August 26, 2011

A thought for Rara


"Yang demikian itu kerana sungguh, Allah, Dialah yang hak, dan sungguh, Dialah yang menghidupkan segala yang telah mati, dan sungguh Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu"
(22:6)

Terkejut bila tau berita pasal Zarith Nadhira (Rara Zikry) yang mmg saaangat cantik orangnya TIBA-TIBA ditarik nikmat kesihatan oleh Allah. Betul lah kata-kata Allah, bila Dia nak tarik nikmat sesuatu tu, bila2 Dia boleh tarik, just in 1 second segala-galanya berubah. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.. Jadi bagi kita yg sihat walafiat ni, wajib sentiasa bersyukur dgn rahmat Dia, bersyukur dgn nikmat kesihatan yg Dia pinjamkan, bersyukur dgn nikmat kaki, tangan, mata, mulut dan segala2nya yang Dia pinjamkan. Jangan igt kita sihat, kita boleh akan sihat selama2nya.. Bersyukurlah,..

Berikut adalah petikan dari facebook "Contribution for Rara Medical Expenses"

On 19th of March 2010, Zarith Nadhira went into coma for 2 months due to a mild asthma. Initially she was admitted at Darul Ehsan Medical Centre Shah Alam, subsequently referred to Subang Jaya Medical Centre, was admitted in ICU. Alhamdulillah she woke up from coma but was unable to speak or communicate with her parents, relatives & friends. She needs to be fed through a tube at her lower abdomen.

Kesian sangat bila tgk keadaan Rara ni.. though aku mmg xkenal dia, and xpernah kenal and xpernah jumpa pun, rasa terpanggil utk bantu, even bukan dgn duit, kata2 semangat, doa utk dia semoga dia cepat sembuh. Sesungguhnya Allah ada perancangan yang lebih baik utk dia..



"Dan Kami tidak membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada Kami ada sesuatu catatan yang menuturkan sebenarnya, dan mereka tidak dizalimi (dirugikan)"
(23:62)

So, pada Rara dan keluarga, jangan putus asa pada Dia. Berdoa dan terus berdoa. Dia ada sesuatu utk anda sekeluarga, tabahlah menghadapi dugaan ni.. inshaAllah jika kita tidak putus asa pada Dia, Dia tidak akan putus asa pada kita :)

This is her masa sihat.. cantik kan? :)
So for those yang berminat utk bantu, lagi2 bulan puasa yg tinggal saki baki ni kan.. boleh la bagi bantuan ke account berikut;

MAYBANK
Zarina binti Amir
1121 8314 7486
or contact 012 - 360 3509 for further information



Kepada yang nk tau lebih lanjut pasal Rara Zikry ni, boleh add facebook "Contribution for Rara Zikry's Medical Expenses"

Harap sama2 kita renungkan hikmah disebalik kejadian ini dan ambil peringatan dan pengajaran.. Semoga Allah terus beri kekuatan pada Rara dan family, inshaAllah :)


August 23, 2011

Pregnancy (Part II)

Salam semua,

Semalam dapat berita yang one of my batch masa kt STF dulu pregnant. 5 minggu katanya. Alhamdulillah and congrats to her. Mesti happy sgt2 kan :))

Teringat masa memula tau pregnant dulu.. Well, masa tu mmg xterfikir lansung pregnant coz mcm baru sgt2 kahwin. hehe. That month, I noticed my period dtg lambat.. bukan lambat, tp xdtg pun. haha.. kiranya ms tu dah lambat 3 minggu.. Tp xterfikir plak possibility pregnant tu kan.. So, mmg buat mcm biasa..

But one day tu, my husband and I went to Tokyo. xigt sgt g Tokyo buat apa masa tu.. jalan2 kot.. We went to several places jgk la, like Shinjuku, Ikebukuro, Harajuku, etc. And that time, rasa penat sgt2.. and xlarat nk jalan :( And rasa nk muntah teramat sgt2 tgh2 jalan tu.. Masa tu baru terfikir, ni mcm simptom2 org pregnant je nih.. Plus ada lah perubahan fizikal lain yg aku perasan kt diri aku nih.. Tapi masa tu xberani nk cek, sbb takut. haha



Pastu that night, tgk cite drama TV3 ke ape tah xsilap.. pastu dlm drama tu ada scene yg ppuan tu wat pregnancy test guna pregnancy stick tu.. So, aku terfikir utk buat benda yg sama.. Then esoknya g farmasi, nk beli pregnancy stick tu.. harga boleh tahan jugak mahalnya.. 1 stick tu dalam 800yen  = RM70. Tapi sbb curiosity yg tinggi, aku beli jgk..

Kat situ ada tulis instruction yg aku kena urinate kt stick tu. Benda tu dijamin 99.9% accurate. Kiranya % yg silap mmg sgt sikit la.. Sbb tu mahal kot benda tu, tah la.. kt Jepun ni sume pon mahal masalahnya.. haha. Ok, back to story, so instruction tu ckp, lepas urinate, kalau kluar 2 lines kt benda tu, maksudnya potive - means pregnant la. Tapi kalau keluar satu je, negative la.. xpregnant.. and kalau boleh urinate banyak2. Haha. Tapi masa tu aku xrasa nk urinate pon.. Tapi aku nk tau jgk, so aku urinate sikit je. Hihi.

Lepas urinate tu, berdebar2 tunggu result nya. tgk2 keluar 2 lines. Aku menggigil dlm toilet. Cuak. Speechless. xtau nk ckp apa. Xtau nk react mcmana. Masa tu excited ada, xready ada, cuak ada, takut ada, hepi ada, macam2 pun ada. yelah, x expect kan.. but itulah, bila Allah ckp, "Jadilah!" Maka jadilah sesuatu tu.. Aku masa tu just mampu berdoa je semua selamat..

Yang dlm box merah tu pregnant result - double lines, yg kotak biru tu negative - tak pregnant. Yang bawah tu result aku. ngehehe


Then few days after that, bermula la kisah morning sickness aku. Boleh tgk kt entry "Pregnancy" aku b4 nih. malas nk ulang balik. hehe. Then few weeks after that, aku balik msia jap, nk setelkan pasal visa, and aku amek kesempatan tu utk mtk confirmation kt doc.. And masa tu pun ada wat ultrasound, and doc sahkan aku mmg pregnant.. masa tu xigt sgt brapa minggu.. 7-8 minggu xsilap. nampak jgk la benda tu terbentuk kt dlm rahim :) Boleh tgk entry "It's all about 'you'".

Lepas tu aku dah xde check dah.. Rindu jgk nk tgk baby.. Tapi kt jepun ni mahal nk check.. then isnin lepas, alhamdulillah, Allah bg rezeki lebih, so aku and husband g check ke jepun ni.. mahal jugak la.. sekali check 8000yen = RM300. check2 tgk dah 4 bulan.. tgk baby kt ultrasound, MashaAllah.. It was so amazing.. drp mula2 yg aku tgk dulu, 7-8 minggu, dia dah membesar ada kepala,kaki, tgn, badan.. MashaAllah! Mmg terasa jgk la perasaan keibuan tu meresap dlm diri ni.. :))

My lil bubs! :)) - 16 weeks old

There's nothing more that I could say for this amazing experience. Thank you, thank you, thank you so much for this greatest gift!

Setiap hari aku berdoa, agar zuriat yg aku kandung ni akan menjadi hambaMu yang soleh/ah, anak yg baik, inshaAllah.. :)

August 21, 2011

How many times do we miss God’s blessings because they are not packaged as we expected?



A young man was getting ready to graduate college. For many months he had admired a beautiful sports car in a dealer’s showroom, and knowing his father could well afford it, he told him that was all he wanted.



As Graduation Day approached, the young man awaited signs that his father had purchased the car. Finally, on the morning of his graduation his father called him into his private study. His father told him how proud he was to have such a fine son, and told him how much he loved him. He handed his son a beautiful wrapped gift box. Curious, but somewhat disappointed the young man opened the box and found a lovely, leather-bound Quran. Angrily, he raised his voice at his father and said, “With all your money you give me a Quran?” and stormed out of the house, leaving the holy
book.

Many years passed and the young man was very successful in business. He had a beautiful home and wonderful family, but realized his father was very old, and thought perhaps he should go to him. He had not seen him since that graduation day. Before he could make arrangements, he received a telegram telling him his father had passed away, and willed all of his possessions to his son. He needed to come home immediately and take care of things. When he arrived at his father’s house, sudden sadness and regret filled his heart.

He began to search his father’s important papers and saw the still new Quran, just as he had left it years ago. With tears, he opened the Quran and began to turn the pages. As he read those words, a car key dropped from an envelope taped behind the Quran. It had a tag with the dealer’s name, the same dealer who had the sports car he had desired. On the tag was the date of his graduation, and the words…PAID IN FULL.

How many times do we miss God’s blessings because they are not packaged as we expected?

Adopted from: Healing Hearts

August 14, 2011

[Pendapat]: Kenapa artis xboleh dijadikan idola

Salam semua,

Kalau nk cakap pasal dosa-pahala, satu perkara yang sensitif sbnrnya.. lagi2 pulak kalau benda tu melibatkan pasal aurat, pasal ibadah kita, pasal penampilan, org2 yg ada nama, xkisah lah artis ke, siapa ke... Masing2 kalau boleh nk menegakkan 'kebenaran' masing2, kenapa diorang buat mcm tu, mcm ni. Mmg lah dosa tu masing2 yg tanggung, tapi tanggungjawab utk nasihat-menasihati, igt-mengingatkan tu kan tanggungjawab semua org Islam?


Teringat bila tgk video wardina tadi, yg dia dulu berpendapat "we are what we eat, and we are what we read". So, kalau kita terlalu mendambakan artis2 xkisah la barat ke tempatan yg mmg xmenutup aurat, than, that's who we are. Bukan la bermaksud artis2 ni semua nya xbaik, cuma dari segi penampilan yg agak seksi dari segi agama islam tu mungkin kurang sesuai utk dijadikan idola masyarakat. Kalau mcm wardina ke, irma hashmie ke, heliza helmi ke, I think diorang ni antara ikon yg baik utk dicontohi.

I think dalam dunia artis tu sendiri kita dah boleh nampak ketidaksesuaian utk dijadikan idola. Pegang sesama bukan muhrim, walaupun sekadar lakonan, tp dosa tetap dosa. Bergambar dalam majalah MANGGA, tepi pool, basah2 sampai boleh nampak segala aset yg Allah bagi, adakah itu sesuai utk dijadikan idola? Pelaku dapat dosa, pengambil gambar dpt dosa, penjual majalah dapat dosa, pembeli pon dpt dosa. Semua dpt dosa. Tak de keuntungan pun buat mcm tu..

Jawapan standard kalau kita tanya artis2 ni atau siapa2 pun yg xbertudung, xteringin ke nk pakai tudung? kebanyakan akan jawab dia akan pakai tudung bila dpt hidayah. Xnk la nnt bila pakai, nk bukak balik. Persoalannya, bila dia akan dpt hidayah tu? Pasti ke dia antara org yg terpilih utk dpt hidayah? Allah dah ckp dalam al-quran, hanya org2 yg terpilih je yg akan dpt hidayah.

"Jika engkau (wahai Muhammad) terlalu tamak (inginkan mereka beroleh hidayah petunjuk, maka sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang berhak disesatkanNya; dan tiadalah bagi mereka sesiapapun yang dapat memberikan pertolongan."
(An-Nahl: 37)

Jadi, yang xterpilih tu kena USAHA utk dptkan hidayah. Bukan hanya tunggu Allah bagi hidayah tu. Yg dpt hidayah mmg beruntung, yg NAK dapatkan hidayah, kena usaha. Pakai tudung, Solat, Puasa, Jaga penampilan, jaga hati, buat baik, doa byk2 supaya dpt hidayah.. inshaAllah the nuur will be urs..

Kita selalu dgr alasan "xsemestinya org bertudung tu baik, dan kitorang yg xbertudung ni kadang2 lebih baik dari org yg bertudung". Yes, true, yg bertudung tu xsemestinya baik, dan perlu diingatkan yang xbertudung tu mmg dah nampak dosa xbertudung kt situ. Kalau kita pakai pakaian yang seksi, xbertudung, berjalan dgn org kafir, yg pakai pakaian yg sama, mcmana org nk bezakan yg mana perempuan muslim yg mana perempuan kafir?

Lagi jawapan naif yg biasa kita dengar, saya xrasa saya seksi, I'm who I'm am. Saya rasa biasa2 saja. Saya cuma memenuhi permintaan jurugambar. Kalau saya pakai baju kurung pun org akan ckp saya seksi. Persoalannya, permintaan Allah pernah tak dia perfikir utk dipenuhi? Kalau pakai baju sekerat nmpak lurah, kain paras peha, adakah itu xseksi? Kalau pakai baju kurung pun seksi, pakailah jubah dan bertudung litup. Banyak lg option utk xnampak seksi tu. Jangan berckp seolah2 xde lansung ilmu agama..

Kalau nk jadikan idola, lagi baik jadikan seseorang yg cantik penampilannya, cantik budibahasa nya utk dicontohi, Sbb dari idola ni lah, kita akan terikut2. Kalau baik idola kita, inshaAllah baiklah penampilan. Kalau sebaliknya, mcmtula diri kita. Apa2 pun, bak kata wardina, kalau nak jugak jadikan artis sebagai idola, doakan diorang utk berubah :)


Wallahualam. Hanya sekadar pandangan. Maaf kalau menyinggung perasaan siapa2.

ps: Saya pun nk berubah utk jadi yg lebih baik. Doakan yg terbaik utk saya ya kawan2 :D

August 09, 2011

Minat berbisnes? Maybe you should consider these..

Maybe most of u know yg aku mmg sibuk berbisnes skg ni. Well, so far, alhamdulillah, bisnes berjalan lancar though ada juga kekangan2 tertentu. Biasalah, bisnes mana yg xde risiko kan..

Antara sebab utama aku berbisnes ni sbnrnya sbb aku bosan duk umah actly. Dah jenuh tgk anime, xtau nk buat ape. Bila hubby g kenkyu/baito, aku dah mati kutu sensorang kt umah. Tu yang timbul idea nk buat benda lain, yang berfaedah, samping isi masa aku jgk.

Reason ke2, sbb aku nak tolong org. Frankly speaking, setiap produk yg aku jual tu, xde la untung berpuluh2 ringgit pon. kadang2, aku ambil untung takat 3-4 ringgit je. serius. sbb aku nk tolong org2 yg kat msia, utk dptkan barang berkualiti dgn harga yg murah. Yelah, sometimes, produk tu xde la mahal mana, tp seller ni cekik darah, jual sampai ratus2.. padahal benda tu boleh je dpt dgn harga murah..

Reason yg ke3, sbb aku nk tolong husband aku. Yelah, aku xbekerja.. nak beli itu, beli ini nk guna jgk duit.. Kalau sampai nk beli underwear pon nk mtk duit kt husband, malu la aku kan. Selalu sgt nk mtk duit ngn husband, aku jd segan. So kalau ada duit bisnes ni, sikit2 keperluan aku tu, myb aku xperlu mtk duit ngn husband aku.. And ringan la sikit beban dia :)

Bila kita ckp pasal bisnes, sometimes org just pk profit made je. Tapi sbnrnya, bisnes ni more than that.. Selama dalam 2 bulan lebih (baru la jgk rupenye aku buat bisnes ni, ceh) aku buat bisnes ni, byk benda aku dah face. Kadang2 pening jugak. And kadang2 ada rasa nk give up pon ada. Tapi sebab aku nk tekad awal2, aku ada target, what i want to achieve, aku kuatkan semangat jugak utk get through. Pulangan mmg lumayan, kalau sebulan, profit nk dekat2 gaji engineer tu mmg ada. Kalau rezeki lebih, mmg dekat 2x ganda gaji engineer (engineer telekom - gaji yang bakal aku dpt nx year - mmg sikit.haha)


Benda yang selalu sgt jadi masalah utama dlm bisnes aku buat ni is, customer xdpt barang. Aku mmg hangin jgk la ngn posmen/staff/sape2 lah yang handle parcel tu.. Diorang ni, kalau xbuat kerja yg xsenonoh mmg xboleh ke? Like, kena guna registered post, baru boleh ensure parcel tu selamat sampai. Kenapa kena sampai mcmtu? Mcm dah ada satu mentaliti yang parcel-kau-boleh-dicuri-oleh-staff-kalau-kau-xguna-registered-post. Mana boleh mcmtu, though benda tu just airmail, but we paid for the postage, we paid with MONEY. Aku bukan bayar pakai bulu. Registered post tu fungsinya adalah sbg priority parcel. Cepat sampai dan kau boleh track kat mana parcle kau berada. Registered post BUKAN parcel kau konfem xkena curi. I really hope Malaysia Post can do something about this. Aku sampai dah BLACKLIST this one post office yang majority customer aku yang beralamat dekat situ xdapat parcel.

And sama jugak case dgn customer aku LAMBAT dpt parcel. Aku xtau la apesal lambat bebeno posmen/staff buat kerja. Selalu seminggu dah sampai, ada skali sampai 2 minggu lebih. I dunno why, lembab sgt buat kerja. Kalau kt Jepun ni, xpyh tunggu lama2 pun, kalau dia ckp seminggu, mmg seminggu la sampai. Adakah posmen2 di msia MALAS nk hantar parcel? Wallahualam.

Kena marah ngn customer, perkara biasa. Standard la tu, ada yg xpuas hati kalau parcel lambat. But I'm glad, cne pun, diorang faham the situation and they continually support me :) One thing aku percaya, don't ever scold ur customer, though it wasn't ur fault. Try consult diorang, and diorang akan faham.. customer mmg baik2, just kadang2 tu xpuas ati kalau parcel lambat sampai.. Kalau aku jd customer pun, i probably do the same thing. So, mcmana situation pun, treat ur customer nicely. Myb sbb ko treat dia leklok, sok2 dia promote ngn kawan2 dia, kawan2 dia promote kt kawan2 dia lagi, kawan2 dia punye kawan, promote kt kawan2 dia, dan seterusnya.. That what we call, business.

Perlu menjawab benda yang sama dari customer berjuta kali pun benda yg normal. Dont get annoyed with ur customer even once. Everytime dia tanya, jawab leklok.. kadang2 diorang ni xpaham.. kalau dia tanye lagi, explain lagi cara lain pulak.. Kalau tanye lagi, copy paste je yg dah explain td. haha. xde la, kesimpulannya, jawab je diorang tanye tu... jangan sesekali ckp, "Kan aku dah explain byk kali, apsal kau xpaham2 and asik tanya benda yg sama?". Once u do it, then business kau akan hancur. percayalah.

Kadang2 customer mmg demanding. Tapi, always berpegang ngn "customer is always right". Be professional. Jgn marah diorang kalau diorang mtk mcm2, tanye mcm2. Try ur best utk fulfill the demand. InshaAllah, bila diorang hepi ngn service, they will be regular customer. And paling best, ramai customer aku yang puas hati selalu doakan bisnes aku.. itu sbnrnye kepuasan berbisnes. Bukan duit semata2. Kalau duit yang kau cari, kalau duit is ur main goal, bisnes xkan kemana. Believe me.


Maybe tu je kot yg aku dpt share for now. Nak kena prepare utk berbuka. Happy break fasting people! :)

August 04, 2011

Lost

Bila aku pk pasal mati, aku jadi takut sgt2, sedih sgt2. Bila aku pk aku akan tua, aku pon jd takut. Aku xnk jadi tua, aku xnk kulit kedut2, aku nk forever 18. Aku slalu tanye kat mak aku, mak xtakut ke jadi tua? Sbb makin hari aku tgk kulit mak aku makin kedut. Mak aku cm lepak je ckp, nk takut apa, dah mmg cycle life mcm tu. Aku plak yg takut kehilangan org2 yg aku sayang. And aku pon takut utk mati.

Bila aku pk kenapa aku hidup? Siapa aku? I keep on repeating the question several times. Kadang2 benda tu buatkn aku hilang ingatan sekejap. I lost myself. Serious. Why am I living? Who am I exactly? Why am I in this body? Why I have this face? Why I have this life?

I know if I ask people, most of them akan ckp kita hidup ada tujuan, mati tu benda pasti, yada yada yada.. I know it. I heard it thousand times. Aku pon boleh ckp benda yg sama, but benda tu xsampai dalam hati. xsampai dalam pemikiran. xmenusuk betul2 dalam otak aku. Aku xmenghayati betul2 maksud hidup dan mati. Aku xmenghayati maksud nyawa, hidup. Sbb tu aku takut mati. aku takut tua. aku kadang2 bosan ngn hidup.


Ps: I'm still trying to understand the meaning of life. Doa kan aku berjaya. Semoga aku xtakut mati lepas ni.

August 03, 2011

Kau suka baca gossip? Mungkin kau patut baca ni!

Hi everyone,

Just want to share my thoughts on.. gossip. I mean, gossip. Yes, gossip. I believe everyone likes reading gossip right? Tipulah kalau ckp seumur hidup xpernah sekali pun baca gosip. Mungkin kau di alam lain.
Well, sbnrnya aku pon suka baca gossip. Tetiap hari (dulu), aku mesti browse beautifulnara.com, ohartis.com, surat khabar ruangan gossip, and browse benda2 yg berkaitan ngn gossip lah. lagha? memang, tau dah. Tapi aku buat jgk. Hehs. But at one point, aku dah bosan baca gossip2 mengarut nih, I get enough with all that nonsense. Why? Tahla, rasa bosan baca cite artis cerai, putus tunang, gaduh sana sini, senang ckp, benda tu xberfaedah pon utk dibaca, so aku rasa sangat2 membuang masa. Mmg benda2 yang melaghakan ni membuang masa pon kan. Membuang masa dan menambah dosa.

1. Buang masa (dah byk kali aku ulang kot?)
Tipu lah kalau kau ckp skali kau bukak ruangan gosip, amek masa 2 minit je. Lepas tu tgk benda ilmiah. Tipu gile. Mesti kau nk tau continuation of the gossip. Contoh, KF putus tunang, esok2 kau nk tau apa respon Elia, ape respon mak Elia, etc etc. Xcukup satu sumber, mesti kau nk google sumber2 yg lain, cite2 yg lain. Ko google blog2 org, baca komen2 org yg mengutuk, mengeji. Hape ke jadah nye kau buang2 masa sibuk nk tau pasal hal org?




2. Sebar dan percaya fitnah (kalau gossip xbetul)
Ni termasuk lah penulis gossip tu skali. Okay, kalau dah nama gossip kan, kau xsure benda tu betul ke tak. Let say benda yg kau tulis tu betul, itu xde la namenye fitnah, tp kenapa nk sebar2 kan aib (atau masalah rumahtangga/etc) org? Kau tau dosa kan? And let say pulak gossip tu xbetul, tu dah namanya fitnah. And aku rasa ramai tau dosa fitnah ni lebih besar dosanya drp membunuh. Aku bukan apa, kepada yg gemar tulis pasal gossip2 artis ni, hope aware lah pasal dosa pahala ni. Yes, aku bukan sape2 pon nk tegur kau, tp aku saudara sesama Islam yang ada tanggungjawab utk mengingatkan kau. Juga kepada pembaca gosip, mcm aku dulu, suke bebenor baca bende2 subhah ni. Kdg2 percaya fitnah tu, dah diri sendiri yg berdosa. Sape suruh baca at the first place?

3. Boleh menjadi punca masalah bertambah teruk
Kadang2, masalah tu xde la besar mana. Tapi kalau si penulis gossip ni, nak tambah best kan cite dia, kadang2, pergi tokok tembah sendiri. Laga2 kan org yg dok gaduh tu. Daripada masalah boleh setel, tetibe dua2 org tu cerai (contohnya). So, sape salah? Lu pikir lah sendiri! Ape yg aku xpuas hati, kalau rancangan2 hiburan/gossip ni,benda tu simple, xpyh putar belit. Kadang2 wartawan je yg buat kontroversi lebih2. And readers pon sama, suka sgt baca gossip, lg la galak si penulis gossip buat kontroversi, nk lakukan artikel la katekan.

Itu antara sbb kenapa skg ni aku dah xnk bukak blog2 gossip dah. For those yg rajin tulis pasal gossip and yg suka baca pasal gossip tu, please aware dgn benda2 ni. And peringatan kepada aku jgk, so sama2 kita beringat2. hehe.

"Kalau kita xboleh buat pahala pun dalam masa sehari tu, xpayah la nk buat dosa"
-Stanza Cinta