May 25, 2010

Quick updates

mm..da lame xtulis blog rasenye..been so busy lately.nak tulis pon xde idea sgt lah.well, xde ape sgt nk tulis pon, just a few updates from me:

i) this week is the last week for the teaching period (week 12)
ii) that doesnt mean I dont have assignmnt/project to do - that is, i still have 2 more assignments, and 1 project to submit this week
iii) gonna have the first exam on the first day of the exam week, (7 June)
iv) yet, havent really sit down and study for my final
v) not going home (malaysia) for winter, probably will do some part-time job, or working on my FYP (it's on halt now)
vi) i'm terribly homesick actually - with all the workloads, really wanna go home and having ayam percik or satay or kropok lekor (malam td mimpi makan keropok lekor T_T)
vii) last but not least, i miss him so much..i mean, deadly missing him..it's 10 more months to go before I can see him again. sigh~

well, that's the update for now. wish me luck for my final exam, people!

cheers,
:)

May 09, 2010

Khas utk anak2 pada hari ibu.

Pernah tak kita ckp kt mak kita, 'saya sayang mak', 'mak jaga diri baik2, jaga kesihatan baik2, kalau sakit, mak makan ubat', etc? Kalau kt bf/gf kite bole buat, kenapa tak dekat mak kita sndr? Kenapa kalau ngn mak kita malu nk ckp sume tu, tp ngn bf/gf tanpa segan silu bole buat? Kalau nk tgk pengorbanan seorang ibu since kita dlm kandungan smpai kite bole hidup smpai skg, terlalu banyak utk di'list'kan satu2. mmg xcukup satu hari utk aku tulis blog ni. TERLALU BANYAK.

Cuba kita banyangkan, kalau masa lahir dulu, mak kita terus masukkan dlm tong sampah, xpon masukkan dlm lubang toilet smpai kepala kita pecah? or tanam hidup2, or bakar skali ngn sampah2 yg org buang? or paling tak pon, mak kita tinggalkan kita kt tepi jalan, kalau nasib untung, ade la org jumpe, kalau nasib malang, kene la makan kt anjing je ape ke. nasib la kan. Kalau la mak kita wat kt kita cm2, mmg korang2 ni xsempat la bace entry ni. heh. so korang xrase korang beruntung ke sbb mak korang xwat cm2 kt korang?dah la mak korang xbuat cm2, pas2 siap jage korang leklok (I guess xde kes penderaan kan?hehe), pas2 korang ngade2 nk itu nak ini, mak korang layan je (or sometimes marah tu sbb nk mendidik la kan), and sometimes bile korang degil, mak korang kecik ati sikit, tp xde la smpai nk sumpah korang jd batu ke kan, so korang xrase beruntung ke dapat mak yang best cm mak yang korang ade skg? penah tak korang terfikir utk wat 1 surat, tulis betapa korang hargai pengorbanan mak terhadap diri korang, and bg kt mak? sbb aku penah buat, and honestly, ms tulis tu cm..malu la tetibe bg surat kt mak, ckp 'adik sayang mak', etc sume kan, tp aku pk2 balik, nape nk malu? luahkan ape yg kite rase kt mak, show how much u love to ur mum. mungkin mak wat2 cool la pas2 kan, tp deep inside she touched with my words:)

actually, dah tulis panjang2 ni kesimpulannye just nk ckp, wish la mak korang mother's day ni, kalau xbg surat pon xpe, call la wish her, and say how much you love her, that's good enough:)

to all mothers in the world, HAPPY MOTHER'S DAY! you are roxxx!!:D

Tribute to a wonderful mother.

Sunday, 9th May 2010,
Parkville, Melbourne,
Victoria.
Bismillahirrahmannirrahim,

Dear Mum,

It has been almost 23 years you give your love, you teach me how to be a good person, you teach me how to be a good muslim, you teach me how to be a good child, you teach me how to respect people, you teach me every single thing. I still remember, when I was small, I like to cry every single morning before going to school, as in crying in the morning before going to school is a MUST. But you always patient with me, you treat me well when I sulk, you will buy anything that I want if you can afford it (unless a motorbike when I was 7 yo-that was the craziest thing I ever demanded from you). I still remember, there was one time, late dad was so angry with me, he wanted to give punishment to me, but you stopped him coz you said you love me. When I cried, you hugged me.

Whenever I hit the hardest brick in my life, you always there to support me. I still remember the stressfulness that I faced while I was doing Cambridge A-LEVEL. I cried to you, coz I couldn't take it anymore. But you always there to support me, you gave me hope, you convinced me I could do it, and yes, it turned out I got straight A's for my final exam compared to all D's during the trial. Thank you, mum.

When dad passed away, you were the strongest person I ever seen to face the situation. You were calm. I know, deep inside you cried. But you never show that to your children. You made me inspired you. Sometimes, I envy you. And I respect you. And I love you so much.

I know sometimes, the things that I did upset you. But I never meant to do that, mum. If I ever hurt your feeling, intentionally or unintentionally, I am truly sorry, really2 sorry.. I really want to be the best child in the world for you, now and hereafter, InsyaAllah..

Last but not least,

HAPPY MOTHER'S DAY

I LOVE YOU SO MUCH!

Sincerely,
Zunita Ramli

May 07, 2010

Burqa: satu keperluan?

Burqa adalah sejenis pakaian wanita Muslim, yang dipakai di khalayak ramai, di mana ianya sejenis kain labuh yg panjang yg menutupi seluruh tubuh pemakai. Sejak Perancis mengenakan larangan pemakaian burqa terhadap penduduk Muslim di negara tersebut, pelbagai reaksi dilemparkan khususnya daripada masyarakat global. Ada yang menentang, tidak kurang pula yang menyokong undang-undang baru tersebut. Larangan ini di'tiru' oleh negara-negara barat yg lain, seperti Denmark, Rusia, Belgium, Itali dan baru-baru ini kedengaran sayup-sayup suara larangan itu akan dijalankan di Australia. Baru-baru ini, Perancis sekali lagi menggemparkan masyarakat Islam bahawa dasar keterbukaannya dicabar tatkala menolak permohonan kerakyatan oleh seorang wanita Islam yang memakai burqa. Sekali lagi, ramai yg memberi reaksi, tetapi persoalannya, adakah pemakaian burqa adalah satu keperluan?

Maaf jika pendapat saya kolot, ini cuma satu pendapat seorang yg mungkin kurang arif untuk memberi pandangan, tetapi tidak salah juga untuk saya menyuarakan pandangan saya sendiri.
Seperti mana yang kita sedia maklum, pemakaian burqa ini bukanlah satu kewajipan dalam Islam. Jadi jika pemakaian ini menyebabkan kesulitan atau kepayahan, jadi pada saya mungkin si pemakai boleh menggantikan burqa dengan tudung labuh dan sebagainya. Sebagai contoh, seperti di Perancis, terdapat kes dimana wanita berpakaian burqa ditolak permohonan kewarganegaraan kerana imej burqa tersebut. Ramai yang memprotes dengan tindakan Perancis itu, tetapi Perancis tetap dengan pendiriannya. Tetapi, pada saya, jika setelah pelbagai usaha untuk mendapatkan permohonan kewarganegaraan itu gagal disebabkan pemakaian burqa, seperti rayuan dan sebagainya, jadi wajarlah untuk si pemakai menggantikan burqa itu dengan tudung biasa atau tudung labuh dan pakaian yang menutup aurat kerana pemakaian burqa ini tidak wajib dalam Islam, jadi jika sebab burqa ini permohonan tersebut ditolak, apalah salahnya jika wanita tersebut menggantikan burqa dgn tudung labuh misalnya?
Mengambil contoh kejadian terbaru di Australia, di mana terdapat penjenayah mengenakan burqa semasa melakukan jenanyah amat membimbangkan terutama kepada orang awam. Ini kerana orang awam sukar sekali mengecam identiti pemakai disebalik burqa tersebut, sama ada lelaki atau wanita misalnya, memandangkan semua pemakai burqa ini seolah-olah kelihatan sama. Cuba anda banyangkan, jika anda berada di suatu komuniti di mana semua orang memakai burqa, pasti anda bingung, dan juga takut jikalau terdapat penjenayah2 yang menyamar dan berselindung disebalik burqa tersebut. Bukankah ini membahayakan?

Terdapat juga pandangan yang mengatakan pemakaian burqa ini melambangkan eksploitasi kaum adam terhadap kaum wanita dalam Islam. Bagi saya, pandangan ini berbeza mengikut individu. Disebabkan burqa ini bukanlah perkara wajib dalam Islam, jadi pemakaiannya adalah mengikut kehendak peribadi masing2. Jika seseorang wanita Islam itu dengan rela hati untuk memakai burqa, jadi tidak timbul isu pengeksploitasian hak asasi wanita. Tetapi, jika pemakaian burqa itu dipaksa atau dilakukan bukan dengan rela hati, adalah wajar untuk dilabelkan terdapat eksploitasi hak kebebasan wanita disitu.

Ada yang mengatakan pemakaian burqa ini boleh menangani kes rogol, dan sebagainya dengan hujah lelaki tidak lagi boleh melihat aurat yang terdedah dan sebagainya. Ingin saya ingatkan, tidak semestinya tidak memakai burqa, aurat seseorang wanita Muslim itu terdedah bukan? Terdapat alternatif lain selain burqa seperti tudung labuh, jubah dan sebagainya. Jadi, tidak timbul isu jika tidak memakai burqa boleh menyebabkan kes rogol dan sebagainya.
Kesimpulannya di sini, ingin saya katakan, bahawa burqa ini bukanlah satu perkara yg wajib. Islam bukan agama yang berat dan Islam tidak memberatkan umatnya. Jadi, jika dengan pemakaian burqa ini menyebabkan kesulitan dan kerumitan, adalah wajar jika ia digantikan dengan pemakaian tudung dan pakaian yang menutup aurat.

May 04, 2010

The exam timetable

CodeSubjectExam Date & TimeExam VenueDurationReading


431-329Fields and Transmission LinesMon 21 JUN 9:30 a.m.Wilson Hall3 hrs15 mins
431-460Digital CommunicationsWed 16 JUN 9:30 a.m.Wilson Hall3 hrs15 mins
431-462Communication NetworksMon 7 JUN 9:30 a.m.REB Nicholson3 hrs15 mins



The exam time table is out. That means, I have a month to go for final. Looking at my exam time table, I don't know whether to feel grateful, or the other way around. If I take it from positive side; I'm lucky coz my papers are evenly distributed through out the exam week, a week gap for each paper. That means, I have a lot of time to study and prepare for the exam. On the other hand, if I take it from negative side, I will have 3 weeks for the exam, where I need to face the pressure for 3 weeks! Well, whatever it is, I take it from positive side:)

Just 1 semester to go! insyaAllah..permudahkanlah ya Allah..:)

May 03, 2010

Attention to all football diehard fans!


*click picture for a larger view

p/s: To my deary bf, please do not practice this:S

May 02, 2010

Cat's love.

Take a look at this:






Do ur love towards ur partner more than this? Even a cat loves his partner till she died. What about u?

Laki hensem vs ppuan lawa

penah tak terdetik dalam hati korang, bile nampak mn2 kapel, xkesah la yg korang terserempak kt shopping complex ke ape, rase cm laki tu muke cm perompak, tp dapat ppuan yg lawa as gf dia? slalu tak korang rase cm2? sbb aku slalu rase cm2. haha, mungkin aku berfikiran agak jahat dan keji, tp aku xkire, sbb itu mmg ape yg aku pk.heh. bole kate 7:10 nisbah couple yg aku jumpe, yg laki sume muke xhensem lansung, tp ppuan nye lawa gile (well, xde la gile sgt, tp kalau nk compare ngn muke bf dia, mungkin bole kate cm2 la). Figure tu aku agak2 je la, from observation aku,hehe. so, i was wondering why this is the case, coz cm kepelikkan berlaku disitu.huu~ setelah aku membuang sedikit mase pk pasal fenomena yg xperlu pon utk aku pk, i came out with the theories that I think might cause the situation.

1. Nisbah laki laki hensem sgt sikit berbanding dgn nisbah perempuan lawa.
Maksudnye, ramai laki kt dunia ni xhensem berbanding dgn yg hensem. contoh nye, dlm 30 laki, mungkin 3 je yg hensem. tp, sebaliknye berlaku kpd perempuan, nisbah perempuan lawa berbanding ngn perempuan xlawa adelah lagi byk, which means perempuan lawa lagi byk drp perempuan xlawa. contoh, dlm 30 org ppuan, mungkin 25 drpnye lawa, and 5 org je xlawa. So, kalau nk compare nisbah lelaki ngn perempuan pulak, nampak sgt nisbah lelaki hensem ngn perempuan lawa sgt sikit. maksudnye, dlm setiap 10 ppuan lawa, ade 2 je laki hensem. Kirenye, lg 8 org ppuan yg lawa tu, akan dapat laki yg xhensem.So, disebabkan dunia ketandusan lelaki hensem, yg xhensem pon dapat amek kesempatan utk dapat perempuan yg lawa.haha, menarik x teori aku?:D

2. Lelaki pandang fizikal, ppuan pandang personaliti
Secara general lah ni, mungkin ade special case utk mn2 situation, but let put aside yg special case tu. Generally, utk lelaki jatuh cinta or suke kpd seseorang ppuan tu, first skali yg derang tgk is fizikal; cthnye cm lawa ke, body cun ke, sexy ke, kire fizikal lah. bile dia dah suke fizikal ppuan tu, baru la laki tu akan go to the nx stage, which is mengayat and kenal personality ppuan tu, sekepala ke x, etc. tp, kalau ppuan plak, generally, mmg akan tgk muke dulu lah, tp kalau laki tu pandai mengayat,character pon best sume, surenye ppuan tu akan cair. kire senang ckp, for women, personality wins over physical. that's the different between men and women. and sebab perbezaan inilah, menyebabkan ramai laki xhensem dapat gf lawa. haha.

3. Lambakkan make up, product lansingkan badan, etc
disebabkan ppuan ni naluri nye mmg suke melawa, walaupun dia xde lah lawa mane, tp sebab pakai sendayu tinggi, touch up MAC sikit, pergi London body weight management, so nampak lah muke licin mcm kulit telur walaupun dulu muke cm kawah bulan, body mantap mcm model walaupun dulu pakai baju cm sarung nangka, rambut lembut berkilat walaupun dulu keras cm tali kail ikan. tapi kalau laki, kebanyakkan nye xkesah pon pasal sume2 ni, except yg metro lah. so, wujudlah fenomena lambakkan perempuan lawa berbanding lelaki hensem.


itu sume teori aku je tu, jadi jgn lah terpengaruh sbb xdiprovekan lagi.hehe