November 10, 2011

Pregnancy updates!

Hello people!

Lama sangat rasanya xupdate blog ni.. Penat dah mencari idea nk update, so I have decided to update about my current life, I mean, pregnancy experience :)

Harini ada appointment kt klinik lagi. Klinik Desa je, sebelah umah aku. Haha.. Jalan xsampai 3 minit dah sampai, hehe :P Well, harini cek tekanan darah, so far, normal. Tah berapa bacaan nye tadi, aku pon xigt sgt.. something like 170? err.. abaikan. Then, nurse tu timbang berat. dia ckp berat aku naik secara normal.. naik 2.1kg drp last month menjadikan berat aku... *rahsia* hahaha. pastu, buat urine test - cleared. xde masalah.. the best moment masa nurse tu check degupan jantung baby :") dengar kuat and laju sangat.. tp nurse tu ckp kepala dia kt atas, but not too worry, it's too early. hrni kene inject lagi skali. isk isk. inject kancing gigi. last month dah kene inject dah, this month pon kene lg. nurse tu ckp utk kandungan pertama, mmg kena cucuk 2x. Dalam hati aku, mana aciii.. husband aku xkene cucuk pape pon :(( haha.. anyways, kandungan aku dah 26 weeks (6 bulan 2 minggu), means 14 weeks to go bebeh!

Perasaan tu mmg bercampur-baur. Until now, aku sendiri xcertain ngn perasaan aku. Happy, nervous, excited, xsabar, takut.. semua ada! Oh, myb ada yg tertanya2 jantina baby aku. Aku pon tertanya2 jgk. haha. actly my husband and I were decided utk xnk tau jantina baby.. nk buat surprise. For us, apa2 jantina pon, kitorang terima dgn happy and bersyukur :) And kitorang ada la buat sikit2 baby shopping.. and barang2 yg kitorang beli mostly yg unisex. hehe..

and biasalah, adat org mengandung, emosi mmg kureng stabil sikit. yelah.. mmg cepat penat.. kalau dah penat tu, mmg moody je la kan. and kadang2 kaki bengkak.. mak aku ckp benda tu normal.. nnt surut la tu (kot?). and kalau jalan pon, xleh nk jalan jauh2 sgt, cpt mengah aku ni. tp cne pon, aku tetap aktif. ahahah.. byk gak berjalan, buat kerja. kira mcm org xpregnant pon ada :D

Skg ni dah berfikir2 nk bersalin kt hospital mana and kira2 bajet jgk.. kalau boleh nk la hospital yg bagus service nya, harga berpatutan and doc yg sambut anak aku tu doc Muslimah.. So far skg ni, ada byk option jgk la.. if aku nk bersalin kt Hosp Besar Kuala Pilah tu (govt hosp), aku igt nk request doc Muslimah, and aku akan byr extra lah for the doc. xkisah la kan, asal aurat aku terjaga masa bersalin nnt.. or second choice, nk bersalin kt Senawang Specialist Centre, kt seremban. Harga utk normal delivery ke dah RM2k. within my budget gak la. but the thing is, kalau ceaser boleh sampai Rm6k.. tu yg aku berkira2 jgk tu.. 3rd option nk bersalin kt Columbia Hospital Seremban (private hosp). Normal delivery 1k+, ceaser plak ikut complications.. range dalam Rm3k-9k. depends jgk.. mmmm.. other than that, still dalam servey2..

Us.. at Tobu World Square, Japan - 2011


Bukan senang sebenarnya nk bersalin ni.. yelah, mcm2 kena fikir kan.. tp mcmana pun, aku and hubby percaya setiap satu anak tu ada rezeki masing2, and kitorang sgt2 bersyukur tho kandungan ni mmg unexpected pon sbnrnya.. apa2 pun, rezeki Allah, Dia tau yang terbaik utk kitorang :) hehe

Apa2 pun, pray for the best for us!

4 comments:

Muhammad Afiq bin Mohd Sadli said...

hire bidan desa je~ huhuhu~

zunitaramli said...

ahaha, bidan desa pon surely akan call ambulance jgk :P

``nur syuhada abu hassan said...

oppsss..akk x sempat bsalin kat Jepun?...xpe la..kat mana2 pon ok, asl kn akk n baby sihat :)

zunitaramli said...

bukan xsempat.. tp mahal sgt if nk bersalin kt jepun.. paling2 pon kena ada dlm Rm15k..