August 26, 2011

A thought for Rara


"Yang demikian itu kerana sungguh, Allah, Dialah yang hak, dan sungguh, Dialah yang menghidupkan segala yang telah mati, dan sungguh Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu"
(22:6)

Terkejut bila tau berita pasal Zarith Nadhira (Rara Zikry) yang mmg saaangat cantik orangnya TIBA-TIBA ditarik nikmat kesihatan oleh Allah. Betul lah kata-kata Allah, bila Dia nak tarik nikmat sesuatu tu, bila2 Dia boleh tarik, just in 1 second segala-galanya berubah. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.. Jadi bagi kita yg sihat walafiat ni, wajib sentiasa bersyukur dgn rahmat Dia, bersyukur dgn nikmat kesihatan yg Dia pinjamkan, bersyukur dgn nikmat kaki, tangan, mata, mulut dan segala2nya yang Dia pinjamkan. Jangan igt kita sihat, kita boleh akan sihat selama2nya.. Bersyukurlah,..

Berikut adalah petikan dari facebook "Contribution for Rara Medical Expenses"

On 19th of March 2010, Zarith Nadhira went into coma for 2 months due to a mild asthma. Initially she was admitted at Darul Ehsan Medical Centre Shah Alam, subsequently referred to Subang Jaya Medical Centre, was admitted in ICU. Alhamdulillah she woke up from coma but was unable to speak or communicate with her parents, relatives & friends. She needs to be fed through a tube at her lower abdomen.

Kesian sangat bila tgk keadaan Rara ni.. though aku mmg xkenal dia, and xpernah kenal and xpernah jumpa pun, rasa terpanggil utk bantu, even bukan dgn duit, kata2 semangat, doa utk dia semoga dia cepat sembuh. Sesungguhnya Allah ada perancangan yang lebih baik utk dia..



"Dan Kami tidak membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada Kami ada sesuatu catatan yang menuturkan sebenarnya, dan mereka tidak dizalimi (dirugikan)"
(23:62)

So, pada Rara dan keluarga, jangan putus asa pada Dia. Berdoa dan terus berdoa. Dia ada sesuatu utk anda sekeluarga, tabahlah menghadapi dugaan ni.. inshaAllah jika kita tidak putus asa pada Dia, Dia tidak akan putus asa pada kita :)

This is her masa sihat.. cantik kan? :)
So for those yang berminat utk bantu, lagi2 bulan puasa yg tinggal saki baki ni kan.. boleh la bagi bantuan ke account berikut;

MAYBANK
Zarina binti Amir
1121 8314 7486
or contact 012 - 360 3509 for further information



Kepada yang nk tau lebih lanjut pasal Rara Zikry ni, boleh add facebook "Contribution for Rara Zikry's Medical Expenses"

Harap sama2 kita renungkan hikmah disebalik kejadian ini dan ambil peringatan dan pengajaran.. Semoga Allah terus beri kekuatan pada Rara dan family, inshaAllah :)


1 comment:

d_LA said...

dla pun terkejut sgt ms tgk pic rara selepas sakit..mmg beza sgt2 kan..hope rara cpt sembuh mcm dulu2..so, hargailah dan bersyukurlah dgn nikmat yg Allah bagi sekarang ini