July 24, 2010

Aku panas betul lah

Malu rasanya nk ngaku Malaysia ni negara Islam. Buang bayi, rompak, bunuh, rogol, terlalu banyak berlaku. Cne leh jadi cmni? Islam ajar ke kalau buang bayi kt dalam tong sampah? Islam ajar merompak ke? Islam ajar membunuh ke? Islam ajar rogol ke? Islam ke sume tu? Sadly, most yang buat adalah Islam. ISLAM.


Aku malas nk bg argument panjang2, nape bole jadi cmni. makin lame ppuan Islam kt mesia pakai baju cm terlanjang. Makin lame ppuan cm xpakai xseluar. BODOH betul ppuan2 yang buat cm2. Aku tersangatlah marah dgn ppuan2 yg bengong mcm ni. Haish. Ok, aku da panas dgn bende ni.


Senang je, punca sume2 ni satu je - TAK SOLAT.

Kalau solat, rasenye ade ke ppuan nk pakai baju cm bogel tu?
Kalau solat, rasenye ade ke org yang tergamak nk flush baby dlm toilet?
Kalau solat, rasenye ade ke org yang nk buat zina at the first place?
Kalau solat, rasenye ade ke org tu nk merompak and bunuh?
Kalau solat, rasenye ade ke org tu nk merogol?

Kan Allah banyak kali ckp dlm quran, SOLAT TU TIANG AGAMA. Yang pegi degil and hati batu tu sangat xnk solat tu kenapa?? Ya Allah.. pastu bile jadi bende2 cmni, nk kecoh2 itu la ini la. Padahal bende tu berpunca dr individu tu sendiri.

Allah kan da ckp, solat tu mencegah dr kemungkaran, maksiat. Nape laaa nk degil ckp Allah? Isk. Serious aku bengang tol ngn org yang xsolat ni. Allah da terang2 ckp solat tu WAJIB. Paham tak wajib tu ape? maksudnye bende tu sgt crucial, penting gile utk dibuat. Bukan sunat, bukan bende2 lain. WAJIB. So, jgn la degil. Allah tu Maha Mengetahui, Dia tau ape yang terbaik. So, jgn la degil ckp Dia. Buat apa yang disuruh.

Sekian,
Saya yang bengang ngn org yg xsolat.

*source gambar from intan's blog

1 comment:

rabia-adawiah musa said...

orang yang buat 'menda alah' tu ketika ia melakukannya, takde iman dalam dirinya kot. takde rasa takut. kalau waktu tu ada rasa takut dan iman dalam diri dia,kompem dia tak buat.

org yang yg mencuri takkan mencuri kalau ketika itu dalam dirinya ada iman..
(pernah dgr hadis, tp tak ingat sangat tentang ni)

tiba2 -"eh aku nak buat apa ni?"

setuju ngan ita..bila rasa nak buat jahat tu cepat2 laa g solat..kompem tak jadi nya buat jahat tu.