April 16, 2010

ape korang rase?

kes 1: ade orang bila dia buat jahat, dia tak menunjuk pon dia buat jahat
kes 2: ade orang bila dia buat jahat, dia menunjuk dia buat jahat
kes 3: ade orang bila dia buat baik, dia tak menunjuk dia buat baik
kes 4: ade orang bila dia buat baik, dia menunjuk dia buat baik

mane yg lagi bagus?

mm..pada aku,. kalau nk compare kes 1 and kes 2,obviously dua2 pon xelok la kan,tp ni dlm context mn lg better la between those 2. kes 1 better kot. sbb, even ade dlm hadith or quran, aku xigt, ade ckp, kalau wat jahat, jgn tunjuk kt org, diam2 je.kire jgn jatuhkan maruah sendiri laa..and bende tu makes sense jugak kt aku, sbb contoh la kan, kau mencuri duit mak kau, pas2 ko g kecoh2 kat kawan ko, kire cm kau bangga ko dapat curi duit mak kau without kantoi. bende tu lagi terkutuk drp kalau ko curi duit mak kau, tp ko senyap2 je, xde gtau sape2.. kire yg ni mcm ko xde la nk menunjuk2 or bangga2 ngn kejahatan yg ko wt tu, and ko pon jge gak aib ko sendiri kan.

utk kes 3 ngn 4, obviously aku rs kes 3 is better. kau buat baik, tp xde nk menunjuk2. honestly, aku cm rs naik menyampah ngn certain people yg suke menunjuk2 dia wat baik. senyap2 dah laa, xyah la nk gtau sume org bende baik yg ko buat tu. contoh la kan, let say ko puasa sunat setiap isnin and kamis. ok, fine la kan, xyah la nk gtau sume kawan2 ko,like 'hey aku pose isnin kamis every week, ' or cm kau solat dhuha everyday, pas2 ko g kecoh2 kt kawan ko like 'hey, aku xpenah miss solat dhuha, tetiap hari aku smayang'. kalau kau nk ajak someone tu wat bende baik cm kau buat, xyah la nk gtau seluruh alam semesta ni yg kau buat baik. kau tau tak, aku xsuke kau wat cm2? haha. even dlm quran pon ade ckp, tp aku xigt ayat mn, kalau wt baik,xyah menunjuk2.

kalau nk compare empat2 kes tu, aku rs paling terkutuk skali aku rs ade 2, wat baik menunjuk2 ngn wat jahat menunjuk2. itu aku rase laa, aku xtau korang rs cne. yg paling mulia is, ko wat baik, tp xmenunjuk kt org:)

p/s: semoga aku tergolong dlm kes 3.amen~ :)

3 comments:

tukang cop setem said...

pernah dengar tak.."org yg paling bodoh adalah yang buat jahat pastu kantoi" hehehe..tu tak pasti tergolong dlm golongan mana..

Maryam said...

humble la lg baik.... sme org pn tak ske kot org menunjuk nih, dlm surah luqman ada satu ayat tuh yg tegur manusia yg angkuh bejln kt atas bumi. Allah sgt benci ( wala tusa
'ir khaddakalinnassiwa la tamshi fil ardi maraha. innallah ha la yu hubbu kulla mukhtalin fakhur)

zunitaramli said...

@kakak: hahah, tu mungkin termasuk dlm golongan org bodoh.hehe
@yam: haa..betul2!