November 27, 2011

Perihal blog

Ada orang berblog sebab nk famous. Ada orang berblog sbb ikut trend. Ada orang berblog sbb saje-saje. Anda? Apa sebab anda berblog?

Aku berblog dah lama sebenarnya. Masa zaman friendster lagi. Aku rasa dalam tahun 2005 aku dah berblog. Masa tu xramai yg ada blog and ramai orang xtau pon pasal kewujudan blog. Kalau ikutkan, masuk tahun ni dah 6 tahun aku berblog, tapi aku xde la femes mcm blogger2 lain yang ada followers ribu2, dok ghairah kumpul followers ramai2. Sebab? Aku buat blog BUKAN utk famous. Aku buat blog BUKAN utk dptkan attention. Aku buat blog BUKAN sbb nk kumpul followers.

Aku start blog dekat friendster. Masa tu friendster ada blog dia. Dari situ aku move kt blogspot sampai lah skg. before blog aku yg ni, ada beberapa URL aku yg aku dah tukar. And sepanjang tu jgk, byk template2 yang aku dah guna. Tapi xleh nk show la kan sbb aku xsave template2 tu masa aku tukar tu. heh.

Ada org komen kt aku, aku menulis mcm syok sendiri. Aku jarang blogwalking, aku xpromote pon blog aku kt org lain. So what? mcm aku ckp, aku menulis BUKAN utk femes. Kalau kau nk baca, silakan baca blog aku. Kalau kau rasa blog aku menarik, feel free to follow. Kalau ko rasa blog aku boring, sila lah unfollow. Aku BUKAN mengumpul followers, aku BUKAN mencari 100 followers sehari. Sorry, I am NOT that type. Aku menulis sbb aku nk luahkan perasaan aku. Kadang2 thought aku. Kadang2 pengalaman aku pergi travel. Kadang2 apa yg aku fikir drp keadaan sekeliling. Blog ni more to ONLINE DIARY utk aku. So that bila aku dah tua nnt, aku boleh baca balik apa yg aku tulis masa muda2 dulu. Aku boleh imbau balik kenangan2 aku masa muda2 dulu, thought aku, and mcm2.

So nasihat aku, kalau kau tulis blog utk famous, kalau kau tulis blog utk saje2, kalau kau tulis blog sbb trend, percayalah, blog kau TAKKAN kekal lama. Sbb at one time, kau akan rasa malas gile nk update and malas nk berblog. Masa tu minat kau pada blog dah hilang and blog kau tu pun ko akan delete.

Tapi cne pun, tu blog ko. Ko boleh buat ape yg ko suke, ade aku kisah? Hoho

November 22, 2011

Tribute to her..

Tho I know she is going to die, but I can't deny I am not prepared for this. I tried to deny the reality, I still pray to God that she's going to survive, and live healthily. But yeah, the truth is, it's only 0.1% chance she was going to survive..

She used to be a very active kitten a month ago. She was very adorable, cute and funny. I like and love her so much. She liked to play and with her muka-kesian-face, no one can resist her. She was very healthy. Her eyes sparkling everytime she made her muka-kesian-face. 

But on a one fine day, nobody knew that day was a turning point of her life. While she was playing, my other cat (probably under the influence of jealousy) had started a fight with the little kitten! It happened in a blink of eyes, no one can save her, no one can do anything at that moment. She 'cried' loudly due to the pain the she got. I took her, I can see nothing on her body. Not even a scratch. So I thought she had a trauma of getting a fight with a big cat. But then she continued to cry.

And just after that I notice she couldn't use both of her legs! She couldn't walk normally. She had to use both of her front legs (I call it her hands) to walk. That was very dramatic. But her mother continued to look after her. I took her to a veterinarian in Kuala Pilah. But due to lack of equipment, the veterinarian couldn't do much, instead, just giving her an antibiotic injection and calcium pills.

She turned to be quite okay after sometime. She was no longer cried, but her legs still couldn't move. And I continued to pray that her condition will improve.. But the bright day does not lasts long. She continued to walk using both of her hands. Because of that, her lower abdomen and one of her leg swollen. She got other complications as well. I wanted to bring her to veterinary again, but I have no transport. So, the best thing that I could do was, treat her every morning and evening. I bathed her, I cleaned her wounds, I wrapped her swollen leg and at the same time I prayed she can turn fine and healthy..

But from day to day, she keep on crying.. She cried from the morning to late night, maybe.. she was in pain.. :( And I can do nothing for that.. I feel so sorry.. :((

And yesterday, her condition became critical. She cramped and she had difficulty to breath. I cried seeing her in that condition.. Few times she tried to wake up, but she fell on the floor. She couldn't stand still with her hands anymore. She was very-very weak.. I cried..

I prayed, if death is the best thing for her, I let her go..

This morning, my pray had been answered from God. He took her away.. Tho I prayed for that, but deep inside, I cried, I am very sad. I love her. So much.

No one can understand the bond between me and her.

To her,
May you rest in peace in there. I believe, you know that I love you so much. Hope we will meet again. And I will pray for that. 

coz.. 
I love you so much, my dear kitten.


...


Me.

November 14, 2011

And the rants continue on and on..

In life, we cannot everything that we want. We planned every single detail, but then we failed to fulfill them. At times, we feel depressed, because all the times that we spent to plan, is just wasted. All the things that we imagined is just imagination after all. So, what should we do then?

The reason is fairly simple, we plan, but at the same time, God also has His plan for us. We have to bear in mind, God's plan is the best. Whatever excuses you are trying to give, whatever reason you are trying to find, God's always better. Maybe you can't see the reason behind it now, but sooner or later, you will. Trust me. and most importantly, TRUST GOD.

Saying about this, that is something that always lingering in my mind lately. Honestly, at times, I feel depressed. I don't know whether it's because of the imbalance hormone in my body (since I'm pregnant), or it just I feel the way it is. Sometimes I feel I'm stuck in the middle of it. I can go nowhere. I can turn nowhere. My only option is just sit there, quietly and patiently. Yes. PATIENTLY. Until everything is over.



P/s: I hate when my mind starts to think like.. what if.. what if..

November 10, 2011

Pregnancy updates!

Hello people!

Lama sangat rasanya xupdate blog ni.. Penat dah mencari idea nk update, so I have decided to update about my current life, I mean, pregnancy experience :)

Harini ada appointment kt klinik lagi. Klinik Desa je, sebelah umah aku. Haha.. Jalan xsampai 3 minit dah sampai, hehe :P Well, harini cek tekanan darah, so far, normal. Tah berapa bacaan nye tadi, aku pon xigt sgt.. something like 170? err.. abaikan. Then, nurse tu timbang berat. dia ckp berat aku naik secara normal.. naik 2.1kg drp last month menjadikan berat aku... *rahsia* hahaha. pastu, buat urine test - cleared. xde masalah.. the best moment masa nurse tu check degupan jantung baby :") dengar kuat and laju sangat.. tp nurse tu ckp kepala dia kt atas, but not too worry, it's too early. hrni kene inject lagi skali. isk isk. inject kancing gigi. last month dah kene inject dah, this month pon kene lg. nurse tu ckp utk kandungan pertama, mmg kena cucuk 2x. Dalam hati aku, mana aciii.. husband aku xkene cucuk pape pon :(( haha.. anyways, kandungan aku dah 26 weeks (6 bulan 2 minggu), means 14 weeks to go bebeh!

Perasaan tu mmg bercampur-baur. Until now, aku sendiri xcertain ngn perasaan aku. Happy, nervous, excited, xsabar, takut.. semua ada! Oh, myb ada yg tertanya2 jantina baby aku. Aku pon tertanya2 jgk. haha. actly my husband and I were decided utk xnk tau jantina baby.. nk buat surprise. For us, apa2 jantina pon, kitorang terima dgn happy and bersyukur :) And kitorang ada la buat sikit2 baby shopping.. and barang2 yg kitorang beli mostly yg unisex. hehe..

and biasalah, adat org mengandung, emosi mmg kureng stabil sikit. yelah.. mmg cepat penat.. kalau dah penat tu, mmg moody je la kan. and kadang2 kaki bengkak.. mak aku ckp benda tu normal.. nnt surut la tu (kot?). and kalau jalan pon, xleh nk jalan jauh2 sgt, cpt mengah aku ni. tp cne pon, aku tetap aktif. ahahah.. byk gak berjalan, buat kerja. kira mcm org xpregnant pon ada :D

Skg ni dah berfikir2 nk bersalin kt hospital mana and kira2 bajet jgk.. kalau boleh nk la hospital yg bagus service nya, harga berpatutan and doc yg sambut anak aku tu doc Muslimah.. So far skg ni, ada byk option jgk la.. if aku nk bersalin kt Hosp Besar Kuala Pilah tu (govt hosp), aku igt nk request doc Muslimah, and aku akan byr extra lah for the doc. xkisah la kan, asal aurat aku terjaga masa bersalin nnt.. or second choice, nk bersalin kt Senawang Specialist Centre, kt seremban. Harga utk normal delivery ke dah RM2k. within my budget gak la. but the thing is, kalau ceaser boleh sampai Rm6k.. tu yg aku berkira2 jgk tu.. 3rd option nk bersalin kt Columbia Hospital Seremban (private hosp). Normal delivery 1k+, ceaser plak ikut complications.. range dalam Rm3k-9k. depends jgk.. mmmm.. other than that, still dalam servey2..

Us.. at Tobu World Square, Japan - 2011


Bukan senang sebenarnya nk bersalin ni.. yelah, mcm2 kena fikir kan.. tp mcmana pun, aku and hubby percaya setiap satu anak tu ada rezeki masing2, and kitorang sgt2 bersyukur tho kandungan ni mmg unexpected pon sbnrnya.. apa2 pun, rezeki Allah, Dia tau yang terbaik utk kitorang :) hehe

Apa2 pun, pray for the best for us!

November 04, 2011

[Answer] Teka Teki yang mencabar minda

Hello people!

Setelah sekian lama aku xupdate blog ni (sbb kekeringan idea), so harini nak update satu benda yg agak menarik bagi aku. Aku pon dah lupa pasal post Teka Teki aku nih, dah agak lama jgk la aku post. And aku dah janji, kalau ada sape2 yg attempt teka teki tu, baru aku akan bg jawapan. And yeah, after waiting for some time, at last ada jugak la 2 orang manusia yg berani nk try. Hehe. Thanks guys! :D


Anyhoo, aku ulang balik teka teki aku tu eh;

Peter ngn Mary nak balik rumah, tapi hari tengah hujan. Peter dengan Mary xde payung and diorang xnk tunggu hujan reda, sbb dia tgk rancangan best kt TV, so kene balik masa tu jugak. Tp, the thing is, diorang xnk kene hujan.  So, Peter bg cadangan supaya diorang jalan slow2 dlm keadaan tegak (90 degree) dalam hujan tu, so that hanya bahagian kepala sahaja yang kene hujan. Tapi Mary xsetuju, dia bg cadangan supaya diorang lari laju2 dlm hujan tu, so that diorang kene hujan sikit je.


Soalannya:
Siapa yang betul dlm kes di atas? Peter atau Mary? Kenapa?

Attempt jawapan: 
erm rse nye mary kot..sbb klo lri krg ckit la bsah ny..
klo ikot peter 2 mmg la ley pki tp klo ujan 2 trun x 90 dgree cmne??bsah bnyak jgk.. 

Accester said... 
wakakaka...peter la yang betul..sebab kalau kita jalan kaki waktu hujan...kita akan kurang kena hujan...sebab dia?...mengikut kaedah sains, kita kurang kena hujan apabila berjalan kerana hujan sebenarnya bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain....jadi..kalau kita lari...kita akan sama laju dengan laju hujan tersebut..kalau kita jalan, kelajuan kita tidak sama dengan hujan tersebut...dan untuk pengetahuan anda...lagi kebelakang pergerakan hujan..lagi kurang hujannya...sebab itulah kalau jarak hujan antara KL dan JB lain =D...sekian....


Jawapan:
Mary la yang betul.. Kena lari laju2, kalau dapat lari laju dgn kelajuan cahaya, lagi bagus! hoho. Kalau aku explain kt sini yang, berbelit2 plak, ada yg xpaham kan, so.. jom tgk jawapan kt video ni. Best! :D







Paham x? haa.. mestila paham kan. So, pasni kalau xnk basah kuyup kena ujan, sila lah lari 45 degree dgn semaksimum mungkin ya. Kelajuan cahaya amat digalakkan. Haha!