September 28, 2011

Catatan Cinta: Part 6

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4
Catatan Cinta: Part 5

Harini nk sambung awal2 sikit, sbb takut xsempat nk sambung nnt.. hehe. Okay, back to the story..

Few days after that, aku pergi CC.. Masa tu aku online chat kat facebook.. tetibe rasa tergerak hati utk buzz dia sbb nampak dia online. tho masa tu aku tau segala2nya dah berakhir, but we are still friends, right? Then, masa aku chat ngn dia kt fb tu, aku ada la ckp ngn dia yg dia dah sombong skg.. hehe. dah ada org lain ke? ekeke.. ayat mesti la nk touching kan. pastu dia ckp mana ada.. dia still tunggu jawapan aku.. aku pon.. eh? apsal haritu aku sms xreply ponnn?? rupa2nya, dia xdpt pon sms tu.. and apparently, xtau la number mana yg aku sms tu.. hahaha.. kirenya aku tersalah hantar kt number lain laaa.. patut la dia xreply2 lg sms aku tu.. hehe. *ade peluang lg ni..hihi*

pas chat kt fb tu, dia terus call aku kt hp.. hehe.. dia pon mcm hepi semacam je kan, cm tetau je aku da stat suke dia.hikhik..then aku ckp masa tu ada hal, mtk dia call malam tu.. malam tu la first time gayut.. but aku xbg jawapan lg, masa tu saje2 nk test market dulu, dia still suka aku ke x... hehe.. mlm tu dia call dr jepun guna skype kot. dalam sejam gak la gayut.. hehe.. first time gayut tuuuu~ hihi

Masa tu pun aku ada jgk la mtk pendapat mak aku pasal dia.. tanye mak aku ok ke dia ni.. dia baik, ada masa depan inshaAllah, hormat org tua, background family pun lebih kurang aku je.. mak aku pon suke je kat dia, in fact mak aku yg sokong utk aku terima dia.. restu mak dah dpt da ni.. hehehe :'')

20 November 2009.
Dia call lagi malam tu.. lama gak la gayut masa tu.. dekat 2 jam lebih.. tiba2 tah mcmana termasuk topic jawapan aku tu.. and masa tu aku dah bersedia utk kenal dia lebih rapat dan terima dia lebih sikit dari kawan. hehe.. Masa aku bgtau jawapan tu, dia haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaappppyyyy sgt2! Ya Allah~ xtau nk ckp mcmana hepi nya dia, sampaikan lepas malam tu, 3 hari dia xtido sbb hepi sgt2 bila aku terima dia.. (tido nap 1-2jam tu ade la, tp tdo malam xde). Yelah, penantian dan kesabaran dia selama lebih 3 bulan berbaloi kan.. but aku dah pesan awal2 pada dia, perasaan aku masa tu masih sbg kawan lg, aku terima dia pun sbb hati aku terbuka utk terima dia, bkn sbb perasaan aku yg dah mmg sayang atau suka kt dia semata2. Aku pesan ngn dia it takes time to build the feelings. And dalam masa tu pun, myb byk dia kena bersabar dgn aku, tp aku akan berusaha utk belajar menyayangi dia lebih dr kawan :)

Ni blogpost dia sehari lepas aku accept dia - 21 Februari 2009

Jom layan lagu yg dia dedicate kt blog dia tu~ hehe.. best gak la dgr..

                               


Alhamdulillah,  lepas tu pun dia mmg tersgt2 sabar dgn karenah aku. Mmg masa mula2 in relationship tu aku xdpt terima yg aku dah ada bf! haha.. rasa janggal jgk..like, eh, aku dah ada bf la! haha.. sbb aku dah biasa free dan boleh je nk flirt ngn sape2. hikhik. tp lepas in relationship ngn dia tu, of course la kena jaga batas sikit, xboleh nk bersuka2 an mcm dulu kan tho kitorang bukan la suami isteri pun, but still, hubungan yg baru nk bermula tu perlu dijaga.. hehe..

The first time aku skype ngn dia (masa tu dah balik Melbourne) aku mmg seeeeeeeeeeeegan sgt2. maluuuu.. yelah, aku terima dia dalam phone, and the last time kitorang jumpa face to face last 3-4 months lepas kott.. hehe.. and kitorang mmg dr awal2 lg dah bermula long distance relationship tu. Jepun-Australia or to be exact, Saitama-Melbourne. 2 benua yg berbeza, 2 kutub yg berbeza.. masa tu internet mmg hidup dan nyawa aku. haha. internet mmg segala2nya..xde internet boleh mati aku masa tu (xde la, exaggerate je tu, LOL).

Ni la dia map japan-australia.. tgh2 tu la malaysia.. hehe

Long distance relationship ni, tp be honest, bukan senang. Mmg baanyak cabaran kena hadapi. Lagi2 aku yg masa tgh in relationship tu aku dah masuk final year, pressure nye lagi, stress kerja, projek kena siapkan.. mmg aku senang sgt nk marah2. Tapi, dia tetap sabar layan karenah aku..Dia sendiri ckp, dia kenal aku mcmana.. dia faham, aku marah2 tu sbb aku stress, bukan sbb aku mmg nk marah dia.. Tho kadang2 tu benda tu mmg salah aku pon, tp dia still akan mengalah.. Boleh tanye housemates ngn roomate aku brapa banyak kali aku bergaduh ngn dia dalam masa seminggu tu.. mata bengkak2 tu mmg xpayah cite laa.. hehe.. tapi, kalau dah jodoh, mmg inshaAllah akan kekal jgk..

Tapi kan, kitorang ni gediks sikit.. hehe.. sbbnya kitorang akan wish each other on 21th every month. konon mcm monthly anniversary lettewww. gediks je kan. ahaha, and every month jgk, aku akan tulis kad kt dia, ckp apa wish aku pada dia.. tp aku xpos la, xdop duit nk pos ke jepun tetiap bulan. ahaha.. tunggu hujung thn, masa besday dia, baru aku pos skali semua kad2 tu.. :)

Masa birthday aku tahun 2009 tu, dia hadiahkan satu benda yang mmg aku dah laaaaaaaaaaamaaa sgt2 nk.. mmg dalam wishlist aku.. tp xsangka dia boleh tau and pandai plak wat surprise kan.. hehe.. Masa tu aku teringin sgt nk beli Perfume Lancome Miracle.. And masa birthday aku, dia surprise kan aku dgn hadiah perfume tu..and bungaaaa! hehe.. romantik sbrnye dia ni.. hehe.. Andddd.. dia nyanyiiii lagu besday utk aku dalam skypeee~ weeewit. nk tunjuk kt sini kang, dia segan plak kan. yg tu biar aku je yg tgk ye. hahaha..

Entry post dia masa birthday aku - 29 September 2009

Lancome and flower~

Lancome miracle - was once in my wishlist :)
 Utk entry pasal birthday aku ni, boleh refer kt link ni: The best 22nd birthday ever


Tapi yg sedihnya sejak in relationship ni, kitorang xpernah skali pon jumpa face to face.. kira mmg long distance habis lah. nk jgk la kan jumpe skali dua ke.. ni x, mmg xdpt nk jumpe.. wuuu~ jumpa dlm skype je.. :(( aku mmg berazam nk g jumpe dia kt jepun.. So, aku pon start la mensurvey flight2 yg murah and start kumpul duit nk g jepun.. sanggup tu ikat perut xmakan sedap2 semata2 nk jumpa dia.. hehehe.. Yelah, nk g jepun bukan guna duit singgit dua, kena ada belas2 ribu wooo~ Tapi, demi nk jumpa dia, aku sanggup kumpul duit~ hahaha..


...to be continued...

September 27, 2011

Catatan Cinta: Part 5

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4

Hello people!
Setelah beberapa hari aku menghilangkan diri (due to sickness and busyness with the business) now I'm back to continue my journey of love. ekeke. speaking plak tetibe kan. hikhik


Lepas dari 21 November 2008 tu, kitorang dah jarang contact balik.. maybe dia nk bg ruang utk aku pikir kot.. and aku pon xsuka di paksa2 atau dia keep on contact aku.. yelah, sbb aku nk masa dan ruang sendiri utk buat keputusan dan dia pon akur dgn permintaan aku..

Seminggu berlalu.. 
Masih tiada jawapan dari aku..

Dua minggu berlalu..
Juga tiada jawapan dari aku..

Tiga minggu berlalu..
Tiada kata putus dari aku..

Empat minggu berlalu..
Hati aku masih tercari2 jawapan..



Ada jugak sesekali dalam sebulan tu dia contact, tanye khabar mcmtu je la.. Nothing much, and aku berkali2 pesan kt dia, jgn letak apa2 harapan dan jgn expect apa2 dari aku.. aku xnk dia kecewa nnt..

Masa dah bulan 12 tu, aku balik Malaysia.. and kitorang mmg totally lost contact.. yelah, sbb kitorang contact guna internet andkt umah aku kt Malaysia xde internet.. so mmg lost contact mcm tu je. tp aku masih igt janji aku pada dia, aku akan bg jawapan bila aku betul2 pasti dgn jawapan aku; samada aku pasti aku akan ckp TIDAK, atau aku pasti aku akan cakap YA pada luahan hati dia..

Januari 2009
Genap sebulan dah aku kt Malaysia.. Aku masih dgn hidup aku, enjoying my summer holidays kt Msia dan aku pon rasa dia enjoy masa dia kt Jepun. Aku mmg xtau apa2 khabar berita dari dia, and kadang2 aku terfikir, dia ni sungguh2 ke nk kat aku? apsal dia mcm nk xnk je? cm biar je xde contact2 aku? mmm.. tp bila aku pk balik, aku yg mtk mcm tu, aku nk masa aku sendiri, xnk diganggu..

Hujung bulan Jan 2009, aku g Bandung.. g ngn kawan2, termasukla Lia, Izan, Yasmin and Jasmin. Just holidays kt sana.. Aku igt lagi masa kt Bandung tah cne kitorang leh cite kisah masing2. haha. termasuk la aku kan.. Aku xigt sgt masa tu kt Pizza Hut Bandung atau kt satu restoren ni yg aku cite pasal dia.. aku cite yg aku xsure ttg perasaan aku.. aku rasa mcm aku suka dia, tp aku rasa mcm suka sbg kawan je plak. Diorang pon byk jgk la bg pendapat,. hehe. aku pon takut jgk kalau jawapan aku TAK, cne nk ckp ngn dia.. aku xsampai hati nk lukakan hati dia.. tp cne pon masa tu, aku tawakkal je pada Allah. Kalau la Dia ckp dia yg terbaik utk aku, mtk dibukakkan pintu hati aku ni jelas2 utk terima dia. tp kalau sebaliknya, aku mtk sgt2 Dia kuatkan hati aku utk bgtau dia..


Februari 2009.
Masa tu aku dah balik Msia dah.. Aku masih tercari2 jawapan yg aku nak.. bukan senang.. kalau ikutkan, dah 3 BULAN dia tunggu jawapan aku. Bukan aku sengaja nk bg dia tunggu lama2, tp.. aku xpasti dgn jawapan aku.. mmm.. Masa tu, dia ada bg aku 1-2 msg kt telefon.., tanye khabar.. Aku tau the fact that dia masih lg bg aku msg, means dia still igt aku and tunggu jawapan dr aku tho dah 3 BULAN masa berlalu..

Sampai lah satu hari, aku sms dia.. aku nk bg jawapan kt dia, aku mengharapkan, bila aku hantar sms tu, dia akan reply,...tapi.. dia xreply pun sms tu,even seminggu dah aku tunggu.... so niat aku utk bg jawapan tu mati kt situ. Aku fikir dia dah lupakan aku mungkin? Atau dia dah jumpa perempuan yg dia suka and tinggalkan aku.. Aku xboleh salahkan dia, sbb aku sendiri dah pesan pada dia yg jgn tunggu aku, dan kalau dia ada suka perempuan lain, go for it. walaupun masa tu aku dah certain jgk la ngn perasaan aku, tapi.. dia dah lupakan aku... Sedikit kecewa, tp aku berserah.. Kalau dia mmg jodoh aku, satu hari nnt, kitorang pasti akan jumpa lagi.. kalau dia bukan jodoh aku, Allah tau apa yg terbaik utk kitorang berdua..


..to be continued..


September 24, 2011

Catatan Cinta: Part 4

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3

Terkejut jugak la memula dapat call dari Jepun tu. Eh, pembetulan. Sebenarnya dia BUKAN call aku pon, dia call kawan aku, Asiah, tp kebetulan masa tu Asiah tgh lepak2 kat umah aku so, dia pun ckp skali la ngn aku. Masa tu dia call Asiah sbb ada benda ke ape tah, xigt sgt.. Tapi dia xde la ckp ape pun ngn aku, more to tanya khabar.. mmm.. mmg sah la dia xsuke aku pon sbnrnya.. Berhenti Berharap, bak kata SO7. hahaha.. Usaha meneutralkan perasaan tu aku teruskan dan berjaya jgk la lepas few months tu.. hehe.. dah xde pk pasl dia dah. Dia pun xde contact aku utk wat aku igt pada dia kan.. sob..sob.. :(

Few months after that, dia ada ym aku.. Masa tu mmg aku dah xde pape perasaan pada dia.. sbb aku xnk dimainkan oleh perasaan aku sendiri kan. Hehe.. Nnt kang, aku perasan lg, sedih lagi aku. Ahaha.. Dia ym, tanye khabar.. lepas tu xtau la boleh mcmana masuk topik bf2 ni.. dia ada tanye aku, aku ada bf ke.. hehe. nk check line la tu. ahaha.. tp aku xnk la perasan lg kan, aku pk, myb dia saje je kot tanye mcmtu.. tp kan, yg xleh blah tu, aku still igt lg, dia da tanye something mcmni, "Kalau ada org dari Jepun nk memetik bunga kt Melbourne.. rasa2nya ok ke..?" Ahaha.. aku cm dah terbau ape yg dia nk sampaikan.. tp aku ngn poyonye jawab,"Petik bunga? Petik je la.. kt Melbourne ni mmg byk pon bunga.." Hahaha.. Dia sedaya upaya nk mengexplain ape maksud dia, aku plak saje2 wat xpaham.. ahaha.. yelah, benda tu watkan aku konpius balik.. dia ni suke ke tak sbnrnye kt aku... haish~

Lepas2 tu, ada la 2-3 kali dia ym ngn aku.. dan byk kali jgk la dia try2 nk ckp pasal relationship ni.. aku plak mcm biasa buat2 xpaham.. ahaha.. masa tu, aku rasa mcm dia ni suka aku la plak.. mm.. tp xpe, sape suro dulu wat aku perasan sendiri kan.. haha.. bagi dia usaha lebih sikit, baru dia tau~ hikhik..

...

..

.

8 November 2008.
Tanpa disangka2.. dia telah ym/call, xsure, dia telah mengconfesskan perasaan dia pada aku.... mmmm... aku agak terkejut jugak masa tu.. sbb xsangka dia akan confess ngn aku. yelah, selama ni dia main tarik tali ngn aku kan.. Tapi masa tu, aku cm serabut. Lagi few days, aku dah nk final exam, and benda ni pon agak shocking news jgk la.. Aku xigt exact word masa dia confess tu (I wish I can remember, but I failed :( ), tp something like dia nk jadikan aku sbg teman hidup dia, or something like that.. hehe.. And honestly, it was tough decision to make at that moment. Susah nk decide.. Aku pon xsure perasaan aku kt dia mcmana.. Do I really like him? Or just aku suka as friend je? Tah la.. Aku terpaksa mintak masa utk bg jawapan.. Sbb aku nk focus pada final exam aku dulu.. Aku xnk pk pasal benda lain lagi that time.. And exam aku plak habis a month after that. Kirenya dia terpaksa tunggu sebulan la utk dapat jawapan dari aku.. Dia pon ckp xpe, dia sanggup tunggu dan dia wish all the best for my exam :)

Tapi yang pastinya, dia mmg sgt hepi lepas confess ngn aku, tho aku xbg jawapan lagi pada dia.. Aku xckp ya, and aku xckp tak jgk.. Myb dia lega kot dia dah luahkan perasaan dia kt aku. Tapi aku plak yg pening, xtau nk decide cne.. Yelah, mesti la bg decision yg tepat. Ni soal hidup ko, someone yg ko nk share ur life with, bukan rship yg 1-2 hari je..

Entry pada blog dia lepas dia confess ngn aku - Nov 8, 2008 :)

Mmm.. sampai la masa yang ditunggu2, dah lebih kurang sebulan aku exam, tiba lah hari utk membagi dia jawapan.. uuu~ aku plak yg cuak utk bg jawapan kt dia.. ahaha..

21 November 2008.
Hari terakhir aku exam. Pepagi lagi dia dah ym aku, wish aku good luck utk exam.. and at the same time, dia igtkan aku hari tu aku kena bg jawapan pada dia.. aaa~ tidaaaaaaakkkkk!! hahaha.. Serious, aku cuak~ huu~ aku pon.. ok, thanks for the wish.. and tunggu la aku balik xm nnt mcmana.. hehe..

Lepas aku balik exam, masa utk memberikan jawapan.. but honestly, aku xde jawapan utk dia.. I'm so sorry... Aku xtau apa hati aku nak, apa yg aku nk, nak kata aku suka dia, aku pon xtau.. nk kata aku xsuka dia, aku pon xtau.. Aku nak terima dia, tp aku takut aku buat keputusan yg salah.. isk isk. Bukan senang nk bg keputusan.. So, aku pon ckp..

"..aku xde jawapan bg soalan ko.. aku mtk maaf.."

Dia agak kecewa jgk la dgn jawapan aku..dia tanye kenapa, aku explain kt dia yg aku xtau perasaan aku kt dia mcmana.. aku xnk redah je.. aku nk buat istikharah dulu, mtk petunjuk pada Dia.. benda ni bukan benda main2.. Dia pon paham.. Aku ckp, kalau aku dah ada jawapan nnt, aku bgtau dia.. 

Entry blog dia yg kecewa ngn jawapan aku - Nov 21, 2008 :)

Tapi aku sendiri xsure bila jawapan tu ada.. mungkin minggu depan, mungkin bulan depan, mungkin tahun depan.. So, aku ckp, kalau dia nk tunggu aku lagi, silakan, tp kalau dia xnk tunggu, aku xpaksa.. sbb aku sendiri xcertain dgn perasaan aku.. Aku hanya berserah pada Dia utk segala2nya.. Sbb aku percaya jodoh, ajal, maut semua di tangan Dia..

Aku gtau dia jgk, yg kalau dlm masa aku xbg jawapan tu, tiba2 dia ada suka perempuan lain, go for it. Xpayah tunggu aku dah.. Sbb nnt, aku xnk dia kecewa kalau jawapan aku last2 aku tolak perasaan dia..

I know it was hard for him to accept it at first, tp dia ckp dia redha, dan dia kata..

".. Aku akan tunggu ko sampai bila2 pun.."



...to be continued..

September 23, 2011

Catatan Cinta: Part 3

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2

Ok, sambungan utk part 2. To be honest, rasanya perjumpaan kt Melbourne for the first time tu lah adalah titik tolak bagi segala-galanya. Titik permulaan bagi perjalanan hubungan ni. Bak kata org, mcm api yang lama terpendam membara kembali, cinta berputik semula. ekeke.. Jiwang plak aku ni. haha.. Tapi masa memula tu, aku mmg xde perasaan sgt kt dia.. perasaan tu more like jumpa kawan lama, that's all. And masa tu pon, aku xpk utk ada bf :)

Then, masa jalan nk g makan kt EsTeller 99 tu, kitorang ada la borak2. (dia sgt xgentleman ok, basikal aku yg tolak, bukan dia nk tolong tolakkan.ahaha :P) Masa tu la, dia baru tau baaaanyak benda pasal aku.. One thing yg paling aku igt, dia baru tau aku ni dulu Head Prefect kt skola. Dia mmg terkejut gila and xpercya. Ade ke dia tanye apsal aku xbgtau dia? xkn aku nk ckp, "eh, ko tau tak, dulu aku head prefect kt skola.." kan kan? Plus masa tu aku pk, ala, tu time skola je pun watpe nk heboh2 ko HP ke, head girl ke, head of department ke.. ahaha, semua tu dah berlalu.. And honestly, aku xsuke org tau aku ni dulu HP, sbb aku xsuka org ada impression kt aku. Just let they judge me from what they see, not from my past. ececeh, speaking plak aku. haha

Anyhoo, tiba2, dia tanye aku this one question,. Apa ciri2 lelaki idaman aku, yg aku nk jadikan suami? Aku xtau la apa reason dia tanye mcm tu, tp aku jwb dgn jujur la, xde merujuk kpd sapa2 pon.. Aku ckp, aku nk cari lelaki yg baik, yg boleh jaga aku, baik agamanya, xsosial, dan kalau boleh lg tinggi dr aku and pandai. Pandai tu myb dia cemerlang dlm kerjaya ke, academic ke, apa2 je la.. yg boleh menjamin masa depan aku la. Plus, aku xnk nnt, suami aku rs inferior ngn aku, yelah aku kan ada degree from Melbourne Uni, kalau dia keje kilang je... susah la kan. Pasal tinggi tu, aku rasa lebih secure jalan ngn laki yg lagi tinggi dr aku. lagi2 plak kalau dia husband aku, rs mcm dilindungi la kan. Tapi tah mcmana plak, dia boleh perasan.......... sbb myb dia igt aku merefer ke dia, sbb dia perasan yg dia ada semua ciri2 yg aku ckp tu. ahahaha.. klaka tol. dia tanye,"oohh.. org tu mesti la kena blaja kt Jepun kan.. wat course EE kan.." (sebab aku mmg wat course EE kt Melbourne Uni). Aku cm pelik la, apsal tetibe nk blja kt Jepun and wat course EE plak? aku xmaksudkan apa2 pasal blaja kt mana and course pon. xkisah la dia wat EE ke, Psychology ke, cikgu ke.. haha.. Then aku pandang pelik kt dia, aku tanye "apsal ckp mcmtu?" Pastu dia dgn tersipu2 malunya ckp.."oh xde pape.. maksud aku, bagus la cari yg sekufu." Hahaha.. baik punyaaa cover kan.. hikhik. Igt aku xtau apa maksud dia :P

Sampai je EsTeller99 tu, kitorang pon order laa makan.. Oh masa tu, bukan kitorang dua org je, ada org lain skali.. hehe. jgn salah sangka ye. hihi. Ada sorang lg kawan aku, Asiah, a.k.a kawan dia jgk join.. Masa makan tu, kawan aku tu yg byk borak ngn dia, aku byk diam je.. aku kalau dgn org yg aku xbiasa, mmg aku pendiam and xbyk ckp sikit. So,jgn la ckp aku sombong ye.. aku mmg cenggitu.. Tapi aku perasan, dia asyik curi2 pandang je kt aku. hahaha.. perasan gile kottt aku! LOL. Yela, tiap kali dia pandang tu, rasa semacam. uuu~ Pandangan cinta la kononnya.. ahahaha

Pastu dia ckp dia nk g cari wallet. Nk g kedai la.. Nak wat souvenir sebelum balik jepun esoknya.. Aku sgt2 la mengharapkan dia ajak aku skali.. tapiiiiiiii... hukhuk.. dia xajak ponnnnnn.. waaa~ Aku plak bukan jenis yg wat first move. Come on bebeh, mesti la kene jual mahal sikit. hehe.. Aku pon, xpe la.. xnk nk ajak.. tp dalam hati la kan. Bila aku tanye dia balik nape xajak, dia ckp dia cm segan.. plus dia xnk kacau masa aku.. dia tau aku bz time tu.. mmmm.. xpe la.

Then masa nk balik tu, dia anta aku kt tempat beskal.. Masa tu plak, boleh la plak dia nk borak lama2 ngn aku.. berdiri kt tempat beskal tu nk dekat sejam kottt? Ahaha.. dia mcm nk ckp lama2 lg ngn aku.. and masa tu, aku cm dah tau dah.. mamat ni cm suke je kt aku.. hikhik. Aku pon melayan je la.. well.. as a fren.. or myb, lebih sikit. hikhik..

Masa otw balik bawak beskal aku, aku senyum sorang2 bila igtkan dia. hahaha. angau sikit2 la. bak kate org "mild crush"mcm tu.. hehe.. tgk dia pon baik je.. hihi.. And aku mengexpect lepas dia balik jepun, dia mesti akan selalu ym aku.. skype ngn aku, or facebook aku.. yelah, dia mesti la akan teruskan usaha dia utk ayat aku kan.. hehe..

Tapi...... kusangkan hujan panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengahari.. waaaa~ dia xcontact aku lansung ponnnn!!! :(((((((( ym pon tak, skype pon tak, facebook jauh skali la kan... haish~ mungkin.. aku je yg syok sendiri.. dia xsuke pon kt aku agaknya.. aku je yg perasan lebih2.. sedih gak la masa tu, tp xpe la, sape suro aku perasan kan.. tah2 dia anggap aku mcm kawan je kan. and masa tu dia baik pon, sbb dia mmg baik kt semua org, plus aku mmg kawan yg dia dah lama xjumpe.. aku je perasan yg igt dia suke aku la, dia pandang aku dgn pandangan cinta lah..aaahhh! semuanya dusta belaka!! ahahaha.. So, aku pon sedaya upaya utk meneutralkan balik perasaan tu.. ces betul la, dia dah buat aku perasan sendiri rupanya.. hish~

Then after few months, tetibe aku dapat 1 call dari jepun.. dari dia!!



... to be continued.. 



Ps: Our utmost appreciation to Cik Asiah, yang baaanyak menyumbang pada relationship ni.. from kitorang couple (tolong arrangekan perjumpaan my husband [masa tu kawan lg] ngn aku masa kt Melbourne) sampai la majlis perkahwinan, dia banyak tolong.. thanks ye Asiah, hanya Allah je yg dapat balas jasa ko :)

September 21, 2011

Catatan Cinta: Part 2

Okay, harini nak sambung cite (Catatan Cinta: Part 1) semalam, xsangka plak ramai yg interested nk tau kesinambungannya.. hehe.



Well, sbnrnya sblm fly ke Australia tu, dia ada bg sms confessing kt aku.. Tapi that time, ye lah, masa tu dlm mood xbrapa nk elok la. Hehe. And pulak tu, dia confess dlm sms, mana feel~ hahaha.. Sebelum2 tu, dah la laaaama sgt2 xbg sms, tetibe, out of nowhere, dia bg sms confess kan. mmg jawapannya.. paham2 je lah kan.haha.. Cuba la ayat2 aku sikit ke, ajak kluar belanje makan ke, then confess, baru feel~ hahaha.. So, aku pon menolak confession dia dgn baik.. aku ckp, aku xbersedia lagi.. Dia pon redha je la, sbb time tu pon kitorang sama2 belajar lagi, xlepas fly pon lagi.. Dia pon ckp nk focus utk exam ke Jepun, so did I..

And after peristiwa tu, dia mmg lansung xcontact2, sms ke, call ke, xde lansung nk tanya khabar. Even aku fly g australia pon, dia xwish pape, so aku anggap hubungan tu mati kt situ je la..

...
..

.

Tahun 2007, sampai kt Melbourne, Australia, aku mulakan hidup sebagai student. First year kt sana, mmg aku byk main.. Main tu, termasuk jgk la main2 ngn org pon ada jgk. Hihihi.. agak nakal jugak la.. masa tu suka ym, flirting la senang ckp.. tp xbermaksud apa2 pun, just girls wanna have fun, bak kata Miley Cyrus. hihi. But smpai skg pun, aku still baik dgn org2 yg aku slalu call/ym dulu2.. so no harm done, agree?

Masa first year tu pon, dia xde contact aku.. cuma ada sekali 2 ber ym ngn dia, tu pon dia selalu appear invi kt aku.. mmm.. xpe la, masa tu pon dia bz ngn life dia, and honestly, masa tu aku ngn dia sama2 buat kerja sendiri. xde layan perasaan ke ape. hehe... and masa tu feeling aku kt dia not more than just a friend. fullstop.

...


..


.

Tahun 2008. My second year kt Melbourne. Masa tu aku ada mentality yg aku xnk ada bf, or maybe.. masa 3rd year br nk ada bf. Kunun2 nk focus on study la. hahaha. konon je la kan, padahal malas nk bg komitmen kt relationship. For me, relationship ni bukan benda main2, yg ko boleh nk enjoy sehari dua, kalau suka teruskan, kalau dah bosan cari lain. No, that's not my style. For me, kalau aku dah in relationship tu, aku akan betul2 komited, target utk kahwin dan jugak kehidupan lepas berumahtangga.. sbb tu aku agak picky sikit bab2 relationship ni. hehe..

Masa tahun tu pun, ada sekali dua jugak aku ber ym ngn dia.. and most of the times dia invi kt aku. ceh betul. bajet hot lettewww~ xkuasa mak~ ahahah. Saaaammmpai laaa bulan 3 2008, dia dgn surprisenya telah me"ym" aku.. dia ckp, dia nk jumpa, dia kt Melbourne now. Aku cam.. WHAT??? How on earth dia boleh ada kt Melbourne ni?? xbgtau apa2 pon nk dtg, out of nowhere, tetibe dah ada kt sini??? Tp aku buat2 cool la kan, ceeewaaah! aku pon, oh, ok.. tp now agak bz.. sbb tgh buat mini project, kena jumpa lecturer and stuffs.. So dia pon, ok la.. jumpa bila aku free, aku pon, fine.. nnt aku inform bila aku free..

Rupa2nya dia dah lama ada kt Australia.. dah siap jalan ke Sydney semua.. aku je yg xtau dia dtg Melbourne.. And dia nk jumpa aku pon time dah dekat2 nk balik Jepun balik dah masa tu.. Bila aku tanya reason napa xjumpa aku awal2 dulu, dia ckp dia cm malu.. hehehe :") and dia takut kacau aku tgh bz ke apa.. so dia nk bg masa kt diri dia and diri aku b4 jumpa.. ekeke.. padahal masa tu, aku xde apa2 perasaan pon kt dia, plus aku xtau pon dia ada kt Melbourne, nk bg masa apenye kan. ahaha

Then, lepas arrange kan masa semua, sehari sebelum dia balik Jepun, baru aku ada kesempatan nk jumpa dia.. First time jumpa, kt Victoria Market. Aku igt lg that time, aku baru lepas jumpa lecturer, terus g jumpa dia, dgn jeans itam aku yg lusuh + baju t-shirt cokelat.+kasut sport shoes + tudung itam sambil bawak beskal. mmg sempoi gile. aku pon bukan jenis suka melawa g kelas. g kelas je ponnn, bukan g berdating nk lawa2.. And that time pon aku still chubby2 lagi.. ahahah, lantak dia lah nk pk aku gemok ke ape kan.. aku xpk dia suka aku pon time tu.. aku just pk, dia nk jumpa atas dasar kawan.. ye la, dah dtg melbourne, mesti la jumpe..mcm kawan2 aku yg lain pon, kalau dtg melb, mesti akan jumpa aku.. cmtu la aku pk..




Aku masa first/second year. ye, aku gemok.

Then masa jumpa tu.. aku perasan dia cm malu2. ahaha, aku selambe je la, sbb myb aku xde perasaan sgt kt dia kot. tp xsangka plak dia boleh suka lg kt aku masa tu, yela dah la lama xjumpe, xcontact sgt, pastu masa jumpe tu plak, aku selekeh gile kot, gemok lak tu, xayu lansung, naik beskal, isk2.. bukan ciri2 wanita idaman malaya la.. ahaha.. yelah, kalau dah suka, sume tu pon nampak cantik je kan. hahaha

Tapi yg xleh blah nye, antara first words yg kluar dr mulut dia masa jumpa aku first time tu, dia ckp, "ko skg ni, gelap jgk kan.. xcm dulu, dulu putih sikit..". Aku cm... grrrrr... dah la first time jumpe, boleh dia ckp aku gelaaaaaaappp???? boleh ke cmtuuu??? aku pon dgn coolnye jawab, "aah, dah kulit gelap,nk wat cne.." ahaha, xde la, aku ckp, "sunburn sikit.." ekeke.. ayat cover baik punyaaaa.. kikiki..

pastu kitorang jalan g city, g makan kt EsTeller99... Masa dalam perjalanan tu.. dia ada la bg hint2 sikit..



..to be continued..

September 20, 2011

Catatan Cinta: Part 1

Honestly, aku sayang sangat ngn husband aku, well, sape xsayang husband kan? ekeke.. but from day to day, aku bersyukur sgt2 sbb dikurniakan husband yg sgt memahami dan best. Doa aku semoga kebahagiaan ni akan kekal sampai bila2, inshaAllah..

Bercerita pasal husband ni, aku teringat masa zaman2 kitorang mula2 kenal dulu.. hehe


Kitorang sbnrnya kenal secara xofficial pada penghujung tahun 2004. Masa tu dah nk dekat2 SPM.. Aku igt lagi, time tu semua budak2 juniors dah balik bercuti hujung tahun.. tinggal lah kami2 form 5 time tu, yg kena duduki SPM masa bulan puasa.. and kitorang dikumpulkan kt 1 blok, blok B. That time, bawak hp dihalalkan, sbb practically sekolah dah habis kot, tinggal kitorang je yg kena stay sbb nk amek SPM. (tho aku tau je ramai bwk hp even diharamkan, tp aku.. prefect yg baik. hihi)

Masa tu, aku igt lagi, masing2 bz ngn hp masing2. dok sms la, call la, ape la.. aku cm bosan gak la xde sape nk di sms kan. Haha. So, sbb kan aku bosan yg teramat, nk masa tu gatal nk kacau org, so aku mtk la number sape2 je la kt member dorm aku.. Kebetulan plak, masa tu member aku ni, dia ada this one number, tp dia xtau number tu number sapa.. yg dia tau, number tu kepunyaan seorang budak SDAR.. sbb member dia bdak SDAR slalu contact dia guna hp budak tu.. so aku pon, xkesah lah, rembat je..



Then, nk dijadikan cite, aku pon sms la number tu.. aku dok kacau2 la dia.. konon nk kawan la.. tp hampeh gile kottt mamat tuh. hish. kerek and bajet. ahaha, masa tu aku xsempat pon tanye nama dia, dia dah sembur aku sbb kacau dia. panas kott? So, number dia aku simpan dlm phone dgn nama "Mr.X", sbb aku xtau nama dia. Xlama la aku kacau dia.. dalam seminggu cmtu je kot, pastu dia dah marah aku kan, so aku cm.. bajet ah mamat nih. Konon2 aku merajuk la, xnk dah sms dia.. tp aku still simpan number Mr.X tu, dgn harapan dia akan contact aku, and pujuk aku.. tp... harapan tinggal harapan, sampai ke sudah, xde pon dia contact2 aku.. FINE.

So, kitorang lost contact. Habis sampai situ je.. Aku pon dah xtau apa dah jadi ngn Mr.X yang bajet and kerek tu, tah hidup ke dia, tah dah tergolek dlm jamban ke dia. haha. mmg jahat. sbb dia marah aku sape suro? ekeke..

Tapi yelah, kalau dah jodoh tu, mmg xkan kemana.. lepas amek result SPM, alhamdulillah, even result xsecemerlang org lain, tp aku redha je laa result aku tu.. Then, aku dipanggil utk dpt Anugerah Felda kt KL, xigt exact place.. oh, kt Dewan Perdana Felda, sbb result SPM yg konon cemerlang. Masa tu, aku cm xde la peramah sgt nk borak2 ngn org ni, well, aku mmg cmtu pon kalau ngn org yg aku xkenal. haha. aku ni pemalu sikit orgnye. hihi. And masa tu, Mr.X tu ada, siap duduk kt sebelah seat aku lagi. Aku xde la peramah nk borak2 ngn dia, aku byk diam..  and memandangkan aku xtau siapa Mr.X tu, xkenal muka, xtau nama dia semua, so aku xtau la tu dia. Haha. kelakar tol. Tapi aku cm perasan gak la Mr.X ni cm menunjukkan minat sikit2 kt aku. hikhik. masa tu myb aku perasan, tp bila aku interview husband aku now, mmg betul pon, dia minat kt aku time tu. aww~ haha!

Hehe.. then, lepas event tu, dia ada mtk phone number aku.. dia ckp nama dia Cikun.. so.. aku pon, oo.. ok. aku pon bg la number phone aku, and aku mtk dia miskol, nk exchange phone number la kan. Alangkah terkejut beruk nye aku bila dia miskol, kluar nama "Mr.X" kt screen hp aku! hahaha. So, baru la aku tau, mamat yg bajet and kerek yang marah aku dulu, adalah dia yg tgh berdiri depan aku. Phew~ Tp that time, aku buat2 macho la, cm xde apa2 yg berlaku.. so aku diam kan je.. hehe..tp dalam hati aku cm xpuas hati gak la, ni ke mamat yg bajet tu dulu??? LOL

Lepas dr haritu, dia ada la contact aku sikit2, tp xselalu pn, and aku anggap dia as a fren je pon. So did he (kot?). Pastu, aku masuk UTP (dec intake). Then masa kt UTP pon, jaaaaaarang sgt2 kitorang contact, hampir xde kot? tahla, xigt sgt.. kiranya boleh ckp lepas event anugerah felda tu, kitorang skali lagi lost contact la.. mmm..

Then, nk dipendekkan cite, aku dapat offer Telekom g overseas.. tp aku kena g kursus english dulu kt subang. kiranya aku kt UTP sebulan je.. so aku stay kt Millenium Court, sebelah UM. That time pon, xigt sgt samada dia ada contact aku ke x.. tapi last few days before aku pindah dr Millenium Court ke Ridzuan Condo kt sunway, dia masuk AAJ kt UM.. That time la dia ada contact aku, kata nk jumpa.. Aku pon, ok la, xde masalah.. And masa kitorang jumpe tu, g pasar malam dekat2 ngn UIA tu, apa tah nama dia. haha. Borak2 la ngn dia, mmg best jgk la that time, dah lama xjumpa kan.. hehe. Tapi lepas daripada haritu, dia dah xde contact aku dah.. sbb ada sbb2 tertentu yg xdpt dielakkan.. So, once again, kitorang lost contact..

Masa aku wat preparation kt Taylor's College, ada beberapa sms dia hantar, tp lepas few sms tu, dia hilang tanpa khabar berita. And aku pon that time xnk letak apa2 harapan pada sape2, sbb aku xnk dikecewakan later. ecece..

Sampai lah aku fly g australia.. dia pon fly g Jepun xlama lepas tu..kitorang still lost contact.. aku dah xdgr apa2 khabar berita lansung dr dia.. dia pon senyap, aku pon lg lah kan.. so benda tu diam mcm tu je..



..to be continued..

September 16, 2011

Birthday wish.

I am so grateful to have a wonderful husband.. As my birthday comes closer and closer, yet I still do not have an idea what kind of gift I want from my husband. I keep changing my mind. But.. now I realized, I want nothing more.. than him. Being beside him every single second everyday is what I want, so as my birthday wish. He is the most perfect gift I ever wanted for my birthday. More than hundreds bucks of handbag, more than thousands bucks of ipad, more than everything. As our love becomes stronger from day to day, I thank to Him, for giving me the perfect husband.

He always makes me melted when he looks in my eyes,
He always makes me laugh when my tears start to roll down my cheeks,
He always makes a joke when I am bored,
He always trying to fulfill every single thing that I demanded for,
He always talk to me nicely regardless of anything,
He always forgives me for every single mistake that I did,
He always says he loves me so much up to infinite layers of infinity,
He always makes his best regardless of anything..

So.. what else should I ask for from Him?



September 09, 2011

[ISU] Topup dikenakan tax 6%

Sekarang ni sibuk pasal harga topup kena tax 6%. Kat mana2 ada je org ckp pasal harga baru topup. Ada yg xpuas hati, ada yg mengutuk, ada yg menyindir, ada jgk la yg menyokong(kot?). Sampai dah ada group kt fb pasal xsetuju harga topup dikenakan tax 6%.

1. Apa fungsi group yg xsetuju harga topup dinaikkan kt fb tu? Aku xnampak fungsi yg jelas group tu. Adakah fungsinya utk org kutuk2, melepaskan marah kt wall tu, and that's it? Korang rasa lah, dgn kutuk2, marah2 kt group tu boleh turunkn harga topup ke?

2. Yg peliknya, ada jgk org yg komplen2 ni yg pakai iphone, blackberry, HTC, yg ada ipad, galaxy tab, etc. So, aku assume org2 yg ada benda2 ni org2 KAYA duit. Aii.. pakai hp mahal2, boleh plak, xkan topup takat naik 6% xmampu nk byr kot?

3. Handphone adalah satu keinginan, BUKAN keperluan. Kalau rasa xmampu byr tax 6% tu, xpayah pakai handphone. Guna public phone. senang. Org dulu2, boleh je hidup tanpa handphone, kenapa sekarang nk merungut? Komplen kalau topup RM100, kena byr RM6 lebih dr biasa, mcm la ko topup RM100 tetiap hari? tah2 xpernah pon topup Rm100. Funneh!

4. Paling xleh blah, ada sorang budak ni, student blaja kt oversea, buat comparison kt fb. Dia ckp, dia dok oversea dpt diskaun 10% less bila topup tp kt msia kena tax 6% plak. Comparison sgt xlogik. Kau tgk harga topup, tp ko tgk x rate call dia brapa? jgn nk tipu aku la,aku pon dok oversea gak. Heh. Lagipun, mcm la benda tu effect kt ko? dah tentu ko dok oversea, lg nk byk ckp. Benci tol aku spesis2 org mcmni. Byk bunyi, tp bukan dia pon yg kena. Lagi plak nk bising2.

5. Oh yes, budak yg complaint tu sponsored student. Agak2nya la kan, kalau la kita bg duit kt org, pastu org tu dok kutuk kita blakang2, rasa nk lempang org tu x? Ada org duit PTPTN pon xbayar2, pastu nk itu, nk ini. Haih~

6. Kalau nk semua benda xnaik, I think I have a solution. Apa kata, xpyh bg subsidi lansung? byr je la minyak tu RM6/L, gula, beras, etc tu harga yg sebenar. Boleh?

7. Kita ni dah terlalu dimanjakan. Semua benda subsidi. Gaji nk banyak, tp kerja malas. Tau x, org2 kt jepun ni masuk kerja pukul 8-9pagi, balik umah biasanya kol 12tgh mlm? Tapi aku xpnh dgr diorang komplen. And taraf hidup ke jepun ni antara paling TINGGI di dunia, tau? Tp apsal tah, aku xpernah dengar diorang komplen minyak mahal, gula mahal, keta kena tukar setiap 5thn, cukai keta, cukai tanah, cukai itu, cukai ini. xpernah. Diorang lg berusaha nk kerja lg rajin adelah. Tapi rakyat kita? komplen, komplen and komplen. Duk kedai kopi, komplen2, kutuk2, tp nk gaji 5k sebulan. boleh ke?

8. Bagi aku, ada banyak solution utk benda ni. Kalau xmampu, xpayah guna hp. Kalau ada hp canggih, kan ada whatsapp, fb, etc tu? kalau nk call, guna skype. xpayah la biasakan diri asyik nk komplen je. rimas tau?

9. Bagi aku, xpayah komplen kalau xde isi. Xpayah komplen atas sbb peribadi. Xpayah komplen sbb budaya msia yg suke komplen. Xpayah komplen kalau benda tu xde effect pon kt ko. Xpayah komplen kalau xtau ape yg dikomplenkan. Xpayah komplen kalau ko org kaya.

10. Kalau nk komplen sekalipun, bg sebab yg jelas, salurkan komplen anda kpd saluran yg betul.


Sekian.

September 06, 2011

REVIEW CONTEST NATURACTOR COLLECTIONS

Salam Semua,

Kepada customer2 Naturactor Collections yang mungkin ada yg xtau atau xsempat lg nk join REVIEW CONTEST ni, jom join skg! Hehe.. Banyak hadiah menarik utk dimenangi!!





 Ok, first of all, jom kita tgk hadiah2 yang ditawarkan :)
1 x HADIAH TEMPAT UTAMA: 5 x PRODUK NATURACTOR
- 1 x Cover Face
- 1 x Loose / Pressed Powder
- 1 x Mascara / Eyeliner
- 1 x Magical Lipstick / Lipstick
- 1 x Eyeshadow (REFILL)

3 x HADIAH BAGI PEMENANG BERTUAH: NATURACTOR produk 
(boleh pilih yang berikut)
- 1 x Cover Face ATAU;
- 1 x Pressed Powder ATAU;
- 1 x Loose Powder ATAU;
- 1 x Summer Cake ATAU;
- 1 x Magical Lipstick ATAU;
- 1 x Lipstick ATAU;
- 1 x Eyeliner ATAU;
- 1 x Mascara.


 CARA-CARA untuk sertai contest ni?
1. Perlu membeli apa2 barangan dari pihak NATURACTOR COLLECTIONS.

2. Anda hendaklah mempunyai BLOG (xkira personal blog/ apa2 jenis blog).

3. Letakkan banner "Make Up Collections" seperti yang tertera di atas di blog anda. LINK blog NATURACTOR COLLECTIONS hendaklah disertakan sekali.

4. Anda hendaklah membuat SATU review/testimonial sekreatif yang boleh.
Review boleh menggunakan video, gambar, komen, testimonial, dan sebagainya. Review boleh berkisar mengenai pengalaman anda menggunakan produk dari MAKE UP COLLECTIONS ( SKII, Naturactor, BB cream, dan sebagainya).

4. Lengkapkan slogan kata "NATURACTOR COLLECTIONS adalah online shopping terbaik untuk membeli barangan make up kerana..." (tidak lebih dari 50 patah perkataan).

5. Review/testimonial yang paling kreatif dan slogan kata yang paling menarik akan dipilih sebagai pemenang.

6. Sertakan nama dan tarikh resit anda pada review/testimonial tersebut (bagi memudahkan pengesahan dari naturactor collections).

7. Letakkan link entry tersebut pada ruangan komen di entry ini. Pihak NATURACTOR COLLECTIONS akan melawat blog anda melalui link tersebut.

8. Mana2 langkah yang gagal dipenuhi, penyertaan anda akan dibatalkan serta-merta.

9. Tarikh tutup penyertaan adalah 15 OKTOBER 2011.

Jadi, tunggu apa lagi? Jom sertai sekarang! Mana tau.. kalau2 menang kan? Belum cuba belum tauuuuuu ;)

September 02, 2011

Duit oh duit~

Bila dah besar ni, mcm2 benda kena fikir. Xboleh nk lagak mcm budak kecik dah. Kena fikir suami, anak (kalau dah ada), duit, itu ini. Kalau dulu, pikir kena blaja je. Itu pun kalau nk pk belajar kan. Kadang2 tu pon malas nk buat. Sigh.

Rasa makin tua. Banyak benda kena fikir. Lagi2 pasal duit. Mana nk cari duit. Klau nk duit, kena kerja. Dah xboleh buat muka xmalu nk mtk ngn mak ayah. Patutnya skg ni zaman kita dah kena bg duit kt mak ayah.

Ckp pasal duit, bukan senang nk cr duit. Kalau dulu, mtk je, dapat. Pastu joli. xkisah la, duit mak ayah ke, duit PTPTN ke, duit biasiswa ke. Xpayah keluar titik peluh nk bekerja pun. Dah dapat duit. Tp benda mcm tu membuatkan kita kurng appreciation to duit. Xtau nilai sebenar duit tu. Xtau betapa susahnya nk dpt duit. Sbb kita senang nk dpt duit. Tanpa sedar, kadang2 tu, duit tu amanah mak ayah, rakyat, kerajaan utk kita belajar. Tapi, ada aku kesah? Heh. Biasalah, aku pon cmtu gak dulu. Jgn nk tipu lah, kalau kau ckp sesen pun ko xde belanje duit mak ayah/PTPTN/biasiswa tu utk kepentingan peribadi, at least beli tiket wayang ke? mesti ada kan?

Well, skg kena fikir mcmana nk generate duit sendiri. Sbb bila dah besar ni (besar maksud aku 20 thn ke atas), mcm2 kita nk buat/ada. Nak kawin, guna duit. Nak beli kereta, guna duit. Nak beli rumah, guna duit. Nak makan, guna duit. Nak kencing? Pun guna duit. Heh. Duit oh duit~

Tapi mesti ramai yg terasa yg nk dptkan duit tu punyalah susah. Kena kerja sebulan, siap overtime bagai, xcukup tidur, baruuu la dpt gaji hujung bulan. Dapatlaaa dlm 2-3k standard gaji la kot. Myb ada yg lg rendah or lg tinggi la dr tu. Then, bila dah dpt gaji, xsampai seminggu, rasa cm cepat sgt susut duit tu kan? Rasa x cmtu? Ke.. aku je yg rasa cmtu? Kalau aku je rs cmtu, means something wrong la kt aku tu. Haha.

So, apa yg aku nk cakap is, nk dapat duit mmg susah. Nak habiskan duit, sekelip mata je pun boleh. Apsal eh cmtu? Korang rasa xcmtu?