May 19, 2011

Capitalism

Hello readers,

Kadang2 aku rasa makin maju teknologi, makin miskin manusia.. makin maju teknologi, makin banyak org berhutang..makin maju teknologi, makin bodoh manusia.

kalau orang dulu2, jarang sgt2 yg berhutang.. diorang mmg xde pape, tapi hidup bahagia,. pagi2 pergi bersawah padi, tghr balik umah, makan and rehat.. cmtu je keje. tetiap hari mcmtu. xde nk pk nk beli keta, xde pk nk beli rumah, xde pk nk beli ipad, xde pk nk beli ps3, xde pk nk beli macbook air. xde. walaupon diorang xde semua tu, yet diorang tetap hidup bahagia.

orang skg? miskin. mane taknye, kerja dari pagi sampai malam, tp still rs duit xcukup. suami isteri bekerja, still xcukup. beli keta, hutang. beli rumah, hutang. beli TV, hutang. beli mesin basuh, hutang. beli ipone, hutang. beli ps3, hutang. tu xmasuk PTPTN yang mmg hutang xlangsai2 lagi. semua bende hutang. at the end of the day, hutang keliling pinggang.

Hakikatnya, banyak bende org skg 'terpaksa' beli. mcm kereta dah jadi necessity. rumah dah jadi necessity. tp ade bende yg xjd necessity pon kita jadikan necessity jugak. contoh, nk pakai iphone, padahal hutang da berlambak keliling pinggang. boleh je guna handphone biasa, yg xpayah nk berhutang. nk beli baju brended, xsedar diri padahal hutang2 lain xlangsai lagi. bende2 branded or technology trend ni semua desire je, yet kita jadikan necessity. xtrendy lah xikut trend babe. yes, sbb tu aku ckp ko bodoh.

kalau difikirkan, mmg susah utk xberhutang skg ni, kdg2 ak pk baik xpayah ade pape, duk kampung, bersawah padi, jadi cm org dulu. persoalannya, boleh ke org skg jd cmtu? boleh, kalau ko xnk ade kemajuan dlm hidup. so, nk xnk, mmg terpaksa hutang. aku berckp sbg org biasa, yang berpendatan sederhana (ewah, mcm da keje je kan, haha). You just can't get rid of it.

At the end of the day, you will realize, that's what we called capitalism

2 comments:

Liyana Zahim said...

Menci PTPTN.. PTPTIPU!

d_LA said...

syukurlah skang leh thn lg nafsu nak beli itu nak beli ni..taknak nt bile hjg bulan terpksa ikat perut sbb x ckp blanja..yg penting bila dpt gj dahulukan kpd ibu bapa kita InsyaAllah berkat duit gj kita..