July 25, 2011

Life is wonderful

Hello everyone!

Kadang2 aku terfikir, hidup ni xlama.. bila-bila masa pun ajal boleh menjemput kita, even mungkin sekarang, 5 minit lagi, 5 jam lagi, 5 hari lagi, 5 tahun lagi, 50 tahun lagi, wallahualam.. Tapi yang pasti, aku selalu terfikir, aku tau the fact that hidup ni mmg xlama.. hidup ni sekejap je, though kita expect kita akan hidup sampai umur 100 tahun, tapi bayang kan, 100 tahun tu xlama.. sekarang umur dah 24tahun, ada lagi 76 tahun.. and each second, the life span makin berkurang, berkurang, berkurang. Even the time I finished writing this entry pon, my life span is significantly decrease.

"Demi masa! Sesungguhnya manusia kerugian.." 
(Al-Asr: 1-2)

So.. my point is.. though kita dah tau hayat kita xlama pun, tapi kenapa kita still nk sia2kan masa, waktu, detik yang kita ada sekarang? I mean,..

Kenapa kita xhargai sebaik2 mungkin masa hidup, masa sihat, masa2 terhad yang kita ada sekarang?
Kenapa kita nk bazirkan waktu2 singkat yang kita ada dengan benda2 yg xmendatangkan faedah?
Kenapa still nk mendengki dengan orang kalau kita sedar hidup ni xlama?
Kenapa kita masih nk cemburu atas kelebihan org lain, though kita tau kita xlama hidup didunia ni? Kenapa kita masih sibuk2 nak carik hiburan, kontroversi, though kita tahu Izrail akan menjemput kita bila2 masa je?
Kenapa kita masih nk buat dosa though kita beriman pada Hari Akhir? 
Kenapa dan kenapa dan kenapa?

Kalau kita benar2 yakin hidup ni xlama.. kita akan berusaha sebaik2nya utk appreciate life.. Life is wonderful... utk peringatan aku dan kepada yg lain jugak..  Apalah salahnya utk kita xbuat benda2 mengarut, sbb life mmg wonderful. Hidup ni mmg xlama.. Appreciate lah ke'wonderful'an life tu. Live life to the fullest. Jangan cemarkan life yg best dan singkat ni dgn benda2 yg xdtgkan manfaat pun..


Last but not least, enjoy video drp Jason Mraz ni title "Life is wonderful" :)

Lyrics

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a storie
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
And it takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la life is wonderful
Ah la la la la la

It takes a night to make it done
And it takes a day to make you young brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
And it takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la

It takes some silence to make sound
And it takes a lost before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to show you care
It takes a hole to see a mountain

Ah la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la life is meaningful
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la life is meaningful
Ah la la la la la la life is full of
Ah la la la la la life is so full of love
Ah la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is meaningful
Ah la la la la la life is full of
Ah la la la la la life is so full of love


1 comment:

cucu umie said...

gunakan masa yg ad ini dengan sebaik-baiknya...