April 30, 2011

Segmen #1: Shera - Cita2 aku masa kecil


Actually, I was invited by the owner of this blog (the owner of the header above) to join her segment. Since I have nothing to do now, and it's going to be my first time joining segment (nampak sgt xde keje kan? haha), so I've decided to give it a try ^___^". So, here we go..


First question;
My ambition when I was small was..
I think this is common question people asked you, isn't it? and I believe, the answer is going to be very common as well. LOL. Straight to the point, I was intended to be a doctor, and then a teacher.

Second question;
What is your carrier now? Is it different than what do you want to be?
Well, frankly speaking, I'm unemployed now. I'm full-time housewife. But that does not mean I don't have a job. Confuse? LOL. I have a degree in Electrical Engineering from University of Melbourne, study sponsored by TM Malaysia. Having said that, I have to serve TM for 10 years (bonded). Technically, I already have my job as an engineer in TM, but I'm not working YET. But still, it's different than what I wanted to be.

Third question;
Opinion(s) about Shera's blog.. what does she need to improve?
I think I have no comment about hers. Everything looks fine to me =)

Macam-macam


Parti A tuduh Parti B penipu.

Parti B tuduh Parti A pembelit.


Aku fikir: Apa nih, mcm budak2. Dah2 la tu. Kami (rakyat) dah bosan dgn dirty politic.


ps: patut lah makin ramai org migrate to overseas.








April 29, 2011

Difference between men and women


Tadi masa blogwalking, I came across this one blog. Entry dia menarik, pasal laki and perempuan. So, I decided to write almost the same thing, but in different way.


Kalau lelaki kata: Oklah wak, kita sembang lain kali yek
Maknanya: Memang kami bz pon.takde nk kias ape-ape.
Perempuan fikir: Dah menyampah la tuh nak cakap dgn aku.. mesti dia nk ckp ngn ppuan lain.. :(

Kalau lelaki kataTak pe, saya tak kisah.
MaknanyaMemang kami tak kesah pon sebenarnye..takde nk perli or sinis-sinis.
Perempuan fikir: Ala.. mesti malas nk layan!

Kalau lelaki kata Kita kawan aje lah ekk..saya memang suka kat awak tapi saya suka sebagai kawan je. 
Maknanya Sebab lame sgt bkawan.dah tbiase.so,x leh nk develope feeling more than a friend.takde sbb laen.mase nak   dulu,korg yg jual mahal sape suruh kan.sori la ea.
Perempuan fikir: Dia suke ppuan lain ke? Aku tau la aku xcantik, xhebat... :((

Kalau lelaki kata Eh....u call ekk?sori.ttdo td.
Maknanya:  Ye,memang kami tdo pon.
Perempuan fikir: Yeke tido? macam xcaye je... mesti ade bende lain ni..

Kalau lelaki kataLain kali je la kita keluar, I bz la sekarang ni... Nanti I free I call U, keh?
Maknanya Kami ade byk keje yang tertangguh. Tolong la pham. Jgn la pk -ve sgt. Ape pon yg kami buat, utk future.
Perempuan fikir: xkan nk kluar dgn aku sekejap pon xbole? ntah2 nk kluar dgn ppuan lain?

Kalau lelaki kata I sebenarnya tak la memilih sangat.
Maknanya Mmg kami tak memilih pon.kami pilih perempuan yg sedap mate kami memandang je. x semestinye kene lawa.
Perempuan fikir: Dia pilih aku, maksudnye, aku xcantik ke? huaaaa :((



Kalau lelaki kata I tak kisah penampilan u macamana pun.
Maknanya Jangan la mekap sgt doe.pnat nau tggu.
Perempuan fikir: Ye la tuuu.. kang aku jadi Mak Lampir kang, baru ko tau!



Kalau lelaki kata Lain kali kita keluar lagi ekk? i kena balik cepat la...ada hal..
MaknanyaMemang lepas ni aku nk lg keluar ngan kau.
Perempuan fikir:Xbest ke kluar dgn aku? Asyik nk balik cepat je..



Kalau lelaki kata Saya suka perempuan yg mcm ni...mcm tu..bla...bla. ..bla..
Maknanya Saya tipu je.saya tak kesah pon.lelaki tak detail nk pilih ape2 pon.saje nk bg awak mrajok..Sbb awak somel ble merajok..kihkihkih
Perempuan fikir:Abis tuuu... saya ni mcmanaaaaaaa??

Kalau lelaki kataU keje kat mana? As what?
MaknanyaMintak-mintak la keje biase2 je..Kalau keje besar, taste pon besaru gak, hantaran besar..Demand mesti tggi pnye. Nk jage standard la kate kan.
Perempuan fikir: Nak tekel aku la tuh. Hahahaha

Rindu

Sayu matanya memandangku,
Membuatkan hati ini rindu sedalamnya.

Lemah suaranya menyapaku,
Membuatkan diri ini terkenang kisah dulu.

Dikeheningan pagi,
Aku terjaga dari mimpi lena,
Rindu seorang anak kembali,
Tatkala aku berjumpa dia.



Al-Fatihah untuk arwah abah, Allahyarham Ramli bin Abdullah.


ps: Aku yakin dia lebih bahagia di sana.

April 28, 2011

Hamba gadget


Hello readers,

Aku rasa sume org tau kan skg ni zaman teknologi. Pegi mana2 pon orang bercerita pasal ipad, iphone, blackberry, laptop, software, dota, pendek kata sume pasal technology related lah. Sekarang ni, mmg dah xhairan kalau nenek2 kita kat kampung ade handphone. Kalau era 80-90an dulu, sape2 ade handphone mmg sesuatu yang sangat mengagumkan, kan? Lagi2 kalau nenek kat kampung ade handphone, boleh jadi berita utama kat Utusan Malaysia agaknye. hehe. Tapi itu dulu. sekarang dah lain. Era globalisasi bak kata cikgu kat skola dulu.

Tapi yang peliknya, makin maju teknologi, makin bodoh pulak aku rasa manusia nih. Mana tak nya, asal ade model baru kluar je, berebut2 nak beli. Iphone5 misalnya, khabarnya nk kluar september ni, kat US la xsilap aku, tu pon orang dah berebut2 nak beli. Padahal baru je beli blackberry torch bulan lepas. Nak pakai handphone canggih2, tapi, korang gune ke sume functions dlm iphone tu? Kalau takat gune iphone utk call, sms, baik korang guna Nokia 3310 je. Kalau nak surf tenet sbb nk cek fb, baik gune laptop je. Screen lagi besar, lagi best. Nak main game? baik korang beli psp ke, ps3 ke. lagi worth it kot? So, jangan jadi bodoh beli handphone mahal2, tapi xreti nak gune pon. Takat nk eksyen, xpayah la. Dosa nunjuk2 ni. Tuhan xsuka.


Ipad2 dah kluar, semua orang nak ade ipad2, padahal laptop dah ade, tp nak jugak beli. function dia lebih kurang same kot? Oh, mungkin nak menunjuk sbb kt KL central sume orang online pakai laptop, tapi dia pakai ipad, nnt org pandang laa, hebat nyee.. i see.. *bluek* Pastu kang, dah beli ipad2, kluar plak ipad3, sebuk2 nak beli ipad3 plak. dah beli ipad3, kluar plak ipad4, pon sebuk nak beli ipad4 plak. Kalau xbeli kang, dikata outdated la pulak.. Senang2 kan, ape kata korang tunggu je ipad10? pffttt.

Same jugak kesnya dgn bende2 lain. DSLR contohnye, skg ni aku tgk susah nak jumpe org pakai kamera digital biasa. Kamera filem jauh sekali lah kan. Kalau pakai kamera filem kang, malu... yelah, kawan2 sume pakai DSLR. So, dia pon nak beli DSLR lah. Beli ribu2, tapi gambar same je mcm gambar yang aku amek pakai digital camera aku. baik xpayah. Nak yang canggih, trend lah kononnye, tapi gambar ko hampeh. Takat amek gambar yang fokus kt muke orang, pastu blakang dia blur2 tu, kamera handphone aku pon boleh buat. itu pon ko ckp gamba ko amek cantik? bodoh.

Sebab tu aku xpaham, patutnye, makin maju teknologi, orang makin pandai. bukan the other way around. Ni aku tgk, org dah jadi HAMBA GADGET plak. Kalau nak beli sesuatu, make sure lah bende tu worth it utk dibeli, sesuai utk keperluan korang. Jangan beli sbb trend, sbb nampak cool, sbb ikut kawan, sbb nak nunjuk2, tu sume alasan bodoh.



ps: Back to basic.

April 27, 2011

Business

Hello readers,

Mungkin ramai yang pelik kenapa aku asek buat business kan? hehe. bukan sbb aku or husband aku xde duit, tp saje2.. alang2 aku mmg masak utk husband aku, apa salahnye masak banyak sikit and jual kan? aku ni mmg pantang nampak peluang kalau boleh berniaga. ngehehe. mata duitan? bukan.. sikit2 je. haha. xde la. myb darah business yang mengalir dalam badan aku ni dah sebati dgn jiwa aku (ayat sastera nih). Nape? Sebab arwah bapak aku dulu seorang businessman. Ececeh. Bunyi nak gempak kan. Tapi betul lah, arwah bapak aku dulu businessman, tp bukan jutawan kosmetik mcm allahyarhamah Sosilawati lah, cume businessman pasar tani je. haha.

Since kecik, aku mmg dikendong sane sini ikut arwah bapak aku berniaga. Aku bukan org kaya pon, arwah bapak aku berniaga fast food je. bukan KFC. tp ala2 KFC la. *bunyi xnk kalah. haha. Berniaga ayam goreng, fishball, kentang goreng, burger, ala.. bende2 cmtu ah. xkan xtau kot? kirenye, sejak umo aku bape bulan tah, mak aku dah kendong aku ikut awrah bapak aku berniaga, sampai la aku darjah 6. Bila aku masuk STF je, dah xikut da. bukan la sbb aku bajet aku dah town sgt, tp masa tu arwah ayah aku da sakit. Dia da xbape sehat sgt utk berniaga.

Kirenye, aku dah didedahkan ngn selok belok berniaga ni sejak kecik la. *err..tp dulu keje aku kire duit je.haha! duit modal, strategi berniaga, untung, rugi, bla bla bla.. sume nye aku aware lah bende alah tu. Jadinye, arwah bapak aku dah influence aku utk berniaga. Pantang ade peluang sikit, aku nk berniaga. haha. Pening laki aku.

Tapi tujuan aku berniaga bukan lah nk untung semata2, it's more to get satisfaction, and fun >.< Terus terang, aku suke masak *walaupun xsedap, tp aku suke ketuk2 kuali pakai sudip. That's the best part of masak la. ngehehe. Disamping aku dpt penuhkan masa aku, aku dpt gak bg org makan, and at the same time, dpt la jugak sikit2 profit. cm aku ckp td, tujuan aku bukan untuk untung. so, aku xkesah dpt profit byk mn pon. Asalkan aku puas bila org kenyang and aku pon suke benda yg aku buat =)


ps: ade sape2 nk tempah japanese cotton lagi? *sempat lg nk promote. haha!

Bersyukurlah~


Kenapa manusia jarang rasa bersyukur? Kenapa kita selalu nak lebih drp apa yang kita ada? Kenapa kita suka memandang orang yang lebih tinggi dari kita, bukan lebih rendah drp kita? Kenapa kalau kita nampak perempuan cantik, kita rasa kita nak cantik mcm dia, padahal kita da cukup sempurna? Kenapa bila kita nampak orang bawak mercedes, kita pon rasa nak ada mercedea jugak? Kenapa kalau kawan kita gaji RM10,000 sebulan, kita pon nak mcm tu jugak? Adakah kita xpernah puas dengan apa yang kita ada? Atau.. kita perlu diletakkan dalam situasi yg serba kekurangan, baru boleh rasa bersyukur?

Tahukah anda:
1) Rakyat di Korea Utara layak mengundi seawal usia 17 tahun, tetapi hanya 1 parti sahaja yang bertanding;
2) Kerajaan menjalankan kem pendidikan semula (penjara) untuk lebih kurang 30,000 pesalah politik yang didapati bersalah melakukan jenayah;
3) Rakyat Korea Utara adalah antara yang paling malang di dunia dari segi hak kemanusiaan;
4) Tiada hak kebebasan beragama di Korea Utara. Sesiapa yang didapati menganuti apa2 agama, mahupun mengedarkan risalah mengenai agama, akan dihukum bunuh;
5) Tiada kebebasan media - Semua media di Korea Utara perlu menulis mengenai propaganda baik kerajaan, walaupun ianya satu penipuan. Mana2 media yang didapati menyebarkan perkara yang benar (yang buruk) mengenai kerajaan akan dihukum; <--Ehem, apatah lagi blog2 yang mengutuk kerajaan kan?
6) Rakyat tidak bebas untuk bergerak - Kenderaan dan minyak dikhaskan hanya untuk golongan politik elit SAHAJA;
7) Lebih kurang 700,000 - 3,500,000 rakyat Korea Utara telah dihukum bunuh oleh kerajaan atas pelbagai kesalahan;
8) Hukuman bunuh dilakukan dihadapan beribu rakyat di dalam stadium;
9) Antara kesalahan yang membolehkan rakyat Korea Utara dihukum bunuh ialah membuat panggilan antarabangsa dan menyorokkan makanan;
10) GDP per kapita Korea Utara ialah $1800 berbanding GDP per kapita Malaysia $7546 (2010 estimate). Rakyat Malaysia nampaknya lebih kaya drp Korea Utara, kan?

Rasa bersyukur tak dengan apa yang kita ada sekarang? =)

April 26, 2011

Nihongo



Hello readers,

Haih,. penat betul harini.. pagi tadi pergi kelas bahasa jepun dekat saitama-ken ni jugak la. kelas tu volunteer sensei yg ajar, so mcm xde silibus la. tp kelas tu free. penat dgr sensei ckp nihongo straight 2hours =.=" dah la most of the things yg dia ckp tu aku mmg xpaham hape. dia ckp nihongo mcm aku ni da terer gile je. adoiyai. penat otak kene concentrate utk dgr words yg dia ckp tu bg paham. hari ni, hari ke-3 aku g kelas tu. just imagine, hari ke-3 je, aku da kene hapal kanji. gilo mak~ hari pertama tu dia aja biasa2 je la. pastu dia bg homework suro hapal hiragana ngn katakana. adoiyai. kirenye, hari ke-2 tu aku mmg kene soal kaw2 punye pasal hiragana ngn katakana. tup2, hari ke-3 suro aku hapal kanji. mmg gile otak aku pasni.

contoh tulisan kanji

dah la tu tadi, dia suro aku baca buku nihongo. erk. aku da la baaaaaru je hapal hiragana ngn katakana tu. mmg merangkak habis aku baca. merangkak sampai ke pintu! haha. xde la cmtu kan. tp satu2 la aku eja bende alah tu. pastu plak, sensei ni tanye aku mcm2, suro aku jawab dlm nihongo. mmg terbelit2 lidah aku ckp nihongo. haha. 2 jam straight dia hentam aku ngn nihongo. pastu pulak, suro aku buat karangan, ayat panjang2. hish. terbelit lidah aku skali lagi ckp nihongo.

da abes je kelas, aku terus cabut. da la aku x bfast pagi tu, bgn2 terus g kelas nihongo tu. so mmg aku lapar gile. and penat jugak. pas balik je, aku ckp ngn husband aku, nk g beli sushiiii. so stop la kejap kt roges beli sushi. balik2 je, aku terus makan!


nway, aku just nk ckp aku penat. itu je. hehe. thx la sbb korang sabar baca entry aku yg merapu kali ni. haha. otsukare minna!


ps: nx week golden week, encik husband da tanye nk g mn2 tak.. for sure nak! tapi nk g mane eh?

April 25, 2011

Why do you blog?


Hello readers!

This question keep lingering my mind few weeks ago, when I started to follow the trend of 'blogwalking' (BW). Honestly, since I blog almost 4 years ago, I never done BW, because I do not care to collect followers. I just read few blogs, like Tun M's, and few others. I still remember that time, blogging was something rare, and only very few people owned blog(s). And I can bet you too, that time wasn't online shopping trend in Malaysia, so I guess if you trying to sell your item online, you are facing big risk that your item would be unsold.

But now, it's totally different. It's hard to find someone WITHOUT blog(s). Most people owned at least a blog. And blog trends also changes. It makes me harder and harder to find a good blog to read. The one that can fulfill all criteria of good quality blog of mine. These reasons probably would be it;

1. Their aim of having blog(s) is to get money.
When this aim is setting on the bloggers mind, they tend to blog something is unnecessary. Come on la, xkan nk berkasih sayang dengan bf pon nk update kt blog kot? They do not care some people (including me) annoyed with their post. They just want many people reading their blog, so will increase their blog rating and yeaa! Getting more money. pffftt. Please, if you want to get more money with your blog, write a good stuffs, then sooner or later, people will recognize your blog, okay?

2. Getting as many followers as they can
I understand if you want to get many followers, like if you get 10000 followers, of course your blog rating will increase, also the traffic, and you get more money (assume all the followers read your blog). But I think there is another point why some blogger is so addicted to get many followers; you will feel your blog is so popular. So yea, rasa ala2 artis gitu. Feel like everyone reads your blog. Oh puh-lease. I do not mind you have thousands of followers if you are writing good stuffs, but the thing is, there are some blogs having thousand of followers, but they writing sh*t! I'm seriously do not understand. Oh well, maybe these technics works to promote their blog.

3. This is MY blog, so I can write whatever I want.
Okay, that is so true. I could not say anything about that. That is your blog, so suke hati kau la nk tulis ape kan? But the thing is, you annoyed me when you writing nonsense and ask me to follow you blog. Hello? I'm a blogger, so I can follow any blog that I want. xpayah la nk suruh2 ni. Honestly, I am very annoyed with it. If your blog is good, people will follow your blog, even they are silent reader. Stop collecting followers. It's annoying. Also, stop asking people to click on your advertisement. Please la, xkan advertisement pon nk paksa org tgk?


ps: sometimes, simple entry (only with few words) can make quality entry. Think about it.
pss: Well, I'm not saying my blog is so good, but at least, I try to improve mine.


April 24, 2011

I miss my past.. :(

Fitzroy garden, during semester break. The last semester break I suppose. I miss this :(

Same place, Fitzroy garden. In front of dwarf's house, if I'm not mistaken. With my best buddy, Iqah =)

In Chinese grocery shop. Ballarat, Melbourne. During easter break (perhaps?) not too sure when, but that was during my final year (2010). Oh well.. I miss Melbourne so much right now..:(

Ballarat again. Pictured with a horse. Last pic taken before going back, I suppose. So happy being there =)

With Iqah in Ballarat =)

Great Ocean Road (GOR), during easter break in my final year. Great view. Subahanallah~

In front of the entrance of Ballarat. With Iqah and Syafiq. Final year, 2010.

GOR in upper view. Really2 amazing! Love being there. Peaceful~

In one of the beaches before arrived in GOR. Final year, 2010.

In front of Sydney opera house with Dahlila. During my first year. 2007.

At sydney botanical garden, during my first year, 2007. Easter break.

In front of Sydney opera house. first year, 2007.

Christchurch, New Zealand. Winter break, second year, 2008.

New Zealand. No need photoshop coz it's simply amazing! Winter break, 2008.

Queenstown, NZ. 2008.

Queenstown, New Zealand, 2008.

Queenstown, NZ, 2008.

Wakatipu Lake. Winter break, 2008. with buddies =)

Queenstown, 2008. I was sooo happy!

Bandung, during my second semester break, second year, 2008=)

Bandung again, 2008.

Tangkuban Parahu, Bandung, 2008.

Bandung, 2008.

Rambang mata utk shopping. Oh yes, Bandung, 2008.

Perth, second semester break, second year, 2008.

Perth, 2008.

Perth, 2008.

Perth, 2008.

Adelaide, third year. Easter break. 2009.

Adelaide, 2009.

Tasmania, 2009. mmm.. cant really remember which school hols I went there :S

Adelaide, 2009.

Tasmania, 2009.

Tasmania, 2009. With Iqah =)

Tgh tgk gamba lame2, tetibe rasa rindu sgt masa lampau..


April 23, 2011

Top 25 senarai perempuan murahan malaya

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam bodo kau tahu tak

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying!

6. Kau pakai baju nampak lurah kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam bodo bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang

15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'

16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka bodo

17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau

18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?

19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway

20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau

21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..

22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau

23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam

25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot

credit to penebukkertas @ i-share.ws


ps: I altered some of the contents for public view.


April 22, 2011

Myemail ensures secure communication?

KUALA LUMPUR: The 1Malaysia E-mail is meant for Malaysians to receive “sensitive personal information” without compromising security, Tricubes Bhd chief executive officer Khairun Zainal Mokhtar said. Asked why anyone would need a specific e-mail to communicate with the Government, he said: “Users will be receiving sensitive personal information contained in their income tax returns, Employee Provident Fund statements, notices of summons and driving licence renewals as well as quit rent payments.

“The e-mail, which includes a MyKad-based authentication service layer, ensures that government notices reach the correct recipients and reduces incidence of compromised personal information.” In a statement yesterday, Khairun said the e-mail was private and not monitored by the Government. “MyEmail will provide you with the option to enhance the security of your entire session with data encryption. “Tricubes and Microsoft are working closely to make sure the integrity and confidentiality of the users are ensured.” Khairun said the venture would generate revenue through value-added services such as advertising, online marketplace, bill and notice presentment.

The company will invest almost RM50mil over the next 10 years with an initial investment of around RM5.3mil.

Frankly speaking - I dont have a good feeling about this?

I had the feeling of being monitor and watch 24/7 just like in the movie.....


Copied from The Star online blog


ps: For those who wants to see myemail website, click here.