May 26, 2011

Cuma sekadar pendapat :)

Hello people!

Hari ni nak share pendapat.. ni pendapat aku yang personal lah, mungkin ade yg xsetuju ngn pendapat aku kan, tp xpe, masing2 ade pendapat masing2. hehe

Anyway, korang mesti pernah jumpe orang yang dulu mcm jahat sikit, as in banyak buat maksiat, buat salah, dosa itu ini,.. lepas tu dia dah insaf, dia da xbuat dah sume tu.. bagus lah kan.. tapi yang buat kan aku kureng berkenan sikit, bila dia wat statement.. something like, "saya gembira bila saya dapat hidayah macam ni.." or something along that line lah..

Bukan apa, pada aku, hidayah tu Allah je yang tahu.. Allah je yang tahu siapa yang sebenar2nya yang dapat hidayah dia.. Yes, mmg la org tu dah insaf, da xbuat jahat da, tp that does not mean dia dah dapat  hidayah sebenar2nya.. ntah2 Allah nk uji bagi dia kesedaran kejap, nk tgk reaksi dia.. adekah dia rasa dia baik? riak dengan perubahan sikap tu? Rasa diri sendiri baik tu pada aku satu benda yg xpatut.. Kalau mcm tu, dia dah kira riak kan? Riak dengan diri sendiri? Ntahlah, Allah je yang tau..

Apalah salahnya kalau dia cakap "saya bersyukur sbb diberi kesempatan utk kembali kejalan Dia" or something yg xde perkataan "saya dpt hidayah". Ntahla.. bagi aku xde sape boleh nilai atau tau siapa yang dpat hidayah and sape yg xdapat.. Kita rasa kita dapat hidayah bila diri dah berubah jd baik, tp mungkin tidak sebenarnya.. mungkin itu bukan sebenar2 hidayah yang Allah sebut dalam Al-quran..

Itu cume pendapat aku je. Lain orang, lain pula pendapatnye kan.. hehe.


Wallahualam.



Ps: Jgn lupe tgk NATURACTOR Cover Face! hehe :D *sempat lg nak promote tu :P


3 comments:

dhiyakira said...

setuju =)

lyno said...

aku setuju
sekalipun kite dpt hidayah atau berubah ke arah yg lebih baik
adalah lebih baik kite jgn terlalu menunjuk atau pon mention mcm ko ckp kat atas tu.. takot menimbulkn riak or takbur.. lebih elok klw kite sentiasa igt yg kite sntiasa hina dan kerdil di sisi Allah...

zunitaramli said...

@dhiya: :)
@lyno: soo true! couldn't agree more for ur point :)