January 30, 2012

Pregnancy updates (part VII)

Hello people :)

I guess most of you know yang aku akan menjalani cesarean this Wednesday.

To be honest, mcm2 benda kt fikiran aku ni.. Takut, cuak, nervous, gementar, happy, excited, semua ada. But yang paling byk skali nervous la kot. Well, it's more because of aku xpernah kena operate, xkisah la atas sebab ape pun. So this is the first time lah aku akan di'operate'.. so.. I don't have any idea what will happen, I dont know what to expect.. I mean, mmg la ade tanye experience org lain yg pernah dioperate, tp it wont be the same bila u experience it urself, right?

Tapi bila aku fikir2 balik... mmg everything happens for a reason. Despite of all those things, now I realized what He had planned for me. I realized, I'm not alone in facing all these. I believe, the whole world are with me. Hubby, families, friends, even my customers, all praying for me and baby. Thank you so much everyone :")

Maybe if I don't face all these, I do not know that everyone is concern about me, about us. Truly, He's the Great Planner. Thank you Allah :) This is the other side of it. The other side of the test that He has given to me. So, always think positive about Him, about what He had planned for us..


"..Allah intends for you ease and does not intend for you hardship and [wants] for you to complete the period and to glorify Allah for that [to] which He has guided you; and perhaps you will be grateful."
(2:185)  

Translation: 
“..Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu..”
(2:185) 


Though my husband is thousands miles away, and right now he is very busy with his kenkyu (FYP), but he's still 'near' me. His support, his advices, his doas, always with me. Families and friends also are very2 supportive. If I dont have them, probably I cant be this calm. I mean, probably I'm worst than the condition that I am in now. Honestly, all the warm wishes have effect on me. It gives me peacefulness and calmness. Thank you everyone :")

Not to forget, to all my customers, though we never meet, but truly I feel blessed having you guys. It's not bounded to only seller-customers relationship, but it's more than that. Every wish, every doa that you guys had given to me.. I really2 appreciate each and every words you put in it. Nothing more I could ask from Him for giving me such strong support. Thank you Allah, thank you everyone :)

“I believe that everything happens for a reason. People change so that you can learn to let go, things go wrong so that you appreciate them when they're right, you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself, and sometimes good things fall apart so better things can fall together.” 
-Marilyn Monroe



ps: Just realized my writing went to English at the end of the entry =.="

January 27, 2012

Pregnancy updates (part VI)

So.. the doc has made the decision..

I will undergo cesarean this Wednesday (1st Feb).





ps: I really can't think of anything right now. Just doakan yg terbaik for me and the baby. Thanks :)

January 24, 2012

Tips pengurusan rumah tangga

Hello people!

Semenjak dua menjak ni, aku selalu terfikir, mcmana nk jadi 'superwoman' bila aku dah kerja nnt. I mean, aku nk jadi isteri yang menjalankan segala tanggungjawab isteri sesempurna yg mungkin, tanggungjawab sbg ibu sebaik mungkin, tanggungjawab anak sehabis baik dan tanggungjawab sebagai seorang pekerja syarikat sededikasi yang mungkin. Aku selalu terfikir, mampu kah aku?

Pagi2 nk masak sarapan utk suami dan anak tersayang, kalau boleh, nk sediakan bekal lunch skali utk suami tersayang, then hantar anak ke taska, pergi kerja.. Balik kerja mulakan tugas utk memasak dinner, uruskan rumah, kain baju, kemas rumah, uruskan anak, dan sebagainya. Nampak saaaangat padat. Bilakah masa utk aku berehat? Can I be a superwoman?

Bila aku search2 kt internet, aku jumpe beberapa tips yg aku rasa sangat berguna dan praktikal utk wanita/ibu/isteri bekerjaya mcm aku nnt (inshaAllah). Antaranya:


1) Bagi memudahkan kerja-kerja memasak, kisar bahan-bahan asas seperti bawang, halia dan cili untuk kegunaan seminggu. Bahan-bahan mentah lain seperti ikan, ayam dan daging boleh di’pack’ berasingan mengikut kekerapan menggunakannya dalam seminggu. Sayur-sayuran juga boleh siap-siap dipotong dan disimpan.

2) Rancang menu untuk seminggu dan beli bahan-bahan mengikut menu yang telah dirancang. Ini dapat mengelakkan pembaziran wang dan masa membeli juga dapat diminimakan sebaiknya.

3) Sebelum bertolak ke tempat kerja, alihkan bahan-bahan mentah yang akan digunakan pada hari itu dari tempat dingin beku ( freezer ) ke bahagian bawah peti sejuk. Ia memudahkan wanita yang bekerja, bila balik sahaja ke rumah, tugas memasak boleh terus diselesaikan.

4) Penyusunan jadual kerja mengikut prioriti juga boleh dilakukan bagi memastikan keberkesanan tugas. Mana yang dahulu, didahulukan, yang kemudian, dikemudiankan. Setelah itu, tandakan tugas-tugas yang telah berjaya dilaksanakan.

5) Jika boleh, membasuh baju, mengangkat dan melipat dilakukan pada hari yang sama. Bertangguh menyebabkan kain-kain baju akan ‘menggunung’ tingginya. Untuk mengurangkan beban menggosok, kedai-kedai dobi ada menyediakan perkhidmatan menggosok baju.

6) Memiliki gajet yang baik juga membantu kelancaran tugas rumahtangga. Laburkan sedikit wang untuk membeli pembersih hampagas, pengisar, mesin basuh dan lain-lain peralatan yang berkualiti.

7) Pembahagian tugas antara suami isteri dan anak-anak juga membantu meringankan bebanan dan isteri/ibu dapat fokus kepada tugasnya yang telah dipersetujui bersama.

8) Perbanyakkan doa dan memohon bantuan-NYA bagi menghadirkan kekuatan, kesabaran dan keikhlasan dalam melakukan rutin rumahtangga yang mencabar ini.


Hope tips ni dpt diaplikasi dan sedikit sebanyak dpt membantu aku (dan wanita lain yg bekerjaya jgk) utk jd superwoman :D


Sumber: http://ummuhusna99.blogspot.com/2012/01/berjuanglah-wahai-isteri.html

January 19, 2012

Pregnancy updates (part V)

Hello everyone!

Harini nk update lg pasal pregnancy.. Sbb tadi baru lepas buat routine check up kt klinik bidan sebelah umah ni ha.. Bosan? xpe, nx time aku update pasal benda lain plak eh. Hehe. *eh, aku punye pasal laaa.. ni blog aku :P* Hoho >.<

Anyway, result pasal check up td:
Pregnancy: 36 weeks 3 days
Baby position: Breech
Blood pressure: OK
Urine: OK
Blood platlet (hemoglobin?): OK
Weight: Gain 1.7kg in 2 weeks (which is NOT ok..)
Baby's heart beat: OK

So.. here we go. tsk tsk. Ada 2 benda yg xberapa nk ok hrni nye check up - baby's still breech and I gain more weight than it should be.. 

So ada 2 benda yg aku kena buat - based on the problem yg aku ada:

1. Breech
Aku kena jumpe pakar O&G next week kt Hosp Pilah. So doc tu akan check la.. I hv no idea ape yg doc tu akan check but I guess dia akan bg advise lah what to do next. Oh well, please.. aku xnk masuk wad. bukan ape, bosaaaaannn gile kottt? Lain laa kalau hubby ade utk teman kan kt wad.. sob sob :((

2. Gaining 1.7kg in 2 weeks time
Sepatutnya, aku dibenarkan gain 1kg je dlm masa 2 weeks. Tapi berat aku ni beriya2 plak naik sampai 1.7kg. kiranya aku dah terlebih 700g.. Aku pun pelik, apsal berat aku boleh naik dgn jayanya? sbb nk kata aku makan byk, xde la pun.. makan nasi 2x sehari je, itupun sikit.. xde makan beriya. Haih.

Sebabkan berat aku dah mencanak2 naik, so jumaat ni aku kena minum air gula. eeeeeeeeee.. menci tawww! ahaha. Kepada yg xtau ape itu air gula, boleh rujuk pakar O&G anda. Hoho. Air gula tu air glucose la.. aku request kt bidan tu, aku nk glucose yg perisa anggur yg jual kt kedai2 tu. ahaha. mmg bertuah la kan kalau bidan tu bagi. tp same je kottt?? tah la. aku bukan doktorrr mahupun bidan.

What I have to do is, aku kena puasa mlm khamis tu, start kol 10mlm xleh makan/minum pape.. saaaaampai pagi aku g klinik tu balik. Let say aku g kol 8pg jumaat tu, then sampai2 je, aku kena ambik darah dulu (asyik ambik darah aku je kejenye, lame2 kering jgk darah aku ni), then aku akan disuruh minum air gula tu 1 mug (I know, xsedap - ade org muntah ok minum air tu). After 2 hours, sample darah aku akan diambik lagi.. Then, baru aku dibenarkan bukak pose. adoi, mcm2 betul.

So, pesan aku, jgn laa kurang ajor kt parents ye kawan2, esp kat mak anda.. hehe.. mmg byk dugaan mengandung ni sbnrnya..And aku sendiri selalu kejang time malam2. sakit woo.. dah la tdo sorang2.. sob sob :(( bila tgh2 tdo tu, kejang kaki, sendiri laa yg urut and tanggung sakit tu.. :( sakit pinggang tu mmg xpayah nk ckp la kan.. Allah je yg tau sakit nye mcmana..


Anyhoo, doakan semuanye selamat yeee~ Serious cuakkssss :S

Pregnancy updates (part V)

Hello everyone!

Harini nk update lg pasal pregnancy.. Sbb tadi baru lepas buat routine check up kt klinik bidan sebelah umah ni ha.. Bosan? xpe, nx time aku update pasal benda lain plak eh. Hehe. *eh, aku punye pasal laaa.. ni blog aku :P* Hoho >.<

Anyway, result pasal check up td:
Pregnancy: 36 weeks 3 days
Baby position: Breech
Blood pressure: OK
Urine: OK
Blood platlet (hemoglobin?): OK
Weight: Gain 1.7kg in 2 weeks (which is NOT ok..)
Baby's heart beat: OK

So.. here we go. tsk tsk. Ada 2 benda yg xberapa nk ok hrni nye check up - baby's still breech and I gain more weight than it should be.. 

So ada 2 benda yg aku kena buat - based on the problem yg aku ada:

1. Breech
Aku kena jumpe pakar O&G next week kt Hosp Pilah. So doc tu akan check la.. I hv no idea ape yg doc tu akan check but I guess dia akan bg advise lah what to do next. Oh well, please.. aku xnk masuk wad. bukan ape, bosaaaaannn gile kottt? Lain laa kalau hubby ade utk teman kan kt wad.. sob sob :((

2. Gaining 1.7kg in 2 weeks time
Sepatutnya, aku dibenarkan gain 1kg je dlm masa 2 weeks. Tapi berat aku ni beriya2 plak naik sampai 1.7kg. kiranya aku dah terlebih 700g.. Aku pun pelik, apsal berat aku boleh naik dgn jayanya? sbb nk kata aku makan byk, xde la pun.. makan nasi 2x sehari je, itupun sikit.. xde makan beriya. Haih.

Sebabkan berat aku dah mencanak2 naik, so jumaat ni aku kena minum air gula. eeeeeeeeee.. menci tawww! ahaha. Kepada yg xtau ape itu air gula, boleh rujuk pakar O&G anda. Hoho. Air gula tu air glucose la.. aku request kt bidan tu, aku nk glucose yg perisa anggur yg jual kt kedai2 tu. ahaha. mmg bertuah la kan kalau bidan tu bagi. tp same je kottt?? tah la. aku bukan doktorrr mahupun bidan.

What I have to do is, aku kena puasa mlm khamis tu, start kol 10mlm xleh makan/minum pape.. saaaaampai pagi aku g klinik tu balik. Let say aku g kol 8pg jumaat tu, then sampai2 je, aku kena ambik darah dulu (asyik ambik darah aku je kejenye, lame2 kering jgk darah aku ni), then aku akan disuruh minum air gula tu 1 mug (I know, xsedap - ade org muntah ok minum air tu). After 2 hours, sample darah aku akan diambik lagi.. Then, baru aku dibenarkan bukak pose. adoi, mcm2 betul.

So, pesan aku, jgn laa kurang ajor kt parents ye kawan2, esp kat mak anda.. hehe.. mmg byk dugaan mengandung ni sbnrnya..And aku sendiri selalu kejang time malam2. sakit woo.. dah la tdo sorang2.. sob sob :(( bila tgh2 tdo tu, kejang kaki, sendiri laa yg urut and tanggung sakit tu.. :( sakit pinggang tu mmg xpayah nk ckp la kan.. Allah je yg tau sakit nye mcmana..



Anyhoo, doakan semuanye selamat yeee~ Serious cuakkssss :S

January 15, 2012

Pregnancy updates (part IV)

Hello people!

As I mentioned in my previous entry, this week on Thursday I'm gonna meet the doc.. Coz this week gonna be my 35th week of pregnancy.. The doc will make full evaluation on how well my pregnancy goes..

So here the result:
35 weeks.
The baby is still breech. Other than that, everything looks fine.
Blood pressure - OK.
Amniotic fluid level - OK.
Baby's heart beat - OK.
Baby growth - OK


So, the doc referred me to the hospital (KPGH - Kuala Pilah Government Hospital). I need to meet the doc on 26th january.. then they will decide what to do next. Either I will be hospitalized, or they just need to monitor my pregnancy. Or they may consider to do the caesarian. or.. I dont know..

My tummy getting 'comel'er and 'comel'er from day to day. Haha. And it's really a great experience tho.. Having 'someone' inside your body.. from your own genetic.. awesome :)

Thanks to Him for this experience. Tho sometimes I feel miserable (imbalance hormon - just excuse, LOL), but I really like it! Right now, I feel nervous on how I will deliver the baby..

"And the pains of childbirth drove her to the trunk of a palm tree. She said, "Oh, I wish I had died before this and was in oblivion, forgotten."
-Maryam: 23


Can I stand the pain?



"But he called her from below her, "Do not grieve; your Lord has provided beneath you a stream.And shake toward you the trunk of the palm tree; it will drop upon you ripe, fresh dates."
-Maryam: 24-25


May He eases everything for me, inshaAllah :)

January 10, 2012

Think BIG. Dream BIG.

Hello people,

I think most of you (who follows my blog from start) know that I'm currently running my online business. Got to say, it looks simple doing online business - just sit in front of your lappy/desktop, create a blog/website/facebook, then promote your product(s). But it's MORE than that.

After few months I'm in this industry (field?), I have been through so many unexpected things that I never think of before. Challenges not only come from customers, but also competitors, haters, customs (?), and so on. Several times I lost and give up, I feel I want to quit. But then, when I remember my real intention in business, I re-motivated myself and I continue.

I admit, the profit that I got quite a number. But is it worth it when your friends become your foes, when your peers become your enemies? 

 ###

Many things are lingering in my mind right now. Until when I want to do this business?

I want to have my own company. I want to have my own workers. I don't want just doing small-scale business forever. For the start, maybe yes, but not forever.

I don't want to stop dreaming. Instead, I want to think BIG and dream BIG.


January 07, 2012

Pregnancy updates (part III)

Hello peeps!

Atas request Cik Badriah Burhan kt fb, then I will update about my pregnancy.. hehe. Actually mmg dah lama nk update pasal pregnancy, cuma kadang2 xde mood, or myb agak bz :/

Anyway, let's go straight to the point. This week the lil bubs dah berumur 34 weeks :) Alhamdulillah.. Everything is on track. Her/his growing, movements, etc sume ok.. Cuma last few weeks aku kekurangan darah. So I have to take iron tablet (4 tablets per day). But then after 2 weeks, my blood dah ok dah sume.. hehe

But what makes me worry is the fact that the baby is still breech (sonsang) :(. Skg ni dah 34 weeks, tp xde tanda2 baby nk pusing pun.. mmg la org ckp still ada masa kan, but the possibility tu mcm rendah je.. plus I have family history yg mmg susah nk bersalin normal ni.. from my mom, till to both of my sisters, semua ceaser..

So the bidan (midwife?) referred me to the doc (which I have to meet nx Thursday). I need to scan the baby. Kalau baby tu still breech jgk (nx week - 35 weeks), means I will be admitted to hospital.. which.. I don't want to. Obviously.

And if nx week the baby still breech, the possibility kena ceaser tu mmg tinggi lah. If I consider the worst case (engineer always do this :P), then I will deliver the baby 2 weeks earlier than expected date. That means, by 38 weeks, I will deliver the baby..

But mcmana pun, aku selalu doa yang terbaik buat aku, baby and semua.. Mmg la kalau ikutkan nk bersalin normal, but then if Dia dah tetapkan aku perlu ceaser, then aku redha.. who knows that's the best option for me kan? He knows better.


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah al-Baqarah: 216


:)

30 weeks xsilap time nih..

30 weeks..

January 05, 2012

2011 Events (as far as I can remember ;p)

Aduhhh.. lame betul xupdate blog kan? Dah berhabuk agaknye blog aku nih. Haha.. Bukan apa, kadang2 tu malas nk menaip.. Bila ada benda nk ditulis, xde mood pulak. mmm..

Anyway, sedar xsedar harini dah 29 Disember. kejap je kan? dah nk masuk tahun 2012. And maksudnya dah setahun jgk la aku menanam anggur dgn jayanya lepas grad dulu. Hahaha. mesti gemok2 anggur aku nih. Well, Biasalah, bila dah hujung2 tahun ni, teringin nk imbas balik event2/benda2 yg penting jadi kt aku/org2 yg terdekat dgn aku sepanjang 2011 ni :)

6 Januari 2011 - Birthday si dia. ehem2. Aku bagi hadiah jersey Chelsea (original tau!hehe) + magic mug + kek ice cream

26 Februari 2011 - Aku selamat menjadi isteri yang sah kpd suami tercinta :)

After akad :)

One of my favourite pics!

March 2011 - Prehoneymoon di Bukit Tinggi and Honeymoon di Korea

Bukit Tinggi

Nami Island, Korea

March 2011 - Bermula kehidupan seorang isteri di Jepun :)
Udon - I'm soooo loving it!
First hanami with hubby - under the sakura trees :)

Mei 2011 - Memulakan bisnes Naturactor Collections secara kecil-kecilan

Mei 2011 - Aku disahkan mengandung! Alhamdulillah :")
16 weeks progress :)

Ogos 2011 - First time puasa sebagai isteri di Jepun
Menu buka puasa - Gulai udang, sup sayur, bubur kacang, tembikai :)

September 2011 - First time raya sebagai isteri di Jepun. Celebrate raya di Kedutaan Malaysia, Tokyo.
Raya kt Malaysian Embassy Tokyo with hubby and 2 of his students (Japanese) yg blaja BM ngn hubby - Ayako and Masae

29 September 2011 - My birthday. Simple and sweet celebration by him. He gave me a gold necklace for present :)
 

Oktober 2011 - I have to go back to Malaysia for good. Terpaksa berjauhan dgn suami :((((



November 2011 - Sister's getting engaged!
During her E-day :)

Disember 2011 - Going somewhere (rahsiaaaa - outside Malaysia) utk bercuti. hehe


Well.. tu antara events yg aku igt la.. myb ada yg lain, tp xteringat plak kan.. Anyhoo, i know it's already late to wish everyone Happy New Year!! ;)