August 05, 2008

Believe.

Hello,.its kinda long time I did not updates my blog,.malas plak kekadang.hihi,.Well,.tgh2 tunggu lab nak stat ni,tetibe datang plak idea nak tulis blog,.here we go.,

Aku tetibe pas solat td,teringat ade one of my fren,who is an international student,from Macau,she is a budist,then she used to ask me this question: "Are u Muslim because ur parents are Muslim?" Tetibe je dia tanye cm2,.then I was surprised,sbb slame ni xpenah ade org pertikaikan nape I am Muslim,xpenah ade org tanye,nape aku Islam?and mase tu,mmg aku terdiam,.and start thinking,.why I am a Muslim? then I said,"yup,I am Muslim,because my parents are Muslim",pastu dia tanye lagi,"Why you wanna be Muslim?Why dont you just convert to other religion?" then aku terdiam lg,.hurmm..nape ye?xpenah plak terpk,.pastu aku jawab."because I know Islam is a truth". dia cm xpuas ati ngn jawapan aku,dia tanye lagi,"How u can be so sure,Islam is the truth?"pas2 aku terdiam lagi.xkan nak ckp kat dia,ade kat dlm quran sume2 ckp Islam tu betul ke ape kan,sbb she obviously xpenah bc quran and xcaye pon kat quran.pas2 aku just senyum,..aku agak mencari2 jawapan kpd soalan yg dia tanye tu,.nape eh?how I can be so sure?pas2 dia tanye lg,"Why do you pray?to whom to u pray?If u dont pray,no body knows,right?".then aku senyum lg,aku jawab,i dont know how to explain to you,ye lah kan,xkan laa nak cite pasal israk mikraj kat dia,konpem laa lg dia pening and lansung xcaye kan..pastu aku ckp,"lemme put it in this way,if u dont eat,u will feel hungry,right?and u cant make urself full without eating anything,is that right?it is same like praying.ur soul need food.ur soul will starving if u dont feed it.and the food of the soul is pray.thats why we pray 5times a day,morning for bfast,afternoon for lunch,evening for tea,night for dinner and late night for supper.And yes,nobody knows if u dont pray,but God knows,He always look at you."and aku senyum,pastu dia cm wat muke puzzling and then dia ckp,"wow.yeah,its really makes sense.I never know that.and Islam is really a beautiful religion".

Well,i am not standing here[i mean writing] cause I am too good about Islam ke ape,but I am really grateful dilahirkan dlm Islam,mmg laa asalnye I am Muslim because my parents are Muslim,but itu sume adelah hadiah yg paling berharga and xternilai dr Allah,.sbb xsume org dilahirkan dlm Islam,and xsume org realise pasal tu,.And to be honest,before ni mmg aku sgt susah nak caye pasal bende2 ghaib,pasal alam barzakh,syurga,neraka,malaikat,even hari kiamat pon,.bukan aku tanak caye,aku nak caye,but the understanding tu sgt2 susah nak dpat,and sometimes aku nangis,.aku rs alone,.aku rs kosong,.aku rs hopeless..tatau nak bergantung kat sape,.mmg aku solat,tp aku rs solat aku tu losong,empty,.seriously,.then aku salu nangis,.aku doa supaya dikurniakan kepercayaan mcm org laen,.IMAN kpd bende2 ghaib,mcm org laen,.

Then,alhamdulillah,doa aku disambut oleh Allah yg sgt sweet:)).Dia ambil ayah aku,but Dia bg aku satu bende yg aku rs tak ternilai harganye,.keimanan terhadap bende ghaib..I dunno,after ayah aku meninggal,.aku rs kepercayaan tu muncul,i dunno from where or when,but,..tah..its very difficuilt to explain,.hurm,.well,aku rs,myb still ade lg org kat luar sane yg pon cm aku dulu,ragu2 pasal bende2 cmni,and jgn rs inferior,doa byk2 kat Allah,and igt,walau cane pon kite xcaye,solat and doa,and cayelah Allah tu sweet,He will answer us,dont stop from believing!;)

1 comment:

fakhri said...

seriously....