July 31, 2011

Salam Ramadhan~

Salam semua.. :)

Mesti semua dah masuk mood Ramadhan kan? hehe. mcmana amalan 1 Ramadhan setakat ni..? Masih sama dgn malam2 sebelumnya ke? atau makin banyak amalan? Atau makin kurang? Harap2 xde la berkurang kan.. hehe.

Anyways, cerita pasal Ramadhan ni teringat Ramadhan masa kt Melbourne.. hehe. 4 tahun kot aku sambut Ramadhan kt sana. rindu tu mmg of kos la kan. hehe. tp itulah, nk buat mcmana, mmg takdir aku takat tu je berada kt Melbourne.. mmg rindu sgt2 kawan2 surrounding, environment kt sana.. sure dah banyak berubah skg..

Masa kat Melbourne, aku tinggal ngn 3 org manusia namanya hosmet la kan. hehe. Umah aku ada 3 bilik, 1 master bedroom (bilik aku), 1 bilik besar, lagi satu bilik kecik. Aku sebilik ngn manusia yang bernama akila.. Bilik besar ngn bilik kecik tu hosmet aku yg lagi 2 org tu duduk. Well, bila time puasa, kitorang selalu akan take turn utk jadi imam solat subuh, maghrib, isyak dan terawih. So, kitorang ada turn masing2 la utk jadi imam solat2 tu.. But the funny part is, ada lagi satu rule yg overcome that turn, sapa paling lambat bersiap utk solat, dia kene jadi imam! Hehe. Bila dah mcm tu, masing2 mula lah kelam kabut xnak lambat. Kadang2 tu sampai bertolak2 kat saf tepi sbb xnk masuk tgh jadi imam! Hahaha.. klaka betul..



And paling xbleh blah, boleh pulak kire rakaat.. mcm aku dah jadi imam subuh ngn maghrib, so dah 5 rakaat aku jd imam, jd utk terawih org lain pulak la.. selalunye kitorang divide 4 rakaat satu imam, then another 4 rakaat 1 imam. haha. sape yang pandai bg alasan tu, mmg terselamat la hari tu.. Lepas tu, lepas solat terawih kena baca doa, ade pulak jenis yg ngelat xnk baca doa panjang2 tu, so volunteer jadi imam utk first 4 rakaat. ahaha. klaka betul kalau igt2 balik.. hehe.

Tapi sememangnya benda2 mcm tu buat seronok nk solat terawih :) and so far, terawih aku sentiasa penuh (except masa2 tertentu. hehe) masa aku kt Melbourne. And sememangnya suasana berpuasa kt Melbourne mmg sgt2 best. Iftar bersepah sana sini. xpayah risau nk buka apa, nk masak apa hari ni.. Mesti ada jemputan punya.. kadang2 tu, satu hari sampai 3-4 jemputan iftar ada! fuh~ menu pulak bukan calang2 tuuuu.. hehe. alhamdulillah.. mmg nikmat :) Itu belum cite open house time raya lagi, mmg xcukup perut dibuatnya! Sampai nk pinjam perut lembu pon ade. hikhik



And this year, kali pertama aku puasa kat Jepun.. and aku sendiri xtau mcmana puasa kat sini.. Hopefully aku dpt experience yg best jgk, myb xsama mcm kt Melbourne, cuma harapan aku experience ni boleh aku kenang sampai bila2 lah..And this year pon tahun pertama aku berpuasa dgn suami and lil bubs. Hihi. Excited jgk!

Ok lah, dah masuk time Isyak. Nak siap2 utk solat and solat terawih :) Selamat berpuasa semua (kalau esok jadi puasa la) and jgn lupe baca niat pose! hehe

Babai~ xoxo

July 28, 2011

Khas utk anak2 abah.

Salam semua,

Dah lama sebenarnya aku nk update pasal bende yg aku nk tulis ni, tp tah la, asyik bertangguh and kadang2 xde mood nk tulis.. But today, aku rasa aku nk update pasal bende ni..

Aku rasa orang yg pernah hilang orang tersayang mungkin faham perasaan aku. Especially family members, or someone that very close to u.. Lately, aku asyik mimpi arwah ayah aku je.. And mimpi yang sama, mesti abah tgh bawak kereta.. Seingat aku, xpernah aku mimpi selain scene BUKAN abah bawak keta.. And dalam mimpi2 tu, abah xbercakap, abah cuma drive keta and pandang depan, sesekali ade la abah pandang aku, but not all the times. Well, org ckp, kalau kita mimpi org yg dah 'pergi' dan dia xbercakap dlm mimpi tu, most probably tu bukan syaitan.. tu mungkin mmg roh dia.. tp wallahualam lah. and aku sendiri xtau apa maksud mimpi tu or mungkin mimpi tu just mainan syaitan.. but i've been dreaming about the same thing over and over again..

Haritu, 18 Julai 2011, genap 3 tahun abah 'pergi'.. And mmg sayu sangat2 lah bila teringatkan keadaan masa tu.. that time i was in melbourne. and the day before abah 'pergi' aku mmg xtenteram.. rasa gelisah je hati ni.. so ms tu, ada lah call abah, nk ckp ngn abah.. tp masa tu, suara abah dah xdgr sgt.. aku igt lagi, abah tried to tell me something, but i just couldn't get it.. i mean, suara abah perlahan sgt and xclear.. sampai skg aku tertanya2, apa benda yang abah try sampaikan masa tu.. panjang benda yang abah ckp, tp satu apa pun, aku xpaham... :(

Dan esoknya, Allah telah buktikan apa yg Dia cakap dalam quran,
"Verily, Allah! Unto Him belongs the dominion the heavens and earth, He gives life and He causes death. And besides Allah you have neither any Wali (protector or guardian) or any helper"
(9:116)

Masa tu, Allah je tau perasaan aku mcmana, kehilangan someone yg aku sayang sgt2.. Tapi itulah, sayang mcmana pun aku kat abah, Allah lebih sayangkn dia.. Allah jemput dia dulu.. Aku redha, though that time aku xdpt balik msia (financial problem). Tapi aku tabahkan hati, face everything.. and thanks to everyone that time yg mmg byk bg support..

Aku igt lagi permintaan abah masa dia sakit dulu, abah mintak aku selalu bacakan yassin utk dia kalau dia dah xde lagi.. bacakan ayat2 quran utk dia.. And utk anak2 abah yang lain pun, selain dari harta abah yang dok direbut2kan tu, pernah tak SEKALI pun kita sedekahkan sekurang2nya AL-FATIHAH utk abah? pernah tak kita doakan utk abah? pernah tak kita bacakan al-quran utk abah? Setiap bulan, dpt allowance hasil dari harta2 abah, pernah tak kita bersyukur, dan sedekah kan sikit harta tu atas nama abah? prnah tak? jangan sebab harta, duniawi, pertimbangan jd gelap. Jangan sebab kepentingan sendiri, hak org lain dinafikan. Mungkin kt dunia ni kita senang, tapi ingat, BALASAN DI AKHIRAT tu satu benda yang PASTI. Ingat, ALLAH TAHU apa yang kita buat, apa yang kita sembunyikan, apa yang tersirat dalam hati, apa yang kita rancangkan.dan DIA MAHA ADIL.

Cuma satu je yang aku minta, sedekah kan lah sekurang2nya AL-FATIHAH utk abah.. Ingat, kalau bukan abah, kita mmg xkemana.. kita xwujud pun kt dunia.. jangan sesekali menafikan HAK ABAH.. Walaupun abah dah xda, tp hak tetap hak.

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda :
"Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' 
(HR Muslim)


Al-Fatihah.

July 25, 2011

Life is wonderful

Hello everyone!

Kadang2 aku terfikir, hidup ni xlama.. bila-bila masa pun ajal boleh menjemput kita, even mungkin sekarang, 5 minit lagi, 5 jam lagi, 5 hari lagi, 5 tahun lagi, 50 tahun lagi, wallahualam.. Tapi yang pasti, aku selalu terfikir, aku tau the fact that hidup ni mmg xlama.. hidup ni sekejap je, though kita expect kita akan hidup sampai umur 100 tahun, tapi bayang kan, 100 tahun tu xlama.. sekarang umur dah 24tahun, ada lagi 76 tahun.. and each second, the life span makin berkurang, berkurang, berkurang. Even the time I finished writing this entry pon, my life span is significantly decrease.

"Demi masa! Sesungguhnya manusia kerugian.." 
(Al-Asr: 1-2)

So.. my point is.. though kita dah tau hayat kita xlama pun, tapi kenapa kita still nk sia2kan masa, waktu, detik yang kita ada sekarang? I mean,..

Kenapa kita xhargai sebaik2 mungkin masa hidup, masa sihat, masa2 terhad yang kita ada sekarang?
Kenapa kita nk bazirkan waktu2 singkat yang kita ada dengan benda2 yg xmendatangkan faedah?
Kenapa still nk mendengki dengan orang kalau kita sedar hidup ni xlama?
Kenapa kita masih nk cemburu atas kelebihan org lain, though kita tau kita xlama hidup didunia ni? Kenapa kita masih sibuk2 nak carik hiburan, kontroversi, though kita tahu Izrail akan menjemput kita bila2 masa je?
Kenapa kita masih nk buat dosa though kita beriman pada Hari Akhir? 
Kenapa dan kenapa dan kenapa?

Kalau kita benar2 yakin hidup ni xlama.. kita akan berusaha sebaik2nya utk appreciate life.. Life is wonderful... utk peringatan aku dan kepada yg lain jugak..  Apalah salahnya utk kita xbuat benda2 mengarut, sbb life mmg wonderful. Hidup ni mmg xlama.. Appreciate lah ke'wonderful'an life tu. Live life to the fullest. Jangan cemarkan life yg best dan singkat ni dgn benda2 yg xdtgkan manfaat pun..


Last but not least, enjoy video drp Jason Mraz ni title "Life is wonderful" :)

Lyrics

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a storie
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
And it takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la life is wonderful
Ah la la la la la

It takes a night to make it done
And it takes a day to make you young brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
And it takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la

It takes some silence to make sound
And it takes a lost before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to show you care
It takes a hole to see a mountain

Ah la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la life is meaningful
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la life is meaningful
Ah la la la la la la life is full of
Ah la la la la la life is so full of love
Ah la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is meaningful
Ah la la la la la life is full of
Ah la la la la la life is so full of love


July 22, 2011

Pregnancy

Hi everyone :)

Sure everyone's happy sbb harini Friday kan? Yay! Haha.. tp xde makna kt aku pon... sbb hari apa2 pon, sama je bagi aku.. suri rumah sepenuh masa la kate kan.. ekeke.. Nway, tb2 ada mood nk update blog kan, so I'm decided to write something about my pregnancy.. hehe



Well, I THINK, my pregnancy dah masuk week yang ke 11.. Boleh pulak THINK kan? Itulah, to be honest, lepas check doc kt msia aritu, dah xde check doc dah.. igt dlm nx week or nx 2 weeks br nk check.. ye lah, kt jepun ni medical check up mahal sikit.. skali check je average nk dekat 10 000 yen (RM 300+), so kesian pulak kt encik husband yg terpaksa membanting tulang 4 kerat dia nk carik duit byk2 cm tu kalau nk cek every month kan.. Igt nnt, dah masuk 3 bulan, baru check..

So far, sepanjang 2 bulan lebih kandungan ni, morning sickness xde la teruk sgt kalau nk banding ngn org lain.. and I'm totally happy with that.. myb mmg keturunan mcm tu kot? xtau lah. sbb tanye my mum ms dia ngndung pon, dia ckp dia pon mcm aku, biasa2 je.. akak2 aku pon sama.. diorang lg lah, xde morning sickness lansung! haha.. diorang mmg xnormal. aku je yg normal. *nak jgk* haha. Dalam average, rasanya seminggu tu, adalah 2-3 kali aku muntah2..  tp yg bestnya, lepas muntah, aku mcm jd org normal, like nothing happened! sihat walafiat mcm org biasa.. but ada jgk la kdg2 hari yg aku muntah2, mmg sepanjang hari la rasa mcm xlarat =.= So far, sepanjang 2 bulan lebih ni, rutin aku sbg isteri mmg berjalan spt biasa.. masak, basuh baju, etc. xde la mcm certain org yg morning sicknessnye teruk, xlarat nk bgn semua.. So, alhamdulillah.. Semoga Allah permudahkan segalanya.. :)

Tapi kan, kadang2 aku mcm risau plak, is it normal to feel this way? Ye lah, kdg2 rasa mcm.. aku ni ngndung ke? mcm biasa je.. xrasa mcm ngndung pon.. rasa ngndung tu cane? tah la, aku pon xtau. hehe. I mean, i feel like normal people, yg xngndung. tp perut mmg makin comel kedepan la. haha. kdg2 aku terpk gak, perut ni comel kedepan sbb aku pregnant ke, sbb aku mkn banyak? haha.. boleh plak kan? isk isk. I think I really need to see the doc lah. Takut plak kot2 xnormal plak aku ni.

And one more thing, aku xtau la is it normal or not, I feel like urinating every 15 minutes. haha. exaggerate sgt la tu kan. hihi. xde la, kire dlm sejam tu, adalah 2-3kali aku g toilet. aku ada bc kt buku, pregnant women mmg keep urinating, tp tu aku rs kalau perut dah besar. sbb bende tu mcm bg pressure kt pundi kencing, sbb tu rs mcm nk kencing je. tp perut aku comel je lagi.. so cne eh? Haa..pastu kannn.. aku ni plak suke letak minyak panas kt perut yg comel ni.. kalau2 aku muntah2 tu, rs perut xselesa ke.. aku letak.. selamat x? minyak panas mcm tiger balm la, minyak ckp kapak la, vicks pon aku sapu skali kadang2.. risau plak aku.. And aku slalu lambat makan folic acid. doc ckp mkn pagi, aku makan tghari.. yelah, kalau dah kate lepas makan, aku makan la ms tghari. ada kesan pape ke eh? Isk isk. *cuak plak tetibe*

So, for those yang arif dan saksama pasal pregnancy ni, hope can share lah pape.. And kalau2 ada tips ke ape ke, feel free to share ye.. Pape pon, doakan my pregnancy and everything sihat & selamat :)



July 21, 2011

Cute video for the day :)

Hello people!

Hehe.. Now I'm addicted to this cute video. Hehe.. Sbb selalu sgt keluar kt tv sampai melekat kt otak ni lagu dia.. hehe. Plus Mana-chan (dak ppuan tu) sangat kawaiiii >.< geram je tgk. Anyways, jom layan~



Maru maru mori mori minna taberuyo
Maru maru mori mori We’re gonna eat everything
Tsuru tsuru teka teka ashitamo hareru kana?
Tsuru tsuru teka teka Will it be clear again tomorrow?
Wasuremon sunnayo (Mook talking)
Don’t’ leave anything behind.
Ookiku nattara osora ni koe ga todoku kana?
When I grow up, will my voice reach the sky?
Itsu ma de demo issho dayo
We’ll always be together.

Maru maru mori mori minna taberuyo
Maru maru mori mori We’re gonna eat everything
Tsuru tsuru teka teka ashitamo hareru kana?
Tsuru tsuru teka teka Will it be clear again tomorrow?
Kanashikute naiteita hitori aruku kaerimichi
I was so sad, I walked alone crying on the way home
Konna toki honwaka na
At times like this, the warm and comfortable
Minna ni aitai na
everyone, I want to see
 
Maru maru mori mori Omajinai dayo
Maru maru mori mori It’s a magical spell
Tsuru tsuru teka teka Nikkori egao
Tsuru tsuru teka teka A sweet smile
Ichi ni no san shi de goma shio-san
1, 2, 3, 4 and goma-shio-san
Takusan dato oishii ne
It tastes good when you eat with many people

Maru maru mori mori Puka puka ofuro
Maru maru mori mori Floating in the bath
Tsuru tsuru pika pika Goshi goshi burashi
Tsuru tsuru pika pika Scrubbing brush
Mina-san gunnai mata ashita
Good night, everyone, see you tomorrow
Asagohan wa nandeshone?
I wonder what’s for breakfast?

Onaka dashite neruna yo (Mook talking)
Cover you tummy when you sleep
Yoku dekimashita (Mook talking)
Good job

July 17, 2011

Update terkini. ekeke

Salam readers,

Lama gile x mengupdate blog. xde mood. wuu~ well, quick update from me for those yg rindu my writing *bluek* haha and to my stalkerS. haha. perasan? i hot mummy okay, hikhik. :P

1. My pregnancy dah nak masuk 3 months. and my tummy dah makin kelihatan comel kedepan. sexaayyy woo. ahahah
2. at last, i dah makan satayyy! smalam, kat kedai melayu di ikebukuro. well, xsesedap yg aku imagine.. and mahal jgk la, 4 batang for 780 yen (RM 30). but at least, dah lepas dah ngidam aku neh. ngehehe
3. nnt2 nk g air terjun. weeewit! *tp xtau kat mane, ikut je laaaa.. hehe*
4. td mistah hubby ajak g tgk bunga api kt omiya. cm best je? :D
5. tadi baru je tanam serai kt bawah umah ni. hehe. mistah hubby yg penyayang dan baik hati yg tanam sbnrnya. ahaha, aku tolong tgk and tunjuk3 je. hihi. harap2 idup la serai tu sementara summer ni. but i know, hayat serai tu xpanjang, time winter konfem xhidup da :(


That all for now. jyaaa~

July 11, 2011

No winners, just losers

I think this is worth sharing.
From Wong, Chung Lai, The Star, July 10, 2011.


IT’S becoming tiring for many Malaysians. We are talking about our politicians and supporters regardless of their political affiliations.
Take, for example, the organisers of Bersih 2.0. They need to realise that not all Malaysians are their fans. Not all share their beliefs and decision to stage a rally in Kuala Lumpur.
Their supporters have the right to argue and convince others that it is their constitutional right to protest but, again, do not expect everyone to share their enthusiasm.
When jazz singer Datuk Sheila Majid tweeted: “I am disappointed with all political parties, NGOs and Bersih. There are better ways to approach,” she immediately received a nasty rebuke from a PKR activist who shot her down, saying he used to respect her. She probably lost a fan because of her tweet.
There are enough people who would like to tell them that their protest was illegal and that they should know this is basic law.
Protesters should know better that when you attend a demonstration, it is not going to be a picnic. One should expect to be arrested and hauled into a Black Maria, so let’s not kid ourselves into believing that the cops would give them a red carpet welcome.
Certainly, only a politically naive person, or someone in self-denial, would believe that Datuk S. Ambiga was acting on her own.
Yes, of course, it was not politically motivated. The opposition politicians just happened to be there. Yes, they just bumped into each other at KL Hilton.
In the case of the government, many are also shaking their heads at the authorities’ sledgehammer treatment of Bersih 2.0.
Just weeks ago, not many Malaysians knew who Ambiga was. Thanks to the over-excitement of the authorities, she has become an icon overnight.
And don’t blame Malaysians for being cynical over the claims that communist elements were involved in the rally. More so when those dreamer socialists were said to have T-shirts bearing the names of dead Commie leaders.
Suddenly, Che Guevera, whom many teenagers at Pertama Complex had all this while thought was Bob Marley, was declared dangerous and subversive.
Then there was the obsession with the colour yellow. By the way, there were enough Malaysians who actually believed the Digi Man was arrested by the police, although the e-mailed picture was doctored.
But it was a funny spoof, and I wish there were enough Malaysians with a sense of humour to laugh at the fat yellow man.
Arresting people who wear yellow T-shirts with the word “Bersih” is not going to help the government win votes. Something is wrong with us if we believe revolutions can be launched by wearing yellow T-shirts with the word “Bersih”.
One need not be a rocket scientist to know the political backlash of such an action, even though there may be good security measures.
And the police, trying too hard to be friendly, put on its Facebook pictures of those detained being served with a buffet meal. There were round tables covered with tablecloth. Not bad at all, man!
No wonder there are many people who think a protest in KL is really a stroll on a weekend.
And then there was Perkasa’s Datuk Ibrahim Ali. The man is really comical. After driving enough people into a frenzy with his racist tirade, he decided to stay home. At one point, he claimed he could mobilise 15,000 people. As a face-saving gesture, he declared he would take “a stroll” at Tasik Titiwangsa. It must have been a pretty long stroll. He was probably walking around in circles.
And we can assume everyone would declare themselves winners. Bersih 2.0 will say that they managed to stage a protest despite the police locking down the city.
The authorities, too, will say that they won this round by claiming that the Bersih 2.0 crowd wasn’t as massive as they had expected.
Ibrahim Ali could also declare himself a winner as he could have successfully earned a place in the Malaysian Book of Records for taking the most number of strolls at Tasik Titiwangsa.
Umno Youth’s Patriots can also claim to be winners despite walking barely 200m before being tear-gassed and arrested.
There was another record – Anwar could still post a tweet at 4.40pm that says “undergoing CT scan for injury. Wishing #Bersih all the best.”
How he could take his mobile phone into a CT scan machine is a wonder. The Opposition leader had purportedly fallen during the protest.
Either Malaysians must be very bad in Maths or they are very good at exaggerating. The police said there were only 5,000 protesters whereas Datuk A. Samad Said said 50,000 while the pro-opposition Malaysia Chronicle news portal claimed 100,000 people.
The silat exponents turned out to be a lot of hot air in the end.
The biggest losers were the public who got stuck in horrendous traffic jams. Businesses can count their losses, vendors could not distribute their newspapers, commuters found at least eight LRT stations shut, the city’s cabbies had to stay at home and, worse, terrified city dwellers had to stock up on food unnecessarily.
And taxpayers must certainly be wondering why their money is being spent on bringing so many cops into the city – and serving a buffet meal to law-breakers at Pulapol – when they should be busy catching criminals.
It must be brought to mind that not everyone who supports Bersih 2.0 are pro-opposition. Many middle class urban voters are unhappy about many issues and it won’t hurt the government to listen to them. Don’t give up on them so they won’t give up on the government. Some concerns are legitimate ones that need fixing.
Likewise, Pakatan Rakyat should not misread today’s rally as an endorsement of the Opposition.

July 10, 2011

BERSIH 2.0

WARNING: This entry is all about ANTI-BERSIH 2.0. If you think you will hate this entry, feel free to close your window. Thank you.


BERSIH 2.0. Macam2 benda kat otak aku bila cakap pasal benda alah ni.

1. Apsal warna rasmi dia warna kuning eh? Just wondering... kalau 'bersih' org selalu kaitkan dengan warna putih kan? Why Yellow? any reason behind it?

2. Aku cuma terfikir, diorang buat rally ni utk tuntut 8 benda, termasuklah pilihanraya yg BERSIH. Persoalannya skg, dah lepas rally tu, how you can be so sure even lepas buat rally tu pilihanraya mmg akan bersih lepas ni? Like I said before, kalau diorang nk main kotor, korang buatlah rally banyak mana/besar mana skali pon, diorang akan buat jgk. So, what's the point of having that rally? Isn't it just wasting your time?

3. Aku ada baca jugak lah komen drp pro-BERSIH, yg mengatakan diorang xkisah kalau parti diorang (Im sure u know which political party I'm talking about) kalah time pilihanraya, asalkan pilihanraya tu dijalankan dgn bersih. Persoalannya skg, let say party kau menang, obviously kau akan ckp PRU dijalankan dgn bersih. tp what if party kau kalah, adakah kau masih menyalahkan PRU tu xdijalankan dgn bersih jgk? How well u know PRU dijalankan dgn bersih? adakah lepas parti kau menang baru kau ckp PRU tu bersih? Can anyone tell me how u decide how bersih is the PRU?

4. Mcm aku ckp jgk b4, ada byk cara LAIN yg xmenyusahkan org lain yg kau boleh buat utk suarakan tuntutan yg kau nk tu. Contoh, g hantar memorandum utk 8 tuntutan kau kt Agong, atau kau boleh buat satu petisyen kumpulkan sebanyak mana penyokong yg kau ada, sign benda tu dan serahkan pada Agong dgn tuntutan2 yg kau nak. Xpayah nk nyusahkan org lain dgn adakan rally tu, boleh?

5. Apa yang kau dpt selain penat kena kejar ngn polis, pedih mata kena gas pemedih mata, sakit2 badan lari himpit2 dlm org ramai tu? Kau dpt ke 8 tuntutan kau lepas buat rally tu?

6. Aku mmg xsetuju kau pergi melobi kt foreign countries buruk2 kan imej negara kau sendiri. Kau sedar x, yg kau burukkan tu negara kau? Kau sanggup gadaikan maruah negara sendiri demi kepentingn peribadi eh? Kau nk diorang sokong kau? Kau tau x impact kt economy? Kau tau x impact kt tourism? Kau tau x impact kt benda2 lain? Ada kau pk sume tu?

7. Kau nk salahkan polis sbb guna gas pemedih mata, etc. Tapi yg kau buat rally xde permit at the 1st place sape suruh? Bila susah, salahkan org lain plak? Berani buat, berani tanggung la beb. Dah sah2 benda tu mmg Agong xbg buat at the first place, yg kau degil apsal?

8. Well, aku xde la ckp aku ni pro-government, tp aku xsuka cara BERSIH ni dibuat. Matlamat xmenghalalkan cara. Honestly, aku xkisah sape2 nk take over to rule the country, tp please, make it in PEACE. Bukan mcmni caranya.

9. If opposition can guarantee they can rule way better than what it is now, they can provide subsidy petrol, jual minyak dgn harga RM1/L, keta proton RM10k, gaji aku RM5k sebulan, gula RM0.20 sekilo, ok, please, take over lah cpt2 negara ni. 

10. Last but not least, this is just my opinion. Kau xsuka pendapat aku, itu kau punya pasal. Ini blog aku, aku boleh tulis apa yg aku suka. wahahaha. Tapi cne pon, aku respect pendapat kau, and hope kau pon buat benda yg sama. Jgn sbb politik, kau dah xnk kawan ngn aku. Gile xprofessional beb. Jgn jadi bodoh sbb politik. Kau ckp org Msia dah makin bijak pandai menilai politik, fine. Tapi kalau kau putus kawan sbb beza pendapat politik ngn aku, xke tu tunjukkan kau makin bodoh?

Ok, bye.