April 23, 2010

Eh, kau kapel ke?

What defines a relationship? Or dlm bahasa kampungnye, couple? or kalau org melayu tulen eja as kapel? Cane kite tau she and he is in relationship? Adekah nk ckp somebody in relationship tu kene ade criteria or bende tu kene announce by that person yg dia tgh kapel, baru kite ckp they're in relationship?

Bg aku lah kan, kapel tu cume label je yg org bagi or kau bg kat diri kau sendiri. But what defined the relationship (couple) is more than that. Perilaku and tingkah laku kau sendiri yg defined ape kapel tu sbnrnye, bukan ape yg kau announce kt org. Contoh la, kau ngn si polan tu kau ckp ko xde pape ngn dia, kau xkapel xape pon ngn dia, bile org kate kau kapel, ko ckp kau xkapel pon, cume suka sama suka lah. Kau kata kau xnak ada pape ngn dia, tp nk terus kawin ngn dia, tp mmg dah terang2 kau panggil dia kekasih gelapku lah, kekasih terangku lah, aku cinta aku rindu lah, kau permata hatiku lah and etc. Adekah itu xbermakna kau kapel ngn dia?

Kau bergayut ngn dia berjam2, adekah itu tidak berkapel namanya?

Kau kata, kami suka sama suka, xkapel pon. Hubungan kami ada batas, lepas ni, mmg terus kawin je.

Kau buat itu ini, mmg menampakkan perasaan kau pada dia SEBELUM kawin, adekah itu bukan kapel namanya?

Si polan tu plak boleh kate jeles kau ngn org laen, eh, pada aku, kalau xkapel, kau xde hak nk jeles ke ape kan? Nape nk nafi bende yg nyata?

Adekah definition kapel bg org2 ini hanya announcement pada mulut? Adekah perilaku itu xdiambil kira?

Kau tau tak, bagi aku lah kan, ape yg aku define xkapel tp terus kawin is;
1) Kau mmg xde contact dia lansung; if contact pon, ade org ke-3, which means bukan melalui telefon where bende tu bole timbulkan fitnah.
2) Kau xde panggil dia panggilan2 mcm sayang, kekasihku, buah hatiku, peneman hidupku, etc2 BEFORE kau betul2 kawin ngn dia,
3) Kau xde memikirkan dia lebih dr kau memikirkan benda laen, cth; ibadat, kerja, etc.
4) Kau mmg betul2 menjaga perilaku kau dan dia sebelum akad;
5) Kau xde hak lansung utk rasa cemburu, sbb dia bukan milik kau pon lagi, dah name pon xkapel kan.heh.

Kalau ko kata kau xkapel, xyah la kapel bebetul. xyah wat bende yg org kate ko kapel. Kalau ko nk wat baik, buat baik betul2, baru lah aku respect, kalau x, wat aku kondem kau je.

p/s: aku xde lah ckp aku baik sgt, aku mengaku I have a bf, but aku xde la menidakkan bende yg nyata. cuma aku xsuke sikap sesetengah org, cakap xserupa bikin. bace entry ni je xgune, Lu pikirlah sendiri!

7 comments:

Badriah Burhan said...

Entry yg best dr ko, as usual. Nampak cm ada story je di sebalik entry ni. Bla mau gayut ngan aku? Mentang2 ade balak, ko lupe kat aku. Cisss... :P

zunitaramli said...

hahah.tu lah babe, byk cite terkumpul dah ni, xtau nk start dr mn.haha.bile nk gossip?jom2.hihi

bellar0ssa said...

hmm contih terbaik. memey suhaiza. sulu tak ngaku ade hubungan dgn norman.. sampai rosakkan rumahtangga orang...


sekarang wah. ngaku plak..

teman tapi mesra kunun

wah emo aku.haha.

dayang said...

hahaha. comment intan yg paling x bley blah. hahaha. siap memey lagi tu :p
terbaik ah ita!

zunitaramli said...

@tan: terbaikkkk lah tan!!haha. memey tu mmg contoh terbaik utk entry aku.haha. tp cikun bg analogy pon best gak, dia kate, mcm ms bulan puasa, ko tgh makan, tp ko ckp kau puasa, cm2 lah.haha.

@dayang:haha,tu la dayang, rase artis2 ramai je cm2, tp at least derang tu mmg dah well known suke menafikan bende2 cm2 kan, tp kalau org2 yg bukan artis? aku cume menegur ape yg aku nampak indirectly, sbb aku mmg xsuke org yg ckp lebih, tp habuk pon xde

tukang cop setem said...

agree...tah pape kan...

Hana said...

nak like la entri ni.. ngeh ngeh