April 07, 2010

Engineering vs Medic

Aku bengang betol lah bile org ckp engineering ni senang. no offense to dak2 medic, tp slalu sgt dak2 medic ni ckp ngn aku (identiti dirahsiakan) engineering ni senang compare to medic. obviously, aku xpuas ati, xtau ah ade unsur2 bias disebalik ketidak puasan hati aku ni, or mmg aku rs xpatut ah diorang wat statement cm2.

Aku igt lg, ade sorang dak medic ni ckp kt aku, medic adelah course yg paling susah dlm byk2 course, engineering tu senang je. ni kisah benar ni, aku xtipu. berasap gak ah aku mase tu kan. pas2 ade satu mase ni plak lg, ade sorang lg dak medic yg laen, ckp engineering ni senang je, wat esaimen, project pon still leh lepak2, xcm medic, kene bace byk gile la ape la. wah wah wah, berasap kali kedua aku. ade lagi satu mase yg laen, ade seorang dak medic ni gak ah, ckp kt aku, medic nye soalan dlm xm mmg susah gile, xde dlm silibus pon, cm kene tau sume2 penyakit ke ape tah aku pon xigt dia ckp ape, tp cm engineering, sume bende ade dlm buku, just apply je. haish kali ketiga aku. ni chek nk habaq mai kat sape2 yg memandang rendah course engineering, not only engineering je la, tp apply kt sume2 course pon..

1. pada aku, aku xde la ckp medic tu senang, tp aku xckp medic tu susah. aku xbole judge pape sbb aku xpenah wat pon course tu, so aku xbole bg judgement. laen lah aku dah ade degree medic ke kan, and aku pon wat engineering, br la aku bole compare, mn senang, mn susah. so, sesape yg xpenah wat engineering, xyah la ckp pape pasal engineering, sbb korang xpenah tau cne engineering tu.

2. kite xleh la pandang rendah kt course laen, selaen dr course yg kita wat. maksud aku, contoh la kan, aku kan engineering, pas2 aku rs economics tu senang. jadinye aku pandang rendah dak2 yg wat econs tu, cm2 lah. aku rs xpatut cm2, sbb cm aku ckp td, aku xpenah wat econs, so aku xleh ckp pape pasal econs tu senang ke susah. myb ramai org kate senang, tp mn tau kalau2 aku xbole bawak? kan? plus kesusahan tu bergantung kepada tahap IQ la senang ckp. myb pada kau senang, tp pada org laen susah and pada kau susah,pada org laen senang. kan laen tu.

3. aku xtau ah dak engineering mn yg wat esaimen and project lepak gile ni. myb tu dak2 dean's list kot yg korang tgk, mmg aku xleh nk ckp ape la kan. tp utk org yg xberapa dean's list cm aku nih, tunggang terbalik kot aku dok wat esaimen, project, report, test, sume2. that's y aku ckp, kalau xpenah wat engineering, xyah ah ckp pape. *tetibe emo* hahaha

4. celah mane tah soklan engineering sume ade dlm buku jawapan nye? kalau klua soklan design, xdenye dlm buku kak. kene tau teori, pas2 pepandai la goreng. even kau rebus buku and minum air buku tu pon xtentu ko dapat H1 kalau kau xbetul2 paham apebende teori2 tu sume. plus, kalau nk tere engineering, math mmg kene super mantap giler ah. so, kalau pon ko tau teori, tp xreti wat calculus ke ape, xgune gak. heh.


kesimpulannye, jgn ah ckp pape kalau korang xwat bende tu.

p/s: nk tukar course veterinary bole?

12 comments:

Badriah Burhan said...

Aku tau sapa gerangan budak medic tuuuuuu~

FYI, aku kesian ah kat org cm tu. Cos cm nampak sgt die cm narrow-minded and cm selfish sket cos die rs die la yg cm buat keje truk sgt, die la yg plg truk dpt workload cm tu, die la kene study cm hell. Tolong la, kak. Bukak la mata awak tu..

PS: Ko nak amek veterinary? Bgs la, nanti kambeng2 sume leh jd bff ko. :P

tukang cop setem said...

betul2!!
belasah je budak tu
akak buat niomedical engineering lagi laa combine dua course..akak buat engine project n akak pun masuk kelas human physiology n anatomi (yg budak medic kena hafal bagai nak rak pastu ada viva what not tu kan) huhu..
akak p fakulti engine n akak pun p fakulti perubatan n hospital what not tu..
akak dapat degree engine gak!
huh.

yg benar,
akak yg emo bagi pihak budak engine..:p

tukang cop setem said...

* biomedical

Maryam said...

agree!!!!!
engineering is definitely NOT easy.. esp. when it comes to applying everything in design...mau pecah kepala otak.. >.<

to me la... every course has its own toughness, kalu medic bnyk hafal, etc. etc. engineering bnyk maths and etc..and I STILL don't think there are that many courses yg sesusah or lebih susah dr engineering! (temasuk la medic..huh)

hidup emo!!

tmc said...

tunggang terbalik gak laa=p

zunita said...

@bad: haha,mungkin ko tau salah seorang drp budak itu.hihi.

@kak tukang cop setem(haha): haa, akak lg terer dr kitorang!haha

@yam:haha,go go emo!!:D

@k tmc: alaaa,exception utk kak tmc la:P

Maaruf Mohamad said...

perh..kali ni gua rasa nak leave comment sebab gua sebagai budak engineering gak merasakan statement kawan ko budak2 medic tu agak over...

ingat engine tu satu jenis ke?
Petroleum engineering, segala mak nenek dalam tanah tu ko kena hafal.
EE ha, ni kena belajar perkara ghaib...boleh tahan tak berapa senang juga..


dah sah-sah la kitorang x amik medic for what ever reason..

tapi nak cakap engineering senang, try amik satu sem... xpayah full course la..tgk korang lepak habis ke tunggang terbalik gak...

gua sokong ita...
gogogogo....

jauhalazim said...

haha.. cliche. ini mmg classic battle between eng & med students. tp rasenye bkn med student je yg rase they have it tough, ade je eng student yg rase eng is way harder than any course combined. why, i've had ppl telling me that i have it easy (which probably is true, but pls, I'm no Einstein, i do have my hard time). so why don't we just mind our own business and stop this "my-course-is-harder-than-yours" battle. really, it's exhausting.

ps; jom buat pharmacy, no major assignment and all u have to do is absorb all info and pour it all on exam paper. i feel like a sponge, a dried and nearing expiry one.

Panglima Kungfu said...

engineering susah ape...
mcm EE bljr ilmu ghaib..
mcm course networking & mobile computing memeningkan kepala..kena bljr gak r ilmu ghaib..pastu kena improve n upgrade technologi sentiasa..

klu keje confirm boleh botak kepala..sebab rambut gugur/menarik rambut sendiri sbb kerja2 yg memeningkan kepala..mcm korng guna tenet contohnya..bukan kemain suka..touch-up sana sini..tp klu korang tgk disebalik tabirnya..mahu muntah darah dibuatnya..coding-coding tak habis2..itu yg super basic punya cerita lah..

belum masuk bab security system n network..oil & gas..menyiap2kan system2 yg bdk medic & engineering perlukan..mcm alat pengesan haba, tekanan darah yg dr manual kpd digital..

yg memudahkan urusan org..adalah kerja2 engineer..contoh computer..jgn fikir computer yg berada di depan mata korang..tp fikir computer yg memudahkan urusan anda..

kalau tak ada engineer..aku rasa mungkin kita tak mampu memiliki computer sekecil yg spt sekrang..yg dulu punya computer, sebesar bangunan sekolah...

engineer byk memudahkan urusan orang..dan itu tanggungjawab dorg..klu medic nk perlukan something technologi utk detect/solve suatu masalah...so engineer brtangjawab membangunkannya..

contoh lain..civil n arkitek..engineer civil build bgnn berdasarkan plan dr arkitek..plan yg serba serbi lawa n brseni..tp dlm 'melunaskan' kehendak arkitek tuh..engineer civil duk fikir sesuatu..mksd aku fikir cmne nk dirikan..klu terlalu ikutkan seni sgt..kang silap hari bulan roboh bangunan tuh...civil kena fikir ketahanan bgnn tuh dlm temph masa yg pangjang dan dalam masa yg sama kena mengikuti plan dr arkitek..

aku pernah berhadapan dgn reality ttg dunia2 engineering neh..skg pun masih lagi..disebabkan seorang arkitek yg mendesign sebuah kapal..maka para engineering dr pelbagai sudut 'gaduh-gaduh'sesama sendiri...piping, hull, valve, electrical, mechanical,oil n gas..n macam2 lah..

juz kongsi apa yg dirasa..

Humayra' said...

lol..
classic battle eh.
funny though, tak pernah pulak terbaca this type of stuff before.

tapi betul, people say A is tough, then suddenly someone else comes in and say, no, mine is tougher.

sungguh la, semua benda susah, kalau tak takkan jadi 1course kat universiti. even cutlery pun ada kesusahan dia tersendiri. kalau tak nak susah, don't study. Dok rumah aje.. (ek.. susah jugak, kene mahir kemas rumah)

people just have to know that we have to rely on each other jugak akhirnya at the end. mana2 pun, the doctors can't live happily without the engineers' designing them new tools, roads, etc, and the engineers might just get sick without the docs.

lengkap melengkapi. baru dunia bahagia. hehe.. *winks*

may Allah bless

Jeff said...

I have gone through this blog. I found it very interesting and helpful. Nowadays I am completing my engineering and management courses only.
And this blog really doing great for me. This blog also offers me more ideas and advices concerned to my career.


engineering and management courses

Jeff said...

I have gone through this blog. I found it very interesting and helpful. Nowadays I am completing my engineering and management courses only.
And this blog really doing great for me. This blog also offers me more ideas and advices concerned to my career.


engineering and management courses