August 23, 2011

Pregnancy (Part II)

Salam semua,

Semalam dapat berita yang one of my batch masa kt STF dulu pregnant. 5 minggu katanya. Alhamdulillah and congrats to her. Mesti happy sgt2 kan :))

Teringat masa memula tau pregnant dulu.. Well, masa tu mmg xterfikir lansung pregnant coz mcm baru sgt2 kahwin. hehe. That month, I noticed my period dtg lambat.. bukan lambat, tp xdtg pun. haha.. kiranya ms tu dah lambat 3 minggu.. Tp xterfikir plak possibility pregnant tu kan.. So, mmg buat mcm biasa..

But one day tu, my husband and I went to Tokyo. xigt sgt g Tokyo buat apa masa tu.. jalan2 kot.. We went to several places jgk la, like Shinjuku, Ikebukuro, Harajuku, etc. And that time, rasa penat sgt2.. and xlarat nk jalan :( And rasa nk muntah teramat sgt2 tgh2 jalan tu.. Masa tu baru terfikir, ni mcm simptom2 org pregnant je nih.. Plus ada lah perubahan fizikal lain yg aku perasan kt diri aku nih.. Tapi masa tu xberani nk cek, sbb takut. haha



Pastu that night, tgk cite drama TV3 ke ape tah xsilap.. pastu dlm drama tu ada scene yg ppuan tu wat pregnancy test guna pregnancy stick tu.. So, aku terfikir utk buat benda yg sama.. Then esoknya g farmasi, nk beli pregnancy stick tu.. harga boleh tahan jugak mahalnya.. 1 stick tu dalam 800yen  = RM70. Tapi sbb curiosity yg tinggi, aku beli jgk..

Kat situ ada tulis instruction yg aku kena urinate kt stick tu. Benda tu dijamin 99.9% accurate. Kiranya % yg silap mmg sgt sikit la.. Sbb tu mahal kot benda tu, tah la.. kt Jepun ni sume pon mahal masalahnya.. haha. Ok, back to story, so instruction tu ckp, lepas urinate, kalau kluar 2 lines kt benda tu, maksudnya potive - means pregnant la. Tapi kalau keluar satu je, negative la.. xpregnant.. and kalau boleh urinate banyak2. Haha. Tapi masa tu aku xrasa nk urinate pon.. Tapi aku nk tau jgk, so aku urinate sikit je. Hihi.

Lepas urinate tu, berdebar2 tunggu result nya. tgk2 keluar 2 lines. Aku menggigil dlm toilet. Cuak. Speechless. xtau nk ckp apa. Xtau nk react mcmana. Masa tu excited ada, xready ada, cuak ada, takut ada, hepi ada, macam2 pun ada. yelah, x expect kan.. but itulah, bila Allah ckp, "Jadilah!" Maka jadilah sesuatu tu.. Aku masa tu just mampu berdoa je semua selamat..

Yang dlm box merah tu pregnant result - double lines, yg kotak biru tu negative - tak pregnant. Yang bawah tu result aku. ngehehe


Then few days after that, bermula la kisah morning sickness aku. Boleh tgk kt entry "Pregnancy" aku b4 nih. malas nk ulang balik. hehe. Then few weeks after that, aku balik msia jap, nk setelkan pasal visa, and aku amek kesempatan tu utk mtk confirmation kt doc.. And masa tu pun ada wat ultrasound, and doc sahkan aku mmg pregnant.. masa tu xigt sgt brapa minggu.. 7-8 minggu xsilap. nampak jgk la benda tu terbentuk kt dlm rahim :) Boleh tgk entry "It's all about 'you'".

Lepas tu aku dah xde check dah.. Rindu jgk nk tgk baby.. Tapi kt jepun ni mahal nk check.. then isnin lepas, alhamdulillah, Allah bg rezeki lebih, so aku and husband g check ke jepun ni.. mahal jugak la.. sekali check 8000yen = RM300. check2 tgk dah 4 bulan.. tgk baby kt ultrasound, MashaAllah.. It was so amazing.. drp mula2 yg aku tgk dulu, 7-8 minggu, dia dah membesar ada kepala,kaki, tgn, badan.. MashaAllah! Mmg terasa jgk la perasaan keibuan tu meresap dlm diri ni.. :))

My lil bubs! :)) - 16 weeks old

There's nothing more that I could say for this amazing experience. Thank you, thank you, thank you so much for this greatest gift!

Setiap hari aku berdoa, agar zuriat yg aku kandung ni akan menjadi hambaMu yang soleh/ah, anak yg baik, inshaAllah.. :)

2 comments:

Myzatul FarahinSatimin said...

i like dis entry...!
rase sebak tgk baby dlm perut ita nie.. sebak sbb suke! hehhe.. jaga diri n baby tu okeys..
1 day my hrp dpt jumpe baby nie..hehhe

zunitaramli said...

inshaAllah My! Baby ni pun teringin sgt nk jumpe auntie My yg pandai buat kuih raya ni. hehe >.<