July 21, 2010

Kenapa nak beratkan benda yang ada?


Sometimes, ade bende dlm masyarakat kita ni yang aku benci betul lah. Unnecessary things yang diorang kesah which makes things complicated. I just hate the way they think, come on la, open ur mind.Now, kt mesia contohnya, buang bayi tu cm bende biasa dah. tetiap hari mesti ade berita and mcm bende tu da jd intipati masyarakat kita. mane silapnya? sbb sikap typical masyarakat yang tertutup!

kalau nk kata sebab xde didikan agama, pengaruh rakan, etc sume tu kite mmg dah tau. bende common sense kot. but kite xperasan, adat dan budaya pemikiran masyarakat tu sendiri adalah punca bende ni berlaku. contoh simple - protokol untuk kawin.

Ini bukan merujuk kepada protokol rasmi oleh pejabat agama, etc, tp protokol xrasmi yang adat dan masyarakat kita tetapkan yang membolehkan untuk berkahwin. Islam itu tidak memberatkan, nape nk memberatkan benda yang mudah?Sebagai contoh, skg ni, kalau nk kawin, banyak syarat2 yang masyarakat kita letakkan amnya.

1. kene habis blaja dulu. kalau xhabis blaja dulu, xbole kahwin.
sbb katanya, kalau mase blaja, nnt xbole nk concentrate study la, byk tanggungjawab la itu ini. Kenapa bagi alasan mcmni? for me, xde salahnya kalau sesape pon nk kawin ms blaja, kalau that couple willing nk tolong each other, bahkan Islam menggalakkan kita kahwin dlm usia yang muda. I believe, org yang kahwin ms blaja ni lebih matang, lebih menghargai masa, lebih tahu menguruskan masa.

2. kene kerja dulu before kahwin
mmg la ideally, kalau ade keje, duit ade sume, ade duit nk kawin,blabla..tp tu xmenjamin kebahagiaan rumah tangga. and perlu diingat, kahwin tu satu rahmat, insyaAllah, kalau dah kawin, rezeki lepas kahwin tu ade kt mane2. xpayah nk risau sgt xde keje and stuffs, Allah da tetapkan rezeki masing2..so, nape nk letakkan syarat kene keje dulu, baru bole kawin?

3. kene tolong org tua before kawin
This is so ridiculous! mmg la lepas kawin bagi perempuan, tanggungjawab 100% pada suami, but if u can make ur husband understand ur family background, and etc, it's not a problem. u still can help ur parents. mcm la lepas kawin u xbole buat rumah utk ur parents, mcm la lepas kawin u xbole tolong ur parents. it's just so kolot kalau pk lepas kawin, sume xbole buat. I just hate that mentality. Grow up, people!


Nape nk letak syarat tambahan yang redundant mcm ni? Kawin tu bende murni, jgn sebab sikap masyarakat kita yang narrow minded ni, buatkan niat baik tu terhenti cm2. pas2 bila ade masalah sosial, anak luar nikah, buang bayi, nak salahkan siapa? masyarakat tu sndiri salah satu penyumbang!

ps: ops, teremo plak.haha!

3 comments:

wanita mustanir said...

betul kan ita..

parents skrg berfikiran kolot terlebih daripada org tua2 dahulu..

Kebanyakan gejala sosial yang berlaku neh pun sebab ibu bapa tetapkan nilai yg tinggi untuk anak perempuannya..

Bila keadaan memaksa mereka melambatkan pernikahan, itu yg berlakunya penzinaan..

Kesian anak2 muda mudi sekarang nih..

Sarsir said...

jadik pompuan mmg xyah pk sgt ek point no 1 and no 2? kalu laki agak sukar la skit...lg2 point no 2

zunita said...

@shira: haah, itulah, tp ramai org xsedar yang mereka sendiri penyebab bende ni berlaku..haih~

@farouk: ini aku merujuk kepada pasangan yang NAK kawin, tp dihalang oleh parents sbb2 tu. it's different kalau lelaki tu yang TAK NAK kawin sbb sebab2 tu. kire xde halangan pape dlm 2nd case. aku membincangkan kalau pasangan yang nk kahwin, tp dihalang sbb2 yg menyusahkan cm2. hehe