August 03, 2011

Kau suka baca gossip? Mungkin kau patut baca ni!

Hi everyone,

Just want to share my thoughts on.. gossip. I mean, gossip. Yes, gossip. I believe everyone likes reading gossip right? Tipulah kalau ckp seumur hidup xpernah sekali pun baca gosip. Mungkin kau di alam lain.
Well, sbnrnya aku pon suka baca gossip. Tetiap hari (dulu), aku mesti browse beautifulnara.com, ohartis.com, surat khabar ruangan gossip, and browse benda2 yg berkaitan ngn gossip lah. lagha? memang, tau dah. Tapi aku buat jgk. Hehs. But at one point, aku dah bosan baca gossip2 mengarut nih, I get enough with all that nonsense. Why? Tahla, rasa bosan baca cite artis cerai, putus tunang, gaduh sana sini, senang ckp, benda tu xberfaedah pon utk dibaca, so aku rasa sangat2 membuang masa. Mmg benda2 yang melaghakan ni membuang masa pon kan. Membuang masa dan menambah dosa.

1. Buang masa (dah byk kali aku ulang kot?)
Tipu lah kalau kau ckp skali kau bukak ruangan gosip, amek masa 2 minit je. Lepas tu tgk benda ilmiah. Tipu gile. Mesti kau nk tau continuation of the gossip. Contoh, KF putus tunang, esok2 kau nk tau apa respon Elia, ape respon mak Elia, etc etc. Xcukup satu sumber, mesti kau nk google sumber2 yg lain, cite2 yg lain. Ko google blog2 org, baca komen2 org yg mengutuk, mengeji. Hape ke jadah nye kau buang2 masa sibuk nk tau pasal hal org?




2. Sebar dan percaya fitnah (kalau gossip xbetul)
Ni termasuk lah penulis gossip tu skali. Okay, kalau dah nama gossip kan, kau xsure benda tu betul ke tak. Let say benda yg kau tulis tu betul, itu xde la namenye fitnah, tp kenapa nk sebar2 kan aib (atau masalah rumahtangga/etc) org? Kau tau dosa kan? And let say pulak gossip tu xbetul, tu dah namanya fitnah. And aku rasa ramai tau dosa fitnah ni lebih besar dosanya drp membunuh. Aku bukan apa, kepada yg gemar tulis pasal gossip2 artis ni, hope aware lah pasal dosa pahala ni. Yes, aku bukan sape2 pon nk tegur kau, tp aku saudara sesama Islam yang ada tanggungjawab utk mengingatkan kau. Juga kepada pembaca gosip, mcm aku dulu, suke bebenor baca bende2 subhah ni. Kdg2 percaya fitnah tu, dah diri sendiri yg berdosa. Sape suruh baca at the first place?

3. Boleh menjadi punca masalah bertambah teruk
Kadang2, masalah tu xde la besar mana. Tapi kalau si penulis gossip ni, nak tambah best kan cite dia, kadang2, pergi tokok tembah sendiri. Laga2 kan org yg dok gaduh tu. Daripada masalah boleh setel, tetibe dua2 org tu cerai (contohnya). So, sape salah? Lu pikir lah sendiri! Ape yg aku xpuas hati, kalau rancangan2 hiburan/gossip ni,benda tu simple, xpyh putar belit. Kadang2 wartawan je yg buat kontroversi lebih2. And readers pon sama, suka sgt baca gossip, lg la galak si penulis gossip buat kontroversi, nk lakukan artikel la katekan.

Itu antara sbb kenapa skg ni aku dah xnk bukak blog2 gossip dah. For those yg rajin tulis pasal gossip and yg suka baca pasal gossip tu, please aware dgn benda2 ni. And peringatan kepada aku jgk, so sama2 kita beringat2. hehe.

"Kalau kita xboleh buat pahala pun dalam masa sehari tu, xpayah la nk buat dosa"
-Stanza Cinta


No comments: