July 17, 2008

re-post from blog in fs: this post is specially dedicated to my mum

hurm..skg jam dah menunjukkan kol 1.11pg..tp aku still tak tido ag..tak tau a nape..tgh busan2 tu,..tetibe aku rase aku nak tulis blog ni..blog yang mmg dah lame gile aku nak tulis..it's really bout my life,bout my beloved mum yang mmg banyak gile berkorban tok aku..aku wat mende ni bkn la nak mencapab ke ape,..tapi i juz wanna share my feelings..bout my mum..my beloved mum...

19 years ago..

thanks a lot mum..walaupun dat tym terlalu byk conflicts lam our family,.mak still pat lahirkan ita ngn selamat..alhamdulillah~~ita still igt lagi mak kate kite mmg susah..sampai ita kene tido kat atas roti burger je bab mak takde duit nak beli tilam tok ita..mak kate..ita tak penah minum susu tepung,..ita minum susu F&N je..bab mak kate mak takde duit..mak kate jugak..ita tak penah pon rase pakai pempers..bab nak makan pon mak takde duit..ni kan nak beli pempers..tapi dat tym..ita tak paham sume tuh..yang ita tau..ita nangis malam2..ita slalu susahkan mak malam2..

9 years ago..

ita tak tau nape ita degil sgt,..ita salu lawan cakap mak..sampai mak nanges2 bab ita kurang ajar..tapi ita hati batu..ita wat bodo je,tak tau la nape dat tym ita bute ati sgt..tak nampak pengorbanan mak slame nih..smpai mak penah ckp,ita ni anak derhaka~!astaghfirullahalazim..ita sujud kat kaki mak..ita mtk maaf mak..

6 years ago..

alhamdulillah..ALLAH kurniakan otak yang baik utk ita..ita berjaya masuk sbp..stf kat jhr bahru..ita igt lagi..mak susah payah nak carik duit tok ita masuk situ..ita tau mak takde duit,tapi mak tak penah mengeluh kat ita pasal duit..dat tym ita dah paham susah payah mak..mak cagarkan kebun getah kita..tapi..ita hampirkan hancurkan harapan mak bile after sebulan ita masuk stf,ita nak keluar..alasan senang je:sbb stf cam hell.bodoh.mak nanges bile ita ckp cam2..tapi allah maha Adil,one day ita dgr mak discuzz ngn aah,pasal duit..kalo ita kua stf,mn nak carik duit lagi tok masuk skolah laen??hurm..pas2 ita tersedar,.ita tak patut watmak cam2..ita tak patut kua stf..then ita berazam tok jd sum1..n stf banyak ajar ita sume tuh..buktinye ita jadi head prefect bkn sbb ita mmg nak,..sbb ita nak banggakan mak..mak..tahu lah ape2 kejayaan yang ita kejarslam ni bkn tok ita..sume tok mak,tok our family..tym ita spm,abah lak msk ICU,skt jntung..tp mak tak ckp pon kat ita..mak tanggung kesedihan tu sndr..bab mak nak ita wat the best in spm..mak tanak ganggu emosi ita..mmg byk sgt pengorbanan mak..

2 years ago..

berkat doa mak n usaha ita,..alhamdulillah..i managed to get tm scholarship..takdeape yang wat ita lbh gembira slaen wat mak bangge..mak tau tak,..ita nak g overc ni pon,sbb mak..sbb ita nak wat mak bangga..ita nak ubah nasib family kite..ita sedih bile org mengata mak..ita sedih bile mak sakit sbb keje kuat..ita sedih bile mak rase kecewa ngn ita if im not perform well..sorry mum..ita igt lagi..tym nak result trial kluar,.ita pat teruk sgt2..ita dah giv up dat tym..ita tanak da teruskan wat alevel nih..ita rase nak balik n tolong mak noreh getah,..tapi mak kate..sabar..banyak cabaran tok berjaya..mak nanges bile ita nak balik..bab ita la satu2nye harapan mak tok ubah family kite..kalo ita giv up,..hancur sume harapan mak..then ita tersedar,,..kita bkn org kaye..ita bangun balik n start all over again..mak mmg banyak bg inspiration kat ita..

mak..terlalu banyak pengorbanan mak kat ita slame ni..tak tertulis rasenye dlm blog ni..ita rase grateful sgt2 ade mak cam mak..ita tau kite miskin..tapi ALLAH kurniakan otak yang baek kat ita..nape??sbb ita adetanggungjawab dgn kurniaan tu..ita ade tugas.ita kene gunekan otak tu utk ubah family kite..insyaALLAH mak..ita akan try my best to b sum1..1day..doakan ita ye mak..

I LOVE U MORE THAN EVERYTHING,MUM~!!

4 comments:

wan said...

Aku re-post comment aku..
*************************

Salam…

To Zunita Ramli

Tak sangka, disebalik keceriaan di wajah awk, ada menyimpan 1000 duka… Terharu dan sebak hati bila membacanya… Apabila awk menceritakn dgn baik(ikhlas) tentang sejarah hidup awk, 19 years ago… I’m respect n solute sbb awk tabah orgnya… Ada sikap tanggungjawab & mencintai terhadap keluarga…

Entahlah kenapa, tetiba sy nk bg komen ttg blog nie even sy nie cuma mber chatting shj… Awk bertuah sebenarnya, kerna dikurnia akal fikran yg cerdik… Awk sanggup terbang jauh2 kerna hendak bljr dan tolong keluarga, mengurangkan beban keringat mereka yg selama ini membanteng tulang utk memberi pendidkan yg terbaik utk awk… Sbb mereka tau, hanya ilmu shja dpt mengubah kehidupan sesorng…

Klu kita imbas kembali, sejarah Nabi Sulaiman AS, dimana baginda diberi peluang dan baginda hanya boleh memilih satu dari tiga peluang yg diberi ketika itu iaitu; HARTA, TAHTA KERAJAAN, atau ILMU… Nak tau apa yg baginda pilih? Jawapannya ialah ILMU…Dengan ilmu lah baginda dpt memberi arahan kpd makhluk di bumi, membina kerjaan, mengumpul harta, dan penting sekali diri baginda senantiasa tunduk kepada Allah SWT, ibarat pepatah Melayu mengatakan “Ibarat padi, makin berisi makin tunduk”..Faham pe mksdnya kn… Islam juga mengatakan kalau kita nk bahagia didunia kita kena ada ilmu, hendak bahagia di akhirat kena ada ilmu, hendak bahagia kedua2nya kena ada ilmu…

Hidup kita ini telah ditentukan oleh-Nya dan setiap hamba-Nya kena beriman akan Qada’ dan Qadar… Sometime kita boleh lari dari Qadar itu sometime tidak, contoh, klu awk berada dlm bilik darjah dan didapati bilik tersebut nak roboh… Takkn awk nk biarkn diri awk dihempap dek bangunan tue,so awk kena lari dari Qadar itu, tul tak?? Sedangkn Khalifah Umar al-Khattab lari dari Qadarnya kerana ada penyakit taun (tak silap sy la) di kampong halamannya… Contoh Qadar yg xbley lari ape ek… Sy amik contoh dari awk , keras hati… Sometime kita gagal nak buang sifat itu right??... Lg satu, awk kena percaya pd rezeki yg Allah berikan… Seorg2 itu akn dpt rezekinya, even dia perlu tempoh ngn seribu cara/halangan sekali pun… Org Melayu ada kata, “Tuah ayam pada kakinya, tuah manusia siapa yang tahu”… Cuma kita ni ja yg tak perasan dan kdg2 salah tafsir apa itu rezeki…Tak semestinya rezeki itu berbentuk wang ringgit… Tp lebih dari itu like Iman, rezeki anak,dan sebagainya…Kena berani kay, [ “Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan, sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani”- Khalifah Ali bin Abi Talib]

Nasihat sy, hidup mesti berprinsip dan berpendirian kerana itulah yang mencerminkan jati diri kita sebagai muslim. Pendirian dan prinsip itu akan menjadi pedoman agar kehidupan yang dilayari tidak tenggelam timbul dalam kejahatan demi keburukan

Jgn jadi org yang mudah terikut-ikut dgn tabiat buruk org lain kerana lambat-laun diri akan menempah byk kesusahan. Walaupun diri tdak bersalah, tetapi kika sudah bersahabat dgn org jahat, maka jahatlah juga kita dilhat orang

Tidak salah kita bersahabat atau berkawan, tetapi jadilah orang yang bijak. Jangan mudah terikut jadi pak turut, tonjolkanlah akhlak yang baik supaya suatu ketika nanti kebaikan tersebut akan menyerap ke dalam jiwa org berdekatan kerana sifat manusia mmg mudah dipengaruh dan terpengaruh.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Janganlah setiap kamu menjadi orang yang tiada pendirian dan berkata, “Saya dengan orang, jika mereka berbaik baik, nescaya saya berbuat baik dan jika mereka berbuat jahat, nescaya saya berbuat jahat.” Tetapi biasakan dirimu, jika orang berbuat baik, berbuat baiklah, dan jika mereka jahat, elakkan kejahatan mereka”
(Riwayat At-Tarmizi)

(RIWAYAT AT-TARMIZI)

…Hopefully, awk terus tabah di negara orang…Insya-Allah, jika niat kita baik, baiklah jadinya…Sesungguhnya Allah permudahkan perjalanan hamba-Nya yg berusaha melakukan kebaikan kerna Allah... Allah SWT telah berfirman, maksudnya:

"160. Jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat mengalahkan kamu; jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) dari Allah sesudah itu? Karena itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal.
" [Ali 'Imran, 03:160]

"03. Dan Dialah Allah (yang disembah), baik di langit maupun di bumi; Dia mengetahui apa yang kamu rahasiakan dan apa yang kamu lahirkan dan mengetahui (pula) apa yang kamu usahakan" [Al An'aam, 06:03]

Salam… Nice Knowing You =)
Take Care...

wan said...

NIe ade hadiah utk ko..ikhlas dari aku.. Tp ko kena bukak blog aku n tgk post |Respect To Others|.. Sebenarnya text dlm post tue hadiah dr seorang akak.. DLm text tue, aku bersependapat ko adalah orang yang aku maksudkan.. Sila baca ea..

petunjukku said...

salam wbt

deeply touched by this entry..

in each and everyone of us, there are stories to tell and to share..

may He Light your path with His Guidance and Give you the Strength and Endurance to face the 'tests' in this World..

take care

whitenumb3rs.com said...

hidup org FELDA!!