banyak perlukan duit,adik xkesah pasal duit abah..adik bg sebanyak mn dr duit scholar adik utk abah,utk abah berubat..adik xkesah sume tu,adik just mtk abah sehat je..

Tapi,Allah lebih sayangkan abah..Allah lebih tau ape yg terbaek utk adek,mak and even utk abah sendiri..Abah pergi jugak after 2 years terlantar atas katil..

Abah,
InsyaAllah,adik janji,adik akan tunaikan permintaan abah tu..Adik akan selalu bacekan yassin utk abah,selalu doakan abah..
Adik tanak nangis bile abah pergi,sbb adik yakin,abah lebih gembira kat sana:)

Abah,
Adik doakan abah bahagia kat sana,ditempatkan di kalangan org2 beriman..
amenn~

4 comments:

hamba said...

salamullahi'alaiki ya sadiqati...akhi ita,,tabah ye,,,kuatkan semangat,,aku xsure ape anggapan kau terhadap aku,,tp sepanjang perkenalan dgn kau aku anggap kau sahabat aku,,dan sepanjang aku kenal kau yang bebetol,selama 2 thn kat stf dlu,,aku tawu kau sorang yg kuat ita,,itu mmg aku xdapt nafikan,,kau mmg seorang wanita yang tabah,,tabah lah hadapi sume ketetapan Allah ni..kau boleh ita..Allah lbh menyayangi nya dear..aku tawu ckp mudah xseperti yg bebetol kau alami,,tp mudah2an sket sebanyak kau tahu kami kwn2 kau ade tok menyokong kau,bg semangat kat kau,ade tok dgr luahan hati kau dan masalah kau,jgn malu tok share ngan aku,ngan kitorang k..doa la,,,jgn lupe hadiah kan Fatihah sekurang2nya sekali sehari,,banyakkan yasin tok arwah,,doa lah dgn hati yg tulis tok abah yg tercinta tu.,,mdh2an Allah permudahkan urusan arwah di alam barzakh sane yang kite sendri juga akn alaminya entah bile tanpa kite ketahui,,,mungkin esok mungkin lusa atau beberapa minit shj lagi..insyaAllah kite same2 doakan tok arwah..aku kagum dgn kau ita,,,kalau aku,,,hummm,,,tah la,,,teruskan perjuangan,,,tunaikan hasrat beliau,,biarpun beliau da menyahut seruanNya,,mudah2an beliau nmpak dan berbangga punyai ank yg solehah dan berjaya berkat asuhan nya dulu sehingga kau menjadi manusia yg sebenar2 manusia,hamba Allah yang bernama Zunita.

akudandia said...

ita be tough! and strong! no tears k? i heard bout ur dad last night.. take care of urself..al-fatihah.

intan said...

ye ta.sume kwn2 even kte da jauh2.stil care satu sme len kan.jrak xmemisahkn kte sume.even 2thn ak knl k0 ta.k0 mmg 0rg yg sgt tabah.sumenye k0 tempuh dgn kuat.kdg2 tnpe sesiape p0n k0 mmpu.ak tul2 bngge dgn k0.dan arwah mesti lg bbngge ade anak seperti k0 ta.sesungguhnye d0a2 anak2 yg s0leh n s0lehah mmpu mmbantu mereka.ta..be tuff=)

naga said...

rasenye ana merupakan makhluk yg paling lambat mengetahui tetang pemergian arwah..al-fatihah..Walaupun anti bersedih dgn pemergiannya, bergembiralah untuk nya kerana dia pergi menemui Sang Pencipta..yg sudah berlalu biarkan ia berlalu..pandanglah sekeliling dan hargai apa yg masih kau miliki..live your life to the fullest..dan ingatlah, kau bukan hidup berseorangan..masih ada hambaNya yg sudi menolong dan menyokong kerana kita bersaudara