April 19, 2011

Life in Japan: Part 3-Mentality


Hello people!

Hari ni rasanya nk tulis dalam BM la. err, tp rojak BM la. Hehe. Anyway, mesti ramai yg tau/aware pasal tsunami yang melanda Jepun haritu kan? Tipu la kalau korang cakap korang xtau pape kan. Well, benda tu bukan tsunami je kan, ade earth quake and kebocoran nuclear skali. itu yang buatkan keadaan bertambah teruk. For me lah kan, kalau gempa bumi je, or earth quake je, xde benda lah kt Jepun ni.. I mean, they can deal with it. I can guarantee, dalam setahun je diorang boleh bangunkan balik kawasan yg kene gempa tu. Tapi masalahnye skg, keadaan bertambah buruk bila ade kebocoran nuklear, menyebabkan radiasi tersebar. mmm.. pastu sume org panik, well, org luar je kot yang panik. org jepun ni lek je kalau korang tgk kt tv kan. haha. korang xpelik ke, apsal orng jepun ni lek je? cm tenang je kan?

Oh well, before tu, korang or org2 yg duk panik pasal radiasi ni, ckp radiasi tu bahaya la itu la ini la, korang tau tak radiasi tu apa sbnrnye? atau main ckp je, tp xtau ape bende? Meh try jawab soklan ni kalau korang rs korang tau radiasi tu ape:

Radiasi adalah:
a) Habuk/debu/ kotoran
b) Tenaga
c) Cahaya
d) Magnet

Ape jawapan korang? jangan ckp ade yg jawab D, tu mmg ultimate ....xtau la tu, main ckp je.haha. Jawapan dia B. Radiasi tu adalah tenaga yang berasal drp puncanya (nuklear sbg contoh) yang melalui/menembusi material ataupun ruang. Cahaya, tenaga dan bunyi adalah contoh radiasi. Full definition here.

Okay, so.. disebabkan radiasi ni adalah sejenis tenaga, jadi benda alah ni xboleh lenyap cmtu je. (korang mesti penah blaja pasal tenaga tu xboleh dihasilkan and dihapuskan kan?) Kirenye kalau hujan ke kalau hanyut kat laut ke, partikel2 tu still ade, well sbb tenaga kan? so.. kalau partikel2 ni banyak sgt, jd lah gamma ray, x-ray, and mcm2 ray lagi lah yg bahaya. jadi, klau terkena excessive amount of this dangerous ray, boleh menyebabkan kanser, dan sebagainya. kirenye bahaya la utk kesihatan.

jadi.. berbalik kpd topik kt jepun td, sume org duk panik pasal radiasi ni. tapi diorang xtau berapa jauh tahap bahaya utk radiasi ni. for me la kan, yang duk kt jepun ni, (I live in Tokyo), inshaAllah, selagi benda alah radiasi ni terkawal, xde ape yg nk ditakutkan. org2 jepun lek je. ade la yg penah tanye ngn aku, aku xtakut radiasi ke? sbb ramai foreigners takut, balik negara diorang. aku ckp tak, sbb aku kt tokyo. yang bahaya tu kt fukushima. lagi bahaya kt dalam loji tu. ape kehe nye aku nk masuk dlm loji tu kan? so, no need to worry.

even ko termakan sayur/makanan yg terkena radiasi sekalipun, inshaAllah ko still sehat, unless ko makan 4-5kg sayur setiap hari, tu mmg ko boleh mati la. ala, sbnrnye banyak je sayur2 kt pasaran skg yg mmg diradiasikan. food ni diradiasikan utk bunuh bakteria2 and organisma2 kt food ni. So, yg korang kecoh2 pasal makan makanan yg terkena radiasi tu watpe? padahal kt market mmg da berlambak food irradiation. xcaye? tgk link ni.

So.. my point is, stop berprasangkan buruk kt situasi kt jepun ni. food sume inshaAllah ok, keadaan sume ok, environment inshaAllah ok. jadi, xyah la paranoid nk dtg jepun and segala bagai tu. ok?

ps: kalau Allah da takdir kan mati, xkene radiasi pon bole mati. kan?

4 comments:

lyno said...

agree.
tak perlu terlalu risau.
kdg2 kite ni cpt benor melatah nye ha.

zunitaramli said...

haha.itulah, kdg2 tension jgk dibuatnye sbb pape pasal jepun je, xbole, radiasi la konon nye. in fact, xtau pon radiasi tu ape actly. haih. =.="

miszlullaby said...

oit oit~kekekeee...dodod pnah dtg bace blog ita taw.ita kt tokyo ek?nnti leyh la dodod g mlawat,klo ade rezeki.hihi.semlm dodod bace,santis jpun cipta serbuk utk serap bhan radioaktif.insyaAllah ok kot...just buat org takut bile dgr Jepun nk lepaskan bhn radioaktif tu ke laut.tu yg org rmai cuak.

ita kje ke kt sane?dodod ade kwn blogger yg dok kt sendai.sekrg neyh die balik msia jp sebab nk tunggu sume ok.ni link die http://hanasakura-tomodachi.blogspot.com/.kenal-kenal la..akak ni salu turun tokyo gak.even die selamat dari tsunami aritupon sebb on d way ke tokyo.^^

kawin?insyaAllah tnggu dodod kje dlu kot.sebab nk biasekn dgn kje dlu kjap.once da ok,kawen r.^__^

take care ye ita.

zunitaramli said...

haha.okay.. thanks tau! nak hadiah dr moscow tuuu! hahah :P