April 25, 2009

Abu Bakar As-Siddiq : Sejauh mana kita mengenali baginda?

Memandangkan saya perlu membentangkan kisah "Saidina Abu Bakar As-Siddiq : Manfaat mengetahui kisah Baginda" pada QC (Quranic Circle) this week, saya rase tidak salahnya juga kalau saya berkongsi apa yg saya dapat di blog saya pula (walaupun pembentangan nya belum lg- lagi 2jam.lol).

Kalau disebut nama "Saidina Abu Bakar", atau "As-Siddiq", I'm pretty sure most of us sgt2 familiar dgn nama tu,myb ade yg bole ceritakan sedikit kisah hidup beliau coz ms form 4,5 dlm subjek agama and sejarah pon ade blaja pasal kisah hidup baginda kan,but seramai mn yg aplikasi or mendapat manfaat drp kisah hidup baginda?

Antara isi yg saya peroleh mengenai topik manfaat mengetahui kisah hidup beliau:

1) melahirkan perasaan ingin mencontohi keimanan Abu Bakar terhadap Rasulullah
peristiwa Isra' Mikraj misalnya, di mana Rasulullah memberitakan beliau travel dr bumi ke langit dlm masa 1 mlm, dan baginda menceritakan bagaimana pembersihan hati dilakukan oleh Malaikat dan sebagainya, tidak sedikit pun mendatangkan perasaan curiga apatah lagi ragu2 terhadap Rasulullah. Kaum Quraisy ketika itu cuba menguji Abu Bakar dgn bertanyakan apakah beliau percaya dgn kisah Isra' dan Mikraj? Saidina Abu Bakar pantas menjawab,"Benar! Aku percaya! Malah lebih dan itu aku percaya kepadanya. Aku percaya akan berita dan langit diberitakannya baik pada waktu slang mahupun di waktu malam! "

2)Lebih bersemangat dan bersedia utk berjihad - harta,study,etc
Saidina Abu Bakar sgt terkenal sebagai seorang hartawan dan berasal dr golongan bangsawan. Dalam Perang Tabuk misalnya, Rasulullah S.A.W. telah meminta kepada sekelian kaum Muslimin agar mengorbankan hartanya pada jalan Allah. Tiba-tiba datanglah Saiyidina Abu Bakan R.A. membawa seluruh harta bendanya lalu meletakkannya di antara dua tangan baginda Rasul. Melihat banyaknya harta yang dibawa oleh Saiyidina Abu Bakar R.A., bagi tujuan jihad itu maka Rasulullah S.A.W. menjadi terkejut lalu berkata kepadanya:
"Hal sahabatku yang budiman, kalau sudah semua hanta bendamu kau korbankan apa lagi yang akan engkau tinggalkan buat anak-anak dan isterimu?
Pertanyaan Rasulullah S.A.W. itu dijawab oleh Saiyidina Abu Bakar Al-Siddiq dengan tenang sambil tersenyum, ujarnya. "Saya tinggalkan buat mereka Allah dan RasulNya." So sweet=)

3)Melahirkan perasaan cinta pada Rasulullah
Ketika peristiwa hijrah misalnya, dimana Rasulullah diperintahkan berhijrah ke Madinah bersama Abu Bakar. Dalam peristiwa hijrah, mereka menuju ke Gunung Tsur, dan bersembunyi di Gua Tsur.Abu Bakar ketika itu sgt bimbang kalau musu dapay mengetahui tempat persembunyian mereka.Dalam pada itu Rasulullah S.A.W. pun mengerti akan situasi dan kegelisahan sahabatnya itu yang oleh kerananya Rasul benkata, "Apakah yang menggelisahkanmu, bukankah Allah menemani kita?" Abu Bakar menjawab, "Yang saya bimbangkan bukanlah mengenai diri saya sendiri, kalau saya terbunuh, yang tewas hanyalah seorang manusia biasa. Tapi andaikata tuan sendiri dapat dibunuhnya maka yang akan hancur ialah satu cita-cita yang suci murni. Yang akan runtuh ialah keadilan dan yang akan tegak pula ialah kezaliman." Begitu lah rasa kasih Abu Bakar terhadap Rasulullah,sehinggakan beliau tidak memikirkan nyawa sendiri lebih dr nilai harga nyawa seorang rasul akhir zaman.

4)Melahirkan perasaan ingin dekat/rapat dengan Rasulullah
Pada suatu ketika di saat Rasulullah membaca khutbah yang antara lain menyatakan bahawa kepada seseorang hamba Allah ditawarkan untuk memilih dunia dan memilih ganjaran yang tersedia di sisi Allah, dan hamba Allah tersebut tidak akan memilih dunia, melainkan memilih apa yang tersedia di sisi Tuhan... Maka ketika meñdengar khutbah Nabi demikian itu Saiyidina Abu Bakar R.A. lalu menangis tersedu-sedu, kenana sedih dan terharu sebab beliau mendengar dan mengerti bahawa yang dimaksud dalam isi khutbah tersebut ialah bahawa umur kehidupan Rasul di dunia ini sudah hampir berakhir. Demikian kelebihan Saiyidina Abu Bakar R.A. di- banding dengan para sahabat yang lain kerana beliaulah yang mengetahui bahawa umur Rasul hampir dekat.

5)Membina sifat bermujahadah - in terms of study, etc
Abu Bakar juga terkenal sebagai salah seorang sahabat baginda yg cerdik.Semasa berita kewafatan Rasulullah tersebar, Saidina Umar Al-Khattab tidak dapat menerima kenyataan tersebut,lantas Abu Bakar membacakan sepotong ayat Al-Quran, "Muhammad itu tidak lebih dari seorang rasul seperti rasul-rasul yang terdahulu darinya. Jika ia mati atau terbunuh patutkah kamu berundur ke belakang. Sesiapa yang surut ke belakang, dia tidak akan membahayai Allah sedikit pun dan sesungguhnya Allah akan memberi ganjaran kepada orang-orang yang bersyukur." Kaum Muslimin tentunya telah pernah dengar ayat ini sebelumnya, kerana ayat itu telah turun semasa peperangan Uhud, ketika Rasulullah S.A.W. telah diberitakan mati terkorban dan menyebabkan banyak pejuang-pejuang Islam berundur ke Madinah. Tetapi mereka tidaklah memahami maksud ayat ini seperti yang difahami oleh Saiyidina Abu Bakar R.A. Ini jelas membuktikan kecerdasan Saiyidina Abu Bakar Al-Siddiq dalam memahami Islam.

kalau ikutkan byk je lagi my points utk topik ni,tp rsnye cukuplah takat ni perkongsian saya.Kalau ade terkurang atau apa,mintak diperbetulkan, dan kisah2 ni juga,saya compactkan bg tujuan ringkasan dan mudah difahami:)

April 19, 2009

adelaide oh adelaide.

Hi guys,
I just got back from Adelaide,spending my holidays there. not really spending my hols, coz i spent just 3 days there, from 15-18 april. well, for me, Adelaide such a nice place to study, not so much distraction, similar to tasmania i guess, and the most interesting part of Adelaide is, the people there are so nice! thx to jasmine coz gave her room for me to stay for 3 days (though I dunno where did she sleep at night), ur bed was so comfy,I like it:) and thx to Yasmin too coz she keep her promise to cook for me when I come to Adelaide, ur nasi goreng was so nice!thx thx:D and to people there coz treat us(Melbournians) so great, and u all are rocksss! cayalah!:D

p/s: ces punye blogspot,aku try nak upload gamba,tp lambat gile dia uploadkan,lalu aku pon berputus asa.lol.nvm, for pics in adelaide, can see them in my facebook:)

April 13, 2009

for a person called friend:)

if u've got secrets u wanna tell,
we can talk all day long,
if ur dreams get broken somehow,
i'll remind u that u belong,
if u need someplace to hide,
u can hold my hand for a while,
if ur sky begin to fall,
i'll stay wit u till u smile,
whenever u need some space,
there's my room- u can take it,
if someone breaks ur heart,
together we unbreak it,
when u sad or empty inside,
i'll show u u're not alone,
if u get lost out there,
i'll come and take u home,
i'll go with u somewhere else,
when u need to get away,
and when nothing seems to be right,
and u need a friend..












i'll be there for u:)

this poem is specially dedicated to all my beloved bestfriends, especially iqah,nadya,bad,syai,akila,linda, and anyone that I can call him/her a friend:)

p/s:sorry to whom yg xtersebut name.ramai sgt senarai dlm kepala.:D

April 11, 2009

i'll kill her.



so, of course, you were supposed to call me tonight
you were supposed to call me tonight
we would have gone to the cinema
and, after, to the restaurant, the one you like in your street

we would have slept together, have a nice breakfast together
and then a walk in a park together, how beautiful is there!
you would have said "i love you" in the cutest place on earth
where some lullabies are dancing with the fairies

i would have waited like a week or two
but you never tried to reach me
no, you never called me back
you were dating that bleach-blonde girl
if i find her, i swear, i swear...

i'll kill her, i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away

i would have met your friends, we would have had a drink or two
they would have liked me, 'cause sometimes i'm funny
i would have met your dad, i would have met your mum
she would have said "please, can you make some beautiful babies?"

so we would have had a boy called tom and a girl called susan, born in japan

i saw it was a love story, but you don't want to get involved
i saw it was a love story, but you're not ready for that ...

me neither. i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away

she's a bitch you know, all she's got is blondeness
not even tenderness, yeah, she's cleverless
she'll dump your arse for a model called brendan
he will pay for beautiful surgery 'cause he's full of money

i would have waited like a week or two
but you never tried to reach me
no, you never called me back
you were dating that bleach-blonde girl
if i find her, i swear, you know, i swear, i swear ...

i'll kill her, i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away

man, i told you, you know, if i find her,
i really, i, i mean, i'll kill her, for real!
it's like for sure, you have to know, uh,
i mean, you know, i can do it, man,
i'll kill her.

April 08, 2009

a letter for a dad..

6.43 pm,
Victoria,Melbourne.

Kehadapan abah yg dirindui,

Abah,.adik xtau kat mn nak pos surat ni,so that abah boleh bace..abah bole tau how much i miss you..Abah,right now,adik rindu sgt kat abah..adik mtk maaf abah,kekadang adik terlupa kat abah sbb adik bz sgt..tpkan abah,even adik bz cne pon,adik xpenah lupe doakan abah,everyday tau:) abah cne kat sane..?ok ke?adik boleh bayangkan abah hepi kat sane,.bile la kite bole jumpe lg kan abah..?abah..adik rindu sgt2 kat abah..adik teringin sgt nak pg kubur abah,nak bacekan yassin utk abah..tp adik kat melbourne skg abah..adik nyesal jugak sbb balik msia aritu,adik xsempat nak g kubur abah..abah,adik mtk maaf sgt2,xsempat nak lawat abah dlm ms terdekat ni..abah jgn marah adik eh..

Abah,td adik ade mid sem test,tp adik xperform well:( mst abah kecewa ngn adik,adik da janji ngn abah dulu,adik nak jd pelajar cemerlang,nak score dlm sume bende,tp..adik xdapat pon nak tunaikan ape yg adik da janji,abah..adik stress sgt2,.adik nak abah skg..




...



adik rindu abah..

April 06, 2009

the confession of an engineering student.

5.34 pm,
Victoria, Melbourne.

Hari ni cm bese, pas solat Subuh terus 'melekat' kat meja stadi.mm,well cm bese,bukak mac kesayangan,check uni email,yahoo email,blog,fb,fs,melagha2 dlm 15 mins,pas2 rase bersalah lak.aisey..teringat plak hari ni stochastics assignmnt due,tp petang laa,kol 445pm cm2,tp xsiap lagiiiiii.argh!nak xnak,merajinkan diri memerah otak dikala pagi2 bute. mane tak tensen nye,smalam seharian wat stochastics assignmnt tu,smpai otak refuse nak pk daa,sriyes,.ni mmg xtipu,mcm da shut down plak otak after 6hours non-stop doing 7questions on stochastics assignmnt.sigh~. tgh2 wat keje,ngntuk la plak,aiseyy,.xleh jd nih,pekene coffee satu cm mantap gak.tapi teringat plak,lately tetiap hari minum coffee, rs cm xbgs la plak,tahan je laa ngntuk tu,bole kot.wat nye wat,stuck plak kat question 1,ade 12 anak soklan dia,down gile,so xpe la,tinggalkan dulu.baru cm nak lepak2 sikit,teringat plak hrni ade french class,kene wat prereading dulu,bukak2 buku,seb baek text reading tu pendek,bace2 dlm 10 mins,ok done.pas2 tgk jadual,alamak, hr ni ade control lecture,xbace pape lg,g plak bukak lecture notes control,bace laa pasal relative sensitivity of nyquist plot*agak blur dikala ngntuk,tp bace je aa,xnak minum coffee nye pasal* bace2,paham laa gak,kinda dapat idea ape bende sensitivity function tu. dah bace tu,igt da setel la keje,then aiseyhh,teringat arini ade design lab nye discussion!arghhh!tension gile kot,xprepare pape utk discussion hrni,patutnye my part kene wat instruction set nye read and write cycles by the control unit,lupe plak nak wat!hishh,bukak plak file design lab(microprocessor),tgk2 oh,lupe,aku da wat separuh aritu,fuh~,senang sikit keje.wat dlm 10mins kot,then siap.okeh.

halaaa,esok ade control nye lab,prelab xwat lagi,hish lg skali,g bukak control lab nye experiment,bace2,then tgk xde plak soklan prelab nih,hah,suke nye ati aku.tp,kene gak bace lab wat ape,kang esok aku cm rusa masuk kampung,haha,xtau and xpaham experiment pasal ape,skim thru je laa page tu,byk bende laen aku kene wat lg nih.okeh,bace2,paham sikit2,dah siap.pas2 teringat plak hari rabu ade mid sem stochastics ngn french,and french nye essay pon due on wed,seb bek da siap,tp stochastics xstadi pape pon lg ni,down gile.oh skali lg french di anak tirikan,sori la french,xdapat nak luangkan ms sgt dgn mu..huu~

otak da serabut gile neh,ahh..nnt la dulu,g mandi dulu lah,sat g kene g control nye kelas kol 11.siap2 mandi sume,ade ms lg 1/2 jam..mm,.nak wat ape eh,tenung buku french,mcm berat sgt tgn ni nak bukak buku tu,nampak plak notes stochastics,teringat plak mike(lecturer) yg sarcastic.haha,seswai la tu,sarcastic and stochastics.oh yes,even dia sarcastic pon,hebat gile mamat tuh.grad from stanford uni,ade 2 masters and phD,dah published byk bende pasal probability,tapi my coursemate ckp dia ade gak attitude prob,haih,.cemacam.bijak pon bole jd cm2,so,aku xmo lah bijak2 sgt.haha.then,kemas2 meja stadi yg da bersepah ngn ketas2 td,tgk2 jam da kol 10.30,hish,kene gerak da nih,lambat plak kang masuk cntrol nye kelas.

mm,.masuk control nye kelas,tgk xde ramai org lg.myb ramai org skip coz nak siap stochastics assignmnt kot,mmg cm2 pon tiap kali ade assignmnt due.then,dtg pulak my fren,dak mauritius,duduk sebelah aku.aku wat muke ngntuk la kan,haha.,dia tegur,apsal xsenyum ari nih.hish,dia tu,suke tol tegur kalau aku xsenyum,igt free ke?byr arrr kalau nak aku senyum,lol.just kidding:D, lecturer control,aldeen ngajo ngn suara yg sgt selow melow menyebabkan aku ngntuk gile,adeyh,ni sebab xpekena coffee la nih pg td,aku terus berazam, b4 g lecture stochastics kang,nak g beli coffee gak kat Union House,xbole jd nih ngntuk dlm kelas.tgh2 tgk aldeen ngajo,tgk org kat depan aku dok wat assignmnt stochastics lg,haha.mmg desperado memasing nak siapkan assignmnt,even aku xsiap lg,tp wat2 cool je la.haha. pas control nye lecture,kawan aku dak Macau,nak check assignmnt ngn aku plak.aiseyy,br plan nak g beli coffee,tp ahhh..aku xkire,aku nak gak beli coffee,haha.pas2 dia ikut aku skali g Union House,nak cek assignmnt nye pasal,sanggup dia ikut aku.lol. pas beli coffee,huuu~ segar bugar mate aku,bak melihat duit jatuh dari langit!lol. seriyes laa,kalau xpekene coffee lately,mmg my concentration spend sgt2 kurang,and i cant stay awake in class.so nak xnak,terpaksa la kot.tp xpe,ms sem je laa wat cm2,cm da addicted plak rs.haih.

pas stochastics nye class,memasing da ajak g old engineering building,nak discuss sal stochastics assignmnt lah,ape lagi kan.smpai sane,meja da laa sekangkang kera,org yg duk kat situ ramai gile,tensen gak laa,ade palk tu,men tiru je jalan keje aku,mmg nak kene tol mat saleh tu,siap amek gamba ketas assignmnt aku lg,ces utk dia.ah,lantak la dia,yg penting aku nak siapkan keje aku.tgk2 jam dah nak kol 4,alamak,french nye kelas kol 415.nampak gaye cm xsempat je nak g.haha.mmg xsempat pon, je suis desolée André, j'ai été en retard.mm,xpe lah,nak wat cne.ms aku submit assignmnt tu pon,dah lambat actly,patut submit kol 445,tp aku anta kat kol 5,seb bek mike xkutip lg assignmnt kat assignmnt box tu.heh.

pas anta assignmnt,rs lega la jugak,sbb da over kan,even xsempat nak wat 3soklan,alah,halal je la,ade org xsiap 10soklan lah,ok ler kan,xsiap 3 je.hehe*nak sedapkan ati nye pasal*.br nak lega,tetibe teringat xstadi pape pon utk mid sem rabu nih.alamak,down lg skali.malam ni nampaknye terpaksa laa studi utk stochastics lg.eh,apsal aku xstadi lg nih?haha.mungkin aku patut stadi skg,ok lah,itu sebahagian rutin hidup sebagai engineering student at melbourne uni.oh,myb applicable utk aku je kot?lol.okok,i shud start study now.babai!


seriously,
zunitaseriously best.
haha:D

p/s: oh yes,mungkin entry ni xde kaitan ngn tajuk.abaikan je.lol:P

April 02, 2009

when i refused to do my work..

1. Can you take this without deleting any questions?
+ yeah,i guess.

2. What's going on between you and the person you like?
+going good=)

3. What was your worst mistake in your life?
+ so far,i can consider i didnt do any mistake that i can call it WORST

4. Would you get back with your last ex if they asked you?
+ no

5. What's something you really want right now, be honest
+ him.lol

6. Last time you had butterflies in your stomach?
+ cant recall

7. Does anything on your body hurt right now?
+ no

8. Who was the last person to disappoint you?
+ myself!whyyyyy im not good in programming?can anybody answer me pls?:(

9. Who was the last person you had a deep conversation with?
+ him

10. What are you listening to?
+ mat saleh blakang umah ni ha,ckp kuat gile

11. What's a quote from a song that you are listening to?
+ i dont listen to any

12. Have you ever punched a hole in the wall?
+ what for?

13. Do you know someone in jail?
+micheal scoffield?lol

14. Highlight of today?
+ hectic!

15. Where were you at 2:00 this morning?
+ on my bed

16. Who did you copy this from?
+ fren

17. How do you know them?
+ used to be classmate,stf

18. Do you wear contact lenses?
+ Yes

19. Anywhere you'd rather be right now?
+ malaysia and oh yes,japan=)

20. Are you going anywhere for the next summer?
+ yeah,most probably japan and going back to malaysia

21. Do you have plans today?
+ yeah!stochastics assignmnt is killing me!+_+

22. Waiting for someone to call/text?
+ no

23. Will you call them if they don't call/text?
+no

24. What's a fact about the last person had their arms around you?
+ ade ke?

25. Where did you get the shirt you are wearing?
+ bandung,Indonesia.

26. Could you go a day without eating?
+ yeah

27. Do you know anyone that smokes?
+ too many,should i list them?

28. Do you still talk to the last person you dated?
+ sape eh?

29. Have you ever kissed a stranger?
+ no

30. Do your parents force you to go to church or let you make the decision?
+ im not a christian,sorry.

31. When it comes to the opposite sex, what is your type?
+ him

32. How's your day so far?
+ Stressful

33. Ever been in italy?
+ no,but intend to go

34. Can you do splits?
+ no

abes da?halaaa:(

buang anak : trend terkini?

SEREMBAN 1 April – Seorang wanita yang ingin membuang sampah menjerit ketakutan apabila mendapati sebungkus plastik hitam yang diletakkan di luar rumahnya di Taman Senangin, Senawang dekat sini mengandungi seorang bayi perempuan.

Bayi malang berusia sebulan itu ditemui merengek dalam plastik tersebut yang diikat, kira-kira pukul 8 malam tadi.

Wanita berusia 30-an itu mulanya ternampak plastik tersebut bergerak-gerak. Dia kemudian membuka ikatannya dan menjerit setelah melihat bayi yang masih sihat itu dibuang dalam plastik berkenaan.



Hari ini hari sya dimulakan dgn berita yg saya kira amat menyedihkan. Apa yg lebih menyayat hati ialah kes-kes seperti itu seakan2 menjadi satu trend dan tiada rasa bersalah lansung pada si pelaku. kenapa perkara sebegini boleh berlaku? Apakah si pelaku tidak berasa kasihan lansung kepada bayi yg masih sihat diletakkan dlm bungkusan plastik dan diletakkan di tempat awam? Apakah dosa anak kecil itu..?Astaghfirullah.. Bayi itu adalah manusia,jiwa yg berhak untuk hidup, diberi roh oleh Allah utk menjadi hamba di bumiNya,apakah hak kita untuk menidakkan hak itu? Saya amat tidak faham,kenapa dan mengapa perkara sebegini boleh terjadi. Apa perasaan kita,kalau ms kecik2 dulu,mak bapak buang kita kat mana2? Apa perasaan pelaku itu sendiri,kalau ms kecik2 dia dibungkus dlm plastik?

Kalau diimbas kembali,mengapa perkara2 pembuangan bayi masih berlaku pada zaman serba canggih ini? nak kata sebab najib da jadi presiden UMNO kah? mcm xde kaitan la plak kan, nak kata sbb ekonomi dunia merudum kah?lagi la xde kaitan, nak kata xpernah ada didikan agama, xkan laa skolah tinggi2,xkan xde blaja agama lansung? nak kata xskolah, patut bende2 cmni,xyah skola pon,bole gune common sense je kot? Seakan ada kaitannya dgn post saya yg dulu, "Benarkah Cinta Itu Buta?" keadaan ini sgt berkait rapat dgn nilai moral si pelaku. Saya kira,tidak perlu untuk saya ulas perkara ini panjang lebar lagi, sbb sy pernah membicarakan mengenainya sebelum ini. saya tidak nampak rasionalnya mengapa anak yg tidak berdosa itu diperlakukan sedemikian rupa. sedangkan haiwan pon sayangkan anaknya,adakah itu bermakna si pelaku lebih hina dr haiwan? Apa pun alasan, nasihat saya kepada diri saya sendiri, dan mereka yg membaca post ini, fikir dahulu sebelum buat, bila dah buat,jgn lepaskan tanggungjawab begitu sahaja,fikirkan ms depan anak kecil itu.

p/s : buang anak kucing pon,saya xsanggup,sbb kucing comel.lol:P