November 27, 2011

Perihal blog

Ada orang berblog sebab nk famous. Ada orang berblog sbb ikut trend. Ada orang berblog sbb saje-saje. Anda? Apa sebab anda berblog?

Aku berblog dah lama sebenarnya. Masa zaman friendster lagi. Aku rasa dalam tahun 2005 aku dah berblog. Masa tu xramai yg ada blog and ramai orang xtau pon pasal kewujudan blog. Kalau ikutkan, masuk tahun ni dah 6 tahun aku berblog, tapi aku xde la femes mcm blogger2 lain yang ada followers ribu2, dok ghairah kumpul followers ramai2. Sebab? Aku buat blog BUKAN utk famous. Aku buat blog BUKAN utk dptkan attention. Aku buat blog BUKAN sbb nk kumpul followers.

Aku start blog dekat friendster. Masa tu friendster ada blog dia. Dari situ aku move kt blogspot sampai lah skg. before blog aku yg ni, ada beberapa URL aku yg aku dah tukar. And sepanjang tu jgk, byk template2 yang aku dah guna. Tapi xleh nk show la kan sbb aku xsave template2 tu masa aku tukar tu. heh.

Ada org komen kt aku, aku menulis mcm syok sendiri. Aku jarang blogwalking, aku xpromote pon blog aku kt org lain. So what? mcm aku ckp, aku menulis BUKAN utk femes. Kalau kau nk baca, silakan baca blog aku. Kalau kau rasa blog aku menarik, feel free to follow. Kalau ko rasa blog aku boring, sila lah unfollow. Aku BUKAN mengumpul followers, aku BUKAN mencari 100 followers sehari. Sorry, I am NOT that type. Aku menulis sbb aku nk luahkan perasaan aku. Kadang2 thought aku. Kadang2 pengalaman aku pergi travel. Kadang2 apa yg aku fikir drp keadaan sekeliling. Blog ni more to ONLINE DIARY utk aku. So that bila aku dah tua nnt, aku boleh baca balik apa yg aku tulis masa muda2 dulu. Aku boleh imbau balik kenangan2 aku masa muda2 dulu, thought aku, and mcm2.

So nasihat aku, kalau kau tulis blog utk famous, kalau kau tulis blog utk saje2, kalau kau tulis blog sbb trend, percayalah, blog kau TAKKAN kekal lama. Sbb at one time, kau akan rasa malas gile nk update and malas nk berblog. Masa tu minat kau pada blog dah hilang and blog kau tu pun ko akan delete.

Tapi cne pun, tu blog ko. Ko boleh buat ape yg ko suke, ade aku kisah? Hoho

7 comments:

Myzatul FarahinSatimin said...

haih totally agree with u ita...
kite serupe...heeee

ade 1 blog tu, kalau wat entry lawak semacam ahhh.. sume org pon komen ahhh.. (kecuali my..)tp sebenarnye org tu x lawak pon... perangai x elok pon.. hmm kt blog je ah konon hero..pirahhh..

zunitaramli said...

hehe.. kan kannn? mcm2 hal skg ni.. xpe la my.. biar kita xfemes, asal kita bahagia. haha. *xpepasal* :P

sutrasurga said...

visit my blog please.......

Snazzy Naz said...

salam dear, baru terjumpa blog zu :) well, kita sama...berblogging bermula dari friendster, msa tu tak tau pun mende blogspot ni. heee. bila bca blk pe yg pnh di type dlu, rasa kelakar. tp tu cerita lama, dah delete pun akaun friendster :) now blogging kt blogspot. jgn berblogging sbb nk popular, bg naz, berblogging sbb nak kongsikan life kita ngn org lain, pengalaman semua... btw, on progress tuk bca entry2 zu ^^

zunitaramli said...

alamak naz, segan la plak. hehe. anyways, hope naz enjoy baca blog zu yg merepek je ni :P

Snazzy Naz said...

takde merepek. best..heee. baca psl life lagi best, dari baca psl gosip. ye tak? ^^

Intanberlian said...

hehe ita, aku pun ad blog dekat friendster dulu. hee. then aku pun ade blog dekat wordpress b4 guna platform blogspot ni.

hmm, ade org cakap ko syok sendri.haha,kelakar pula bila aku dgr. hak sendiri blog sendiri. tak nak baca silalah blahkan?

hmm, seriously aku nak cakap, aku benci betul org yang dok dtg blog aku cakap aku dah follow ko, silalah follow aku balik. rasa nak sepak laju2.