April 28, 2011

Hamba gadget


Hello readers,

Aku rasa sume org tau kan skg ni zaman teknologi. Pegi mana2 pon orang bercerita pasal ipad, iphone, blackberry, laptop, software, dota, pendek kata sume pasal technology related lah. Sekarang ni, mmg dah xhairan kalau nenek2 kita kat kampung ade handphone. Kalau era 80-90an dulu, sape2 ade handphone mmg sesuatu yang sangat mengagumkan, kan? Lagi2 kalau nenek kat kampung ade handphone, boleh jadi berita utama kat Utusan Malaysia agaknye. hehe. Tapi itu dulu. sekarang dah lain. Era globalisasi bak kata cikgu kat skola dulu.

Tapi yang peliknya, makin maju teknologi, makin bodoh pulak aku rasa manusia nih. Mana tak nya, asal ade model baru kluar je, berebut2 nak beli. Iphone5 misalnya, khabarnya nk kluar september ni, kat US la xsilap aku, tu pon orang dah berebut2 nak beli. Padahal baru je beli blackberry torch bulan lepas. Nak pakai handphone canggih2, tapi, korang gune ke sume functions dlm iphone tu? Kalau takat gune iphone utk call, sms, baik korang guna Nokia 3310 je. Kalau nak surf tenet sbb nk cek fb, baik gune laptop je. Screen lagi besar, lagi best. Nak main game? baik korang beli psp ke, ps3 ke. lagi worth it kot? So, jangan jadi bodoh beli handphone mahal2, tapi xreti nak gune pon. Takat nk eksyen, xpayah la. Dosa nunjuk2 ni. Tuhan xsuka.


Ipad2 dah kluar, semua orang nak ade ipad2, padahal laptop dah ade, tp nak jugak beli. function dia lebih kurang same kot? Oh, mungkin nak menunjuk sbb kt KL central sume orang online pakai laptop, tapi dia pakai ipad, nnt org pandang laa, hebat nyee.. i see.. *bluek* Pastu kang, dah beli ipad2, kluar plak ipad3, sebuk2 nak beli ipad3 plak. dah beli ipad3, kluar plak ipad4, pon sebuk nak beli ipad4 plak. Kalau xbeli kang, dikata outdated la pulak.. Senang2 kan, ape kata korang tunggu je ipad10? pffttt.

Same jugak kesnya dgn bende2 lain. DSLR contohnye, skg ni aku tgk susah nak jumpe org pakai kamera digital biasa. Kamera filem jauh sekali lah kan. Kalau pakai kamera filem kang, malu... yelah, kawan2 sume pakai DSLR. So, dia pon nak beli DSLR lah. Beli ribu2, tapi gambar same je mcm gambar yang aku amek pakai digital camera aku. baik xpayah. Nak yang canggih, trend lah kononnye, tapi gambar ko hampeh. Takat amek gambar yang fokus kt muke orang, pastu blakang dia blur2 tu, kamera handphone aku pon boleh buat. itu pon ko ckp gamba ko amek cantik? bodoh.

Sebab tu aku xpaham, patutnye, makin maju teknologi, orang makin pandai. bukan the other way around. Ni aku tgk, org dah jadi HAMBA GADGET plak. Kalau nak beli sesuatu, make sure lah bende tu worth it utk dibeli, sesuai utk keperluan korang. Jangan beli sbb trend, sbb nampak cool, sbb ikut kawan, sbb nak nunjuk2, tu sume alasan bodoh.



ps: Back to basic.

2 comments:

Nadya Summer said...

setuju! btw, byk gile post baru kau. ak baru berkesempatan nk bc. ni pn bru bace 3. hahahaha.

ps: kalo ko dkt, mmg ak dh jd pelanggan ttp bisnes kau ok. haha.

zunitaramli said...

LOL! yeje kau,..tah2 bile da dekat kang, ko ckp ko xminat cotton pulak :P