December 22, 2011

CONTEST: Khas utk bloggers!

Salam semua,

Seperti yang saya inform sebelum ni, saya mmg berhajat nk buat contest bagi mempromosikan 1 produk baru dari Naturactor Collections (NC) dan sebagai menghargai pelanggan2 yang dah banyak menyokong Naturactor Collections selama ini.

Menariknya, kalau sebelum ni saya ada buat contest khas utk fan di facebook NC, dan juga pelanggan2 yang pernah membeli dari NC, tapi kali ni saya buka penyertaan kepada SEMUA BLOGGERS yang ada BLOG, xkisah samada lelaki atau perempuan, pernah membeli atau xpernah beli dari NC. Terbuka utk semua bloggers di seluruh dunia*! Wow! :D:D:D

Kalau dah nama contest tu, mesti ada hadiah kan? hehe.. So, HADIAH UTAMA utk contest kali ni saya nk bagi satu produk BARU, yg belum dijual lagi oleh NC kepada pemenang bertuah. Hadiah tu xlain dan xbukan adalah SERUZAD VITAL ENERGY DAY REPAIR, khas 100% original dari Meiko Jepun. Produk ni sgt super duper awesome possum! hehe.. Harga kalau ikut retail price, RM150/pc but now saya akan bagi for FREE kepada pemenang bertuah!! Bagi yg kurang jelas betapa best dan awesomenye produk ni, boleh klik kt [SINI], sbb saya ada buat review ttg produk ni :)

Bagi 5 follower (follower yang join contest ni ya) bertuah pulak, anda akan menerima HADIAH MISTERI dari NC tau! haa, mmg xrugi kalau join. Ajak ramai2 join, the more, the merrier! :)


Vital Energy Day Repair, RRP: RM150/pc

Vital Energy Day Repair, RRP: RM150/pc


Cara penyertaan:
1. Anda haruslah seorang BLOGGER yang mempunyai BLOG sendiri.
2. Mesti menjadi FOLLOWER kepada blog NC. Utk ke blog NC, boleh klik kt sini [LINK BLOG NC] Ada jugak hadiah utk follower bertuah tau! So, mmg xrugi follow blog NC ni :)
3. Letakkan banner "CONTEST UTK BLOGGER DARI NATURACTOR COLLECTIONS" kat bawah ni dan LINK kan ke blog NC. **JANGAN LINK KAN KE BLOG INI.. SILA LINK KAN KE BLOG NC**



4. Buat satu entry di blog anda yang bertajuk:

"Definisi kecantikan bagi saya" 

dan panjang entry tersebut hendaklah maximum 150 patah perkataan. So, entry tersebut (yg memperkatakan ttg definisi kecantikan tu) mestilah ringkas dan padat.
5. Tag sekurang2nya 3 org blogger lain dan make sure diorang tau ya! hehe :)
6. Tinggalkan link entry blog anda di ruang komen di LINK ni ya!



Tarikh tutup penyertaan: 1 Februari 2012


*Jika anda beralamat diluar Malaysia, kos penghantaran hadiah adalah ditanggung sepenuhnya oleh pemenang :)

December 04, 2011

Pregnancy updates (part II)

Hello everyone!

Semalam pergi scan baby comel ni. Hehe.. Now dah 29 weeks old. Tinggal 11 weeks lagi utk baby comel ni akan melihat dunia yg penuh dgn cabaran ni kan :)

Well, masa pergi scan smalam, doc ckp semua ok, pembesaran on track and baby sihat. Masa dpt tgk jantung baby berdegup, subahanallah... Hanya Allah je yang tau perasaan ni.. Mmg amazing sgt2. Just imagine there's another soul in your body yg jgk tgh berjuang utk hidup. Tanpa izin Dia, that soul won't survive. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah :)

Then masa doc tu scan kepala dia, ukur diameter kepala baby, mmg semua nya ok. Tgk perut dia, bulat je. hihi. The spine and bones sume ok. But apa yang merisaukan, kedudukan baby sonsang skg ni. Kepala still kt atas. Tapi doc ckp no need to worry, give the baby "time" utk berpusing kt bawah. So maybe dlm 3-4weeks lagi, kena g scan lagi nk tgk kedudukan baby. If sonsang jgk, myb I hv to go to hospital :( Doakan semua nya ok ya.. Cuak jgk nk g hospital ni :S And doc pesan utk jangan melenggang perut (urut perut so that kepala baby ke bawah) sbb takut kalau dibuat oleh org2 yg kurang professional, nnt tali pusat tu terbelit or tersentap, takut putus plak. Ngeri plak dgr kan. Ok doc, saya xurut perut tu :/

Then doc ukur bendalir amnion (amniotic fluid) kt dlm perut tu. Doc ckp, kuantiti bendalir tu giri-giri (on the boarder). My reading was 13 (I'm not sure about the unit tho), but it couldn't be less than 10. Kalau kurang dr 10, it's a bit dangerous coz baby xcukup fluid utk berpusing2 kt dlm perut. Isk. Banyak cabaran sbnrnya mengandung ni.. But I wonder, kenapa still ramai yg buang2 anak tu ye? *wonder*

So, apa2 pun, doakan yg terbaik utk aku and baby. Aku nk sgt2 deliver scr normal. Tapi segalanya Dia yg tentukan kan, aku just berdoa yg terbaik utk aku, baby and husband :)


ps: Doakan utk kitorang jgk ya! :)

November 27, 2011

Perihal blog

Ada orang berblog sebab nk famous. Ada orang berblog sbb ikut trend. Ada orang berblog sbb saje-saje. Anda? Apa sebab anda berblog?

Aku berblog dah lama sebenarnya. Masa zaman friendster lagi. Aku rasa dalam tahun 2005 aku dah berblog. Masa tu xramai yg ada blog and ramai orang xtau pon pasal kewujudan blog. Kalau ikutkan, masuk tahun ni dah 6 tahun aku berblog, tapi aku xde la femes mcm blogger2 lain yang ada followers ribu2, dok ghairah kumpul followers ramai2. Sebab? Aku buat blog BUKAN utk famous. Aku buat blog BUKAN utk dptkan attention. Aku buat blog BUKAN sbb nk kumpul followers.

Aku start blog dekat friendster. Masa tu friendster ada blog dia. Dari situ aku move kt blogspot sampai lah skg. before blog aku yg ni, ada beberapa URL aku yg aku dah tukar. And sepanjang tu jgk, byk template2 yang aku dah guna. Tapi xleh nk show la kan sbb aku xsave template2 tu masa aku tukar tu. heh.

Ada org komen kt aku, aku menulis mcm syok sendiri. Aku jarang blogwalking, aku xpromote pon blog aku kt org lain. So what? mcm aku ckp, aku menulis BUKAN utk femes. Kalau kau nk baca, silakan baca blog aku. Kalau kau rasa blog aku menarik, feel free to follow. Kalau ko rasa blog aku boring, sila lah unfollow. Aku BUKAN mengumpul followers, aku BUKAN mencari 100 followers sehari. Sorry, I am NOT that type. Aku menulis sbb aku nk luahkan perasaan aku. Kadang2 thought aku. Kadang2 pengalaman aku pergi travel. Kadang2 apa yg aku fikir drp keadaan sekeliling. Blog ni more to ONLINE DIARY utk aku. So that bila aku dah tua nnt, aku boleh baca balik apa yg aku tulis masa muda2 dulu. Aku boleh imbau balik kenangan2 aku masa muda2 dulu, thought aku, and mcm2.

So nasihat aku, kalau kau tulis blog utk famous, kalau kau tulis blog utk saje2, kalau kau tulis blog sbb trend, percayalah, blog kau TAKKAN kekal lama. Sbb at one time, kau akan rasa malas gile nk update and malas nk berblog. Masa tu minat kau pada blog dah hilang and blog kau tu pun ko akan delete.

Tapi cne pun, tu blog ko. Ko boleh buat ape yg ko suke, ade aku kisah? Hoho

November 22, 2011

Tribute to her..

Tho I know she is going to die, but I can't deny I am not prepared for this. I tried to deny the reality, I still pray to God that she's going to survive, and live healthily. But yeah, the truth is, it's only 0.1% chance she was going to survive..

She used to be a very active kitten a month ago. She was very adorable, cute and funny. I like and love her so much. She liked to play and with her muka-kesian-face, no one can resist her. She was very healthy. Her eyes sparkling everytime she made her muka-kesian-face. 

But on a one fine day, nobody knew that day was a turning point of her life. While she was playing, my other cat (probably under the influence of jealousy) had started a fight with the little kitten! It happened in a blink of eyes, no one can save her, no one can do anything at that moment. She 'cried' loudly due to the pain the she got. I took her, I can see nothing on her body. Not even a scratch. So I thought she had a trauma of getting a fight with a big cat. But then she continued to cry.

And just after that I notice she couldn't use both of her legs! She couldn't walk normally. She had to use both of her front legs (I call it her hands) to walk. That was very dramatic. But her mother continued to look after her. I took her to a veterinarian in Kuala Pilah. But due to lack of equipment, the veterinarian couldn't do much, instead, just giving her an antibiotic injection and calcium pills.

She turned to be quite okay after sometime. She was no longer cried, but her legs still couldn't move. And I continued to pray that her condition will improve.. But the bright day does not lasts long. She continued to walk using both of her hands. Because of that, her lower abdomen and one of her leg swollen. She got other complications as well. I wanted to bring her to veterinary again, but I have no transport. So, the best thing that I could do was, treat her every morning and evening. I bathed her, I cleaned her wounds, I wrapped her swollen leg and at the same time I prayed she can turn fine and healthy..

But from day to day, she keep on crying.. She cried from the morning to late night, maybe.. she was in pain.. :( And I can do nothing for that.. I feel so sorry.. :((

And yesterday, her condition became critical. She cramped and she had difficulty to breath. I cried seeing her in that condition.. Few times she tried to wake up, but she fell on the floor. She couldn't stand still with her hands anymore. She was very-very weak.. I cried..

I prayed, if death is the best thing for her, I let her go..

This morning, my pray had been answered from God. He took her away.. Tho I prayed for that, but deep inside, I cried, I am very sad. I love her. So much.

No one can understand the bond between me and her.

To her,
May you rest in peace in there. I believe, you know that I love you so much. Hope we will meet again. And I will pray for that. 

coz.. 
I love you so much, my dear kitten.


...


Me.

November 14, 2011

And the rants continue on and on..

In life, we cannot everything that we want. We planned every single detail, but then we failed to fulfill them. At times, we feel depressed, because all the times that we spent to plan, is just wasted. All the things that we imagined is just imagination after all. So, what should we do then?

The reason is fairly simple, we plan, but at the same time, God also has His plan for us. We have to bear in mind, God's plan is the best. Whatever excuses you are trying to give, whatever reason you are trying to find, God's always better. Maybe you can't see the reason behind it now, but sooner or later, you will. Trust me. and most importantly, TRUST GOD.

Saying about this, that is something that always lingering in my mind lately. Honestly, at times, I feel depressed. I don't know whether it's because of the imbalance hormone in my body (since I'm pregnant), or it just I feel the way it is. Sometimes I feel I'm stuck in the middle of it. I can go nowhere. I can turn nowhere. My only option is just sit there, quietly and patiently. Yes. PATIENTLY. Until everything is over.



P/s: I hate when my mind starts to think like.. what if.. what if..

November 10, 2011

Pregnancy updates!

Hello people!

Lama sangat rasanya xupdate blog ni.. Penat dah mencari idea nk update, so I have decided to update about my current life, I mean, pregnancy experience :)

Harini ada appointment kt klinik lagi. Klinik Desa je, sebelah umah aku. Haha.. Jalan xsampai 3 minit dah sampai, hehe :P Well, harini cek tekanan darah, so far, normal. Tah berapa bacaan nye tadi, aku pon xigt sgt.. something like 170? err.. abaikan. Then, nurse tu timbang berat. dia ckp berat aku naik secara normal.. naik 2.1kg drp last month menjadikan berat aku... *rahsia* hahaha. pastu, buat urine test - cleared. xde masalah.. the best moment masa nurse tu check degupan jantung baby :") dengar kuat and laju sangat.. tp nurse tu ckp kepala dia kt atas, but not too worry, it's too early. hrni kene inject lagi skali. isk isk. inject kancing gigi. last month dah kene inject dah, this month pon kene lg. nurse tu ckp utk kandungan pertama, mmg kena cucuk 2x. Dalam hati aku, mana aciii.. husband aku xkene cucuk pape pon :(( haha.. anyways, kandungan aku dah 26 weeks (6 bulan 2 minggu), means 14 weeks to go bebeh!

Perasaan tu mmg bercampur-baur. Until now, aku sendiri xcertain ngn perasaan aku. Happy, nervous, excited, xsabar, takut.. semua ada! Oh, myb ada yg tertanya2 jantina baby aku. Aku pon tertanya2 jgk. haha. actly my husband and I were decided utk xnk tau jantina baby.. nk buat surprise. For us, apa2 jantina pon, kitorang terima dgn happy and bersyukur :) And kitorang ada la buat sikit2 baby shopping.. and barang2 yg kitorang beli mostly yg unisex. hehe..

and biasalah, adat org mengandung, emosi mmg kureng stabil sikit. yelah.. mmg cepat penat.. kalau dah penat tu, mmg moody je la kan. and kadang2 kaki bengkak.. mak aku ckp benda tu normal.. nnt surut la tu (kot?). and kalau jalan pon, xleh nk jalan jauh2 sgt, cpt mengah aku ni. tp cne pon, aku tetap aktif. ahahah.. byk gak berjalan, buat kerja. kira mcm org xpregnant pon ada :D

Skg ni dah berfikir2 nk bersalin kt hospital mana and kira2 bajet jgk.. kalau boleh nk la hospital yg bagus service nya, harga berpatutan and doc yg sambut anak aku tu doc Muslimah.. So far skg ni, ada byk option jgk la.. if aku nk bersalin kt Hosp Besar Kuala Pilah tu (govt hosp), aku igt nk request doc Muslimah, and aku akan byr extra lah for the doc. xkisah la kan, asal aurat aku terjaga masa bersalin nnt.. or second choice, nk bersalin kt Senawang Specialist Centre, kt seremban. Harga utk normal delivery ke dah RM2k. within my budget gak la. but the thing is, kalau ceaser boleh sampai Rm6k.. tu yg aku berkira2 jgk tu.. 3rd option nk bersalin kt Columbia Hospital Seremban (private hosp). Normal delivery 1k+, ceaser plak ikut complications.. range dalam Rm3k-9k. depends jgk.. mmmm.. other than that, still dalam servey2..

Us.. at Tobu World Square, Japan - 2011


Bukan senang sebenarnya nk bersalin ni.. yelah, mcm2 kena fikir kan.. tp mcmana pun, aku and hubby percaya setiap satu anak tu ada rezeki masing2, and kitorang sgt2 bersyukur tho kandungan ni mmg unexpected pon sbnrnya.. apa2 pun, rezeki Allah, Dia tau yang terbaik utk kitorang :) hehe

Apa2 pun, pray for the best for us!

November 04, 2011

[Answer] Teka Teki yang mencabar minda

Hello people!

Setelah sekian lama aku xupdate blog ni (sbb kekeringan idea), so harini nak update satu benda yg agak menarik bagi aku. Aku pon dah lupa pasal post Teka Teki aku nih, dah agak lama jgk la aku post. And aku dah janji, kalau ada sape2 yg attempt teka teki tu, baru aku akan bg jawapan. And yeah, after waiting for some time, at last ada jugak la 2 orang manusia yg berani nk try. Hehe. Thanks guys! :D


Anyhoo, aku ulang balik teka teki aku tu eh;

Peter ngn Mary nak balik rumah, tapi hari tengah hujan. Peter dengan Mary xde payung and diorang xnk tunggu hujan reda, sbb dia tgk rancangan best kt TV, so kene balik masa tu jugak. Tp, the thing is, diorang xnk kene hujan.  So, Peter bg cadangan supaya diorang jalan slow2 dlm keadaan tegak (90 degree) dalam hujan tu, so that hanya bahagian kepala sahaja yang kene hujan. Tapi Mary xsetuju, dia bg cadangan supaya diorang lari laju2 dlm hujan tu, so that diorang kene hujan sikit je.


Soalannya:
Siapa yang betul dlm kes di atas? Peter atau Mary? Kenapa?

Attempt jawapan: 
erm rse nye mary kot..sbb klo lri krg ckit la bsah ny..
klo ikot peter 2 mmg la ley pki tp klo ujan 2 trun x 90 dgree cmne??bsah bnyak jgk.. 

Accester said... 
wakakaka...peter la yang betul..sebab kalau kita jalan kaki waktu hujan...kita akan kurang kena hujan...sebab dia?...mengikut kaedah sains, kita kurang kena hujan apabila berjalan kerana hujan sebenarnya bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain....jadi..kalau kita lari...kita akan sama laju dengan laju hujan tersebut..kalau kita jalan, kelajuan kita tidak sama dengan hujan tersebut...dan untuk pengetahuan anda...lagi kebelakang pergerakan hujan..lagi kurang hujannya...sebab itulah kalau jarak hujan antara KL dan JB lain =D...sekian....


Jawapan:
Mary la yang betul.. Kena lari laju2, kalau dapat lari laju dgn kelajuan cahaya, lagi bagus! hoho. Kalau aku explain kt sini yang, berbelit2 plak, ada yg xpaham kan, so.. jom tgk jawapan kt video ni. Best! :D







Paham x? haa.. mestila paham kan. So, pasni kalau xnk basah kuyup kena ujan, sila lah lari 45 degree dgn semaksimum mungkin ya. Kelajuan cahaya amat digalakkan. Haha!


October 21, 2011

Quick update

Wow. It has been a while since I last blogged. Tak sangka even xberupdate pun blog, follower still bertambah. Thanks a lot for those who sincerely following my blog, and sorry sgt2 xsempat nk menjengah blog2 kalian. InshaAllah kalau ada kesempatan, internet pun baik2 je, nnt saya jengah2 ye. Dah lama jgk xblogwalking. Konon bz, tp lebih kpd malas sbnrnya =.="

Anyhoo, skg ni dah nk hujung bulan oktober.. and aku pun dah pulang semula ke Malaysia for good (for those yg still xtau). I still miss Japan.. or maybe to be precise, I'm missing someone in Japan more than anything else. Sape lagi kalau bukan encik husband ku sayang. Nak buat mcmana kan, dugaan dalam rumahtangga.. kpd yg dah baca catatan cinta aku sampai habis tu, jgn igt lepas kawin dah xde dugaan ye. hehe.. this is one of those. terpaksa berjauhan utk beberapa bulan.. sedih sgt2, tp aku cuma pk, bertemu dan berpisah aku dgn dia, hanya utk Allah. Itu membuatkan aku lebih kuat utk face benda ni.

Well, forget about that. Diam xdiam, my pregnancy dah nk masuk 6 bulan. kejap sgt kan? Tp aku rasa lama. haha. sbb xsabar nk tgk baby. hihi. Doakan la semuanya selamat.. inshaAllah~

Dah xtau nk tulis apa, mata pun dah ngntuk. Oyasuminasai minna~ To my beloved husband, Good night sayang :)


October 08, 2011

Catatan Cinta: Part 8 (Bahagian terakhir)

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4
Catatan Cinta: Part 5
Catatan Cinta: Part 6 
Catatan Cinta: Part 7

Hi guys,

Sorry for keep you waiting to the final part of the series. Well, here you go..

Masa nk balik ke Malaysia from Japan tu, aku mmg sedih sgt2.. xpernah aku rasa sesedih tu.. Rasa perpisahan tu perit sgt2, tah la.. xtau nk ckp mcmana, tp mmg seeedih sgt2. Drp malam before nk balik tu, sampai lah esoknya aku asyik nangis je.. yelah, after this, tah bila la lagi aku akan jumpe dia.. and kenangan masa kt Jepun tu, for me, sgt2 istimewa. Our first date ever.

Masa kat airport, aku nangis lagi xhenti2.. I know, dia pon sedih jugak, sbb mata dia merah. That was the first time I see him crying because of me! Tapi nk buat mcmana kan.. terpaksa jgk.. So, after saying good bye to him, aku naik flight (MAS xsilap aku). But along the way dlm flight tu, mmg aku nangis je la.. xtau nape mmg sedih sgt2.. sampaikan steward flight tu tanye aku, aku ok ke x? ahahaha.. Dlm flight, aku xmakan pon. xde selera.. dok teringatkan si dia.. huu~

Rupe2 nye, dia pon sama nangis.. After aku naik flight, dia dah xtahan dah, tumpah jgk air mata lelaki dia tu.. hihi. sampai lah tgh drive dia still nangis and sampai umah, teringat jgk kt aku.. hihi. *hebat jgk penangan cinta aku ni kan. haha* tapi itulah, nk buat mcmana, terpaksa lah.. long distance relationship mmg kena byk bersabar..

Then, 2-3 bulan lepas tu, he decided to come to Melbourne. for second time, and for the first time after being my bf. hehe. Masa tu dia dtg dlm 3 weeks xsilap. but aku dah stat sem dah.. So xdpt la nk bejalan sakan ngn dia.. dia ckp xpe, dia dtg pun, just nk jumpe aku.. nk tgk aku.. rindu katenye.. hehe. so dia ikut aku g lecture, teman aku wat esaimen.. sweet :") tp ade la this one weekend kitorang wat road trip sikit g mornington peninsular ngn ape tah name tempat tu.. hehe

Him at Yarra River, Melbourne - 2010
Us with Anas at Mornington Peninsular, Melbourne - 2010
After dia balik jepun.. kitorang long distance again.. along that time, mmg byk la benda jadi, kalau nk cerita pon, sampai part 100 pon kisah ni xhabis kot. eheh. but we decided to kerja sama2 thn depannya (2011) and not being apart dah. serik long distance ni. mcm2 cabaran dan dugaan..

But, it wasnt all romantic, bak kata Steve Jobs. LOL. Ditakdirkan dia terpaksa sambung lg setahun sbb sensei dia strict sgt, xnk bg dia lepas this one subject ni.. so, dia terpaksa extend lg setahun, tp aku dpt grad on that year (2010). Masa tu dia mmg kecewa sgt2, down sgt2.. mmg la kan, xsangka sbb 1 markah, kena extend setahun. Aku pon xdpt nk tolong apa2, just giving him motivation so that dia xgive up.. we went through this tough moment together.. and alhamdulillah, after few weeks, motivation dia kembali mcm biasa :)

My birthday ice cream cake from him - 2010

Dah la lawo kek ni, sedap lak tu. mekacih cayang~ hihi

I got flowers too! ^^;

Itulah, bak kata org, everything happens for a reason kan.. and the reason is the best. disebabkan dia terpaksa extend setahun tu, kitorang pun plan utk kahwin the following year nya (2011). dgn motivation utk kahwin tu, dia baito (part time) gile2, and berjaya kumpulkan duit few thousands ringgits jgk laa... dengan duit tu, kitorang plan kahwin. benda tu bukan sesenang mcm aku tulis kisah ni, dan bukan sesenang mcm korang baca kisah ni. byk cabaran nk kumpul duit sendiri utk kahwin tu.. dia tido 3-4jam je sehari, dengan kelas dia lg, esaimen, pagi petang siang malam buat part time. mmg that was the toughest moment in our relationship. Aku plak sibuk plan itu plan ini utk kahwin.. survey byk benda utk dptkan yg murah. hantaran aku gubah sendiri. byk benda aku buat sendiri. semuanya sbb nk jimat. tp alhamdulillah, benda yg baik Allah permudahkan.. sesusah mana pun satu benda tu, kalau niat kita baik, inshaAllah akan dimudahkan.. :)

Aku terima nikahnya.. - 2011



After kahwin, kitorang pergi pre-honeymoon kt Bukit Tinggi and Korea. Semua atas savings kitorang. best sgt lah masa pergi korea tu. hehe.. and aku yg plan semuanya. dia bg duit je. hihi. after balik dr korea, kitorang terus ke Jepun.. and stay kt sana..

Seoul, Korea - 2011
Nara Island, Korea - 2011


May 2011.
Aku disahkan mengandung oleh doktor. That was one of the best moments in our marriage. Hepi sgt2. And anak yg aku kandung ni bukti cinta kitorang yg xberkesusahan sampai bila2, inshaAllah :) Thanks Allah for this gift and giving me the best husband in the world. I couldnt ask You more.. thank you.. :)

Our precious gift - 4 months old

THE END.

October 01, 2011

Catatan Cinta: Part 7

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4
Catatan Cinta: Part 5
Catatan Cinta: Part 6

Harini sambung Catatan Cinta: Part 7 plak. hehe..

Nway, kitorang ada rekod tau.. mmg kalau ada sape2 yg boleh pecahkan rekod kitorang ni, wa mmg tabik springgg sama lu lah~ ahaha.. kitorang pernah bervideo skype paling lama - selama 13 JAM - non-stop. kelasss xnyah?? ahahaha.. video skype tau? bukan voice skype. haaa.. mmg xtido malam aku. sanggup tuuu~ yelah.. masa tu angau xhengat dunia. isk2.. dunia semua tu.. jgn tiru ye adik2.. hehe..

Then, masa memula aku kapel ngn dia, cm aku ckp before ni la, aku mcm agak xboleh terima aku dah ada bf.. cm awkward rasanya.. like people asks u, "eh ko dah ada bf?" aku cm.." err.. dah (kot?)". ahahaha.. itulah.. aku mmg merahsiakan identiti bf aku masa tu. hikhik. dia pon sama, merahsiakan identiti gadis misteri ini. hahaha. meluat x? xpe, jgn muntah skg. hehe..

Tapiii.. besties aku ni mmg sangat bijak pandai semua nyeee.. haishhh.. one day tu, diorang datang umah aku.. pastu aku gtau laa yg aku dah ada bf.. diorang like.. WHATTT?? Ita dah ada bf?? whaaaatttt?? As if benda tu benda yg paling ajaib dan miracle yg xkan terjadi pada era globalisasi ni. hhahaha.. paling xleh blah expression Badriah (Bad) la, ternganga mulut diaaaa! ahahaha.. sorry bad ;p Then, of coz laaa diorang (Bad, Iqah, Syairah) nk tau siapah jejaka bertuah yg bertakhta di hati ni kn.. haha.. tp too bad, aku xnk gtau.. malu lah aww~ :") hehehe.. konon2 biarlah rahsiaaa laaaa.. tapiiiii.. sbbkan diorang ni golongan cerdik pandai, si Bad ni telah meminjam laptop aku masa tu (aku xsign out fb), and search nama "Shahrul Nizam Azman", pastu dia add! And aku xperasan kerja2 menskodeng itu dilakukan!!! hishhhh.. sejak dari tu.. identiti misteri bf aku tu, dah xbrape misteri dah la.. sume keje si Badriah Burhan ni! ;p hehe..

Nways, part lepas aku stop kt yg aku nk g jepun tu kan.. nk dipendekkan cite, setelah berhempas pulas mengikat perut dan segala2 yg boleh diikat, hahaha, aku pon berjaya mengumpulkan duit 2-3juta. ekeke.. exaggerate je tuh. 2-3juta rupiah boleh la.. boleh la sikit, lepasla belanja beli return flight tix melbourne-tokyo, food, jalan2, souvenirs, etc.. :)

Read the entry yg aku tulis before aku berlepas ke Jepun: Japan!! Here I come!!

Tepat 15 Disember 2009, aku telah berlepas ke Tokyo dengan jayanya.. hehe.. Aku g ngn hosmet2 aku, Linda and Akila.. kira g 3 org lah.. Flight dari Melbourne ke Tokyo amek masa dlm 10-11 jam xsilap aku.. kematu jgk la b*ntot aku duduk dlm flight tu. ahaha.. kitorang naik Jetstar jewwww.. xdop pitih nk beli Emirates. hahaha. That was the first time aku menjejakkan kaki kt Jepun and the first time ever aku jumpa dia after in relationship ngn dia.. after.. almost 1 year berkapel. And 2nd time jumpa after kenal. Of coz I was sooooo excited maited and nebessss at the same time! first time jumpe as gf haruslah kena ayu2. hahaha, adoi nye pun~

Aku still ingat lagi masa aku sampai kt Narita Airport tu dah tgh malam cmtu.. first time jumpa dia.. we were shy-shy cat. ahahaha. aku haruslah kena shy2 cat kan.. hahaha.. mcm lainnn gile kot jumpa face to face ngn dlm skype! (du-oh!). hehe.. masa tu nk pandang muka pun... aww~ segan makkk.. hikhik.. mmg xckp sgt laa, and saaangat2 awkward! aku pon malu, dia pon malu! hahaha.. pastu konon nya aku teman la dia nk g amek keta yg dia park, and Akila and Linda tunggu kt depan pintu terminal tu.. pastu, dek malu nye pasal (dia la yg malu tu), masa drive sampai hilang focus, pastu dia tersilap masuk jalan g mane2 tah! ahahah.. ye la, jalan kt narita AP tu cm highway sikit (one way), so kalau dah tersilap masuk lane, xleh senang2 hati nk pusing.. hahaha.. terpaksa laa si Akila and Linda tnggu smpai lebih stgh jam gak kot.. haha.. malu nye pasal lettew~

Narita Airport

Sampai kat jepun, mmg kitorang enjoy sakan.. kitorang mmg dah plan nk tour southern japan, from tokyo all the way to hiroshima.. so.. nk update ape yg aku buat tu, malas nk type lg skali.. korang boleh klik kt link ni eh;
Japan: Day 1 & 2
Japan Trip: Overall Updates

Tokyo Disneyland

Shibuya

Steepest roller coaster in the world - xigt nama tempat ni
Fuji-san (Mount Fuji)

And yes, kitorang kt sane for 3 weeks.. And paling aku xboleh lupa, masa New Year's Eve.. that was the MOST romantic moment ever in my life.. mmg sweet sgt2 kalau igt balik.. that time kitorang kt Hiroshima.. masa tu tinggal kitorang dua org je, sbb yg lain dah balik umah dulu.. kitorang g tgk replika lampu2 (ala mcm kt i-city, tp kt hiroshima lg besar).. then masa balik tu, sampai kt train station tiba2 salji turun dgn lebatnya.. apparently suasana kt Hiroshima station that time saaaaangat2 sunyi.. cm xde sape2 kt situ.. just we both there. That time kitorang nk tunggu kol 12, nk wish new year nk kononnya.. hehe.. then, kitorang jalan dua org kt tgh2 salji turun tu, masa tgh2 malam and xde sape2 pun kt situ.. i mean, ada la org2 lain, tp diorang sume kt dlm bangunan tp mmg sunyi sepi.. masa tu sejuk, so mmg pakai gloves laa.. kitorang jalan dua org dlm turunan salji.. sambil borak.. feel soo romantic and mcm dlm cite korea pon ada... isk isk. I wish I could go back to that moment.. That time, I know, I love him so much.

Lamp replicas - Hiroshima

Universal Studio Japan - Osaka

My little snowman! - Hiroshima

Then kitorng jalan g coffee shop.. Masa tgh2 malam sejuk2 salji turun tu, mmg saaaangat best pekena coffee panas sikit, sambil tgk salji turun kt luar :"))) Oh God.. it was awesome.. Then borak2 ngn dia lagi.. tepat je kol 12, we wished each other Happy New Year, and wished that our relationship ni akan kekal sampai bila2 inshaAllah and we both promised to be loyal to each other.. :)



...to be continued..



ps: Thanks to Bad, Iqah, Syai, Akila yanga baaanyak tolong kitorang, even sampai Hari Kahwin kitorang pon korang sanggup datang tolong majlis.. Hanya Allah je yg dpt balas jasa korang.. Thanks ya.. To Linda, tho ko xdpt dtg majlis aku masa tu, thanks jgk sbb doakan majlis perkahwinan and perkahwinan aku :) Thanks a lot guys! :")

Sweet 24th birthday :)

Hello people,

Today I will write the entry in english coz I feel my english is getting worse.. =.=" Anyhoo.. I wont continue with my "Catatan Cinta" series, instead I will update about my birthday celebration yesterday :)

For some of you may not know/forgot, yesterday was my 24th birthday.. This year is the first time we celebrate it as husband and wife :") The celebration was simple yet meaningful. Now I realized, it was not about the quantity of things that u spend together, it was more about the quality of time that u had together :) No matter how simple the celebration was, it's still one of the best birthdays I ever had. Thank you sayang :)

Well, in the evening we went for a dinner at Kappa Sushi. We ate sushi for the pre-birthday dinner! hehe.. As usual, I only ate 4-5 plate of sushi maximum. So yeah, he really saved his budget for the dinner. LOL

Sushi

One of the sushi that I ate

Hihi ;p - nway,w/o any makeup. promote naturactor jap. haha!

2 people - just 6 plates. I ate 4 of them. haha

Next, we went to "Donki Hote" to buy chocolates! I loooooove chocolateeee. hehe.. but sadly, the chocolate that I wanted wasnt sold anymore.. :(( But anyhoo, I bought soo many boxes of chocolate.. *grin*

Then, we went back home. Oh, before that, we bought a slice of cake at Jusco :) *I chose myself.haha!* At 12 am, 29 September 2011, he lighted the candles and sang the birthday song.. sweet :") He wished the very best for our relationship, for now and hereafter. May we can be a good parent, inshaAllah~ Anyway, enjoy the pictures!

The cake :)





Ps: Thank you so much for being the best husband in the world for me sayang.. Nothing can change how deep I feel about you, may Allah always bless our marriage and hopefully we can be in the best place in Jannah, inshaAllah :)

September 28, 2011

Catatan Cinta: Part 6

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4
Catatan Cinta: Part 5

Harini nk sambung awal2 sikit, sbb takut xsempat nk sambung nnt.. hehe. Okay, back to the story..

Few days after that, aku pergi CC.. Masa tu aku online chat kat facebook.. tetibe rasa tergerak hati utk buzz dia sbb nampak dia online. tho masa tu aku tau segala2nya dah berakhir, but we are still friends, right? Then, masa aku chat ngn dia kt fb tu, aku ada la ckp ngn dia yg dia dah sombong skg.. hehe. dah ada org lain ke? ekeke.. ayat mesti la nk touching kan. pastu dia ckp mana ada.. dia still tunggu jawapan aku.. aku pon.. eh? apsal haritu aku sms xreply ponnn?? rupa2nya, dia xdpt pon sms tu.. and apparently, xtau la number mana yg aku sms tu.. hahaha.. kirenya aku tersalah hantar kt number lain laaa.. patut la dia xreply2 lg sms aku tu.. hehe. *ade peluang lg ni..hihi*

pas chat kt fb tu, dia terus call aku kt hp.. hehe.. dia pon mcm hepi semacam je kan, cm tetau je aku da stat suke dia.hikhik..then aku ckp masa tu ada hal, mtk dia call malam tu.. malam tu la first time gayut.. but aku xbg jawapan lg, masa tu saje2 nk test market dulu, dia still suka aku ke x... hehe.. mlm tu dia call dr jepun guna skype kot. dalam sejam gak la gayut.. hehe.. first time gayut tuuuu~ hihi

Masa tu pun aku ada jgk la mtk pendapat mak aku pasal dia.. tanye mak aku ok ke dia ni.. dia baik, ada masa depan inshaAllah, hormat org tua, background family pun lebih kurang aku je.. mak aku pon suke je kat dia, in fact mak aku yg sokong utk aku terima dia.. restu mak dah dpt da ni.. hehehe :'')

20 November 2009.
Dia call lagi malam tu.. lama gak la gayut masa tu.. dekat 2 jam lebih.. tiba2 tah mcmana termasuk topic jawapan aku tu.. and masa tu aku dah bersedia utk kenal dia lebih rapat dan terima dia lebih sikit dari kawan. hehe.. Masa aku bgtau jawapan tu, dia haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaappppyyyy sgt2! Ya Allah~ xtau nk ckp mcmana hepi nya dia, sampaikan lepas malam tu, 3 hari dia xtido sbb hepi sgt2 bila aku terima dia.. (tido nap 1-2jam tu ade la, tp tdo malam xde). Yelah, penantian dan kesabaran dia selama lebih 3 bulan berbaloi kan.. but aku dah pesan awal2 pada dia, perasaan aku masa tu masih sbg kawan lg, aku terima dia pun sbb hati aku terbuka utk terima dia, bkn sbb perasaan aku yg dah mmg sayang atau suka kt dia semata2. Aku pesan ngn dia it takes time to build the feelings. And dalam masa tu pun, myb byk dia kena bersabar dgn aku, tp aku akan berusaha utk belajar menyayangi dia lebih dr kawan :)

Ni blogpost dia sehari lepas aku accept dia - 21 Februari 2009

Jom layan lagu yg dia dedicate kt blog dia tu~ hehe.. best gak la dgr..

                               


Alhamdulillah,  lepas tu pun dia mmg tersgt2 sabar dgn karenah aku. Mmg masa mula2 in relationship tu aku xdpt terima yg aku dah ada bf! haha.. rasa janggal jgk..like, eh, aku dah ada bf la! haha.. sbb aku dah biasa free dan boleh je nk flirt ngn sape2. hikhik. tp lepas in relationship ngn dia tu, of course la kena jaga batas sikit, xboleh nk bersuka2 an mcm dulu kan tho kitorang bukan la suami isteri pun, but still, hubungan yg baru nk bermula tu perlu dijaga.. hehe..

The first time aku skype ngn dia (masa tu dah balik Melbourne) aku mmg seeeeeeeeeeeegan sgt2. maluuuu.. yelah, aku terima dia dalam phone, and the last time kitorang jumpa face to face last 3-4 months lepas kott.. hehe.. and kitorang mmg dr awal2 lg dah bermula long distance relationship tu. Jepun-Australia or to be exact, Saitama-Melbourne. 2 benua yg berbeza, 2 kutub yg berbeza.. masa tu internet mmg hidup dan nyawa aku. haha. internet mmg segala2nya..xde internet boleh mati aku masa tu (xde la, exaggerate je tu, LOL).

Ni la dia map japan-australia.. tgh2 tu la malaysia.. hehe

Long distance relationship ni, tp be honest, bukan senang. Mmg baanyak cabaran kena hadapi. Lagi2 aku yg masa tgh in relationship tu aku dah masuk final year, pressure nye lagi, stress kerja, projek kena siapkan.. mmg aku senang sgt nk marah2. Tapi, dia tetap sabar layan karenah aku..Dia sendiri ckp, dia kenal aku mcmana.. dia faham, aku marah2 tu sbb aku stress, bukan sbb aku mmg nk marah dia.. Tho kadang2 tu benda tu mmg salah aku pon, tp dia still akan mengalah.. Boleh tanye housemates ngn roomate aku brapa banyak kali aku bergaduh ngn dia dalam masa seminggu tu.. mata bengkak2 tu mmg xpayah cite laa.. hehe.. tapi, kalau dah jodoh, mmg inshaAllah akan kekal jgk..

Tapi kan, kitorang ni gediks sikit.. hehe.. sbbnya kitorang akan wish each other on 21th every month. konon mcm monthly anniversary lettewww. gediks je kan. ahaha, and every month jgk, aku akan tulis kad kt dia, ckp apa wish aku pada dia.. tp aku xpos la, xdop duit nk pos ke jepun tetiap bulan. ahaha.. tunggu hujung thn, masa besday dia, baru aku pos skali semua kad2 tu.. :)

Masa birthday aku tahun 2009 tu, dia hadiahkan satu benda yang mmg aku dah laaaaaaaaaaamaaa sgt2 nk.. mmg dalam wishlist aku.. tp xsangka dia boleh tau and pandai plak wat surprise kan.. hehe.. Masa tu aku teringin sgt nk beli Perfume Lancome Miracle.. And masa birthday aku, dia surprise kan aku dgn hadiah perfume tu..and bungaaaa! hehe.. romantik sbrnye dia ni.. hehe.. Andddd.. dia nyanyiiii lagu besday utk aku dalam skypeee~ weeewit. nk tunjuk kt sini kang, dia segan plak kan. yg tu biar aku je yg tgk ye. hahaha..

Entry post dia masa birthday aku - 29 September 2009

Lancome and flower~

Lancome miracle - was once in my wishlist :)
 Utk entry pasal birthday aku ni, boleh refer kt link ni: The best 22nd birthday ever


Tapi yg sedihnya sejak in relationship ni, kitorang xpernah skali pon jumpa face to face.. kira mmg long distance habis lah. nk jgk la kan jumpe skali dua ke.. ni x, mmg xdpt nk jumpe.. wuuu~ jumpa dlm skype je.. :(( aku mmg berazam nk g jumpe dia kt jepun.. So, aku pon start la mensurvey flight2 yg murah and start kumpul duit nk g jepun.. sanggup tu ikat perut xmakan sedap2 semata2 nk jumpa dia.. hehehe.. Yelah, nk g jepun bukan guna duit singgit dua, kena ada belas2 ribu wooo~ Tapi, demi nk jumpa dia, aku sanggup kumpul duit~ hahaha..


...to be continued...

September 27, 2011

Catatan Cinta: Part 5

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4

Hello people!
Setelah beberapa hari aku menghilangkan diri (due to sickness and busyness with the business) now I'm back to continue my journey of love. ekeke. speaking plak tetibe kan. hikhik


Lepas dari 21 November 2008 tu, kitorang dah jarang contact balik.. maybe dia nk bg ruang utk aku pikir kot.. and aku pon xsuka di paksa2 atau dia keep on contact aku.. yelah, sbb aku nk masa dan ruang sendiri utk buat keputusan dan dia pon akur dgn permintaan aku..

Seminggu berlalu.. 
Masih tiada jawapan dari aku..

Dua minggu berlalu..
Juga tiada jawapan dari aku..

Tiga minggu berlalu..
Tiada kata putus dari aku..

Empat minggu berlalu..
Hati aku masih tercari2 jawapan..



Ada jugak sesekali dalam sebulan tu dia contact, tanye khabar mcmtu je la.. Nothing much, and aku berkali2 pesan kt dia, jgn letak apa2 harapan dan jgn expect apa2 dari aku.. aku xnk dia kecewa nnt..

Masa dah bulan 12 tu, aku balik Malaysia.. and kitorang mmg totally lost contact.. yelah, sbb kitorang contact guna internet andkt umah aku kt Malaysia xde internet.. so mmg lost contact mcm tu je. tp aku masih igt janji aku pada dia, aku akan bg jawapan bila aku betul2 pasti dgn jawapan aku; samada aku pasti aku akan ckp TIDAK, atau aku pasti aku akan cakap YA pada luahan hati dia..

Januari 2009
Genap sebulan dah aku kt Malaysia.. Aku masih dgn hidup aku, enjoying my summer holidays kt Msia dan aku pon rasa dia enjoy masa dia kt Jepun. Aku mmg xtau apa2 khabar berita dari dia, and kadang2 aku terfikir, dia ni sungguh2 ke nk kat aku? apsal dia mcm nk xnk je? cm biar je xde contact2 aku? mmm.. tp bila aku pk balik, aku yg mtk mcm tu, aku nk masa aku sendiri, xnk diganggu..

Hujung bulan Jan 2009, aku g Bandung.. g ngn kawan2, termasukla Lia, Izan, Yasmin and Jasmin. Just holidays kt sana.. Aku igt lagi masa kt Bandung tah cne kitorang leh cite kisah masing2. haha. termasuk la aku kan.. Aku xigt sgt masa tu kt Pizza Hut Bandung atau kt satu restoren ni yg aku cite pasal dia.. aku cite yg aku xsure ttg perasaan aku.. aku rasa mcm aku suka dia, tp aku rasa mcm suka sbg kawan je plak. Diorang pon byk jgk la bg pendapat,. hehe. aku pon takut jgk kalau jawapan aku TAK, cne nk ckp ngn dia.. aku xsampai hati nk lukakan hati dia.. tp cne pon masa tu, aku tawakkal je pada Allah. Kalau la Dia ckp dia yg terbaik utk aku, mtk dibukakkan pintu hati aku ni jelas2 utk terima dia. tp kalau sebaliknya, aku mtk sgt2 Dia kuatkan hati aku utk bgtau dia..


Februari 2009.
Masa tu aku dah balik Msia dah.. Aku masih tercari2 jawapan yg aku nak.. bukan senang.. kalau ikutkan, dah 3 BULAN dia tunggu jawapan aku. Bukan aku sengaja nk bg dia tunggu lama2, tp.. aku xpasti dgn jawapan aku.. mmm.. Masa tu, dia ada bg aku 1-2 msg kt telefon.., tanye khabar.. Aku tau the fact that dia masih lg bg aku msg, means dia still igt aku and tunggu jawapan dr aku tho dah 3 BULAN masa berlalu..

Sampai lah satu hari, aku sms dia.. aku nk bg jawapan kt dia, aku mengharapkan, bila aku hantar sms tu, dia akan reply,...tapi.. dia xreply pun sms tu,even seminggu dah aku tunggu.... so niat aku utk bg jawapan tu mati kt situ. Aku fikir dia dah lupakan aku mungkin? Atau dia dah jumpa perempuan yg dia suka and tinggalkan aku.. Aku xboleh salahkan dia, sbb aku sendiri dah pesan pada dia yg jgn tunggu aku, dan kalau dia ada suka perempuan lain, go for it. walaupun masa tu aku dah certain jgk la ngn perasaan aku, tapi.. dia dah lupakan aku... Sedikit kecewa, tp aku berserah.. Kalau dia mmg jodoh aku, satu hari nnt, kitorang pasti akan jumpa lagi.. kalau dia bukan jodoh aku, Allah tau apa yg terbaik utk kitorang berdua..


..to be continued..


September 24, 2011

Catatan Cinta: Part 4

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3

Terkejut jugak la memula dapat call dari Jepun tu. Eh, pembetulan. Sebenarnya dia BUKAN call aku pon, dia call kawan aku, Asiah, tp kebetulan masa tu Asiah tgh lepak2 kat umah aku so, dia pun ckp skali la ngn aku. Masa tu dia call Asiah sbb ada benda ke ape tah, xigt sgt.. Tapi dia xde la ckp ape pun ngn aku, more to tanya khabar.. mmm.. mmg sah la dia xsuke aku pon sbnrnya.. Berhenti Berharap, bak kata SO7. hahaha.. Usaha meneutralkan perasaan tu aku teruskan dan berjaya jgk la lepas few months tu.. hehe.. dah xde pk pasl dia dah. Dia pun xde contact aku utk wat aku igt pada dia kan.. sob..sob.. :(

Few months after that, dia ada ym aku.. Masa tu mmg aku dah xde pape perasaan pada dia.. sbb aku xnk dimainkan oleh perasaan aku sendiri kan. Hehe.. Nnt kang, aku perasan lg, sedih lagi aku. Ahaha.. Dia ym, tanye khabar.. lepas tu xtau la boleh mcmana masuk topik bf2 ni.. dia ada tanye aku, aku ada bf ke.. hehe. nk check line la tu. ahaha.. tp aku xnk la perasan lg kan, aku pk, myb dia saje je kot tanye mcmtu.. tp kan, yg xleh blah tu, aku still igt lg, dia da tanye something mcmni, "Kalau ada org dari Jepun nk memetik bunga kt Melbourne.. rasa2nya ok ke..?" Ahaha.. aku cm dah terbau ape yg dia nk sampaikan.. tp aku ngn poyonye jawab,"Petik bunga? Petik je la.. kt Melbourne ni mmg byk pon bunga.." Hahaha.. Dia sedaya upaya nk mengexplain ape maksud dia, aku plak saje2 wat xpaham.. ahaha.. yelah, benda tu watkan aku konpius balik.. dia ni suke ke tak sbnrnye kt aku... haish~

Lepas2 tu, ada la 2-3 kali dia ym ngn aku.. dan byk kali jgk la dia try2 nk ckp pasal relationship ni.. aku plak mcm biasa buat2 xpaham.. ahaha.. masa tu, aku rasa mcm dia ni suka aku la plak.. mm.. tp xpe, sape suro dulu wat aku perasan sendiri kan.. haha.. bagi dia usaha lebih sikit, baru dia tau~ hikhik..

...

..

.

8 November 2008.
Tanpa disangka2.. dia telah ym/call, xsure, dia telah mengconfesskan perasaan dia pada aku.... mmmm... aku agak terkejut jugak masa tu.. sbb xsangka dia akan confess ngn aku. yelah, selama ni dia main tarik tali ngn aku kan.. Tapi masa tu, aku cm serabut. Lagi few days, aku dah nk final exam, and benda ni pon agak shocking news jgk la.. Aku xigt exact word masa dia confess tu (I wish I can remember, but I failed :( ), tp something like dia nk jadikan aku sbg teman hidup dia, or something like that.. hehe.. And honestly, it was tough decision to make at that moment. Susah nk decide.. Aku pon xsure perasaan aku kt dia mcmana.. Do I really like him? Or just aku suka as friend je? Tah la.. Aku terpaksa mintak masa utk bg jawapan.. Sbb aku nk focus pada final exam aku dulu.. Aku xnk pk pasal benda lain lagi that time.. And exam aku plak habis a month after that. Kirenya dia terpaksa tunggu sebulan la utk dapat jawapan dari aku.. Dia pon ckp xpe, dia sanggup tunggu dan dia wish all the best for my exam :)

Tapi yang pastinya, dia mmg sgt hepi lepas confess ngn aku, tho aku xbg jawapan lagi pada dia.. Aku xckp ya, and aku xckp tak jgk.. Myb dia lega kot dia dah luahkan perasaan dia kt aku. Tapi aku plak yg pening, xtau nk decide cne.. Yelah, mesti la bg decision yg tepat. Ni soal hidup ko, someone yg ko nk share ur life with, bukan rship yg 1-2 hari je..

Entry pada blog dia lepas dia confess ngn aku - Nov 8, 2008 :)

Mmm.. sampai la masa yang ditunggu2, dah lebih kurang sebulan aku exam, tiba lah hari utk membagi dia jawapan.. uuu~ aku plak yg cuak utk bg jawapan kt dia.. ahaha..

21 November 2008.
Hari terakhir aku exam. Pepagi lagi dia dah ym aku, wish aku good luck utk exam.. and at the same time, dia igtkan aku hari tu aku kena bg jawapan pada dia.. aaa~ tidaaaaaaakkkkk!! hahaha.. Serious, aku cuak~ huu~ aku pon.. ok, thanks for the wish.. and tunggu la aku balik xm nnt mcmana.. hehe..

Lepas aku balik exam, masa utk memberikan jawapan.. but honestly, aku xde jawapan utk dia.. I'm so sorry... Aku xtau apa hati aku nak, apa yg aku nk, nak kata aku suka dia, aku pon xtau.. nk kata aku xsuka dia, aku pon xtau.. Aku nak terima dia, tp aku takut aku buat keputusan yg salah.. isk isk. Bukan senang nk bg keputusan.. So, aku pon ckp..

"..aku xde jawapan bg soalan ko.. aku mtk maaf.."

Dia agak kecewa jgk la dgn jawapan aku..dia tanye kenapa, aku explain kt dia yg aku xtau perasaan aku kt dia mcmana.. aku xnk redah je.. aku nk buat istikharah dulu, mtk petunjuk pada Dia.. benda ni bukan benda main2.. Dia pon paham.. Aku ckp, kalau aku dah ada jawapan nnt, aku bgtau dia.. 

Entry blog dia yg kecewa ngn jawapan aku - Nov 21, 2008 :)

Tapi aku sendiri xsure bila jawapan tu ada.. mungkin minggu depan, mungkin bulan depan, mungkin tahun depan.. So, aku ckp, kalau dia nk tunggu aku lagi, silakan, tp kalau dia xnk tunggu, aku xpaksa.. sbb aku sendiri xcertain dgn perasaan aku.. Aku hanya berserah pada Dia utk segala2nya.. Sbb aku percaya jodoh, ajal, maut semua di tangan Dia..

Aku gtau dia jgk, yg kalau dlm masa aku xbg jawapan tu, tiba2 dia ada suka perempuan lain, go for it. Xpayah tunggu aku dah.. Sbb nnt, aku xnk dia kecewa kalau jawapan aku last2 aku tolak perasaan dia..

I know it was hard for him to accept it at first, tp dia ckp dia redha, dan dia kata..

".. Aku akan tunggu ko sampai bila2 pun.."



...to be continued..

September 23, 2011

Catatan Cinta: Part 3

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2

Ok, sambungan utk part 2. To be honest, rasanya perjumpaan kt Melbourne for the first time tu lah adalah titik tolak bagi segala-galanya. Titik permulaan bagi perjalanan hubungan ni. Bak kata org, mcm api yang lama terpendam membara kembali, cinta berputik semula. ekeke.. Jiwang plak aku ni. haha.. Tapi masa memula tu, aku mmg xde perasaan sgt kt dia.. perasaan tu more like jumpa kawan lama, that's all. And masa tu pon, aku xpk utk ada bf :)

Then, masa jalan nk g makan kt EsTeller 99 tu, kitorang ada la borak2. (dia sgt xgentleman ok, basikal aku yg tolak, bukan dia nk tolong tolakkan.ahaha :P) Masa tu la, dia baru tau baaaanyak benda pasal aku.. One thing yg paling aku igt, dia baru tau aku ni dulu Head Prefect kt skola. Dia mmg terkejut gila and xpercya. Ade ke dia tanye apsal aku xbgtau dia? xkn aku nk ckp, "eh, ko tau tak, dulu aku head prefect kt skola.." kan kan? Plus masa tu aku pk, ala, tu time skola je pun watpe nk heboh2 ko HP ke, head girl ke, head of department ke.. ahaha, semua tu dah berlalu.. And honestly, aku xsuke org tau aku ni dulu HP, sbb aku xsuka org ada impression kt aku. Just let they judge me from what they see, not from my past. ececeh, speaking plak aku. haha

Anyhoo, tiba2, dia tanye aku this one question,. Apa ciri2 lelaki idaman aku, yg aku nk jadikan suami? Aku xtau la apa reason dia tanye mcm tu, tp aku jwb dgn jujur la, xde merujuk kpd sapa2 pon.. Aku ckp, aku nk cari lelaki yg baik, yg boleh jaga aku, baik agamanya, xsosial, dan kalau boleh lg tinggi dr aku and pandai. Pandai tu myb dia cemerlang dlm kerjaya ke, academic ke, apa2 je la.. yg boleh menjamin masa depan aku la. Plus, aku xnk nnt, suami aku rs inferior ngn aku, yelah aku kan ada degree from Melbourne Uni, kalau dia keje kilang je... susah la kan. Pasal tinggi tu, aku rasa lebih secure jalan ngn laki yg lagi tinggi dr aku. lagi2 plak kalau dia husband aku, rs mcm dilindungi la kan. Tapi tah mcmana plak, dia boleh perasan.......... sbb myb dia igt aku merefer ke dia, sbb dia perasan yg dia ada semua ciri2 yg aku ckp tu. ahahaha.. klaka tol. dia tanye,"oohh.. org tu mesti la kena blaja kt Jepun kan.. wat course EE kan.." (sebab aku mmg wat course EE kt Melbourne Uni). Aku cm pelik la, apsal tetibe nk blja kt Jepun and wat course EE plak? aku xmaksudkan apa2 pasal blaja kt mana and course pon. xkisah la dia wat EE ke, Psychology ke, cikgu ke.. haha.. Then aku pandang pelik kt dia, aku tanye "apsal ckp mcmtu?" Pastu dia dgn tersipu2 malunya ckp.."oh xde pape.. maksud aku, bagus la cari yg sekufu." Hahaha.. baik punyaaa cover kan.. hikhik. Igt aku xtau apa maksud dia :P

Sampai je EsTeller99 tu, kitorang pon order laa makan.. Oh masa tu, bukan kitorang dua org je, ada org lain skali.. hehe. jgn salah sangka ye. hihi. Ada sorang lg kawan aku, Asiah, a.k.a kawan dia jgk join.. Masa makan tu, kawan aku tu yg byk borak ngn dia, aku byk diam je.. aku kalau dgn org yg aku xbiasa, mmg aku pendiam and xbyk ckp sikit. So,jgn la ckp aku sombong ye.. aku mmg cenggitu.. Tapi aku perasan, dia asyik curi2 pandang je kt aku. hahaha.. perasan gile kottt aku! LOL. Yela, tiap kali dia pandang tu, rasa semacam. uuu~ Pandangan cinta la kononnya.. ahahaha

Pastu dia ckp dia nk g cari wallet. Nk g kedai la.. Nak wat souvenir sebelum balik jepun esoknya.. Aku sgt2 la mengharapkan dia ajak aku skali.. tapiiiiiiii... hukhuk.. dia xajak ponnnnnn.. waaa~ Aku plak bukan jenis yg wat first move. Come on bebeh, mesti la kene jual mahal sikit. hehe.. Aku pon, xpe la.. xnk nk ajak.. tp dalam hati la kan. Bila aku tanye dia balik nape xajak, dia ckp dia cm segan.. plus dia xnk kacau masa aku.. dia tau aku bz time tu.. mmmm.. xpe la.

Then masa nk balik tu, dia anta aku kt tempat beskal.. Masa tu plak, boleh la plak dia nk borak lama2 ngn aku.. berdiri kt tempat beskal tu nk dekat sejam kottt? Ahaha.. dia mcm nk ckp lama2 lg ngn aku.. and masa tu, aku cm dah tau dah.. mamat ni cm suke je kt aku.. hikhik. Aku pon melayan je la.. well.. as a fren.. or myb, lebih sikit. hikhik..

Masa otw balik bawak beskal aku, aku senyum sorang2 bila igtkan dia. hahaha. angau sikit2 la. bak kate org "mild crush"mcm tu.. hehe.. tgk dia pon baik je.. hihi.. And aku mengexpect lepas dia balik jepun, dia mesti akan selalu ym aku.. skype ngn aku, or facebook aku.. yelah, dia mesti la akan teruskan usaha dia utk ayat aku kan.. hehe..

Tapi...... kusangkan hujan panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengahari.. waaaa~ dia xcontact aku lansung ponnnn!!! :(((((((( ym pon tak, skype pon tak, facebook jauh skali la kan... haish~ mungkin.. aku je yg syok sendiri.. dia xsuke pon kt aku agaknya.. aku je yg perasan lebih2.. sedih gak la masa tu, tp xpe la, sape suro aku perasan kan.. tah2 dia anggap aku mcm kawan je kan. and masa tu dia baik pon, sbb dia mmg baik kt semua org, plus aku mmg kawan yg dia dah lama xjumpe.. aku je perasan yg igt dia suke aku la, dia pandang aku dgn pandangan cinta lah..aaahhh! semuanya dusta belaka!! ahahaha.. So, aku pon sedaya upaya utk meneutralkan balik perasaan tu.. ces betul la, dia dah buat aku perasan sendiri rupanya.. hish~

Then after few months, tetibe aku dapat 1 call dari jepun.. dari dia!!



... to be continued.. 



Ps: Our utmost appreciation to Cik Asiah, yang baaanyak menyumbang pada relationship ni.. from kitorang couple (tolong arrangekan perjumpaan my husband [masa tu kawan lg] ngn aku masa kt Melbourne) sampai la majlis perkahwinan, dia banyak tolong.. thanks ye Asiah, hanya Allah je yg dapat balas jasa ko :)

September 21, 2011

Catatan Cinta: Part 2

Okay, harini nak sambung cite (Catatan Cinta: Part 1) semalam, xsangka plak ramai yg interested nk tau kesinambungannya.. hehe.



Well, sbnrnya sblm fly ke Australia tu, dia ada bg sms confessing kt aku.. Tapi that time, ye lah, masa tu dlm mood xbrapa nk elok la. Hehe. And pulak tu, dia confess dlm sms, mana feel~ hahaha.. Sebelum2 tu, dah la laaaama sgt2 xbg sms, tetibe, out of nowhere, dia bg sms confess kan. mmg jawapannya.. paham2 je lah kan.haha.. Cuba la ayat2 aku sikit ke, ajak kluar belanje makan ke, then confess, baru feel~ hahaha.. So, aku pon menolak confession dia dgn baik.. aku ckp, aku xbersedia lagi.. Dia pon redha je la, sbb time tu pon kitorang sama2 belajar lagi, xlepas fly pon lagi.. Dia pon ckp nk focus utk exam ke Jepun, so did I..

And after peristiwa tu, dia mmg lansung xcontact2, sms ke, call ke, xde lansung nk tanya khabar. Even aku fly g australia pon, dia xwish pape, so aku anggap hubungan tu mati kt situ je la..

...
..

.

Tahun 2007, sampai kt Melbourne, Australia, aku mulakan hidup sebagai student. First year kt sana, mmg aku byk main.. Main tu, termasuk jgk la main2 ngn org pon ada jgk. Hihihi.. agak nakal jugak la.. masa tu suka ym, flirting la senang ckp.. tp xbermaksud apa2 pun, just girls wanna have fun, bak kata Miley Cyrus. hihi. But smpai skg pun, aku still baik dgn org2 yg aku slalu call/ym dulu2.. so no harm done, agree?

Masa first year tu pon, dia xde contact aku.. cuma ada sekali 2 ber ym ngn dia, tu pon dia selalu appear invi kt aku.. mmm.. xpe la, masa tu pon dia bz ngn life dia, and honestly, masa tu aku ngn dia sama2 buat kerja sendiri. xde layan perasaan ke ape. hehe... and masa tu feeling aku kt dia not more than just a friend. fullstop.

...


..


.

Tahun 2008. My second year kt Melbourne. Masa tu aku ada mentality yg aku xnk ada bf, or maybe.. masa 3rd year br nk ada bf. Kunun2 nk focus on study la. hahaha. konon je la kan, padahal malas nk bg komitmen kt relationship. For me, relationship ni bukan benda main2, yg ko boleh nk enjoy sehari dua, kalau suka teruskan, kalau dah bosan cari lain. No, that's not my style. For me, kalau aku dah in relationship tu, aku akan betul2 komited, target utk kahwin dan jugak kehidupan lepas berumahtangga.. sbb tu aku agak picky sikit bab2 relationship ni. hehe..

Masa tahun tu pun, ada sekali dua jugak aku ber ym ngn dia.. and most of the times dia invi kt aku. ceh betul. bajet hot lettewww~ xkuasa mak~ ahahah. Saaaammmpai laaa bulan 3 2008, dia dgn surprisenya telah me"ym" aku.. dia ckp, dia nk jumpa, dia kt Melbourne now. Aku cam.. WHAT??? How on earth dia boleh ada kt Melbourne ni?? xbgtau apa2 pon nk dtg, out of nowhere, tetibe dah ada kt sini??? Tp aku buat2 cool la kan, ceeewaaah! aku pon, oh, ok.. tp now agak bz.. sbb tgh buat mini project, kena jumpa lecturer and stuffs.. So dia pon, ok la.. jumpa bila aku free, aku pon, fine.. nnt aku inform bila aku free..

Rupa2nya dia dah lama ada kt Australia.. dah siap jalan ke Sydney semua.. aku je yg xtau dia dtg Melbourne.. And dia nk jumpa aku pon time dah dekat2 nk balik Jepun balik dah masa tu.. Bila aku tanya reason napa xjumpa aku awal2 dulu, dia ckp dia cm malu.. hehehe :") and dia takut kacau aku tgh bz ke apa.. so dia nk bg masa kt diri dia and diri aku b4 jumpa.. ekeke.. padahal masa tu, aku xde apa2 perasaan pon kt dia, plus aku xtau pon dia ada kt Melbourne, nk bg masa apenye kan. ahaha

Then, lepas arrange kan masa semua, sehari sebelum dia balik Jepun, baru aku ada kesempatan nk jumpa dia.. First time jumpa, kt Victoria Market. Aku igt lg that time, aku baru lepas jumpa lecturer, terus g jumpa dia, dgn jeans itam aku yg lusuh + baju t-shirt cokelat.+kasut sport shoes + tudung itam sambil bawak beskal. mmg sempoi gile. aku pon bukan jenis suka melawa g kelas. g kelas je ponnn, bukan g berdating nk lawa2.. And that time pon aku still chubby2 lagi.. ahahah, lantak dia lah nk pk aku gemok ke ape kan.. aku xpk dia suka aku pon time tu.. aku just pk, dia nk jumpa atas dasar kawan.. ye la, dah dtg melbourne, mesti la jumpe..mcm kawan2 aku yg lain pon, kalau dtg melb, mesti akan jumpa aku.. cmtu la aku pk..




Aku masa first/second year. ye, aku gemok.

Then masa jumpa tu.. aku perasan dia cm malu2. ahaha, aku selambe je la, sbb myb aku xde perasaan sgt kt dia kot. tp xsangka plak dia boleh suka lg kt aku masa tu, yela dah la lama xjumpe, xcontact sgt, pastu masa jumpe tu plak, aku selekeh gile kot, gemok lak tu, xayu lansung, naik beskal, isk2.. bukan ciri2 wanita idaman malaya la.. ahaha.. yelah, kalau dah suka, sume tu pon nampak cantik je kan. hahaha

Tapi yg xleh blah nye, antara first words yg kluar dr mulut dia masa jumpa aku first time tu, dia ckp, "ko skg ni, gelap jgk kan.. xcm dulu, dulu putih sikit..". Aku cm... grrrrr... dah la first time jumpe, boleh dia ckp aku gelaaaaaaappp???? boleh ke cmtuuu??? aku pon dgn coolnye jawab, "aah, dah kulit gelap,nk wat cne.." ahaha, xde la, aku ckp, "sunburn sikit.." ekeke.. ayat cover baik punyaaaa.. kikiki..

pastu kitorang jalan g city, g makan kt EsTeller99... Masa dalam perjalanan tu.. dia ada la bg hint2 sikit..



..to be continued..

September 20, 2011

Catatan Cinta: Part 1

Honestly, aku sayang sangat ngn husband aku, well, sape xsayang husband kan? ekeke.. but from day to day, aku bersyukur sgt2 sbb dikurniakan husband yg sgt memahami dan best. Doa aku semoga kebahagiaan ni akan kekal sampai bila2, inshaAllah..

Bercerita pasal husband ni, aku teringat masa zaman2 kitorang mula2 kenal dulu.. hehe


Kitorang sbnrnya kenal secara xofficial pada penghujung tahun 2004. Masa tu dah nk dekat2 SPM.. Aku igt lagi, time tu semua budak2 juniors dah balik bercuti hujung tahun.. tinggal lah kami2 form 5 time tu, yg kena duduki SPM masa bulan puasa.. and kitorang dikumpulkan kt 1 blok, blok B. That time, bawak hp dihalalkan, sbb practically sekolah dah habis kot, tinggal kitorang je yg kena stay sbb nk amek SPM. (tho aku tau je ramai bwk hp even diharamkan, tp aku.. prefect yg baik. hihi)

Masa tu, aku igt lagi, masing2 bz ngn hp masing2. dok sms la, call la, ape la.. aku cm bosan gak la xde sape nk di sms kan. Haha. So, sbb kan aku bosan yg teramat, nk masa tu gatal nk kacau org, so aku mtk la number sape2 je la kt member dorm aku.. Kebetulan plak, masa tu member aku ni, dia ada this one number, tp dia xtau number tu number sapa.. yg dia tau, number tu kepunyaan seorang budak SDAR.. sbb member dia bdak SDAR slalu contact dia guna hp budak tu.. so aku pon, xkesah lah, rembat je..



Then, nk dijadikan cite, aku pon sms la number tu.. aku dok kacau2 la dia.. konon nk kawan la.. tp hampeh gile kottt mamat tuh. hish. kerek and bajet. ahaha, masa tu aku xsempat pon tanye nama dia, dia dah sembur aku sbb kacau dia. panas kott? So, number dia aku simpan dlm phone dgn nama "Mr.X", sbb aku xtau nama dia. Xlama la aku kacau dia.. dalam seminggu cmtu je kot, pastu dia dah marah aku kan, so aku cm.. bajet ah mamat nih. Konon2 aku merajuk la, xnk dah sms dia.. tp aku still simpan number Mr.X tu, dgn harapan dia akan contact aku, and pujuk aku.. tp... harapan tinggal harapan, sampai ke sudah, xde pon dia contact2 aku.. FINE.

So, kitorang lost contact. Habis sampai situ je.. Aku pon dah xtau apa dah jadi ngn Mr.X yang bajet and kerek tu, tah hidup ke dia, tah dah tergolek dlm jamban ke dia. haha. mmg jahat. sbb dia marah aku sape suro? ekeke..

Tapi yelah, kalau dah jodoh tu, mmg xkan kemana.. lepas amek result SPM, alhamdulillah, even result xsecemerlang org lain, tp aku redha je laa result aku tu.. Then, aku dipanggil utk dpt Anugerah Felda kt KL, xigt exact place.. oh, kt Dewan Perdana Felda, sbb result SPM yg konon cemerlang. Masa tu, aku cm xde la peramah sgt nk borak2 ngn org ni, well, aku mmg cmtu pon kalau ngn org yg aku xkenal. haha. aku ni pemalu sikit orgnye. hihi. And masa tu, Mr.X tu ada, siap duduk kt sebelah seat aku lagi. Aku xde la peramah nk borak2 ngn dia, aku byk diam..  and memandangkan aku xtau siapa Mr.X tu, xkenal muka, xtau nama dia semua, so aku xtau la tu dia. Haha. kelakar tol. Tapi aku cm perasan gak la Mr.X ni cm menunjukkan minat sikit2 kt aku. hikhik. masa tu myb aku perasan, tp bila aku interview husband aku now, mmg betul pon, dia minat kt aku time tu. aww~ haha!

Hehe.. then, lepas event tu, dia ada mtk phone number aku.. dia ckp nama dia Cikun.. so.. aku pon, oo.. ok. aku pon bg la number phone aku, and aku mtk dia miskol, nk exchange phone number la kan. Alangkah terkejut beruk nye aku bila dia miskol, kluar nama "Mr.X" kt screen hp aku! hahaha. So, baru la aku tau, mamat yg bajet and kerek yang marah aku dulu, adalah dia yg tgh berdiri depan aku. Phew~ Tp that time, aku buat2 macho la, cm xde apa2 yg berlaku.. so aku diam kan je.. hehe..tp dalam hati aku cm xpuas hati gak la, ni ke mamat yg bajet tu dulu??? LOL

Lepas dr haritu, dia ada la contact aku sikit2, tp xselalu pn, and aku anggap dia as a fren je pon. So did he (kot?). Pastu, aku masuk UTP (dec intake). Then masa kt UTP pon, jaaaaaarang sgt2 kitorang contact, hampir xde kot? tahla, xigt sgt.. kiranya boleh ckp lepas event anugerah felda tu, kitorang skali lagi lost contact la.. mmm..

Then, nk dipendekkan cite, aku dapat offer Telekom g overseas.. tp aku kena g kursus english dulu kt subang. kiranya aku kt UTP sebulan je.. so aku stay kt Millenium Court, sebelah UM. That time pon, xigt sgt samada dia ada contact aku ke x.. tapi last few days before aku pindah dr Millenium Court ke Ridzuan Condo kt sunway, dia masuk AAJ kt UM.. That time la dia ada contact aku, kata nk jumpa.. Aku pon, ok la, xde masalah.. And masa kitorang jumpe tu, g pasar malam dekat2 ngn UIA tu, apa tah nama dia. haha. Borak2 la ngn dia, mmg best jgk la that time, dah lama xjumpa kan.. hehe. Tapi lepas daripada haritu, dia dah xde contact aku dah.. sbb ada sbb2 tertentu yg xdpt dielakkan.. So, once again, kitorang lost contact..

Masa aku wat preparation kt Taylor's College, ada beberapa sms dia hantar, tp lepas few sms tu, dia hilang tanpa khabar berita. And aku pon that time xnk letak apa2 harapan pada sape2, sbb aku xnk dikecewakan later. ecece..

Sampai lah aku fly g australia.. dia pon fly g Jepun xlama lepas tu..kitorang still lost contact.. aku dah xdgr apa2 khabar berita lansung dr dia.. dia pon senyap, aku pon lg lah kan.. so benda tu diam mcm tu je..



..to be continued..

September 16, 2011

Birthday wish.

I am so grateful to have a wonderful husband.. As my birthday comes closer and closer, yet I still do not have an idea what kind of gift I want from my husband. I keep changing my mind. But.. now I realized, I want nothing more.. than him. Being beside him every single second everyday is what I want, so as my birthday wish. He is the most perfect gift I ever wanted for my birthday. More than hundreds bucks of handbag, more than thousands bucks of ipad, more than everything. As our love becomes stronger from day to day, I thank to Him, for giving me the perfect husband.

He always makes me melted when he looks in my eyes,
He always makes me laugh when my tears start to roll down my cheeks,
He always makes a joke when I am bored,
He always trying to fulfill every single thing that I demanded for,
He always talk to me nicely regardless of anything,
He always forgives me for every single mistake that I did,
He always says he loves me so much up to infinite layers of infinity,
He always makes his best regardless of anything..

So.. what else should I ask for from Him?