April 27, 2011

Business

Hello readers,

Mungkin ramai yang pelik kenapa aku asek buat business kan? hehe. bukan sbb aku or husband aku xde duit, tp saje2.. alang2 aku mmg masak utk husband aku, apa salahnye masak banyak sikit and jual kan? aku ni mmg pantang nampak peluang kalau boleh berniaga. ngehehe. mata duitan? bukan.. sikit2 je. haha. xde la. myb darah business yang mengalir dalam badan aku ni dah sebati dgn jiwa aku (ayat sastera nih). Nape? Sebab arwah bapak aku dulu seorang businessman. Ececeh. Bunyi nak gempak kan. Tapi betul lah, arwah bapak aku dulu businessman, tp bukan jutawan kosmetik mcm allahyarhamah Sosilawati lah, cume businessman pasar tani je. haha.

Since kecik, aku mmg dikendong sane sini ikut arwah bapak aku berniaga. Aku bukan org kaya pon, arwah bapak aku berniaga fast food je. bukan KFC. tp ala2 KFC la. *bunyi xnk kalah. haha. Berniaga ayam goreng, fishball, kentang goreng, burger, ala.. bende2 cmtu ah. xkan xtau kot? kirenye, sejak umo aku bape bulan tah, mak aku dah kendong aku ikut awrah bapak aku berniaga, sampai la aku darjah 6. Bila aku masuk STF je, dah xikut da. bukan la sbb aku bajet aku dah town sgt, tp masa tu arwah ayah aku da sakit. Dia da xbape sehat sgt utk berniaga.

Kirenye, aku dah didedahkan ngn selok belok berniaga ni sejak kecik la. *err..tp dulu keje aku kire duit je.haha! duit modal, strategi berniaga, untung, rugi, bla bla bla.. sume nye aku aware lah bende alah tu. Jadinye, arwah bapak aku dah influence aku utk berniaga. Pantang ade peluang sikit, aku nk berniaga. haha. Pening laki aku.

Tapi tujuan aku berniaga bukan lah nk untung semata2, it's more to get satisfaction, and fun >.< Terus terang, aku suke masak *walaupun xsedap, tp aku suke ketuk2 kuali pakai sudip. That's the best part of masak la. ngehehe. Disamping aku dpt penuhkan masa aku, aku dpt gak bg org makan, and at the same time, dpt la jugak sikit2 profit. cm aku ckp td, tujuan aku bukan untuk untung. so, aku xkesah dpt profit byk mn pon. Asalkan aku puas bila org kenyang and aku pon suke benda yg aku buat =)


ps: ade sape2 nk tempah japanese cotton lagi? *sempat lg nk promote. haha!

No comments: