October 21, 2011

Quick update

Wow. It has been a while since I last blogged. Tak sangka even xberupdate pun blog, follower still bertambah. Thanks a lot for those who sincerely following my blog, and sorry sgt2 xsempat nk menjengah blog2 kalian. InshaAllah kalau ada kesempatan, internet pun baik2 je, nnt saya jengah2 ye. Dah lama jgk xblogwalking. Konon bz, tp lebih kpd malas sbnrnya =.="

Anyhoo, skg ni dah nk hujung bulan oktober.. and aku pun dah pulang semula ke Malaysia for good (for those yg still xtau). I still miss Japan.. or maybe to be precise, I'm missing someone in Japan more than anything else. Sape lagi kalau bukan encik husband ku sayang. Nak buat mcmana kan, dugaan dalam rumahtangga.. kpd yg dah baca catatan cinta aku sampai habis tu, jgn igt lepas kawin dah xde dugaan ye. hehe.. this is one of those. terpaksa berjauhan utk beberapa bulan.. sedih sgt2, tp aku cuma pk, bertemu dan berpisah aku dgn dia, hanya utk Allah. Itu membuatkan aku lebih kuat utk face benda ni.

Well, forget about that. Diam xdiam, my pregnancy dah nk masuk 6 bulan. kejap sgt kan? Tp aku rasa lama. haha. sbb xsabar nk tgk baby. hihi. Doakan la semuanya selamat.. inshaAllah~

Dah xtau nk tulis apa, mata pun dah ngntuk. Oyasuminasai minna~ To my beloved husband, Good night sayang :)


October 08, 2011

Catatan Cinta: Part 8 (Bahagian terakhir)

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4
Catatan Cinta: Part 5
Catatan Cinta: Part 6 
Catatan Cinta: Part 7

Hi guys,

Sorry for keep you waiting to the final part of the series. Well, here you go..

Masa nk balik ke Malaysia from Japan tu, aku mmg sedih sgt2.. xpernah aku rasa sesedih tu.. Rasa perpisahan tu perit sgt2, tah la.. xtau nk ckp mcmana, tp mmg seeedih sgt2. Drp malam before nk balik tu, sampai lah esoknya aku asyik nangis je.. yelah, after this, tah bila la lagi aku akan jumpe dia.. and kenangan masa kt Jepun tu, for me, sgt2 istimewa. Our first date ever.

Masa kat airport, aku nangis lagi xhenti2.. I know, dia pon sedih jugak, sbb mata dia merah. That was the first time I see him crying because of me! Tapi nk buat mcmana kan.. terpaksa jgk.. So, after saying good bye to him, aku naik flight (MAS xsilap aku). But along the way dlm flight tu, mmg aku nangis je la.. xtau nape mmg sedih sgt2.. sampaikan steward flight tu tanye aku, aku ok ke x? ahahaha.. Dlm flight, aku xmakan pon. xde selera.. dok teringatkan si dia.. huu~

Rupe2 nye, dia pon sama nangis.. After aku naik flight, dia dah xtahan dah, tumpah jgk air mata lelaki dia tu.. hihi. sampai lah tgh drive dia still nangis and sampai umah, teringat jgk kt aku.. hihi. *hebat jgk penangan cinta aku ni kan. haha* tapi itulah, nk buat mcmana, terpaksa lah.. long distance relationship mmg kena byk bersabar..

Then, 2-3 bulan lepas tu, he decided to come to Melbourne. for second time, and for the first time after being my bf. hehe. Masa tu dia dtg dlm 3 weeks xsilap. but aku dah stat sem dah.. So xdpt la nk bejalan sakan ngn dia.. dia ckp xpe, dia dtg pun, just nk jumpe aku.. nk tgk aku.. rindu katenye.. hehe. so dia ikut aku g lecture, teman aku wat esaimen.. sweet :") tp ade la this one weekend kitorang wat road trip sikit g mornington peninsular ngn ape tah name tempat tu.. hehe

Him at Yarra River, Melbourne - 2010
Us with Anas at Mornington Peninsular, Melbourne - 2010
After dia balik jepun.. kitorang long distance again.. along that time, mmg byk la benda jadi, kalau nk cerita pon, sampai part 100 pon kisah ni xhabis kot. eheh. but we decided to kerja sama2 thn depannya (2011) and not being apart dah. serik long distance ni. mcm2 cabaran dan dugaan..

But, it wasnt all romantic, bak kata Steve Jobs. LOL. Ditakdirkan dia terpaksa sambung lg setahun sbb sensei dia strict sgt, xnk bg dia lepas this one subject ni.. so, dia terpaksa extend lg setahun, tp aku dpt grad on that year (2010). Masa tu dia mmg kecewa sgt2, down sgt2.. mmg la kan, xsangka sbb 1 markah, kena extend setahun. Aku pon xdpt nk tolong apa2, just giving him motivation so that dia xgive up.. we went through this tough moment together.. and alhamdulillah, after few weeks, motivation dia kembali mcm biasa :)

My birthday ice cream cake from him - 2010

Dah la lawo kek ni, sedap lak tu. mekacih cayang~ hihi

I got flowers too! ^^;

Itulah, bak kata org, everything happens for a reason kan.. and the reason is the best. disebabkan dia terpaksa extend setahun tu, kitorang pun plan utk kahwin the following year nya (2011). dgn motivation utk kahwin tu, dia baito (part time) gile2, and berjaya kumpulkan duit few thousands ringgits jgk laa... dengan duit tu, kitorang plan kahwin. benda tu bukan sesenang mcm aku tulis kisah ni, dan bukan sesenang mcm korang baca kisah ni. byk cabaran nk kumpul duit sendiri utk kahwin tu.. dia tido 3-4jam je sehari, dengan kelas dia lg, esaimen, pagi petang siang malam buat part time. mmg that was the toughest moment in our relationship. Aku plak sibuk plan itu plan ini utk kahwin.. survey byk benda utk dptkan yg murah. hantaran aku gubah sendiri. byk benda aku buat sendiri. semuanya sbb nk jimat. tp alhamdulillah, benda yg baik Allah permudahkan.. sesusah mana pun satu benda tu, kalau niat kita baik, inshaAllah akan dimudahkan.. :)

Aku terima nikahnya.. - 2011



After kahwin, kitorang pergi pre-honeymoon kt Bukit Tinggi and Korea. Semua atas savings kitorang. best sgt lah masa pergi korea tu. hehe.. and aku yg plan semuanya. dia bg duit je. hihi. after balik dr korea, kitorang terus ke Jepun.. and stay kt sana..

Seoul, Korea - 2011
Nara Island, Korea - 2011


May 2011.
Aku disahkan mengandung oleh doktor. That was one of the best moments in our marriage. Hepi sgt2. And anak yg aku kandung ni bukti cinta kitorang yg xberkesusahan sampai bila2, inshaAllah :) Thanks Allah for this gift and giving me the best husband in the world. I couldnt ask You more.. thank you.. :)

Our precious gift - 4 months old

THE END.

October 01, 2011

Catatan Cinta: Part 7

Baca kisah sebelumnya:
Catatan Cinta: Part 1
Catatan Cinta: Part 2
Catatan Cinta: Part 3
Catatan Cinta: Part 4
Catatan Cinta: Part 5
Catatan Cinta: Part 6

Harini sambung Catatan Cinta: Part 7 plak. hehe..

Nway, kitorang ada rekod tau.. mmg kalau ada sape2 yg boleh pecahkan rekod kitorang ni, wa mmg tabik springgg sama lu lah~ ahaha.. kitorang pernah bervideo skype paling lama - selama 13 JAM - non-stop. kelasss xnyah?? ahahaha.. video skype tau? bukan voice skype. haaa.. mmg xtido malam aku. sanggup tuuu~ yelah.. masa tu angau xhengat dunia. isk2.. dunia semua tu.. jgn tiru ye adik2.. hehe..

Then, masa memula aku kapel ngn dia, cm aku ckp before ni la, aku mcm agak xboleh terima aku dah ada bf.. cm awkward rasanya.. like people asks u, "eh ko dah ada bf?" aku cm.." err.. dah (kot?)". ahahaha.. itulah.. aku mmg merahsiakan identiti bf aku masa tu. hikhik. dia pon sama, merahsiakan identiti gadis misteri ini. hahaha. meluat x? xpe, jgn muntah skg. hehe..

Tapiii.. besties aku ni mmg sangat bijak pandai semua nyeee.. haishhh.. one day tu, diorang datang umah aku.. pastu aku gtau laa yg aku dah ada bf.. diorang like.. WHATTT?? Ita dah ada bf?? whaaaatttt?? As if benda tu benda yg paling ajaib dan miracle yg xkan terjadi pada era globalisasi ni. hhahaha.. paling xleh blah expression Badriah (Bad) la, ternganga mulut diaaaa! ahahaha.. sorry bad ;p Then, of coz laaa diorang (Bad, Iqah, Syairah) nk tau siapah jejaka bertuah yg bertakhta di hati ni kn.. haha.. tp too bad, aku xnk gtau.. malu lah aww~ :") hehehe.. konon2 biarlah rahsiaaa laaaa.. tapiiiii.. sbbkan diorang ni golongan cerdik pandai, si Bad ni telah meminjam laptop aku masa tu (aku xsign out fb), and search nama "Shahrul Nizam Azman", pastu dia add! And aku xperasan kerja2 menskodeng itu dilakukan!!! hishhhh.. sejak dari tu.. identiti misteri bf aku tu, dah xbrape misteri dah la.. sume keje si Badriah Burhan ni! ;p hehe..

Nways, part lepas aku stop kt yg aku nk g jepun tu kan.. nk dipendekkan cite, setelah berhempas pulas mengikat perut dan segala2 yg boleh diikat, hahaha, aku pon berjaya mengumpulkan duit 2-3juta. ekeke.. exaggerate je tuh. 2-3juta rupiah boleh la.. boleh la sikit, lepasla belanja beli return flight tix melbourne-tokyo, food, jalan2, souvenirs, etc.. :)

Read the entry yg aku tulis before aku berlepas ke Jepun: Japan!! Here I come!!

Tepat 15 Disember 2009, aku telah berlepas ke Tokyo dengan jayanya.. hehe.. Aku g ngn hosmet2 aku, Linda and Akila.. kira g 3 org lah.. Flight dari Melbourne ke Tokyo amek masa dlm 10-11 jam xsilap aku.. kematu jgk la b*ntot aku duduk dlm flight tu. ahaha.. kitorang naik Jetstar jewwww.. xdop pitih nk beli Emirates. hahaha. That was the first time aku menjejakkan kaki kt Jepun and the first time ever aku jumpa dia after in relationship ngn dia.. after.. almost 1 year berkapel. And 2nd time jumpa after kenal. Of coz I was sooooo excited maited and nebessss at the same time! first time jumpe as gf haruslah kena ayu2. hahaha, adoi nye pun~

Aku still ingat lagi masa aku sampai kt Narita Airport tu dah tgh malam cmtu.. first time jumpa dia.. we were shy-shy cat. ahahaha. aku haruslah kena shy2 cat kan.. hahaha.. mcm lainnn gile kot jumpa face to face ngn dlm skype! (du-oh!). hehe.. masa tu nk pandang muka pun... aww~ segan makkk.. hikhik.. mmg xckp sgt laa, and saaangat2 awkward! aku pon malu, dia pon malu! hahaha.. pastu konon nya aku teman la dia nk g amek keta yg dia park, and Akila and Linda tunggu kt depan pintu terminal tu.. pastu, dek malu nye pasal (dia la yg malu tu), masa drive sampai hilang focus, pastu dia tersilap masuk jalan g mane2 tah! ahahah.. ye la, jalan kt narita AP tu cm highway sikit (one way), so kalau dah tersilap masuk lane, xleh senang2 hati nk pusing.. hahaha.. terpaksa laa si Akila and Linda tnggu smpai lebih stgh jam gak kot.. haha.. malu nye pasal lettew~

Narita Airport

Sampai kat jepun, mmg kitorang enjoy sakan.. kitorang mmg dah plan nk tour southern japan, from tokyo all the way to hiroshima.. so.. nk update ape yg aku buat tu, malas nk type lg skali.. korang boleh klik kt link ni eh;
Japan: Day 1 & 2
Japan Trip: Overall Updates

Tokyo Disneyland

Shibuya

Steepest roller coaster in the world - xigt nama tempat ni
Fuji-san (Mount Fuji)

And yes, kitorang kt sane for 3 weeks.. And paling aku xboleh lupa, masa New Year's Eve.. that was the MOST romantic moment ever in my life.. mmg sweet sgt2 kalau igt balik.. that time kitorang kt Hiroshima.. masa tu tinggal kitorang dua org je, sbb yg lain dah balik umah dulu.. kitorang g tgk replika lampu2 (ala mcm kt i-city, tp kt hiroshima lg besar).. then masa balik tu, sampai kt train station tiba2 salji turun dgn lebatnya.. apparently suasana kt Hiroshima station that time saaaaangat2 sunyi.. cm xde sape2 kt situ.. just we both there. That time kitorang nk tunggu kol 12, nk wish new year nk kononnya.. hehe.. then, kitorang jalan dua org kt tgh2 salji turun tu, masa tgh2 malam and xde sape2 pun kt situ.. i mean, ada la org2 lain, tp diorang sume kt dlm bangunan tp mmg sunyi sepi.. masa tu sejuk, so mmg pakai gloves laa.. kitorang jalan dua org dlm turunan salji.. sambil borak.. feel soo romantic and mcm dlm cite korea pon ada... isk isk. I wish I could go back to that moment.. That time, I know, I love him so much.

Lamp replicas - Hiroshima

Universal Studio Japan - Osaka

My little snowman! - Hiroshima

Then kitorng jalan g coffee shop.. Masa tgh2 malam sejuk2 salji turun tu, mmg saaaangat best pekena coffee panas sikit, sambil tgk salji turun kt luar :"))) Oh God.. it was awesome.. Then borak2 ngn dia lagi.. tepat je kol 12, we wished each other Happy New Year, and wished that our relationship ni akan kekal sampai bila2 inshaAllah and we both promised to be loyal to each other.. :)



...to be continued..



ps: Thanks to Bad, Iqah, Syai, Akila yanga baaanyak tolong kitorang, even sampai Hari Kahwin kitorang pon korang sanggup datang tolong majlis.. Hanya Allah je yg dpt balas jasa korang.. Thanks ya.. To Linda, tho ko xdpt dtg majlis aku masa tu, thanks jgk sbb doakan majlis perkahwinan and perkahwinan aku :) Thanks a lot guys! :")

Sweet 24th birthday :)

Hello people,

Today I will write the entry in english coz I feel my english is getting worse.. =.=" Anyhoo.. I wont continue with my "Catatan Cinta" series, instead I will update about my birthday celebration yesterday :)

For some of you may not know/forgot, yesterday was my 24th birthday.. This year is the first time we celebrate it as husband and wife :") The celebration was simple yet meaningful. Now I realized, it was not about the quantity of things that u spend together, it was more about the quality of time that u had together :) No matter how simple the celebration was, it's still one of the best birthdays I ever had. Thank you sayang :)

Well, in the evening we went for a dinner at Kappa Sushi. We ate sushi for the pre-birthday dinner! hehe.. As usual, I only ate 4-5 plate of sushi maximum. So yeah, he really saved his budget for the dinner. LOL

Sushi

One of the sushi that I ate

Hihi ;p - nway,w/o any makeup. promote naturactor jap. haha!

2 people - just 6 plates. I ate 4 of them. haha

Next, we went to "Donki Hote" to buy chocolates! I loooooove chocolateeee. hehe.. but sadly, the chocolate that I wanted wasnt sold anymore.. :(( But anyhoo, I bought soo many boxes of chocolate.. *grin*

Then, we went back home. Oh, before that, we bought a slice of cake at Jusco :) *I chose myself.haha!* At 12 am, 29 September 2011, he lighted the candles and sang the birthday song.. sweet :") He wished the very best for our relationship, for now and hereafter. May we can be a good parent, inshaAllah~ Anyway, enjoy the pictures!

The cake :)





Ps: Thank you so much for being the best husband in the world for me sayang.. Nothing can change how deep I feel about you, may Allah always bless our marriage and hopefully we can be in the best place in Jannah, inshaAllah :)