May 14, 2011

Tidur

"Maka nikmat Tuhan yang manakah kamu dustakan?"
"Then which of the favors of your Lord, will ye deny?"
(Ar-Rahman:13)

Tidur adalah salah satu nikmat yang Allah bg pada hamba2nya. Dengan tidur, walaupun hanya 5 minit, mampu menyegarkan tubuh yg lesu, memberi kecergasan pada minda seolah2 air keruh yang menjadi jernih selepas melalui proses tapisan. Itulah nikmat tidur.

Bila nikmat tidur ditarik Allah, subhahanallah.. that what happens to me now.. skg da pukul 6pagi, dan aku masih xtdo2. xde tanda2 pun mata ni nk mengantuk, though aku da cuba utk melelapkan mata, berguling2 di katil selama 4jam. Mmg betul tdo lah tu salah satu nikmat Allah yang besar pada manusia.. Selama ni ade x yang pernah bersyukur sbb dpt tido? Pernah x terfikir, kalau Allah tarik nikmat tidur apa akan jadi pada kita? Kalau Allah tarik nikmat tidur selama seminggu, apa akan jadi pd diri kita?  Kalau sebulan? setahun? sepuluh tahun? Tido tu satu benda yang cukup simple, yet memberi kesan yg amat besar.

So, bersyukur lah dgn nikmat tido.. Alhamdulillah.



Ps: Still xbole tido :(
Pss: Ade jugak org yg tdo overdose. mmm..

No comments: