December 05, 2010

Minyak naik..LAGI?

Mungkin aku tak berapa layak untuk merungut pasal harga minyak naik sebab aku bukannya ada kereta atau motor pon. Lagi pun, aku sekarang bukan nya kat Malaysia, lagi lah macam nampak sangat aku tak layak untuk merungut kan? Tapi, aku juga rakyat Malaysia. Aku pun ada hak untuk merungut, sebab walau pun tak ada kesan secara lansung kat aku, tapi secara tak lansung, ada. Ramai orang pergi kerja guna kereta. Tiap-tiap hari kena isi minyak. Harga minyak naik, jadi banyak perlu dibelanjakan untuk kereta. Pendapatan bersih makin berkurangan. Harga gula pula naik. Simpanan? Letak tepi. Kalau ada lebih, simpan lah, kalau tak ada, tak adalah. Kalau ada emergency kena pakai duit? Ah Long kan ada. Heh. Lepas tu, banyak orang kena pukul dengan Ah Long sebab tak mampu bayar hutang. Harga barang makin naik, bunga pinjaman kat Ah Long, confirm makin naik. Jenayah makin berleluasa, sebab kena merompak untuk cari duit. Jadi, siapa yang tersepit? RAKYAT. Then, apa impact dekat aku?

Bila negara tak stabil, ekonomi pon merudum lah. Tentang pembaziran duit negara, itu belakang cerita lah. Bila ekonomi merudum, gaji untuk staff pon turut sama merudum. Yelah, negara tak stabil, siapa nak melabur? Pulak tu, harga barang makin naik, gaji makin merudum. Apa cerita?

Mungkin orang-orang kaya tak de lah terasa sangat harga gula dan minyak ni naik kot. Sebab diorang kaya, apa kisah takat 20sen tu kan. Sebab tu aku rasa senang-senang je nak naikkan harga itu ini. Haish. Kalau dulu, kerajaan banyak bagi subsidi tapi sekarang, kerajaan nk kurangkan subsidi. Fine, nak kurangkan subsidi, tapi mana pergi nya duit2 tu? Ntahlah, aku dah makin hilang respek dekat ahli2 politik ni. Pada aku, cara kebanyakkan ahli politik memerintah tak matang. Banyak pembaziran. Banyak penyelesaian masalah yang tak matang. Banyak masalah tak boleh selesaikan dengan bijak. Kebanyakkannya nak kan kuasa. Nak kan hidup senang, tapi tak menjalankan tugas sepenuhnya. Atau mungkin mereka ni tak berapa berkarisma untuk menjadi pemimpin, tapi pandai bercakap. Oh well, I dunno.

p/s: More reasons to hate politics.

December 03, 2010

..and then, I graduate :)


It wasn't easy to graduate from Melbourne University. Perhaps, it's the same for other university, but I'm talking about Melbourne University specifically because it is where I graduated from. There were a lot of things I have been through for four years. And honestly, IT WASN'T EASY. Successes, failures, pressures, stresses, happiness, sadness, sorrows, every single thing I have gone through. And now, here I am, self-declared as alumni of Melbourne University, with the Degree of Bachelor of Electrical Engineering (Honors).

I used to fail my subject not once, but twice. And it wasn't easy to face it. It mainly because it affected my entire study plan. The subject that I failed was 431-327 Communication Systems, which was my core subject. I didn't blame the lecturer, coz for me, the lecturer was good, but he was so strict in marking papers. No such 'pity marks' when he marks the papers. I failed the subject for the first time during my second semester, third year. Then, I seated for supplementary paper for that subject, on the following month. And again, I failed. From that, I learned there is no short cut in understanding concepts in this subject, that is - there's no short cut to succeed. So, I repeated the subject again in my second semester, final year, and I learnt from my mistakes. There you go - I got H1 - First Class Honor for the subject.


Since I failed the core subject, there were few subjects that I couldn't do in the following semester, because Communication Systems was the pre-requisite. I was very disappointed at that time. So, I chose subjects that I could do. I had no choice.. But now, after finished everything, I can see it was a good thing that I failed twice coz then, I had to choose easier subjects than what I supposed to do. In turns, I got straight H1 for all of the subjects :)

I remember what Steve Job used to say, 'It's impossible to connect the dots when u moving forward, but it is possible to connect the dots when you move backwards'. That is, after all these, you just realized everything happened for a reason. Though the time you have to face the failure seems so hard, just believe me, He knows what's the best for you. Trust your fate. Never give up. Keep on going. Everything will be fine :)

p/s: Cant wait for 11 Dec! :D:D:D

Salahkah perempuan xtau masak? - Komen


Originally from 'I Love Islam' website:

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja.

Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal.

Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah.

Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga ya? Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam. Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'.


Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!


---------------------------------------------------------------------------------


Komen:

Ramai perempuan yang apabila membaca artikel ini akan menyokong statement 'mmg xsalah perempuan xtau masak' atau 'lelaki pon macam bagus je, mesti la jugak kena tahu mcmana nk jadi imam'. Pada saya, artikel ini bukan lah berat sebelah - untuk memenangkan kaum hawa sahaja, tetapi artikel ini ditulis menjelaskan kepentingan kedua2 belah pihak, lelaki dan perempuan. Penulis meletakkan perbandingan antara perempuan yang disuruh belajar memasak dengan lelaki yang tidak mahu belajar menjadi imam memberikan contoh bagaimana sifat lelaki yang ambil acuh tidak acuh saja untuk memainkan peranan penting dalam keluarga iaitu untuk menjadi imam. Tetapi, ini tidak bermakna perempuan layak untuk tidak tahu memasak. Harus diingat, kedua-dua elemen - pandai memasak bagi golongan isteri dan kebolehan menjadi imam yang baik bagi golongan suami adalah penting dalam institusi rumah tangga. Jadi, pada kaum hawa yang masih tidak pandai memasak - belajarlah dari sekarang, dan juga kepada kaum adam yang masih tidak yakin untuk menjadi imam - berlatihlah dari sekarang kerana anda adalah pemimpin keluarga apabila sudah berumahtangga kelak. Jesteru, kepada kaum wanita yang membaca artikel di atas, janganlah skeptikal dengan menjadikan alasan tidak mahu belajar memasak sebab lelaki pon tidak tahu menjadi imam. Dan kepada kaum lelaki juga, jika anda pandai memasak, itu adalah satu BONUS untuk rumahtangga anda! =)


p/s: Kalau pandai masak, tetapi malas memasak pon, tiada gunanya.

December 02, 2010

The curious case of Benjamin Button


Have you ever watched the movie title 'The Curious case of Benjamin Button'? This movie is about a man, who has opposite cycle than normal human being. He was born as an old man, and throughout the years, he became younger and younger, till at the end, he became a baby!

Okay, I'm going to write about the film review, but I want to share something like that in REAL world. Who knows, in 10 or 20 years time, there are going to be a lot of 'Benjamin Buttons'. LOL. But it's not funny, okay? Because that is really happening now. Scientists had found a key for reverse-aging process. It's not ONLY STOP the aging, but it also REVERSE it. Amazing, isn't it? This drug is proven to rejuvenate new cells in human body, to replace the old cells, and hence reverse the aging process. It works for mice, but they need another 10 years to bring the drug outside the mice cages, to be tested on human.

Honestly, I am pretty impressed with this, I never thought that something like that can be possible. Take a look at this video:



Impressive isn't it?

p/s: What do you think?

December 01, 2010

Something to think about



Have you ever thought life is not treating you fairly? And for me, I strongly believe that life isn't fair. That's why we have the Judgement Day. Well, that's another story. I don't want to write about that here.

The rich people continue to be rich, and the poor people continue to be poor. Why? Don't say it's all about fate. It isn't. There are lots of middle class people trying their best to improve their living, working so hard 24/7 365 days. But why they still not as rich as Bill Gates? Or Steve Job? Or at least.. like our Astronaut? Why? Do their hard work still isn't enough?


It's all because of how people treating you. Yes, us. As middle class people. Why the rich people always get sponsored here and there, Mawi & Ekin wedding, Dr. Muzaphar & Dr Harlina wedding, Dato Siti & Dato K wedding? They even can get PROFIT from their wedding! They don't even need to pay a penny! (or in their case, a cent.lol) Aren't these sponsors very selfish? These people didn't need any sponsor for their wedding! Can't these sponsors donate or sponsor the money to other thing that more beneficial? Like, orphans organizations, or whatever that is more beneficial than sponsoring the rich people than just making them richer and richer? What about us? The middle class people? We have to pay every single thing, that just make the middle class people poorer and poorer. It isn't fair at all.



Okay, that's just one example. Other example like buying cars. Middle class people like in Malaysia HAVE to buy the Malaysia's cars that are VERY VERY EXPENSIVE. We have to make a loan from the bank and pay it for at least 7-8 years. On top of that, we have to pay the interest as well. Just imagine, if the price of the car RM60 000, and the interest is 5% per year. *Note: I don't really know how much the actual interest is, this is just a rough calculation* And say, you want to pay for 8 years to the bank, which means, in total, you have a debt of RM 84 000. What about rich people? They can get much much better cars from overseas, Mercedes, BMW, Peugeot, even at the lower price than RM60 000, including shipping back to Malaysia. They can save A LOT and getting better cars. Isn't that unfair?


In case of getting tender and everything, Dato's and Tan Sris always getting good tender. I don't to talk about what happen behind that, umm, not interested to write. But yeah, small companies always get not-so-good tender. I don't know. I am not expert in this field. But yeah, I believe it is always discrimination making life is so unfair.

p/s: Life is always unfair.

November 29, 2010

Stressfulness.


People usually enjoy their freedom after exam, so called post-exam-syndrome. People do whatever they want to do like watching movies for the whole day, sleeping till noon or even evening, facebooking all day long, partying, etc etc. Well, that what people usually do, isn't it? Well for me, it's the other way around. I don't like feeling empty, like doing nothing useful, sleeping for the whole day, watching movie, lying on the bed thinking of nothing. I just so sick doing that.


Hmmpphh..So, I usually will find something 'stressful' to think or do. Well, yeah, LOL. I think I get used to stress, so if I am not stress, I feel strange. My boyfriend really want me to enjoy my holidays, not thinking of anything that can make me stress. Coz I got enough before the exams, and now, me myself finding the source of stressfulness. LOL. Maybe.. I really get used to stress. hmmm..

Anyway, just do whatever can make you comfortable, though it's stressful. As long as you enjoy whatever you do! Life is short. Always remember that :)

Cheers.

November 28, 2010

Update.


Hi peeps,

It has been long time since I properly updated my blog. Same reasons as before - busy, exam, lazy. LOL! Well, just want to chillax for a while, I think it kinda worth to update my blog yang da berlumut yang tak berupdate nih. haha.

Anyhoo, first we start about the latest updates from me:

I have finished my last exam last friday, Digital System 4. At last.. yeah, at last I finished my exam..phew~ It was pain in the arse when everybody finished their exam, and chillax themselves, go here and there, but you stuck in your room, studying. It's soooo pathetic! But everything is over now.. (hopefully.lol!) Just waiting for the result and then we know what my fate is. *tulis word result kecik2 sbb xnk pk pasal result lg. cuak! haha*

If everything gone well, I will be expecting to graduate this december, 11 December to be precise. And mum will come over here, to Melbourneeee!! Hip hip horraaaaaayyyy!! OMG OMG OH-EM-GEEEE! I am super duper excited for thattt!! It is my dream since I flew here to bring my mum to my graduation!! And in few weeks time, my dream will come true.. InsyaAllah2 :) *well, then again, it depends on my result jugak.huu~*


Wanna see more Melbourne Uni pics? Click here.

Oh oh, since I am going back for good next month, I have sold my bed and mattress. So yeah, for the time being, I have to sleep on the floor sambil berbantalkan lengan..hukhuk.. *ekeke. saje je wat2 sedih kan. xde la sampai berbantalkan lengan, ade je bantal tapi xde tilam lah kan. hehe* Wanna see how I am going to sleep from now on? Taaaaadaaaaaaaaa!!!


Haha. Well, to be honest, I am kinda like my new 'place to sleep'. Haha. So bujang kannn?? hehe. But but, sakit bontot duduk lame2 atas lantai tu! hukhuk. And since today is my first time sleep on the comforter, so I don't really feel comfortable, and I could not sleep! +______+" <-- I tried to take a nap just now, the comforter is not comfort at all.. Well, nipis sgt comforter nye, mmg lah kan. Sakit2 badan. Hish, gedik je kan zunita ramli ni. haha. abaikan~

Hmmphh.. so.. from now to 14dec.. I have plenty of things to do.. Planning, planning, and planning. That it is. I planned to work in Japan next year, so I have searched few companies in Japan that does not need Japanese knowledge at all. They use 100% English. For instance, Rakuten Inc., Softbank (few groups under Softbank Corp.) and few more.



So, I have to start thinking how to write my CV and resume properly, which means.. I have to korek2 and pk cane nk goreng resume niiiiii +_______+" The most scary thing (for me) is to go to the interview. Honestly, I don't really have confident that I can contribute something to the company. Like.. I feel I am not matured enough, to think like professional people. Sigh~ I feel I am not ready to be in professional field. *Sape suro amik engineering, haa, hambik kau!* Hopefully, everything gonna work out well. Ameen~

Oh okay, I got to pray for Asr. Anda sudah solat? Hehe. Till then.

Taa~

November 26, 2010

Oh yes!

My freedom is just few hours away...
Wish me luck people~!
:)

November 19, 2010

Sneak peak :D

Ini mmg case kalau da bosan giler nih.hahahaha~

gosh~ beware everything u put online. haha!

hahahahahaha. insaf tak smoker2 sekelian? LOL!

stupidest question and answer i've ever heard! ROFL!

scuba diving dog???hahahahahahaha

xde kuda, kambing pon bole laa~ hahahaha

aigoo~. =.="

This is a pair of slippers. Isk. xsanggup nk pakai slipper tu~


November 14, 2010

Bende mengarut yang orang forward kat fb lgi!

10 KELEBIHAN COCA-COLA

"Setiap hari selasa ngan rabu aku mesti minum air coke nie lepas training rugbi. Memang sedap air nie. Sedap giler! korunk pun mesti ade yg suke air nie. Sama ada korunk tau atau x, sebenarnya air coke nie ade 10 'kebaikan' yg x disangka-sangka. Aku dpt bende nie dari emel yg member aku bagi. Ape lagi!!

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men & women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima forwarded email pasal bertapa
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..


At first aku xinterested pon nk bc, tp bile makin ramai manusia2 bengong yg xreti2 nk pk kesahihan artikel b4 forward kt fb, aku rs annoying plak. First thing, pasal 10 kelebihan coca-cola tu, aku doubt gak la beberapa facts dia, like ko nk tanggalkan screw berkarat, letak setin coke, then mesti buleh bukak screw tu. bongok apenye sampai kene letak setin coke, letak minyak sikit dah la. utk cermin kete berdebu tu, aku rs kalau ko celup tuala ngn coke pastu lap cermin, tu bende paling bodoh yg ko penah buat la! melekit la cermin tuuuuu, and ko letak air pape pon, air sirap ke, oren ke, mmg la boleh bersihkan cermin berdebu.bengong betul lah! pastu yg lain2 tu aku malas nk komen. byk sgt yg mengarut.

Tapi the main thing yg aku nk komen ni pasal yang ak highlight MERAH menyala siap bold lagi.haha! kalau ko ckp jgn beli coke sbb itu barang yahudi, fine la. aku terime. tp, ni ko bg aku reason yg bongok, yg aku xyakin lansung atas dgn harapan utk aku caye and xbeli coke, itu mmg mengarut!

1) kt israel xde jual coke? tipu. coke company itself once yg REFUSED utk jual coke kt israel. tp tu DULU. and itu pon coke company yg xnk jual kt sane. nothing to do with jews. klik sini utk cerita tu.

2) coke and pepsi boleh retard reproduction organ for men and women! tipu. apebende kandungan dlm coke yg boleh wat mandul tu? ko xbg exact kandungan and detail proof, jgn harap by making a very strong claim cmtu, aku nk caye. org yg xreti nk pk je caye.

3) coke boleh dissolvekan tulang dlm badan? hahahahahaha!!lawak gile!kalau cmtu la, dah lame aku xde tulang!sbb dulu aku suke sgt minum coke, everyday minum coke!

kesimpulannye, kepada sape2 pon, if nk forwardkan something, make sure la bende tu betul and reliable, jgn la forwardkan bende2 yg xconcrete cmni, annoying tau tak! bende yg sendiri xterbukti kesahihan, lg nk forward2 kt org. haih.


November 12, 2010

Doa for distress.

Allahummala-Sahla illa-ma-ja’altaho sahla wa’anta Taj’alol-hazna itha shi’ta sahla.

O Allah! There is nothing easy except what You make easy, and You make the difficult easy if it be Your will.



November 09, 2010

Best moments

Memandangkan aku tgh tension study, so I want to write something yang best, sekurang2nye, boleh la jugak kurangkan stress aku nih. hehe.

I'm pretty sure all of us have our best moment(s). tak kesahlah pasal ape pon, asalkan bende tu pengalaman yang kita susah sgt nk lupa and sgt2 appreciate bende tu. Here are the list of the best moments of mine.

5. When I got my result for A LEVELS, which guaranteed my place to further my studies to Melbourne, Australia. Also, masa kat KLIA, the moment nk fly ke Melbourne, rasa sgt2 best!

4. 2010 New Years Eve. My other half and me celebrated our New Year in Hiroshima. It was awesome.. That time was winter, and it was snowy.. Hiroshima city was pretty quite that time, only us walking on the street, with the snow fell onto the ground.. Sgt2 rasa mcm winter sonata!It was incredibly awesome New Year's Eve!

3. Our holiday in Sarawak. My other half and me, had the road trip from Bintulu to Miri. We went to Niah's Caves, jungle tracking, and everything was awesome! Serious rs mcm nk pegi lagi!

2. ... my mum will come to Melbourne in few weeks time! hehe. This will also be one of the BEST moments in my life! coz it was my dream to bring my mum here, seeing me graduate.. insyaAllah..

1. Of coz if I can graduate this december!!! Oh-em-geeee!! sgt2 best okayyy if dpt grad dec ni!! everything gonna be over... da xmo duk melbourne dah! *nk duk jepun plak. wink2*



November 03, 2010

I'm walking away





I'm walking away from the troubles in my life
I'm walking away oh to find a better day
I'm walking away from the troubles in my life
I'm walking away oh to find a better day
I'm walking away

sometimes some people get me wrong
when it's something I've said or done
sometimes you feel there is no fun
that's why you turn and run
but now I truly realise
some people don't wanna compromise
well I saw them with my own eyes spreading those lies
and well I don't wanna live a lie, too many sleepless nights
not mentioning the fights, I'm sorry to say lady

I'm walking away from the troubles in my life
I'm walking away oh to find a better day
I'm walking away from the troubles in my life
I'm walking away oh to find a better day
I'm walking away

Well I'm so tired baby
things you say you're driving me away
whispers in the powder room baby
don't listen to the games they play
girl I thought you'd realise
I'm not like them other guys
coz I saw them with my own eyes
you should've been more wise
and well I don't wanna live a lie, too many sleepless nights
not mentioning the fights, I'm sorry to say lady

I'm walking away from the troubles in my life
I'm walking away oh to find a better day
I'm walking away from the troubles in my life
I'm walking away oh to find a better day
I'm walking away

October 31, 2010

Wishlist




1. Graduate this december with HONOURS
2. Bring my mum jalan2 in Melbourne and makes her happy
3. Shopping in Bandung
4. Nak kawin! *gatal mode*
5. Nak duk kt jepun
6. Nak jadi suri rumah sepenuh masa bole?



p/s: gamba kucing tu xde kaitan pon.saje letak sbb comel.ok, nk sambung wat report.bye.

October 30, 2010

October 29, 2010

Every beginning, there is an ending


It's quite sometime I do not write. Am quite busy, not quite, very busy lately. With endeavour (final year project exhibition), assignments, presentation, lab report, everything is cramped at the end of the semester. I'm very happy coz insyaAllah, this gonna be one of my last moments in here. No more assignment, no more stay at uni till late night, no more headache with the project. But deep in my heart, honestly, I feel the other way around. Thinking of leaving Melbourne in couple of weeks from now makes me so sad... I never thought I will feel this way, but yes, now I admit, I am gonna miss Melbourne..

Everything was started in 2007, the first time ever I stepped in Melbourne. I had no friend, I mean, close friend, I barely knew people, I didn't even know who were my classmates. I'd rather walk alone or doing my work alone. I didn't really care to have company or get to know my coursemates. But that time I didn't really mind though. Yeah, maybe.. I just didn't care to have friends.

In 2008, I started to have close friends. Having vacation in New Zealand made our friendship closer. My best buddies, Iqah, Bad, and my housemates are my friends. Boleh kata rapat jugak la, coz I didn't really have other close friends though. lol. Pity me. Other than that, some people from other courses, and boleh kata bilangan rakan bertambah la sikit. Hehe. But, in uni, I was still alone, barely knew my coursemates.

2009. Everything started to be hard. I mean, the course. The number of students in the course decreased so much, as there were some of them changed course (maybe they didn't have interest on EE anymore), some of them just dropped EE, some of them got separated coz in third year, everything was streamed into the engineering field that you are in. So, from hundreds of students in the course, it was declined to roughly 80 students. Then, I started to know my coursemates, as I have to ask them about studies, assignments, etc. And I started to like to be friend with them. They are friendly. I mean, very friendly:)

2010. Every beginning has its ending. So does the uni life. Now, everything comes to an end. I mean, the time will come. And the friendship getting stronger. It makes me sick thinking I have to leave everything behind. Uni life. Though sometimes it's painful, but it has thousands of memories.



October 16, 2010

5 dolar



Semalam hujan sepanjang hari kat Melbourne. Ikutkan hati, mmg lah malas nk keluar, baik tidur je kt rumah, dengan hujan renyai2 kt luar, pekena plak kopi panas or hot choc. peh~ mantap gile kot. tapi, itu angan2 mat jenin je la kan. disebabkan fyp xsiap lagi and nx week da nk kene present, nk xnk, kene la g uni jugak. sbb xde tiket tram and xbrani naik tram scr 'haram', so aku pon bejalan lah dr umah ke uni, which takes me about 20-25 mins gak la. tahla, dah slalu jalan dr rumah-uni, so xde la rs 20-25min tu lame sgt kot. ok, back to the story, dlm hujan renyai2 tu, aku bejalan la ke uni..

...

after seharian kt uni, petang tu of coz la nk balik kan. so, aku pon jalan la balik.. and still hujan gak time balik tu. then, ms nk cross jalan, kt traffic light, tgh2 hujan renyai2 tu, aku ternampak duit 5 dolar kt tepi2 air hujan yg mengalir kt tepi longkang. then aku tgk kiri kanan xde org, so aku amik la duit tu kan. *well, I dont think I am considered as stealing, am I?* sebabkan duit oz ni made of plastic, so xde la koyak duit tu, even da basah lencun mase tu. I was like.. happy jugak la, sbb xsangka rezeki jumpe duit 5 dolar kan. hehe.



Tapi, tgh2 jalan tu, tetibe some bad thoughts cross my mind. aku cm ade la terpk, 'kan best kalau aku jumpe 50 dolar instead of 5 dolar.. pastu aku cm xpuas ati.. apsal aku jumpe 5 dolar je..xbest betul..' cmtu la lebih kurang aku pk mase tu. then aku cm tersedar, ee..xbaik aku pk cmtu, tu kire da untung la aku jumpe 5 dolar, ade gak 5 dolar kan, drp xjumpe lansung, better la 5 dolar isnt it? tah2, if aku jumpe 50dolar, aku nk 100dolar plak kan? isk3.. jahat tol bad thought ni.. then after tu, aku cm tersedar la,aku xpatut ade bad thought cm tu..and I feel bad la sbb xbersyukur dgn 5 dolar yg aku jumpe memule tu...


mm.. after a while, aku terpk, mmg byk sbnrnye dlm life ni, kita take things for granted and kdg2 kita xsedar, small2 things yang kita slalu xbersyukur.. yelah, kadang2 Allah da bagi the best utk kita, tp kita nk lg lebih, tanpa sedar yg ramai lg org lain yg xdapat pon benda yg kita dpt tu... contoh paling senang mcm freedom.. kita xpenah sedar yang freedom yg kita ade skg adalah nikmat yg paling beeeesar Allah bg pada kita. kita bole pg uni, boleh tgk muvi, makan mcd, pg kelas, main fb, update blog, bc blog org, stalk org, buat fyp, and byk lg la. kalau tgk org2 kt penjara tu, freedom diorang mmg boleh kata zero. duduk dlm pintu besi tu, kawasan terkurung, nk layan fb?jgn harap la. nk update blog?mn nk cr internet connection? sume bende limited. mmm.. itulah, what I am trying to say here is, sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada.. sometimes kita rasa we deserve better, tp, think back dgn apa yg kita ada slame ni, xcukup ke?

Well, actually just nk share cerita 5 dolar tu je td. hehe.

October 09, 2010

Why are u blogging?


Now ni, bole kate zaman boom blogging especially kt Malaysia. Boleh kate 7/10 org mesia ade blog skg (estimation aku je,heh). Macam2 jenis blog ade kalau korang tgk, mcm2 gaye nk tarik perhatian pembaca, and follower. Kumpul follower tu cam da jadi satu trend plak di kalangan blogger skg. tapi, whatever lah kan. kalau tu yg boleh hepi kan derang, pedulik hape plak aku. haha. well, ade blog tu plak, buat crite2 kontroversi, kaki kutuk government, tapi yelah, blog dia kan, suke hati dia lah. haha. ade yg lg menarik yang gune blog wat kontroversi untuk earn money lah pape lah kan. so, mmg macam2 gaye org berblog lah kan. And even anda2 yg membaca ni, im sure korang pon ade blog sendiri kan, what's the reason korang berblogging sbnrnye?

As for me, I'm started to blog since almost 2 years ago. Mase tu, 2nd year, arwah abah sakit tenat sgt2, and I dont have anyone to talk to. Well, basically I have many people around me to lend me shoulder to cry on, tapi aku lg suke diam and pendam sorang2 all my problems. Even my housemates sndr xtau yg arwah abah mase tu sakit tenat, and in fact aku slalu nangis sorang2 dlm shower. lol. ms tu la aku start blogging, sbb aku nk luahkan perasaan thru tulisan. ms tu, aku xkesah pon ade org bace or tak, aku ade ramai follower ke ape, sbb intention aku utk berblog bukan utk femes or utk kumpul follower or utk dpt income ribu2. Tujuan aku dulu utk share feeling aku yang xde sape pon tau ms tu.. And after few days, arwah abah meninggal,.. and aku sedih sgt2 ms tu.. and the day before pon, aku mmg dapat rase arwah abah da xlame, and aku share feeling tu kt blog klik sini utk entry blog tu.. and esoknye, abah pergi.. xtau cne nk gambarkan perasaan ms tu, aku nangis depan org sekejap je, but they didn't know where I went to cry.. aku luahkan jugak kt blog klik sini untuk entry tersebut.. ms tu aku xde wat counter, so aku igt xde sape la bc blog aku, sbb aku pon xde publish kt mn2 also click here.. but few days after that, people asking me about my feelings, and from that, aku tau la ramai rupenye org bc blog aku. So, from that time, aku teruskan berblog. and niat aku still same mcm dulu, just to share what I feel. aku xde terlintas pon nk kumpul follower ratus2, earn duit byk2 dr blog, .. sbb till now, aku sgt puas ati ngn blog aku, sbb sometimes bile aku da xtau nk ckp ngn sape2, aku just luahkan je kt sini. xkesah la org bace or tak, yang penting aku rs lega and feel better =)

Anda pula bagaimana?