May 19, 2011

Do read if you want to read till the end.


"Maka sungguh, engkau tidak dpt menjadikan org2 yg mati itu dpt mendengar, dan menjadikan org2 yg tuli dpt mendengar seruan, apabila mereka berpaling ke belakang. Dan engkau tidak akan dpt memberi petunjuk kpd org yg buta (mata hatinya) dr kesesatan. dan engkau xdpt memperdengarkan (petunjuk Tuhan) kecuali kpd org2 yg beriman dgn ayat2 Kami, maka itulah org yg berserah diri (kpd Kami)."
(Ar-Rum: 52-53)

mmm..paham tak ayat atas ni pasal apa? apa yang aku paham (please correct me if i'm in the wrong track) rasenye ayat ni menyatakan hidayah tu milik Allah. Kalau Dia da tutup pintu hati seseorang tu, walau cane pon dakwah atau  kebaikan yang disampaikan, ttp tak akan dapat diterima. Yet, hanya org2 yg terpilih je akan dpt hidayah tu.

But that's not what I'm going to write about. It's only part of it.

Bila ada artis kata, saya akan pakai tudung bila 'sampai seru'. Ada macam2 reaksi kita dapat lihat drp statement tu. Tapi, rasenye xelok la kan kalau kita label artis tu byk dosa, bergelumang ngn maksiat, sbb tu dia xdapat hidayah. Yes, artis tu sendiri patut cari hidayah tu, but if she doesn't, we have no right to judge her. 

Siapalah kita nk judge siapa yg byk dosa, siapa yg byk buat maksiat, siapa yg dpt dpt hidayah, siapa yang masuk syurga, siapa yang masuk neraka. Mungkin kita pk, amalan kita da cukup sempurna, kita baik, kita pakai tudung, kita bc Quran, kita solat, kita puasa, tapi pernah tak kita terfikir yang amalam tu belum tentu lagi betul2 diterima Allah. 

Pernah dgr tak cerita pasal seorang pelacur, sepanjang hidup dia melacur, nak kata solat tu jauh sekali lah. Kalau ikutkan mmg banyak sgt dosa dia, but ditakdirkan one day dia jumpe anjing kehausan, then dia bg minum anjing tu. And Allah janjikan dia syurga. Just because of a small, honest, and sincere lil thing that she did, she can go to Jannah. Subhahanallah. Amazing kan? 

So,I think xpatut la kita fikir kita xpenah buat jahat, kita ni nilainye lebih tinggi darjat dr org yg byk buat dosa, lebih mulia, lebih byk pahala dr org lain. Siapalah kita utk judge org mcm tu kan? Hidayah tu mmg milik Allah. Tah2, segala amalan yg kita buat, xde satu pon yg Allah terima, Nauzubillah. 

So, jgn lah melabel sape2 pon laknat ke, jahat ke, byk buat maksiat ke, xdapat hidayah ke sbb kita sendiri xtau amalan kita ni mcmana kt sisi Allah. Cukuplah sekadar berdoa agar artis tu dpt hidayah dan menjadi hambaNya yg soleh(ah), and berdoa agar amalan yg kita buat, walaupun sikit, diterima Allah. 


Wallahualam.

No comments: