September 27, 2008

Understanding Islam: Journey 1

Hello everyone,I just wanna share something that I learnt and I read through the topic 'understanding islam',and insyaAllah I will continue for the next journey;)

for the first journey,lemme share with the very basic thing about Islam, about some evidence for the truth of Islam.mcm,penah xkite terpk,nape kite ni Islam?kite ni Islam sbb parents kite Islam ke?kalo kite ni lahir dlm agame laen,adekah kite memeluk Islam skg?and kalo pon kite Islam skg,how we can be so sure Islam is the truth?so,I wanna share some evidence that I read through a book,here we go..

1)keajaiban saintifik dlm Al-Quran
+Al-Quran ni dah diturunkan 14dekad lalu,lame sgt2 daa kan.,tp yet,kalo kite tgk,kebanyakan facts dlm Al-Quran br dapat diprove kan ms skg,i mean ms zaman skg yg br ade teknologi yg canggih and mantap.Kalo nak dipikirkan,xkan laa Quran tu ditulis oleh Nabi Muhammad saw kan,sbb Nabi Muhammad xreti membaca pon,ini kan pulak nak tulis something yg beyond his knowledge kan,yg just skg baru dapat dibuktikan kebenaran dgn scientific. That mean,Nabi Muhammad saw mmg bebetul nabi yg diutus oleh Allah utk membimbing manusia.ok la,xmo la ckp2 kosong kan,aku amek 1 cth scientific yg ade dlm Al-Quran:

Quran dlm proses perkembangan embrio manusia

Dlm Quran,Allah ade sebut pasal peringkat2 kejadin manusia;
{We created man from an extract of clay.Then we made him as a drope in a place of sattlement,firmly fixed. then we made the drop into an alaqah,then We made the alaqah into a mudghah..}(Quran,23:12-14)

ok,kalo tgk maksud ALAQAH tu sndr,ade 3 maksud:
i)leech(pacat)
ii)bende yg tergantung
iii)pergumpalan darah(blood clot)

Kalo nak compare ketiga2 maksud ni,ngn ayat Quran kat atas tu,sume bole masuk,meaning word ALAQAH yg Allah gunekan mmg sgt2 tepat,sesuai dgn kesemua maksudnye,sebab;

i)leech(pacat)->kalo nak compare kan embrio ngn pacat mmg sgt2 similar at this stage.sbb,embrio kan ms ni mmg memerlukan bekalan darah from the mother to get the nourishment and so on from the mother la kan,and same gak cm pacat,pacat pon memerlukan bekalan darah utk hidup;)

ii)bende yg tergantung->kalo kite tgk kedudukan embrio kat dalam uterus,dia cm tergantung kat situ:D

iii)pergumpalan darah(blood clot)->yg ni plak,ms the embryo dah masuk ke dalam uterus(penempelan istilah bio nye ye,haha),embrio tu kan dikelilingi oleh dinding darah yg tebal,so the embryo tu seakan2 kelihatan seperti gumpalan darah yg besar disitu;)

So,kat situ,kite bole nampak kan,betapa accurate nye description scr scientific yg Allah bg dlm Al-Quran yg hanye br skg scientists bole discover,tu pon dgn teknologi2 yg canggih kan.huu~ betapa tere nye Allah,and sesungguhnye Allah tu Maha Bijaksana;)

I think,that all for now,nnt2 aku sambung lagi,for the 2nd journey ok?tu pon kalo nak huraikan lg,mmg byk lg laa huraian nye,and comments are welcomed;)

No comments: