August 31, 2010

Online shopping for online shopper.



Skg ni mmg dah trend org lagi suke wat online shopping kan. and baaaaaanyak website2 offer online shopping ni. and ramai jugak lah tertipu kt online shopping ni. memandangkan aku pon slalu wat online shopping, ni nk share sikit pasal online shopping.

Website yang slalu aku pegi untuk online shopping:
1. Ebay (semestinya bebeh!)
2. Brandexclusive
3. Buyinvite
4. Ozsale
5. Secluded Beauty
6. Sasa
7. Amazon
8. Better World Textbook
9. Apple website

Barang2 yang penah aku beli thru online shopping:
1. Macintosh (Ebay)
2. Digital Camera (Ebay)
3. Camera case (Ebay)
4. Ipod case (Ebay)
5. Textbooks (Ebay)
6. Ipod/Iphone dock (Ebay)
7. Iphone case (Ebay)
8. Shoes (Brandexclusive)
9. Specs (Buyinvite)
10. Facial cleanser set (Secluded Beauty)
11. Ipod (Apple website)
12. Textbooks (Amazon, Better World Textbooks)

Banyak gak la bende2 yg aku beli kt website kan.
Reasons nape aku suke beli online:
1. Harga jaaaaaaaaaaaauuuhhh lebih murah drp in store nye harga!
2. Barang mmg original lah
3. Seller yg best. Komplen mcm2 pon, dia layan je.haha
4. Ade insurance. Means, I'm protected from kene tipu, etc.
5. Secure transaction - Paypal.
6. xyah bersusah payah nk naek tram/ tunggu kdai bukak. bile2 mase pon bole shopping, tgh malam, awal pagi, etc.

Cons of online shopping:
1. kene tunggu berzaman2 baru barang sampai. Standard lah kan, nk kene tunggu payment clear, then delivery time, buatnye barang tu kt US, kene la tunggu 2-3 weeks.
2. Sometimes, barang yg di describe kt website xsame ngn yg diterima. tapi yg ni, kalau xpuas ati, leh komplen and dpt compensation. But still, byk keje and amek masa lah kan.
3. Barang rosak ms delivery. tapi aku xpenah lah kene. hehe.
4. Kadang2 kene tipu. nasib lah kan. tapi so far, takat ni aku xpnh kene. Alhamdulillah.
5. Duit mengalir dgn sesuka hatinya. sbb dok gune credit card, or internet banking, xrase sgt duit klua kan. bile hujung bulan, tgk statement, hah, amek ko, berjela2 bil. lol!

Tips utk online shopping (bg pendapat aku lah):
1. Make sure website yg nk dibeli brg tu betul2 reliable, as in:
- dia ade guarantee yg brg original
- dia bole bg compensation if ade pape
- bole return brg if xpuas ati
- ade secure money transfer (IMPORTANT!)

2. Kalau beli kt Ebay, sile tgk seller's reputation and NEGATIVE feedback yg seller tu ade. jgn tgk postive dia, tgk ape yg xbest lah.

3. Kalau utk laen2, cm nk beli textbooks, etc, make sure website tu mmg OFFICIAL website lah, as in, mmg establish company nye website, i.e. Amazon. Kalau cm kes kt msia, where byk blog2 yg wat online shopping, make sure the seller ikut Tips 1 (atas).

4. Jgn expose ur credit/debit card / account bank sesuke hati.

5. Kalau harga yg dioffer TERLALU murah from pasaran, u have right to ask the seller, bende tu ori ke tak, and if xori, bole return ke x.

Semoga tips2 ni bermanfaat utk anda2 yg suke online shopping jugak. Agak fussy, but better take precautions, before kene tipu kan.

ok, da nk masuk Subuh. Solat dulu. Sekian.

4 comments:

Panglima Kungfu said...

Waaa...mcm best je munyiknye..
tapi aku reti nk shop online2 neh..
baru aku tahu, herga dy lebih murah dari store..neh nk cuba neh..

Nak belajar beli online..beli barangan local dari negara luar..
aiyaiyaiyai...(sifu power rangers!)

wanita mustanir said...

Shira pun suka shopping online..

hee

tapi more to abaya, tudung yg besar2 sebab susah nak jumpa kat kedai dan beg..

zunitaramli said...

@iwan: xjugak lah. ade jugak yg lg mahal. so, kene la survey mn yang murah

@shira: haa, itu lg satu gak bende. i mean, ade org beli online sbb susah nk cari kat kedai.hehe

IntanBerlian said...

hmm aku paling tak reti beli barang online ta.. selebihnya aku just cuci mata je.huhu