February 26, 2009

benarkah cinta itu buta?

Bile sebut pasal cinta, skop nye terlalu meluas utk diperkatakan. well,generally,cinta nih bole dikatakan terbahagi kepada beberapa peringkat, like Cinta kpd Allah dan RasulNya, Cinta kpd Agama, Cinta kpd Manusia, Cinta kpd Harta and so on. apa itu cinta?Mengapa Rasulullah sanggup berkorban demi Cinta kpd Allah?Kenapa Bilal bin Rabah sanggup diseksa demi Cinta kpd Islam? Kenapa ada segelintir manusia sanggup berbunuh-bunuhan demi cinta kpd harta? kenapa ada manusia yg sanggup membunuh diri demi cinta kepada manusia? hebat sgt ke cinta ni smpai manusia dikatakan sanggup melakukan apa sahaja demi cinta?

Cinta menurut Wikipedia adalah gabungan beberapa perasaan dan pengalaman berkaitan dgn perasaan kasih sayang dan tarikan yg kuat. ia juga bole merujuk kepada pelbagai perasaan,keadaan,sikap yg berbeza,daripada kegembiraan yg normal sehingga kepada tarikan interpersonal yg kuat. Tapi,ape yg aku nak point out right now is CINTA SESAMA MANUSIA. sepanjang 3 bulan berada di Malaysia, I can see how most Malaysians think about love. Bole kate hampir setiap hari,if i read the paper,(i like to read the luahan rasa section in paper),ade je org wat confession pasal 'ditinggalkan setelah terlanjur dgn bf'.Bukan sekali 2 org wat luahan cm tu,tp almost everyday.i dunno how to say, but sometimes it makes me think is it a trend right now? or am i outdated? mcm nak kate if u hv bf,but u r still virgin, bende tu mcm satu bende yg sgt pelik.yeke?sigh~ and penah one time la,this one girl did the confession and saying dia dah bertaubat and all lepas terlanjur beberapa kali and ditinggalkan bf, tp for me, nape lepas dah ditinggalkan bf, br nak bertaubat? kalau xditinggalkan, adekah dia rs nak bertaubat? kenapa nak mengejar cinta sesama manusia,maruah sanggup digadaikan? siapa yg harus dipersalahkan? adekah cinta itu yg buta atau pencinta itu sendiri yg buta?

Kenapa xbole fikir sebelum buat sesuatu? xpayah tunggu dah ditinggalkan br nak menyesal, tp fikir laa buruk baek sebelum buat sesuatu..jgn terlalu mengikut kehendak nafsu,maruah digadaikan.konon nak buktikan cinta sejati,maruah jd pertaruhan.ape yg nak dibuktikan tu? kalau si lelaki tu bole mtk maruah si gadis utk membuktikan cinta,kita sume bole pk sndiri kan, adekah lelaki itu bole jadi suami yg soleh? yg boleh mendidik isteri dan anak2 kelak? tp kenapa si gadis masih tertipu dgn bende2 mcm tu? di mana silap nya? nak kata xtau hukum hakam agama,rsnya pendidikan islam tu dah diwajibkan dr darjah 1 smpai tingkatan 5,xkan xtau kot? even nak kata xtau pon kan, bende tu kan common sense,xkan laa xbole nak pk sndr?sigh..

I really sad bile bace bende2 mcm tu kat surat khabar saban hari. I hope I still rational when it comes to this thing, aku xnak laa nnt org ckp,aku ckp je lebih tp end up aku yg wat sume tu,hope its not. to all yg bace this post,if u hv kawan ppuan,igtkan derang jg maruah and if ade kawan lelaki,igtkan derang jgn maen2 dgn maruah perempuan..

p/s: kejarla Cinta kepada Allah, kelak cinta manusia akan datang dgn sendirinya;)

2 comments:

shahir said...

haha.. well, thats not Cinta. thats called Bodoh or Dungu or Sengal.
if a person loves his/her partner, they wud protect the parrtner in all sorts of aspects, and they wud nt dare to do anything to harm the other. so, if its a real love, this kind of things wont happen. and he/she shud noe this. merosakkan nama cinta je
-end of story-

norain shari said...

waaaaaaaa!

betul betul betul

hehe..ain blajar dr ita je pasal cinta cinta ni. :p