April 26, 2010

Just a confession.

Final year is not as easy as what people told me before. ah wait, i mean, got seniors told me, it's not as hard as third year. They used to say, as long as u pass your third year, u gonna grad on time coz final year is easy. The lecturers most likely wont let u fail. Now I'm thinking, is it really like that? Why I think my final year is the hardest year in all my studies year since I was in primary school? I gotto say, despite of the final year project, I still got ton of works to do, assignments, projects, reports, tests. To make things worse, I got headache for almost everyday now. And that means I take panadols almost everyday. And now, I feel the panadols do not have any effect on my body already. That's bad. Soooo bad. but I dont have any choice, do I?

I admit, got some point, I break. I just cant stand with the pressure that I have already. But when I feel I'm lost, I know I shouldn't give up. Remembering the promises that I made to my parents 4 years back, made me realize I shouldnt give up. I should never ever give up. How hard it is, how pressure it is, I must never give up.

And to all friends outside there that have the same feeling like I do, just read this lyrics;

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you finally see the truth
That a hero lies in you

Oh ho, Lord knows
Dreams are hard to follow
But don't let anyone
Tear them away, hey yea
-Hero (Mariah Carey)

Last but not least, take a look at this video:


April 23, 2010

Eh, kau kapel ke?

What defines a relationship? Or dlm bahasa kampungnye, couple? or kalau org melayu tulen eja as kapel? Cane kite tau she and he is in relationship? Adekah nk ckp somebody in relationship tu kene ade criteria or bende tu kene announce by that person yg dia tgh kapel, baru kite ckp they're in relationship?

Bg aku lah kan, kapel tu cume label je yg org bagi or kau bg kat diri kau sendiri. But what defined the relationship (couple) is more than that. Perilaku and tingkah laku kau sendiri yg defined ape kapel tu sbnrnye, bukan ape yg kau announce kt org. Contoh la, kau ngn si polan tu kau ckp ko xde pape ngn dia, kau xkapel xape pon ngn dia, bile org kate kau kapel, ko ckp kau xkapel pon, cume suka sama suka lah. Kau kata kau xnak ada pape ngn dia, tp nk terus kawin ngn dia, tp mmg dah terang2 kau panggil dia kekasih gelapku lah, kekasih terangku lah, aku cinta aku rindu lah, kau permata hatiku lah and etc. Adekah itu xbermakna kau kapel ngn dia?

Kau bergayut ngn dia berjam2, adekah itu tidak berkapel namanya?

Kau kata, kami suka sama suka, xkapel pon. Hubungan kami ada batas, lepas ni, mmg terus kawin je.

Kau buat itu ini, mmg menampakkan perasaan kau pada dia SEBELUM kawin, adekah itu bukan kapel namanya?

Si polan tu plak boleh kate jeles kau ngn org laen, eh, pada aku, kalau xkapel, kau xde hak nk jeles ke ape kan? Nape nk nafi bende yg nyata?

Adekah definition kapel bg org2 ini hanya announcement pada mulut? Adekah perilaku itu xdiambil kira?

Kau tau tak, bagi aku lah kan, ape yg aku define xkapel tp terus kawin is;
1) Kau mmg xde contact dia lansung; if contact pon, ade org ke-3, which means bukan melalui telefon where bende tu bole timbulkan fitnah.
2) Kau xde panggil dia panggilan2 mcm sayang, kekasihku, buah hatiku, peneman hidupku, etc2 BEFORE kau betul2 kawin ngn dia,
3) Kau xde memikirkan dia lebih dr kau memikirkan benda laen, cth; ibadat, kerja, etc.
4) Kau mmg betul2 menjaga perilaku kau dan dia sebelum akad;
5) Kau xde hak lansung utk rasa cemburu, sbb dia bukan milik kau pon lagi, dah name pon xkapel kan.heh.

Kalau ko kata kau xkapel, xyah la kapel bebetul. xyah wat bende yg org kate ko kapel. Kalau ko nk wat baik, buat baik betul2, baru lah aku respect, kalau x, wat aku kondem kau je.

p/s: aku xde lah ckp aku baik sgt, aku mengaku I have a bf, but aku xde la menidakkan bende yg nyata. cuma aku xsuke sikap sesetengah org, cakap xserupa bikin. bace entry ni je xgune, Lu pikirlah sendiri!

April 22, 2010

20 Top schools in Malaysia 2010

I know this news dah lapuk da, but still nk tulis gak. haha.These are the list of the 20 top schools in Malaysia 2010. Check it out!

1. Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) (P) Sri Aman, Petaling Jaya, Selangor.

2. Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor.

3. Sekolah Dato’ Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan. (saje dengki).hahah:P

4. Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak.

5. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, Selangor.

6. SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur.

7. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah.

8. Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan.

9. Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang.

10. SMK Sultanah Asma, Alor Setar, Kedah.

11. SMK (P) St. George, Pulau Pinang.

12. Sekolah Menengah Sains (SMS) Tuanku Syed Putra, Perlis.

13. Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya.

14. SMS Muzaffar Syah, Melaka.

15. Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Bintang Utara, Kuala Lumpur.

16. SK Zainab (2), Kota Bharu, Kelantan.

17. SK Taman Tun Dr. Ismail 1, Kuala Lumpur.

18. SK Convent Kota, Taiping, Perak.

19. SK Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

20. SK Bandar Baru Uda 2, Johor Bahru

nak gak highlight, xkire!!:D:D:D. proud to be ex-STFian!;)

Yang Jauh..

Di saat engkau pergi meninggalkan diri ini

Kosong

Berjuraian manik-manik jernih menyembah bumi Yang Maha Esa

Pergimu tiada pengganti

Hanya gelak tawamu pengubat hati


Belangsungkawa kutitipkan

Seiring dengan doaku

Semoga engkau bahagia di sana


Sepi

Mengenang kembali memori indah tercipta

Sebak

Mengenang saat engkau pergi


Terima kasih atas segala pengorbanan yang engkau curahkan

Untuk mendidik diri ini

Semoga engkau tenang di sana

Abah..

April 19, 2010

Hypocrisy

Hypocrisy
is the act of persistently professingbeliefs, opinions, virtues, feelings, qualities, orstandards that are inconsistent with one's actions. Hypocrisy is thus a kind of lie.
-wikipedia

the practice of claiming to have moral standards or beliefs to which one's own behavior does not conform; pretense.
-Apple Dictionary

dissimulation, false virtue, cant, posturing, affectation, speciousness, empty talk,insincerity, falseness, deceit, dishonesty, mendacity, pretense,duplicity; sanctimoniousness, sanctimony, pietism, piousness; informalphoniness, fraud
-Thesaurus

I hate hypocrisy. Some people are nice because they are nice. Some people were bad, but they change to be nice because of the lesson s/he learnt in life. Some people change to be nice for the sake of benefit that s/he want to get. That what I called hypocrite. Don't pretend to be good, if you're not. Don't pretend to be innocent if you're evil. Don't pretend to know nothing when you know what you are aiming for.

I don't know you, but can I hate you?

Because I hate hypocrisy, means I hate you.

April 16, 2010

ape korang rase?

kes 1: ade orang bila dia buat jahat, dia tak menunjuk pon dia buat jahat
kes 2: ade orang bila dia buat jahat, dia menunjuk dia buat jahat
kes 3: ade orang bila dia buat baik, dia tak menunjuk dia buat baik
kes 4: ade orang bila dia buat baik, dia menunjuk dia buat baik

mane yg lagi bagus?

mm..pada aku,. kalau nk compare kes 1 and kes 2,obviously dua2 pon xelok la kan,tp ni dlm context mn lg better la between those 2. kes 1 better kot. sbb, even ade dlm hadith or quran, aku xigt, ade ckp, kalau wat jahat, jgn tunjuk kt org, diam2 je.kire jgn jatuhkan maruah sendiri laa..and bende tu makes sense jugak kt aku, sbb contoh la kan, kau mencuri duit mak kau, pas2 ko g kecoh2 kat kawan ko, kire cm kau bangga ko dapat curi duit mak kau without kantoi. bende tu lagi terkutuk drp kalau ko curi duit mak kau, tp ko senyap2 je, xde gtau sape2.. kire yg ni mcm ko xde la nk menunjuk2 or bangga2 ngn kejahatan yg ko wt tu, and ko pon jge gak aib ko sendiri kan.

utk kes 3 ngn 4, obviously aku rs kes 3 is better. kau buat baik, tp xde nk menunjuk2. honestly, aku cm rs naik menyampah ngn certain people yg suke menunjuk2 dia wat baik. senyap2 dah laa, xyah la nk gtau sume org bende baik yg ko buat tu. contoh la kan, let say ko puasa sunat setiap isnin and kamis. ok, fine la kan, xyah la nk gtau sume kawan2 ko,like 'hey aku pose isnin kamis every week, ' or cm kau solat dhuha everyday, pas2 ko g kecoh2 kt kawan ko like 'hey, aku xpenah miss solat dhuha, tetiap hari aku smayang'. kalau kau nk ajak someone tu wat bende baik cm kau buat, xyah la nk gtau seluruh alam semesta ni yg kau buat baik. kau tau tak, aku xsuke kau wat cm2? haha. even dlm quran pon ade ckp, tp aku xigt ayat mn, kalau wt baik,xyah menunjuk2.

kalau nk compare empat2 kes tu, aku rs paling terkutuk skali aku rs ade 2, wat baik menunjuk2 ngn wat jahat menunjuk2. itu aku rase laa, aku xtau korang rs cne. yg paling mulia is, ko wat baik, tp xmenunjuk kt org:)

p/s: semoga aku tergolong dlm kes 3.amen~ :)

April 13, 2010

The rants

this entry sume pasal aku membebel. xyah bace pon aku xkesah.heh.

dr pagi td, aku dok wat keje..penat gak ah. let see ape yg aku dah wat since pagi td:

5.30am : bangun smayang subuh
6.30am : tido balik pas subuh (jgn tiru aksi ini)
10.00am: bgn tido dgn malasnye +_+
10.15am: skyping with him :)
11.00am: start doing work - comnets summary-->nx week ade midsem!
12.30pm: mandi (sejuk ok kalau mandi pepagi -alasan je:P)
1.00pm: nek beskal g city! fuh~
1.15pm : smpai city, beli pape yg patut
1.30pm: from city terus g uni
1.40pm: smpai uni and solat zohor
2.15pm: FT class
3.15pm: check assignmnt with some friends
3.30pm: g old engr, wat FYP
3.50pm: solat asar
4.00pm: wat comnets summary (cont pg td)
6.20pm: balik umah
6.30pm: makan megi
7.00pm: solat maghrib
7.15pm: lepak2 jap- penat gile kot
7.30pm: mandi
8.00pm: smayang isyak
8.15pm: review blaja FT td
9.00pm: preview utk blaja esok
9.30pm: print out notes, etc
10.00pm: lepak2 lagi
10.15pm (now) : update blog.haha.

kesimpulannye, aku penat.

April 11, 2010

Marriage


Marriage. Simple word, but it has a very deep meaning. Most people want to get married. Whoever you are, wherever you live, whatever your background is, at the end of it, you certainly want to get married.

"And among His signs is this, that He created for you mates from among yourselves, that you may dwell in peace and tranquility with them, and He has put love and mercy between your (hearts): Verily in that are signs for those who reflect"
(Quran 30:21)

MasyaAllah. The desire to have mate is coming from Him. He put the loneliness into your heart, He also put the love into your heart. He created a mate for you. He planned everything for you.

p/s: He's so sweet, don't you think so? :)

April 10, 2010

Malaysians.

I always complain about Malaysians behavior generally. Don't get me wrong, I'm saying that I'm so good so whatever, but this is my personal opinions.

1. Customer service
mmm.. this is the main thing that I always complain about. Just imagine, how can you work as the customer service if you don't even know how to smile. It's not only to customer service, but to other profession dealing with general people, like sales girl, cashier, waiter/waitress, etc. We're customers, and we have right to ask anything from you, and you don't have right to 'buat muka' or put the anger on your face. that is just not a right thing to do. It's waaaaaaaaaaayyy different than here, I mean Australia. They treat us as if we're VIP. I'm not asking to treat us as VIP, but smiling is just enough, at least for me.

2. Social behavior
I used to talk to some foreigners here, how they feel about Malaysian. Amazingly, they said Malaysians are pretty friendly. I was shocked, do they? I asked to myself, are the Malaysians very friendly or the foreigners just saying good thing about Malaysians coz I'm a Malaysian? But after a while, I think they are true in some ways, coz they are matsaleh. Beselah, kalau mat saleh dtg malaysia, mst dapat layanan superstar nye. xkesah la sape mat saleh tu kan. heh. Usually, we (Malaysians) treat foreigners better than we treat our own nationality. wonder why? I dunno too. Heh. That's the typical behavior of Malaysians.

3. Ethics on the road.
If you say Malaysian drivers are careful on the road, you are ABSOLUTELY wrong. I dunno what's wrong with Malaysians, but they're just so rude on the road. xcaye? dtg cni and compare drivers here and in Malaysia.

4. Honesty
Ni xyah ckp ah. I could say, 1 out of 1000 people in Malaysia can be trusted or honest. Okay, I got one case here, last couple of month, my bf and I watched movie in the cinema. After we finished watching, we just went out from the cinema without noticing my bf had dropped his iPhone on the seat! After dah ramai2 klua baru perasan kott!! punyelah cuak, we tried to go back to our seats, but just imagine the crowd that time, and we needed to oppose the crowd. then, out of nowhere, there was a couple, I remembered they sat next to us, gave the iPhone to my bf. heh. iPhone kot? kalau kat msia, xyah cite pon korang tau kan kesudahannye.

5.Cleanliness
Haih. just look at the Klang River. Indah bukan? Last summer, I went to Reserve Forest in Miri (if I'm not mistaken). Just imagine, sungai kat dlm hutan simpan pon bole tercemar ngn sampah2. haih. tu baru sungai, xtgk lagi kt tepi2 jalan. Got one time, I was in the car, and there was a man, drinking a can of orange or whatever, cant remember, at the side of the road. After the finished drinking, he just threw the can away on the road. I was so shocked that time. Didnt he feel guilty throwing the thrash away everywhere he likes? I just do not understand how those kind of people think.sigh~

p/s: Penah gak terpk nk wat entry pasal sikap baik Malaysians, tp cm susah je kene pk. heh. pessimist kan aku?

To you.

Dear you,

I'm so sorry for all these while, I keep making dramas though I know you don't want to bother about it. I know you care about me so much, I know you always taking care of me, I know you always want the best for me. I know sometimes I make you angry, yet you never talk to me about that, you tried to be indifferent. I know you have feelings, I know you just want fight-less night.

Yet, I feel very guilty about all these. I feel guilty about you. I feel guilty about what have I done to you, to your life, to your freedom, to your needs. I read your blog, I read your post. I just cant believe I did something bad to someone that cares about me so much. I just lost my words..

I don't know whether you bother reading my blog anymore, but if you do, I just want to let you know, I care about you. And for you, I'll improve myself. No more sleepless night. No more sleeping in somewhere you are not belong to. I mean this. I want to change. Because of you.

From someone who feels very guilty about you,
me.

April 08, 2010

Blaja Japanese jom!

Hehe..aku bukan maen semangat blaja Japanese skg~!fuhh~ suke gak ah blaja nih, sbb aku mmg suke blaja language pon..hehe..tu lah, tgh2 final year ni kan,sempat plak lg aku nk blaja Japanese kan.hehe, ade laa sebabnye tuuuuu.hihi

Well, hr ni aku blaja tulis Hiragana (cikgu nye Youtube ye kawan2). berjaya la jugak hafal 25 characters hrni.. ye lah utk very fresh beginner cm aku kire ok lah tu kan, plus aku mmg agak bz skg.hihi. so utk hafal 25 characters tu, aku telah tulis 2500 characters, which means, 1 character 100 kali.heh. kire normal lah utk hafal character kot. tah la, first time blaja. tp pape je lah kan, asal aku pandai Japanese nnt. hihi


Hasil amatur.hihi

All in all, first day Japanese class with Cikgu Youtube was fun, ditambah plak ngn cikgu pembantu, Cikgu Shahrul Nizam. haha. Gambatte ne!

p/s: lg best blaja Japanese drp Digital Communications (-_-)"

April 07, 2010

Engineering vs Medic

Aku bengang betol lah bile org ckp engineering ni senang. no offense to dak2 medic, tp slalu sgt dak2 medic ni ckp ngn aku (identiti dirahsiakan) engineering ni senang compare to medic. obviously, aku xpuas ati, xtau ah ade unsur2 bias disebalik ketidak puasan hati aku ni, or mmg aku rs xpatut ah diorang wat statement cm2.

Aku igt lg, ade sorang dak medic ni ckp kt aku, medic adelah course yg paling susah dlm byk2 course, engineering tu senang je. ni kisah benar ni, aku xtipu. berasap gak ah aku mase tu kan. pas2 ade satu mase ni plak lg, ade sorang lg dak medic yg laen, ckp engineering ni senang je, wat esaimen, project pon still leh lepak2, xcm medic, kene bace byk gile la ape la. wah wah wah, berasap kali kedua aku. ade lagi satu mase yg laen, ade seorang dak medic ni gak ah, ckp kt aku, medic nye soalan dlm xm mmg susah gile, xde dlm silibus pon, cm kene tau sume2 penyakit ke ape tah aku pon xigt dia ckp ape, tp cm engineering, sume bende ade dlm buku, just apply je. haish kali ketiga aku. ni chek nk habaq mai kat sape2 yg memandang rendah course engineering, not only engineering je la, tp apply kt sume2 course pon..

1. pada aku, aku xde la ckp medic tu senang, tp aku xckp medic tu susah. aku xbole judge pape sbb aku xpenah wat pon course tu, so aku xbole bg judgement. laen lah aku dah ade degree medic ke kan, and aku pon wat engineering, br la aku bole compare, mn senang, mn susah. so, sesape yg xpenah wat engineering, xyah la ckp pape pasal engineering, sbb korang xpenah tau cne engineering tu.

2. kite xleh la pandang rendah kt course laen, selaen dr course yg kita wat. maksud aku, contoh la kan, aku kan engineering, pas2 aku rs economics tu senang. jadinye aku pandang rendah dak2 yg wat econs tu, cm2 lah. aku rs xpatut cm2, sbb cm aku ckp td, aku xpenah wat econs, so aku xleh ckp pape pasal econs tu senang ke susah. myb ramai org kate senang, tp mn tau kalau2 aku xbole bawak? kan? plus kesusahan tu bergantung kepada tahap IQ la senang ckp. myb pada kau senang, tp pada org laen susah and pada kau susah,pada org laen senang. kan laen tu.

3. aku xtau ah dak engineering mn yg wat esaimen and project lepak gile ni. myb tu dak2 dean's list kot yg korang tgk, mmg aku xleh nk ckp ape la kan. tp utk org yg xberapa dean's list cm aku nih, tunggang terbalik kot aku dok wat esaimen, project, report, test, sume2. that's y aku ckp, kalau xpenah wat engineering, xyah ah ckp pape. *tetibe emo* hahaha

4. celah mane tah soklan engineering sume ade dlm buku jawapan nye? kalau klua soklan design, xdenye dlm buku kak. kene tau teori, pas2 pepandai la goreng. even kau rebus buku and minum air buku tu pon xtentu ko dapat H1 kalau kau xbetul2 paham apebende teori2 tu sume. plus, kalau nk tere engineering, math mmg kene super mantap giler ah. so, kalau pon ko tau teori, tp xreti wat calculus ke ape, xgune gak. heh.


kesimpulannye, jgn ah ckp pape kalau korang xwat bende tu.

p/s: nk tukar course veterinary bole?

Great Ocean Road is the great!

Haritu, aku g Great Ocean Road (GOR) ngn EHSAN. jgn ah tanye nape dah 4th year aku br pegi kan, tutup soalan utk tu.haha. kepada sesape yg xtau, GOR ni dekat2 je ngn melbourne city (dekat ke?) mm..dlm 3 jam drive la..nk kate dekat sgt tu xde la kan, tp kire around melb jugak la.. sbb nye now ni tgh cuti easter, and memandangkan keje yg banyak plus xde duit jugak, tp nk gak berjalan, haha, so kene la bajet.. aku pon xpenah pg lg GOR tuh, so g la join group EHSAN..

kitorang xde la g GOR je, byk la gak tempat2 yg kitorang g otw nk g GOR tu, cm..beach, canopy walk, apetah lagi, haha,malas nk tgk pemplet aritu. so far, best lah. sgt2 berbaloi ngn ape yg aku byr. hehe, aku byr $55 je (RM 160). tu da termasuk sume2 lah, makan (3x beb!), transport, entrance fees, etc. kire mmg murah sgt2 laa..

okeh, ckp byk pon xgune, nih ade la beberapa gamba ms aku g aritu:














walaupon esaimen aku byk, tp aku tetap xnak sedar diri. oleh itu, hr sabtu ni aku nk bejalan lg g BALLARAT!weeehooo~~!!:D:D:D

Jualan perfume?

Aku rase cm aku nk jual perfumes. ape korang rase? perfume2 yg original and murah gak la..

contohnye cmni:





kalau ade nk beli, aku jual la kot.. sile bg pendapat anda. thx.

April 01, 2010

The new firefox.


Hello peeps,

Just to show off something, about the new firefox in my MAC! haha. I really2 do like it, but apparently I'm still using my beloved safari. hehe. I think most of u may have already updated it, just me lil bit slow, coz I seldom use firefox though. These are the things that I put in my latest version of firefox:

Persona: Elmo
Browsing tab: Foxtab
All-in-one feature: Yoono

I like Yoono coz it combined all of the accounts,i.e facebook, twitter, yahoo messanger, MSN massenger, flickr, etc in one interface. interesting,huh? oh oh, there are lotsa add-on too with cool features for your firefox:)

thare's more reasons to love technology:)