July 31, 2008

Nawaitu.

Hello people~!;)
Well,since I don't have anything to do right now,.so I've decided to write something in my blog.I dunno what to write,but I remember one of my friend used to ask me this question:
'Ita,aku takut aku akan bukak tudung aku,sbb aku cm dah ade perasaan utk itu.Aku tgk ramai kawan2 aku dah start bukak tudung da skg.Hurm,.cane ni,.ape pendapat ko?'
(actually I rephrase the question,cant really remember the exact question)

Hurm,aku nih bukan warak sgt nak ckp pasal agama nih,and xde la tinggi sgt ilmu agama,but I have my own opinion pasal pakai tudung ni,esp those yg stay kat overseas,yg Islam bukan official religion,I know what u guys had been through,mmg bukan mudah,.And myb some people think yg aku xlayak ckp pasal ni coz I'm not good enough,.but once again,its just an opinion.hehe

Well,I think pemakaian tudung ni sume bergantung pada NIAT.apekah niat kite utk pakai tudung? kalo kite pakai tudung sekadar fesyen,sbb tu wujud kekadang bile org tu pakai bj kurung,dia pakai tudung,kalo pakai jeans,tudungnye hilang.and ade plak org pakai tudung sbb sekadar nak melawa,kalo dia rs dia lawa pakai tudung,dia pakai,and kalo dia rs dia xlawa pakai,dia bukak.and ade plak org yg pakai tudung just sekadar pakai(cukup syarat je),sbb tu wujud org yg pakai tudung,tp kat kawasan rumah,kat halaman rumah ke,xpakai tudung or org lelaki yg bukan muhrim dtg umah,xpakai tudung and ade gak yg letak gamba kat fs xpakai tudung,tp sebenarnye,dia pakai tudung.hurm,and myb ade lg laa sbb2 laen yg kalo nak dihuraikan,mmg ler panjang berjela.

And if someone pakai tudung,mmg sbb niat dia nak tutup aurat,I think,sume bende2 kat atas tu xkan jadi.it so simple.xyah la kot nak aku huraikan panjang2.And aku sendiri pon kadang2,takut gak kalo aku TERbukak tdung kan one day,but ini jugak sbg peringatan utk diri aku sendiri,and those people yg bace this article,please remind me,ok?:)

And that what I answered her question.And kinda interesting gak laa.huhu.well,its all about niat:)and tiada paksaan dlm Islam.ekeke.:D

6 comments:

wan said...

Salam semua~

Juz nak bagi share knowladge/opinion.

Isu ini biasa terjadi dikalangan manusia yang kian terus jahil(menafikan, tapi dia percaya.

Antara sebab yang dapat aku kata ialah; Pertama, tidak adanya pemahaman yang mendalam mengenai fikrah Islamiyah di kalangan masyarakat/umat Islam itu sendri. Kedua, tidak adanya gambaran yang benar-benar jelas pada diri mereka mengenai kaedah Islam (thariqah Islam) dalam menerapkan fikrah-nya. Dan yang ketiga, mereka tidak menjalinkan fikrah Islamiyah dengan thariqah Islamiyah sebagai satu hubungan yang solid/kukuh yang tidak mungkin terpisahkan.

Sedangkan mereka ini sudah tahu itu adalah perintahNya, An-Nuur:31;

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.

Nescaya kalau adanya ketiga-tiga perkara. Kita tak berani buat dosa. Automatik kita ingat Allah. Sure, berderau punya r darah, apabila mengingat kembali akan firman-firmanNya. Bila nak buat maksiat atau mencuri, dah tak payah nak usha line clear atau tidak. Dan tak payah nak check, ada CCTV ka tidak kat kawasan tersebut. Dan diri tak yah nak berfikir, camne nk mencuri atau buat maksiat.

Begitu juga dengan aurat. Macam empunya blog nie kata; "sbb tu wujud org yg pakai tudung,tp kat kawasan rumah,kat halaman rumah ke,xpakai tudung or org lelaki yg bukan muhrim dtg umah,xpakai tudung and ade gak yg letak gamba kat fs xpakai tudung,tp sebenarnye,dia pakai tudung.hurm,and myb ade lg laa sbb2 laen yg kalo nak dihuraikan,mmg ler panjang berjela.". Apakah tindakan kita2 ini semua disebabkan perintahNya atau selain perintahNya?? (Muhasabah diri sentiasa)

Nawaitu dan akal hendaklah digunakan "serentak". Kalau ikut hati je, susah jugak. Aku amek contoh ayat-ayat biasa yang kita dengar. Dan paling famous di kalangan artis kita. "Bila ada seru, saya pakai tudung. insya-Allah". Dimana letaknya akal mereka??. Apakah perintahNya ini statusnya adalah samar2, sedangkan ia adalah jelas!.

Sahabat-sahabat sekalian,

Allah SWT telah menciptakan akal bagi manusia. Dan di dalam tabiat akal diciptakan kemampuan memahami serta mempertimbangkan. Oleh karena itu, Allah telah menunjukkan kepada manusia jalan yang baik dan yang buruk, sebagaimana firman-Nya:


"Telah kami tunjukkan kepadanya dua jalan hidup (baik dan buruk)" (Al-Balaad 10).

Maka, Allah jadikan di dalam naluri dan kebutuhan jasmani itu kemampuan untuk menimbang-nimbang, mana perbuatan yang maksiat dan mana perbuatan yang baik (taqwa), sebagaimana firman-Nya:


"lalu memberikan kepada jiwa manusia potensi untuk mengerjakan yang maksiat dan yang taqwa"(Asy-Syams 8).



p/s:
-maaf lah kalau ia lari topik. tetiba aku terpanggil untuk bagi comment.
-tegurlah aku. aku manusia biasa.
-i am under construction
-pembenci kemungkaran, penyinta kebaikan.

zunitaseriously said...

mantapp!:D

wan said...

"mantapp!"??

ahaa...biasa je..ko nie mengingatkan aku kat geng2 halaqah aku kt kg r.. musyrib aku pun suka guna ayat "mantap"..uhuhu

norain shari said...

salam ita,
perbezaan antara islam sbb keturunan atau pemahaman. we have only one and the only life kan? ;)

zunitaseriously said...

haha,.apsal ape yg aku ckp mst nak same ngn kawan2 ko nih?xkire!aku ckp dulu!haha.kidding.thanx ain for the comment;)

wan said...

sebabnya?? sebab aku kenal dorg dulu daripada ko..kekekeke..=P