November 29, 2008

Good Bye people;)

Hi all,

I guess this is my last post for the yaer of 2008.,coz tomorrow morning,i gonna catch my flight at 10am,and going back to malaysia for 3 months.I might be inactive(i mean online-fs,fb and blogging) for the whole holidays since i dont have internet connection in malaysia.well,here i wanna wish u all happy holidays to whom that already started their holidays,happy graduation to whom graduate this year, congratulation and happy wedding to whom gonna have their marriage soon!glad to hear that;)

Well,since i will going back to malaysia tomorrow,i need to pack my stuffs(obviously)but i am sooo lazy.OMG.since this morning i opened my bag(the huge one),and i stared at it,hoping that all my stuffs already in there.lol.i took out all my stuffs and suddenly i didnt have mood to pack,argh.and i started watching movie,"step up"(even though i watched it before,but still,i didnt want to pack my stuffs,sigh).then i onlined using my compaq,but i couldnt find where i put the battery.argh.i searched it every where in my room,but i couldnt find it.i didnt remember where did i put it.the more pressure i felt.sigh.

And right now,my room is still messy.my clothes are every where.looking at them,the lazier i feel.haha.i MUST pack them by tonight!yeah!haha.well,to whom who read my blog,thanks a lot guys and wishing u all,all the best,happy eid adha,and a very happy new year!

btw,these are some pics of my room.hehe:D



haih,bersepah bangat ini!+_+



hehe,half way packing.ade la gak progress kan:D

p/s:kan best kalau ade doraemon?:P

November 28, 2008

Christmas Eve

Hello guys!
Here I go again,hehe,at last,libératé est à moi!yay!hihi.well,smalam pas abes xm,aku,iqah,bad,linda g jalan city,plannye nak tgk christmas tree tu laa kat Collin st,kat city la obviously la kan.but before we went there kitorang g freddo's makan eskem paling sedapp kat dunia!haha,lg sedap eskem tu,sbb anas belanje!thx anas;)halaa,nx sem dah xde engineering analysis da,sure ko xde tanye aku lg,pas2 sure aku xbole nak mtk ko belanje lagi,down gile aku.haha.sori anas,kidding:D:D:D.ok,bck to stories,pas makan eskem kat freddo's,kitorang terus g city.

Aku sebenarnye mmg teringin gile la nak ade kat melbourne time Christmas day,nak tgk derang nye celebration,yela kalo kat msia kan cm xde la meriah sgt kan,but dunno how is it here.rsnye cm gemilang je celebration derang.huu~and kat city pon,dah byk laa bintang2 kelihatan bergantungan,begitu juge dgn pokok christmas.hehe.mmg cantik laa.thats why me and my friends went there last night,dismping meraikan aku yg da abes xm,hehe,melihat2 la juge melbourne di waktu mlm,coz kitorang sgt2 aa jarang kua time mlm,cm xsuke sgt,nnt ramai org drunk.haih.

ckp pasal christmas eve ni,kalo kat cni,kat shopping cmplex sume da byk da jual christmas choc yg best2,lawa2 and murah la jugak.ala,kalo kat msia cm kueh raye yg org jual sempena nak raye(erk,bole ke samekan cm2?)haha.pas2 christmas cards and gifts pon byk sgt on sale skg.mmg best la,tp kene beware gak la kalo nak beli choc tu,coz not all choc can be eaten by us.hehe,sbb ade derang letak wine/alcohol and some other stuffs yg xbole di makan as muslim.so,kene tgk bebetul laa ingredients tu kan.

btw,these are some pics taken by us;)



from left:bad,linda,iqah,ita



cantikkan christmas tree ni?;)



xtau la ape tah name bende ni,but its not a church!:P



haa,this is federation square,cantik kan?



kat federation square gak,from left:ita.linda.bad,iqah

November 26, 2008

untukmu wanita..

Mampukah aku menjadi seperti Khatijah?
Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
Penawar hati kekasih Allah
dan senang rela bersama…

Susah

Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijak
Pendorong kesusahan dan penderitaan
Tiada sukar untuk dilaksanakan…

Mengalir air mataku
Melihat pegorbanan puteri solehah Fatimah
Akur dalam setiap perintah
Taat dengan ayahnya, yang sentiasa berjuang
Tiada memiliki harta dunia
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga…

Ketika aku marah
Inginku intip serpihan sabar
Dari catatan hidup Sarah….

Tabah jiwaku
Setabah umi Nabi Ismail
Mengendong bayinya yang masih merah
Mencari air penghilang dahaga
Di terik padang pasir merak
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah
Pengharapannya hanya pada Allah
Itulah wanita Hajar.

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman
Bersinar indah, harum tersebar
Bagai wanginya pusara Masyitah

p/s:repost from a blog of friend of mine.

November 24, 2008

muhasabah..:)

Salam to all,
First of all,i wanna apologize especially to people that i used to anger,and to people yg penah terase,or pape rs yg aku penah wat,or rs xbes or yg sewaktu dgnnye.Im so sorry coz slame ni,aku xsedar aku marah2 cm2,im not suppose to marah2 like that,and now i realized betapa cetek nye tahap kesabaran aku:( Ya Allah..br aku sedar,how bad i was slame ni,my patience towards people mmg sgt rendah,bile xpuas ati sikit,nak marah2..Ya Allah..i dunno how to say,how regret i am right now..

Thanx to kak tmc yg bg tarbiyyah to me,akak mmg byk ajar saye slame ni,tp saye je yg xsedar..saye xpenah nak amek bebetul ape yg kak tmc ckp/ajar/tegur..kak tmc salu ckp,Allah sangat sayang saye,tp saye xpenah nak hrgai sume tu,kak tmc salu suruh saye sabar kalo terime ujian Allah,tp saye xpenah nak apply bende tu..sbnrnye mmg sgt byk kak tmc dah ajar care nak control marah ke ape,kak tmc salu ckp Allah bersama org yg sabar,tp saye xpenah nak amek peduli..ya Allah,now i know how bad i was..O Allah,please..please..forgive my sins..insyaAllah,from now on,aku mtk sgt sesape,kalo nampak aku cm nak marah2 tu,please please please igtkan aku,for being patience,igtkan aku kalo aku lupe,.i wanna be like Fatimah coz i wanna get someone like Ali=)*sure kak tmc kenal ayat ni,hehe:D*

Whatever it is,i really wanna change my attitude,please please igtkan aku when i do wrong.i really need help to be someone better=)=)=)

November 23, 2008

malaysia here i come~!!

hello guys!
hehe.less than a week,aku nak balik msia~!wallaweyhhh~!!mantap2.erk,tp aku ade lg 1 xm laa.huu~

haihh,xsabar tol nak balik msia,xtau la apsal,last year xde lah homesick sgt nak balik cm skg,myb sbb byk sgt bende yg jadi kat msia kot,like after my late dad passed away,yg aku xsempat nak balik,pas2 raye pon xbalik,then memacam bende gak jadik.and the most important thing,aku teringin bangettt nak makan keropok lekor ngn otak-otak(ni sebab ko la ni iwan!:P).tapi xpe,heh,less than a week,sabar ita,sabar..hihi:D

heh,sat g ku mahu bershopping-shoppingan kat dfo essendon.wahh,bahagia sungguh hidup ini selepas xm,hihi:D*gaye serious cm dah xde xm lagi pasni.adeyhh*ahh,pedulik hape aku,xm tetap xm,shopping mesti diteruskan.hehe.

oh,aku patut stop disini.iqah sudey bising suro aku mandi.hahah.ok guys,c ya in msia terchenta!daa~:D:D:D

November 22, 2008

terima kasih,ibu..[part 2]

"Eh,bila ibu sampai?Lisa tak sedar lansung,bu!" anak kecil itu memeluk erat wanita berbaju kurung hijau lusuh tatkala melihat kelibat wanita itu.

"Dah lama dah ibu sampai," senyum Hasnah,lembut.

Kusyuk benar anak kecil itu meneliti lukisan pemandangan di dinding kamar kecil itu,sehinggakan kelibat ibu kesayangannya sampai pun,dia tidak perasan.

"Ibu,pemandangan dekat gambar tu,cantik kan,bu?,"Lisa bersuara,perlahan sekali.

Hasnah menggangguk smbil tersenyum.Redup benar melihat kegembiraan terserlah dari air muka anak kesayangannya itu.Hasnah memegang lembut tangan Lisa,berdoa agar duit untuk pembedahan anak nya itu dapat dikumpulkan dengan segera.

"Ibu,Lisa teringin sangat nak pergi tempat kat dalam gambar tu lah,bu..nnt ibu bawa Lisa ke sana bila Lisa dah boleh balik rumah,ye bu!'" rengek anak kecil itu.

Hasnah senyum kelat.Tidak tahu apa yang perlu dijawab dengan permintaan Lisa.Hasnah tahu,dalam keadaan kewangannya yang tidak stabil itu,tidak mungkin dia boleh mempercepatkan pembedahan Lisa,sekaligus membawa Lisa pulang kerumah dengan segera.

"Lisa,Lisa rehat dulu ye sayang..ibu mahu pergi kerja,"kelihatan air mata wanita separuh abad itu bergenang di kelopak matanya.

Lisa menggangguk perlahan.Walaupun berat hati Lisa untuk membenarkan ibunya pergi,tetapi anak kecil itu faham tanggungjawab ibunya.Lisa peluk ibu kuat-kuat.Tidak semena-mena air mata yang ditahan-tahan oleh Hasnah,gugur jua ke pipinya.Disapunya air mata itu dengan perlahan,dia tahu,dia perlu kuatkan hati untuk menghadapi ujian Allah.Dia tahu,Allah lah sebaik-baik perancang.

*****************************************************************************************

"Lisa!Lisa!"

Suara kecil itu benar-benar mengganggu tidur lena Lisa.Lisa menggosok-gosok matanya sambil melihat keadaan kamarnya yang agak suram pagi itu.Lisa lihat lagi,keadaan kosong.Tiada siapa-siapa di dalam bilik itu.Sedang Lisa melihat keadaan sekitar kamarnya,pandangan Lisa terhenti sekali lagi pada potret pemandangan yang tergantung di dinding bilik putih itu.Kali ini Lisa renung gambar itu dalam-dalam.Terasa sungguh damai sekali hatinya ketika itu.Lisa lihat sekali lagi gambar itu,kali ini berdoa agar dia akan ke sana suatu hari nanti.Dia tidak tahu mengapa,acap kali dia merenung gambar itu,dia merasakan suatu perasaan yang indah menyelinap dalam segenap penjuru hatinya.Dia berasa tenang sekali.Ketenangan yang dia tidak pernah kecapi selama ini.

"Lisa!Lisa!"

Lamunan Lisa terhenti.Suara itu benar-benar membingungkan Lisa.Anak kecil itu melihat sekali lagi keadaan sekeliling kamarnya,lebih tekun kali ini.Tiada apa yang Lisa dapat perhatikan selain potret di dinding putih itu dan jendela kamarnya yang terbuka luas.Anak kecil itu menggosok-gosok matanya buat ke dua kalinya.Dia kelihatan bingung.Dari mana suara yang memanggil Lisa itu?

"Lisa!Di sini Lisa!"

Kali ini suara itu lebih kuat dari yang sebelumnya.Lisa melihat sekali lagi ke jendela bilik itu.Alangkah terkejutnya anak kecil itu..


bersambung..

November 20, 2008

terima kasih,ibu..[part 1]

hi all,
this short written by me,as i am so bored right now.huu~.actually,i already wrote this story,but i edit lil bit,but basically the story is the same.hehe.enjoy~


Pintu bilik itu dibuka perlahan.Kelihatan anak kecil masih tidur lena dibuai mimpi yg indah,dibaluti dengan selimut putih yg kelihatan agak lusuh sedikit.Tirai tingkap dibuka perlahan.Cahaya sang mentari menyelinap masuk ke segenap penjuru bilik kecil itu.

"Ibu..bila ibu datang?," anak kecil itu menggosok-gosok kelopak mata tatkala melihat ibunya berdiri di birai katil.

Wanita itu tersenyum.Kedutan di muka kelihatan jelas sekali.Tangan wanita itu mengusap lembut ubun-ubun anak kesayangannya.

"Ibu baru sampai,Lisa.Lisa tidur nyenyak tadi,jadi ibu tak mahu ganggu Lisa tidur,"jawab wanita itu sambil menggenggam erat tangan anak kecil itu yg berselirat dengan wayar-wayar berisi darah.

"Ibu,Lisa takut,bu..Lisa takut tinggal di sini sorang-sorang.Lisa mahukan ibu.."

Manik-manik putih kelihatan berguguran dari kelopak mata anak kecil itu.Lisa memeluk erat ibunya.Rasa seperti tidak mahu melepaskan pelukan itu.

Hati Hasnah sayu.Bukan Hasnah tidak mahu menemankan Lisa di hospital itu,tetapi Hasnah perlu mencari duit untuk menanggung kos perubatan Lisa.Sejak suami Hasnah meninggal dunia 2 tahun lepas,Hasnah lah yang mengambil alih sebagai ketua keluarga,membanting tulang 4 keratnya itu.

"Ibu,.bila Lisa bole balik rumah,bu?Lisa tak mahu tinggal di sini lagi,Lisa tak mahu masuk dalam terowong tu lagi,Lisa tak suka,bu..Terowong tu buat telinga Lisa rase bingit.."
Hasnah meleraikan pelukan erat anak kecil itu.Direnungnya muka cengkung anak kecik itu tepat-tepat.

"Lisa,kalau Lisa ikut cakap doktor,Lisa rajin makan ubat,ibu percaya,Lisa akan cepat keluar dari sini.Tapi,Lisa kena janji dengan ibu,Lisa kena ikut cakap doktor,ok?"

Keluhan kecil dilepaskan oleh Lisa.Lisa hanya mengangguk perlahan.Diam.

"Lisa,ibu kena pergi kerja sekarang.Kalau ada apa-apa,Lisa boleh bagitahu doktor atau nurse ok?,"

Sekali lagi Lisa mengganguk perlahan.Berat benar rasa hatinya melihat ibunya pergi.

*****************************************************************

Lisa masih ingat lagi,suatu ketika dulu,Lisa pernah pengsan ketika bermain di halaman rumah.Lisa tidak sedar apa yang berlaku selepas itu,tetapi apa yang Lisa masih ingat,Lisa tersedar di atas katil,di bilik itu.Mata ibu merah waktu itu.Lisa pelik lihat ibu.Ibu seakan banyak menangis,tetapi bila ibu lihat Lisa sedar,ibu senyum.Ibu menggenggam erat tangan Lisa.

Lisa tidak faham,kenapa Lisa kena tinggal di bilik itu.Lisa tidak faham,kenapa Lisa harus hidup dengan wayar-wayar itu.Lisa tidak faham,kenapa ibu selalu menangis.Lisa hanya mahu pulang ke rumah,ibu.Lisa mahu tidur bersama-sama ibu.Adakah ibu benci Lisa sebab Lisa nakal?Kalau sebab itu ibu tinggal kan Lisa di bilik kecil ini,Lisa janji,bu..Lisa janji Lisa takkan nakal lagi.Lisa janji pada ibu,Lisa akan jadi budak baik,Lisa akan dengar cakap ibu..Ibu,Lisa rindukan ayam goreng ibu..Lisa tak suka makan ubat-ubat yang nurse tu bagi.Pahit,bu..tak macam ayam goreng ibu..

Rindu benar anak kecil itu untuk pulang ke rumah nya.Sesungguhnya dalam usia yang mentah,dia masih tidak faham mengenai tumor otak yang dihadapinya.Bukan Hasnah tidak mahu menjalankan pembedahan,tetapi kos perubatan yang terlampau mahal tidak termampu oleh Hasnah untuk mencarinya.Hasnah redha dengan ketentuan Allah,tetapi itu tidak menghalang Hasnah untuk berusaha mencari wang demi menyembuhkan penyakit anak kesayangannya yang makin kritikal.

Berita yang disampaikan doktor mengenai tahap kesihatan Lisa semalam benar-benar merunsingkan Hasnah.Naluri keibuannya meruntun mahu melihat Lisa kembali ceria seperti lenyap begitu sahaja.tahap kesihatan Lisa semakin kritikal dan pembedahan mesti dibuat segera.Bingung Hasnah memikirkan untuk mencari wang sebanyak ratusan ribu ringgit.Hasnah hanya mampu berdoa kepada Allah dan Hasnah benar-benar yakin,pasti Allah merancangkan sesuatu yang terbaik untuk dirinya dan juga Lisa..

bersambung..

******************************************************************************

November 17, 2008

happily never after

hehe.currently addicted to this song.best2.lyrics pon best,happily never after by pcd.enjoy~!;)

I don't think I want this anymore

As she drops the ring to the floor
She says to herself: 'You've left before'
This time you will stay gone, that's for sure

And he shouted something else
She dragged her suitcase down the path,
To the driveway.
She had never gone that far.

Normally this would be the time
That she would let him talk her out of leaving,
But this time, without crying,
As she got into her car, she said,

No, happily never after
That just ain't for me, because finally
I know I deserve better after all,
I'll never let another teardrop fall.

As she drove away she starts to smile,
Realized she hadn't for a while.
No destination, she drove for miles
Wondering why she stayed in such denial.

Laughing about the way he shattered something else
To drag her suitcase down the path,
To the driveway.
She had never gone that far

Normally this would be, the time that she
Would let him talk her out of leaving,
But this time, without crying,
As she got into her car, she said,

No, happily never after
That just ain't for me, because finally
I know I deserve better after all,
I'll never let another tear drop fall.

I'm done, I'm done, said I'm so done (So done, done, done, done, done)
I'm free, I'm free, I'm free
Free to be me.

She inhales an air she'd never breathed before
Cure of no drama no more.

She said
{3x}
No, happily never after
That just ain't for me, because finally
I know I deserve better after all,
I'll never let another teardrop fall.

ooowwoooooooowww

Another teardrop fall

November 16, 2008

seriously,.

Hello everybody,.hurm..actly dunno what to jot down,but feel kinda wanna update my blog.hehe. well,apparently im not really in a stable state,lol,feel so pressure with exams,enrolment problem,and other stuffs too.and lately i always dream about my late dad.sigh~ that make things even worst,i feel so homesick and what i really want right now is to get it done,and going back home asap.it will always be like this, when it comes to exam,i feel like i screwed up.i feel the serabutness inside my head.lol.easily broken and fragile.sigh.

well,let forget about the serabutness thing,haha,smalam i was so bored.then sesaje je laa bukak2 ebay,pas2 nampak satu handbag lawa,fuhh~ mantap dowh.then sesaje je la,sbb bosan kan,i bidded the handbag for aud1.75 and got another handbag,that one i bidded for aud25.95.pas2 a few hours after that,i got an email,told that i won the handbags!haha.adeyh.mantap gile,beli handbag aud1.75 (rrp aud50) and aud25.95(rrp aud 125).adeyh.tu la dia,igt nak memaen je bid,pastu mng lak kan,so xpe la kan,seb bek murah.hehe.tp cm bes gak,haha.cane laa aku xaddicted ngn si ebay ni.terlalu menggoda.tergoda aku.haha.

esok plak my rumet balik msia,tinggal laa aku kesorangan.my housemates plak nak g adelaide 20hb ni,which is aku xabes xm lg ms tu.mmg kene tinggal sorang2 laa aku kat umah ni:'(adeyhh,seb baek cik asiah sudi nak teman ak kat umah ni,kalo x,bukn takat mati kutu,semut pon bole mati tinggal sorang2 kat umah ni.hahah.

ok lah kawan2 sekalian,hehe,saye mau smbung blaja.doakan la saye ni bole jawab xm and bole cepat balik msiaaaaaaa~~huuu~

p/s:to budak yg aku geram2 kat previous post tu,enough said,im sorry.

November 13, 2008

A must do and must buy list (before going back to msia)

Hi all,
First of all,sorry those yg tertunggu2 ke'update'an blog ni, coz im lil bit bz lately for final plus some other things yg membuatkan xsempat nak update blog ni.well,sedar xsedar,dah makin dekat rupenye nak balik msia,17 days to go.hehe.makin dekat nak balik msia,bermakna makin dekat nak xm la kan,which is lagi 5hari~~wawawaa~~haha.btw,before nak balik msia ni,who knows kan,dlm keghairahan aku nak balik msia,i still have my target what should i done before going back to msia.hehe.okay,here we goes..

1. First of the most,mesti la g shopping kat DFO Essendon!yeah,.since last year kot nak g sane,tp tak terpegi2,tp this year,kene gak pegi.

2.Nak g Starbucks,haha.tp seriyes dowh,da lame x minum my fav double choc blended cream.wahhh~~mantap!:D

3.Freddo's.Menikmati ice cream paling sedap dlm dunia.owhoo~

4.Queens Victoria Market.beli cherries for bring back to msia.memandangkan anak buah aku suke gile buah ceri,so,beli la utk dia kan;)

5.Brunswick.membeli baklava yg best.bak kate mak aku,nak 'kuih ulat'.lol.just becoz bentuk baklava tu cm ulat.haha,tp sedap!;)

mm,tu je kot?haa,.yg ni plak,a must buy list,before balik msia:D

1.A set of dishes (Correll) - a request from my mum.*cane la aku nak bawak naek flight nnt?.sigh*

2.3 bottles of perfumes - a request from my sisters,and from her fren as well.

3.Cherries - a request from anak buah aku.haha

4.Baklava - a request from my mum

5.chocolates - a request from my frens.

6.jackets,jeans,handbag - a request from myself laa!haha.

mm,.i think that might be enuf to mengosongkan my purse.haha.adeyhh,.well,that all for today,hope to see ya guys in msia!;)

November 09, 2008

10 tips utk hilangkan bosan

Anda bosan?hah,ni ade tips kalo bosan2 ke kan, ye arr cm kalo korang dah abes xm ke,xtau nak wat ape,or cm aku skg,belom xm ag,tp bosan gak sbb asek kene stadi,so aku come up ngn tips utk ilangkan bosan nih,korang try aa,.konfem bole laa kurangkan tahap kebosanan yg terlampau cm aku skg.haha

1) Korang bilang bilangan rambut yg ade kat kepala korang,sape yg rambut pendek tu,bole berdiri depan cermin,pas2 bilang satu2,kalo tersalah kire,bole ulang lagi skali.

2)Bagi yg botak,mungkin care kat atas xapplicable,tp xpe,korang bole try bilang bilangan bulu kat kucing/kambing/binatang yg berbulu.kalo xde kat sekeliling umah korng,xpe.bole gak kire bilangan semut/anai2 kat dapur umah korang.

3)korang g cuci pondok telefon kat sekitar kawasan uma korang/tempat tinggal korang.selaen bole ilangkan bosan,korang leh gak wat amal kebajikan kan,dapat pahale,sure ketue kampung sayang gile aa kat korang,untung2 dia kawenkan korang ngn anak dia.hahah.

4)korang g wat2 havoc kat umah korang.kalo sape yg ade rumet,korang wat2 laa cm psycho sikit,bawak pisau dapur tu,.pas2 stare kat dia,kalo dia tanye pape,korang gelak kuat2.sure korang xrs bosan da pas2.

5)bg yg suke berkebun,ni mungkin cadangan menarik,korang g laa tanam pokok jagung kat dalam pasu bunge mak korang,kalo ade pokok bunge kat situ,korang tukar je ngn pokok jagung tu,kalo mak korang tanye,mn pokok bunge dia,korang ckp je aaa bunge bukan bole wat hasil pon kan.

6)bg yg suke exercise plak,korang g tawaf kawasan umah korang sebanyak 7pusingan,wat laa dlm 20 kali cm2.disamping bole ilangkan bosan,bole praktis utk tawaf kat mekah nnt kalo nak g haji nnt.

7)care yg ini xbape digalakkan,tp kalo da mmg xtau nak ilangkan bosan,bole laa try,.korang g lari2 kat sekeliling kg,smbil jerit2 mtk tolong2.wat gaye2 yg mencemaskan sikit.korang jerit aaa sekuat yg bole.kalo org tanye,nape?korang ckp aa tolong ilangkan bosan korang.pas2 konfem korang dapat hadiah sebijik pelempang.xpon,beberapa bijik gak laa.sbb tu,care ini xbape digalakkan terutama kpd mereka yg dibawah 18thn.

8)kalo korang ade kucing,korang g la mandikan kucing tu,mandi bersih2,biar wangi sikit.kalo sape2 yg xde kucing,tp korang ade binatang peliharaan yg laen,mcm kambing ke,lembu ke,bole gak laa try.tp make sure kambing/lembu tu wangi lepas dimandikan.kalo x,sia2 je korang mandikan derang.

9)bg yg ade halaman umah yg berpasir,mungkin ni tips yg best utk korang,korang g laa wat istana pasir depan umah korang tu,xsemestinye istana laa,wat laa bentuk2 yg menarik,ikut kreativiti korang,pas2 letak laa tapak sulaiman ke kat sebelah tu,nampak sikit cm kat tepi pantai.kalo xde tapak sulaiman,korang letak ikan puyu ke,ikan bilis pon bole laa,tp jgn letak berudu sudeyy.

10)paling tak pon kan,korang g laa bukak buku spm,(even korang da abes spm),pas2 wat2 study cm korang nak spm.struggle laa wat soklan2 tu,cm spm tu esok nye.sure mak bapak korang bersyukur ade anak cm korang.

haa,.tu la 10 tips yg bole aku kongsi ngn korang dikale aku bosan ni.haha.smoga tips tu dapat laa membantu korang menghilangkan bosan,drp wat bende2 xberfaedah kan,at least ade gak kebaikan yg korang wat.hehe.slamat mencube!:D

November 06, 2008

hush hush

Lagu ni best,currently addicted with this song,hush hush by pcd. i like this song coz the lyrics aa basically mmg mantappp!haha. for me,mcm menunjukkan ppuan tu xperlu pon laki tu dlm life dia utk to be the best,she can do on its own. aku ni,kalo bab2 ppuan ni,mmg sensitif sikit,haha,xtau laa coz i was from all girls school ke ape kan,tp, bg aku laa, ppuan pon bole survive without men!opss,.sorry to men outside there,no offense:D. what im trying to say is, jgn lembik sbb laki,be independent,jgn terlalu mengharapkan lelaki dlm hidup ni.and aku sgt2 mementingkan pride as woman.huuu~so once if ade laki yg wat pape to me,anything laa yg aku rs xhormat pride aku as ppuan,thats it.haha.myb aku da bese hidup independent since i was small without men in my life kot,xtau laa kan.:D

Oooooh ooooh
I never needed you to be strong
I never needed you for pointin' out my wrongs
i never needed pain,i never needed strain.
My love for you was strong enough you should've known.
I never needed you for judgement
I never needed you to question what i spent
I never asked for help, I take care of myself, I don't know why you think you got a hold on me.
And it's a little in the conversations
There isn't anything that you can say.
And my eyes hurt, hands shiver, so look at me and listen to me because,

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

I never needed your corrections
On everything from how i act to what i say
i never needed words, i never needed hurt, i never needed you to be there everyday
I'm sorry for the way i let go
Of everything i wanted when you came along
But i am never beaten, broken, not defeated
I know next to you is not where i belong
And it's a little late for explanations
There isn't anything that you can do
And my eyes hurt, hands shiver, so you will listen when i say baby

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

No more words
No more lies
No more crying ooh ooh
No more pain
No more hurt
No more tryin' Oh Oh Yeah
Because

I don't want to
Stay another minute
I don't want you
To say a single word
Hush Hush, Hush Hush
There is no other way
I get the final say
Because
I don't want to
Do this any longer
I don't want you
There's nothing left to say
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby Hush Hush

Yeah Oh
Hush Hush, Hush Hush
I've already spoken
Our love is broken
Baby


p/s:erk,jgn salah anggap lak eh,aku bukan heartbroken.haha.just suke lgu ni sbb it shows ppuan tu very strong.thats all;)mm,but it can apply to laki gak kot,kot2 sape yg baru heartbroken or yg still xbole lupekan ex dia ke,.hehe.take this song as ur motivation:D

November 05, 2008

usaha memburukkan imej Islam?

THE Australian Muslim community has accused the Federal Government and police of double standards over their treatment of a free online game in which the aim is to kill as many Muslims as possible.

Keysar Trad, president of the Islamic Friendship Association, wrote to Attorney-General Robert McClelland expressing outrage over the game, Muslim Massacre, saying it teaches young people to "further hate Muslims" and encourages them to carry out "acts of discrimination, vilification or outright violence against Australian Muslims".

The game, launched as a free download on the anniversary of the September 11 terrorist attacks, invites players to take control of an American "hero" and "wipe out the Muslim race with an arsenal of the world's most destructive weapons".

The game was created by Eric Vaughan, a 22-year-old programmer from Brisbane who is a part-time service station attendant.

In an email interview, Mr Vaughan said he had not been contacted by the police or Government over the game.

"People will think I am a terrible person, but I believe that Muslims' regard in society is now just that little bit more accepting because of what I have done," Mr Vaughan said.

In his letter, Mr Trad said he believed Muslim Massacre was a breach of the sedition provisions of counter-terrorism laws and laws that prevent the incitement of violence against sections of Australian society.

In its response to Mr Trad the Attorney-General's department gave an explanation of Australia's content classification and racial discrimination laws and the government bodies in charge of them.

Mr Trad accused the Government and police of applying counter-terrorism laws selectively. "I could imagine what would have occurred if the game had been developed, God forbid, by a Muslim with Western people as the targets. The people would have been immediately subjected to criminal prosecution," he said.

The Attorney-General's Department said it was up to the Australian Federal Police to investigate whether the game breached sedition laws.

Mr Trad said he received a response from the Federal Police "telling me that I can complain to the Australian Communications and Media Authority (ACMA) if I wished".

But it is unlikely ACMA can do anything to have the game removed from the net as it is not hosted on Australian servers.

A Queensland Police spokesman said the game had been examined and "no offence was detected", but it had been referred to authorities in Canada where the game is hosted.


Asher Moses,November 4, 2008

Source: The Age,Australia.

November 04, 2008

Pesanan kpd wanita spt saya;)

-Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.(Riwayat Muslim).

-Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka ia adalah perempuan zina,dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. (Riwayat Ahmad, Thabarani dan Hakim)

-Dikahwini wanita itu kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.

-Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabarani, Anas bin Malik).

-Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaaan berhias bukan untuk suami nya dan muhrimnya adalah seumpama gelap gelita di hari kiamat, tiada nur baginya. (Riwayat Tarmizi)

-Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya, tidak diterima sembahyangnya, sehingga ia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya (meminta maaf). (Riwayat dari Hassan).

-Wanita yang taat pada suami, semua burung-burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristigfar baginys selama ia masih taat pada suaminya dan diredainya (serta menjaga sembahyang dan puasanya.

-Dari Muaz bin Jabal bersabda Rasululllah SAW: Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka

-Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama, maka Allah memasukkanya dalam syurga lebih dahulu dari suaminya(sepuluh ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminya di dunia maka mendapat pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan mengadapnya.

-Ya Fatimah, jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya dan memotong kumisnya dan mengerat kukunya, memberi minum Allah akan dia sungai syurga, diiringi Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kubur menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga serta mencatatkan Allah baginya kelepasan dari neraka dan selamatlah ia melintasi titian Siratul-mustaqim.

-Mana-mana wanita yang berkata kepada suaminya “tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebajikan pun”. Maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun, walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada malam hari.

-Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan.

-Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah (perang sabil).

-Apabila wanita melahirkan anak keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.

p/s: Allah is sweet!;)

November 03, 2008

untitled

hi all,
mm,actly otak tgh tepu,wat engr analysis td.haih.xtau nak tulis ape,tp cm pressure gak nih,ngn final nih.xtau la sempat ke x nak study sume b4 xm,.haih.padan mke aku gak la kan,sape suro memaen aritu(err..tp kalo aku xmemaen pon,aku rs sme je kot.lol):D

Mm,.ape eh nk cite,xde cite best aa.lately sume cite dibekukan sementara,memberi laluan kpd xm.haha.mm,ari jumaat ni,rumet aku dah abes xm,mmg enjoy sakan laa dia kan,.siap da plan2 da nak shopping,tensen je aku,.haha.dah ler dia balik msia the day before my first paper,haih,.loner laa aku nnt nihT_T.

*blank*

haha,ok lah,xtau nak cite ape.wish me luck.
;)