May 27, 2011

Duduk antara 2 sujud



Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami, sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini. Bacaan masa duduk di antara dua sujud adalah my favourite bacaan semasa solat. Best sangat2 kalau dihayati semasa solat, lagi2 kalau dapat kusyuk :) Jom tgk apa maksud bacaan duduk antara 2 sujud ni ;)


Rabbighfirli.. (Tuhanku, ampuni aku..)
Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah.  Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan.
Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni.. (Sayangi aku..) 
Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.  Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima.  Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup. Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.

Wajburnii..  (Tutuplah aib-aibku..)
Warfa'nii..   (Angkatlah darjatku..)
Warzuqnii.. (Berilah aku rezeki..)
Wahdinii..    (Berilah aku petunjuk..)
Wa'Aafinii.. (Sihatkan aku..)
Wa'fuannii..(Maafkan aku..) 


Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita. Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja.. Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu. 



Kalaulah kita betul2 dapat menghayati bacaan ni dan bacaan2 lain dalam solat, mesti rasa best sgt kan? sure rasa asek nk solat je :) Jom sama2 try hayati dan kusyuk dalam solat! ^__^"


"Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain" 
(Hadis riwayat Al-Qudhi).



Ps: credit to halaqah.net for the translation :)
Pss: oh lupe, jom tgk NATURACTOR Cover Face! hihi

2 comments:

k a k L a m p said...

bagush entry yang anda post ni. saya sendiri tak penah tahu. moga dapat amalkan dan faham kan dgn lebih baik.alhamdullillah and thnx kongsi info

Kekucings said...

woww ~~ sgt bes entry kali nie...trima ksh ats tguran akk, mgingatkn sy supaya stiasa 'alert' dgn doa dlm solat, bkn ckp smata mata..tp btul2 khusyuk n twkl pd Allh >.<