May 06, 2011

Pandangan seorang rakyat Malaysia

Okay, now here I am talking about politics.

Secara peribadi, aku xpercaya pada pembangkang. Sbb aku ada alasan aku sendiri untuk xpercayakan diorang. So, xyah la nk condemn aku kalau korang sokong opposition plak kan. Tapi, ini xbermakna aku suke kan government. Suatu masa dulu, aku amat menyokong kerajaan dibawah pimpinan Tun Dr, Mahathir Mohammad. For me, dia mmg layak berpersonaliti, dan berkelayakan untuk jadi pemimpin.

Tapi, melihat kepada perilaku kebanyakan pemimpin sekarang, sokongan aku pada kerajaan semakin pudar, sbb kepercayaan pada menteri2 dan mereka yang berjawatan ni semakin hilang. Aku tidak nampak mereka mempunyai personaliti sbg seorang pemimpin, aku xnampak kredibiliti mereka sbg seorang pemimpin. Banyak kepincangan yang dilihat dalam pentadbiran mereka, tapi kurang ada usaha dari pucuk pimpinan untuk mengubah atau meng'improve'kan cacat cela dalam pentadbiran, sebaliknya banyak perkara yang pada aku kurang relevan, dilaksanakan. Email 1Malaysia contohnya, pada aku kurang wajar dilaksanakan pada masa kini sbb duit RM 50juta tu boleh disalurkan kepada yang lebih memerlukan spt infrastruktur, etc. Banyak perkara yang perlu mereka kaji, buruk dan baik dan mengambil kira pandangan rakyat, jika mahu terus mendapat sokongan rakyat.

Rasuah, porno, penyalahgunaan kuasa, aku percaya masih berlaku di kalangan orang2 atasan. Pada aku, xpayah nk hentam sana, hentam sini, betulkan apa yang perlu diperbetulkan di pihak atasan. InshaAllah, kalau pemimpin2 ni mmg NIAT untuk berkhidmat demi Allah, negara dan rakyat, kepercayaan rakyat akan pulih beransur2. Mesti IKHLAS kalau nk memimpin.

Aku percaya, ramai yang berpendapat mcm aku. Ramai yang berkelayakan untuk mengundi, tapi xtau nak undi sapa, till at the end, xkluar mengundi. Aku sayangkan kerajaan yang ada skg, tapi.. aku inginkan pemimpin2 yang ada skg untuk ubah NIAT and berkhidmat dgn IKHLAS demi rakyat. Bukan semua mcm tu, tapi ada segelintir pemimpin yg masih leka dgn kuasa yg ada..Buang mana yang rosak, ubah mana yang tidak perlu, improvekan mana yang lemah.




ps: Rindu zaman Tun.

No comments: