January 19, 2012

Pregnancy updates (part V)

Hello everyone!

Harini nk update lg pasal pregnancy.. Sbb tadi baru lepas buat routine check up kt klinik bidan sebelah umah ni ha.. Bosan? xpe, nx time aku update pasal benda lain plak eh. Hehe. *eh, aku punye pasal laaa.. ni blog aku :P* Hoho >.<

Anyway, result pasal check up td:
Pregnancy: 36 weeks 3 days
Baby position: Breech
Blood pressure: OK
Urine: OK
Blood platlet (hemoglobin?): OK
Weight: Gain 1.7kg in 2 weeks (which is NOT ok..)
Baby's heart beat: OK

So.. here we go. tsk tsk. Ada 2 benda yg xberapa nk ok hrni nye check up - baby's still breech and I gain more weight than it should be.. 

So ada 2 benda yg aku kena buat - based on the problem yg aku ada:

1. Breech
Aku kena jumpe pakar O&G next week kt Hosp Pilah. So doc tu akan check la.. I hv no idea ape yg doc tu akan check but I guess dia akan bg advise lah what to do next. Oh well, please.. aku xnk masuk wad. bukan ape, bosaaaaannn gile kottt? Lain laa kalau hubby ade utk teman kan kt wad.. sob sob :((

2. Gaining 1.7kg in 2 weeks time
Sepatutnya, aku dibenarkan gain 1kg je dlm masa 2 weeks. Tapi berat aku ni beriya2 plak naik sampai 1.7kg. kiranya aku dah terlebih 700g.. Aku pun pelik, apsal berat aku boleh naik dgn jayanya? sbb nk kata aku makan byk, xde la pun.. makan nasi 2x sehari je, itupun sikit.. xde makan beriya. Haih.

Sebabkan berat aku dah mencanak2 naik, so jumaat ni aku kena minum air gula. eeeeeeeeee.. menci tawww! ahaha. Kepada yg xtau ape itu air gula, boleh rujuk pakar O&G anda. Hoho. Air gula tu air glucose la.. aku request kt bidan tu, aku nk glucose yg perisa anggur yg jual kt kedai2 tu. ahaha. mmg bertuah la kan kalau bidan tu bagi. tp same je kottt?? tah la. aku bukan doktorrr mahupun bidan.

What I have to do is, aku kena puasa mlm khamis tu, start kol 10mlm xleh makan/minum pape.. saaaaampai pagi aku g klinik tu balik. Let say aku g kol 8pg jumaat tu, then sampai2 je, aku kena ambik darah dulu (asyik ambik darah aku je kejenye, lame2 kering jgk darah aku ni), then aku akan disuruh minum air gula tu 1 mug (I know, xsedap - ade org muntah ok minum air tu). After 2 hours, sample darah aku akan diambik lagi.. Then, baru aku dibenarkan bukak pose. adoi, mcm2 betul.

So, pesan aku, jgn laa kurang ajor kt parents ye kawan2, esp kat mak anda.. hehe.. mmg byk dugaan mengandung ni sbnrnya..And aku sendiri selalu kejang time malam2. sakit woo.. dah la tdo sorang2.. sob sob :(( bila tgh2 tdo tu, kejang kaki, sendiri laa yg urut and tanggung sakit tu.. :( sakit pinggang tu mmg xpayah nk ckp la kan.. Allah je yg tau sakit nye mcmana..



Anyhoo, doakan semuanye selamat yeee~ Serious cuakkssss :S

No comments: