February 28, 2009

boikot cara hidup yahudi:sejauh mana keberkesanannya?

Setelah rejim zionis sekali lagi mengganas di bumi Palestin dan mengorbankan beribu-ribu nyawa yg tidak berdosa,sekali lagi kita dihambat persoalan,di manakah umat Islam yg bilangan mencecah berbilion di seluruh dunia utk menolong saudara mereka sendiri?Pelbagai usaha dilaksanakan untuk menyalurkan dana ke bumi bergolak itu,tak kurang juga usaha untuk menjatuhkan negara Yahudi yg tertubuh sejak 14 Mei 1948 dengan memboikot barangan keluaran Israel seperti Coca-cola,Mc Donalds,Nestle dan sebagainya. tidak kurang juga usaha mempamerkan ketidakpuasan hati melalui demonstrasi jalanan yg diadakan di seluruh dunia. tetapi,sejauh manakah keberkesanan usaha2 ini ke atas kuasa besar seperti Amerika dan sekutunya Israel?

in my opinion,tindakan boikot memboikot ini seharusnya boleh menjatuhkan kuasa besar seperti Amerika dan Israel jika umat Islam seluruh dunia bersama2 memboikot barangan ini.tetapi timbul juga persoalan di fikiran saya,jika tunggak kuasa ekonomi dunia itu jatuh,bukankah keadaan menjadi lebih buruk seperti sekarang,di mana tunggak ekonomi dunia itu jatuh akibat peperangan yg dipelopori di bawah bekas presiden Amerika Syarikat,George W.Bush. ramai yg akan kehilangan pekerjaan,peratusan penganggurang meningkat secara mendadak,secara tidak lansung membawa kepada peningkatan kes jenayah dan juga gejala sosial. sedar atau tidak, bukankah tindakan itu boleh menjejaskan pendapatan sesuatu negara itu? sy ambil contoh,Mc D,jika semua umat Islam di Malaysia memboikot Mc D,kemungkinan besar, syarikat gergasi itu boleh juga gulung tikar,tetapi bagaimana pula dengan para pekerjanya yg beribu org terpaksa diberhentikan?bagaimana pula dgn pendapatan negara melalui cukai yg dikenakan terhadap syarikat makanan segera itu jika ditutup?saya kira pendapatan negara melalui cukai itu sahaja boleh mencecah jutaan ringgit,di mana duit ini disalurkan kepada pembangunan negara.

Sama juga kesnya seperti rokok.Acap kali kita lihat,kerajaan berusaha keras untuk mengadakan kempen2 kesedaran mengenai bahayanya merokok.jutaan ringgit disalurkan kepada dana kementerian kesihatan untuk membina papan2 iklan yg saya bilang sgt byk di seluruh malaysia.tetapi,penah tak kita terfikir,kenapa kerajaan sanggup berhabisan jutaan ringgit untuk menyedarkan kita mengenai bahaya merokok?mengapa kerajaan xsekat je kemasukan rokok kedalam negara?kan senang,duit negara pon xabes utk buat papan2 iklan besar tu kan.ini kerana,sala satu faktor ialah cukai yg negara dapat melalui pengutipan cukai rokok lebih tinggi nilainya drp dana yg disalurkan untuk kempen2 kesedaran itu.apa yg saya ingin smpaikan di sini ialah,kutipan cukai trehadap sesuatu barangan sgt memberi impak yg besar terhadap pendapatan dan sekaligus terhadap pembangunan negara.itulah juga kesnya dengan pemboikotan Mc D,boleh menjejaskan pendapatan negara.bukan lah saya nak kata,kita tidak patut memboikot barangan Yahudi,tetapi saya agak keliru tentang hal ini atas sebab2 yg saya nyatakan di atas.di harapkan,kepada sesiapa yg membaca blog ini boleh memberi pandangan yg boleh membantu saya.

zunitaseriously;)

February 26, 2009

benarkah cinta itu buta?

Bile sebut pasal cinta, skop nye terlalu meluas utk diperkatakan. well,generally,cinta nih bole dikatakan terbahagi kepada beberapa peringkat, like Cinta kpd Allah dan RasulNya, Cinta kpd Agama, Cinta kpd Manusia, Cinta kpd Harta and so on. apa itu cinta?Mengapa Rasulullah sanggup berkorban demi Cinta kpd Allah?Kenapa Bilal bin Rabah sanggup diseksa demi Cinta kpd Islam? Kenapa ada segelintir manusia sanggup berbunuh-bunuhan demi cinta kpd harta? kenapa ada manusia yg sanggup membunuh diri demi cinta kepada manusia? hebat sgt ke cinta ni smpai manusia dikatakan sanggup melakukan apa sahaja demi cinta?

Cinta menurut Wikipedia adalah gabungan beberapa perasaan dan pengalaman berkaitan dgn perasaan kasih sayang dan tarikan yg kuat. ia juga bole merujuk kepada pelbagai perasaan,keadaan,sikap yg berbeza,daripada kegembiraan yg normal sehingga kepada tarikan interpersonal yg kuat. Tapi,ape yg aku nak point out right now is CINTA SESAMA MANUSIA. sepanjang 3 bulan berada di Malaysia, I can see how most Malaysians think about love. Bole kate hampir setiap hari,if i read the paper,(i like to read the luahan rasa section in paper),ade je org wat confession pasal 'ditinggalkan setelah terlanjur dgn bf'.Bukan sekali 2 org wat luahan cm tu,tp almost everyday.i dunno how to say, but sometimes it makes me think is it a trend right now? or am i outdated? mcm nak kate if u hv bf,but u r still virgin, bende tu mcm satu bende yg sgt pelik.yeke?sigh~ and penah one time la,this one girl did the confession and saying dia dah bertaubat and all lepas terlanjur beberapa kali and ditinggalkan bf, tp for me, nape lepas dah ditinggalkan bf, br nak bertaubat? kalau xditinggalkan, adekah dia rs nak bertaubat? kenapa nak mengejar cinta sesama manusia,maruah sanggup digadaikan? siapa yg harus dipersalahkan? adekah cinta itu yg buta atau pencinta itu sendiri yg buta?

Kenapa xbole fikir sebelum buat sesuatu? xpayah tunggu dah ditinggalkan br nak menyesal, tp fikir laa buruk baek sebelum buat sesuatu..jgn terlalu mengikut kehendak nafsu,maruah digadaikan.konon nak buktikan cinta sejati,maruah jd pertaruhan.ape yg nak dibuktikan tu? kalau si lelaki tu bole mtk maruah si gadis utk membuktikan cinta,kita sume bole pk sndiri kan, adekah lelaki itu bole jadi suami yg soleh? yg boleh mendidik isteri dan anak2 kelak? tp kenapa si gadis masih tertipu dgn bende2 mcm tu? di mana silap nya? nak kata xtau hukum hakam agama,rsnya pendidikan islam tu dah diwajibkan dr darjah 1 smpai tingkatan 5,xkan xtau kot? even nak kata xtau pon kan, bende tu kan common sense,xkan laa xbole nak pk sndr?sigh..

I really sad bile bace bende2 mcm tu kat surat khabar saban hari. I hope I still rational when it comes to this thing, aku xnak laa nnt org ckp,aku ckp je lebih tp end up aku yg wat sume tu,hope its not. to all yg bace this post,if u hv kawan ppuan,igtkan derang jg maruah and if ade kawan lelaki,igtkan derang jgn maen2 dgn maruah perempuan..

p/s: kejarla Cinta kepada Allah, kelak cinta manusia akan datang dgn sendirinya;)

February 25, 2009

the return.

Hello to all,

Its been a very long time since my last update. so sorry to people that waiting for the updated version of this blog.well, this year i wanna change a lil bit the content of my blog, and the layout as well,kinda bored with black,so i choose white,well..not really white but cerah laa jugak kan,lol.this time myb i will talk more about the current issues,opinions, and myb got some part i'll talk about myself as well. i hope this will show my maturity and sensitivity about whats happening around the world nowadays.

cheers,
zunitaseriously.