July 30, 2008

Opinion.

'Tuhan tu tak tgk ape yg kite buat,tp Dia tgk hati kita', tu yg mak aku slalu sgt pesan kat aku.hurm,memule tu,rs cm xmake sense gak,tp bile pk2 balik,and teliti the words,maksudnye mmg mendalam.

Sometimes kite slalu akan judge org based ape yg kite nampak(even kite sedar or not),cthnye kalo kite tgk org tu pakai tudung labuh,pakai jubah slalu,slalu ngaji,ckp pon lembut,solat xpenah tinggal and compare dgn org kite tgk org yg pakai jeans,tshirt,tudung pon xde lah labuh,sure kite ckp org yg pakai jubah sentiasa tu mesti lagi baek dr org yg pakai tshirt tu. Sekali pandang mmg rs cm betul,tp xsemestinye org yg 'nampak baek' hatinye pon baek. Aku bukan ckp kosong,but its all from my experience,.Mmg betul la Tuhan tu Maha Adil,even lame mane pon disorokkan kejahatan yg bertopengkan 'tudung labuh' tu,akhirnye org tau jugak..

So mmg xgune ape bende yg kita buat,ngaji,qiam,solat kalo ati xbaek,nak mendengki kat org..Biarlah beserdahana,tp insyaAllah,hati baek,tenang. And thats why I think that sentence yg my mum ckp tu make sense to me.

Well,it is just my opinion,based on my experience,so kalo ade sape2 yg xsetuju tu,mtk maaf banyak2 lah ye.hehe;)

1 comment:

wan said...

Salam semua...

Setuju ka tak setuju ka. Itu perkara kedua. Lagi pun ini pendapat. Memang susah nak nilaikan sesorang itu baik atau tidak. Even selama ini(dihadapan kita) baik dgn kita.

Bagi aku, perihal pakaian khususnya (sbb ramai org yang menilai pakaian terlebih dahulu) bergantung pd seseorang itu. Adakah tindakkannya disebabkan perintahNya atau selain perintahNya.

Dosa orang tak bertudung & buat maksiat lain. Dosa orang bertudung & buat maksiat juga lain. Tapi yang ini lagi berat, sebab ia telah mencemarkan image Islam itu sendiri.


Dan dulu aku pernah citekan kt ko bukan, psl peristiwa dlm komuter. Sekelompok student perempuan dlm train. Si Nadia mintak maaf kat aku atas tingkah laku kawan dia, "Abg, nadia mintak maaf ea dgn perangai2 kawan-kawan nadia nie". Even dorg nie tak bertudung pun, tapi still ada perasaan malu kat org awam. Berbanding dengan pasangan yang aku nampak(otw dr masjed jamek, aku nak tukar train ke KL Central). So mase jalan kaki ke LRT station, aku ternampaklah "drama" pasangan tersebut. Mamat tue pegang belakang perempuan tue. Yang perempuan tue lak mendakap tubuh lelaki tue. Aiyaa, itu sudah tercemarkan imej islam. So mana lebih teruk??.. Sendiri pk k..

p/s:
- nice topic ita.
- tegurlah aku. Aku manusia biasa.