May 19, 2011

Unfollow?

Hello people!

Hari ni cm rajin sikit nk update blog, sbb tetibe rasa banyak idea dlm otak ni nak diluahkan. kalau tangguh2 kang, takut terlupa plak. Anyhoo, aritu aku ade terbaca satu blog ni, entry pasal ade follower unfollow blog dia. and apa yang aku paham drp entry tu (xtau la aku salah paham or not), dia kind of xpuas ati nape ade org yg unfollow dia. mmm..

Okay, let me asks u this; 
korang yang follow blog beratus2 tu, korang baca tak semua blog yg korang follow? And kepada korang yg ade follower beratus and ribu riban tu, korang rasa semua follower korang baca ke blog korang?

Is it a crime if someone finds some reasons for not following (or unfollowing) your blog and doing so?

I'm not fancy with the amount of followers that I have (as if follower aku byk sgt je kan? lol). Frankly speaking, if you find my blog interesting enough, if you find my blog informative enough, if you find my blog useful enough, feel free to follow. I know there are silent readers who consistently reading my blog, but I have no intention (at all) to force them to follow my blog, because after all, my intention for blogging is just to share my thoughts, to share anything that I think worth sharing, not for fame, not for collecting followers, and not even for money.

And if you feel the other way around, if you feel my blog is writing craps, my blog is useless, my blog is nothing but just stupid rants on and on, do not hesitate to unfollow me. Seriously, no hard feelings.

So, kepada sesiapa yg frust kalau tgk bilangan follower anda berkurangan,  jgn la jd budak2 xpuas hati ngn follower yg unfollow korang tu. pk balik, blog ko tu worth it ke untuk difollow? or.. adekah org follow ko sbb ko ckp "i dah follow u, follow lah i balik ye?". Hehs.


Ps: ops, sorry lah, aku kalau marah akan tertulis english. jgn pelik tetibe entry aku bertukar english.
Pss: Mesti ade yg kate aku berlagak. lantak kau lah~

8 comments:

mad khaz said...

hahaha. nice point bro.

boleh singgah blog aku untuk tengok ragam blogger ni XD

zunitaramli said...

ops. im not bro, im a lady, btw. hehe

cayalah entry ko! keep it up! >.<

tieykah said...

betol tu.:)

tp suka follow blog mana taw tetibe jumpa entry yg menarek.:)

diana said...

tak de la baca semua..
semua follower pun bukan datang blog kita..
kalau entry menarik ramai la datang..
kalau suam2 je entry tu,adalah komen setakat 2,3 puluh je..
kalau semua yang follow tu datang baca memang kayo la mokcik!!
hehehhe..
macam tu jugak dengan blog yang kita follow.depa pun bukan semua update hari2..bukan semua hari2 tulis cerita best.

zunitaramli said...

@tikah & kak diana:
jgn salah faham pasal entry ni. saya menekankan pasal UNFOLLOWING blog, bukan pasal baca post blog.. pasal post blog tu cume persoalan yg saya ungkapkan supaya readers berfikir sebelum mendalami isi seterusnya yg saya nak sampaikan :)

sbb saya perhatikan ada bloggers yg xpuas ati bile followers dia da xnk follow dah. itu yg saya cuba sampaikan ;) hehe

Cik Bunny said...

Salam...
huh, saya dah puas baca semua ni.
semalam ada entry psl ade org unfollow dia so saya nasihatkan dia jgn post cam tu.Nak tanbah skit point psl unfollow.
*Sebenarnya apa tujuan kita buat blog? nak dapatkan follower? Tak salah TAPI jangan sampai nak paksa blogger untuk mengfollow kita , cukup sekadar dari hati yang ikhlas. jadi,saya lebih suka follower yg setia dari blogger yg follow back.

アヌム ちゃん said...

Salam. singgah sini ye~ Nice blog :)

zunitaramli said...

@cik bunny: exactly! couldnt agree more :)
@anum: thanks :)