May 04, 2011

Teka-teki yang mencabar minda



Aku ade teka teki untuk korang. hehe. Alang2 korang dok baca2 blog ni kan, ape kate kite gerakkan sikit otak untuk fikir pasal teka teki ni. It's simple, yet challenging :)

Ok, cmni: 
Peter ngn Mary nak balik rumah, tapi hari tengah hujan. Peter dengan Mary xde payung and diorang xnk tunggu hujan reda, sbb dia tgk rancangan best kt TV, so kene balik masa tu jugak. Tp, the thing is, diorang xnk kene hujan.  So, Peter bg cadangan supaya diorang jalan slow2 dlm keadaan tegak (90 degree) dalam hujan tu, so that hanya bahagian kepala sahaja yang kene hujan. Tapi Mary xsetuju, dia bg cadangan supaya diorang lari laju2 dlm hujan tu, so that diorang kene hujan sikit je.

Soalannya:
Siapa yang betul dlm kes di atas? Peter atau Mary? Kenapa?


Jawapan akan diberitahu jika ada sesiapa yang attempt teka teki ni :) So, kalau xde sape2 attempt, xde jawapan akan diberikan. Let's try it! 



Ps: Gambar xde kaitan dgn teka teki ni. Aku try google 'rain', tp en google bg aku gamba ni. Jadilaaa..


4 comments:

Nadya Summer said...

HAHAHAHAHAHHAA!!!!! ak baru nak tye ape kaitan gamba tu dengan teka teki kau.. hahahha!!

zunitaramli said...

hahaha. gambar tu kire inspiration utk ko jwb teka teki ni. hahaha

cun..funky tp sopan said...

erm rse nye mary kot..sbb klo lri krg ckit la bsah ny..
klo ikot peter 2 mmg la ley pki tp klo ujan 2 trun x 90 dgree cmne??bsah bnyak jgk..

Accester said...

wakakaka...peter la yang betul..sebab kalau kita jalan kaki waktu hujan...kita akan kurang kena hujan...sebab dia?...mengikut kaedah sains, kita kurang kena hujan apabila berjalan kerana hujan sebenarnya bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain....jadi..kalau kita lari...kita akan sama laju dengan laju hujan tersebut..kalau kita jalan, kelajuan kita tidak sama dengan hujan tersebut...dan untuk pengetahuan anda...lagi kebelakang pergerakan hujan..lagi kurang hujannya...sebab itulah kalau jarak hujan antara KL dan JB lain =D...sekian....anda boleh cari fb saya di http://www.facebook.com/pages/Fanpage-AinMaisarah/212401795456804#!/profile.php?id=100000163864947 (siap promote lagi =D)