February 09, 2012

Catatan untuk Safiyyah (Part I)

Hello people!

Lama rasanya xupdate blog.. yeke? haha. well, in this entry, aku nk share my experience masa deliver Safiyyah haritu :") Sbb teringat kata2 doktor yg selalu check aku masa pregnant dulu;
"Every human is unique, so does the pregnancy"

So I guess tiap org ada experience yg berbeza.. Just want to wrote mine here, to share and utk Safiyyah baca bila dia dah besar nnt, inshaAllah :)

Anyhoo, sape yg xtau who is Safiyyah, she's my little angel, born 1st Feb 2012 :)

***

As instructed by the doctor, aku pun pergi daftar ke Hospital Tunku Ampuan Najihah (Hosp Kuala Pilah) on 31st Jan 2012. Aku pergi pagi jgk la.. around 10am cmtu kot. Then, g daftar kt wad bersalin. Diorang check blood pressure, berat, and diorang ada ambil graf heart beat baby. Masa tu kena baring kt katil dekat 30min and nurse tu pasang benda ape tah kt perut. Yang aku perasan, tiap kali ade heart beat tu, ada graf kluar kt mesin. haha. yes, I'm noob. Hello, aku bukan buat medic kot? haha. acceptable la if aku xtau tu benda apa. Anyway, lepas 30mins tu, ada sorang Indian doctor (ppuan) datang and ambik graf tu.

Pastu aku kena scan lagi utk make sure yg baby still breech. And yes, the baby was breech. So doctor tu confirmkan lah yg aku kena ceaser esoknye.. She asked me few questions regarding background and some other stuffs. After tu, around 30-40 minutes jgk la, aku dipanggil utk siap2 masuk wad..

Aku masuk WAD 9, Katil no.6. Ececeh, igt lagi tuu. hehe. Dalam bilik tu ada 6 katil, tp 3 je berpenghuni (termasuk katil aku). Sebelah aku xde org, depan aku ada 2 katil berpenghuni. Sorang tu baru lepas operate semalam, yg lagi sorang tu sama cm aku, akan oprate esoknye (dia operate sbb anaknye melintang). Masa masuk tu, biasalah, kena tukar uniform pesakit. Kaler pink baju tu. isk isk. Aku kalau boleh xnk tukar, sbb baju nye besaaaaaaaaaarrr gabak. boleh muat lg 5 org aku kt dalam baju tu. eheh, xde lah, exaggerate je tu :P tp mmg besar laa baju tu.. Cne pun, terpaksa laa pakai, nnt kang kena halau plak ngn makcik guard, sbb dia igt aku pelawat ;p

Masa 1st day aku kt wad tu, nothing much.. Aku dah start rasa bosan dah. Nothing there. No internet. No magazine. No TV. No Radio. Nothing. Yang ada buku cite Twilight yg aku bawak. Tu pun dah 10x aku khatam buku tu ;p So, with no other choice, aku terpaksa laa ulang balik buku twilight tu.. as a result, tiap satu muka surat yg aku baca, aku mesti tertdo. haha. Oh mak aku dah balik da time tu.. dia balik after aku masuk wad. Kire aku mmg lone ranger lah. And honestly, aku mmg xreti nk 'buat' kawan. I kan pemalu. aww~ :")

Then, sorang demi sorang doktor datang kejut aku. *Aku rasa doktor2 houseman semuanya, hehe* Memula sorang doktor lelaki melayu ni, ade ke dia boleh ckp "laa.. igtkan baca buku, rupenye tdo". Sabar je la aku, perli lettewww. Tapi aku buat muke cool je. hihi. Then dia amek darah aku nk check aku jenis darah ape kot? Tah la, aku pun xtau, sbb rasanya dah ada rekod kt buku merah tu yg aku ni darah O. saje lah tu nk inject aku. hish :P

Tak lama lepas tu datang plak sorang doktor china ni, lelaki jgk, aku rasa dia drp department bius kot.. dia dok explain kt aku what will happen esok, ape fungsi bius tu, and side effect dia. lepas dia tu, ada sorang doktor ppuan melayu plak dtg, aku rasa dia drp department bedah2 ni. hehe.. dia explain kt aku pasal bedah2 ni la.. side effect and stuffs.

Lepas tu, datang la plak nurse dok check blood pressure aku ngn heart beat baby. Tiap 3 jam kot dia dtg cek. mmg bosan betul dok sepital ni. mcm2 nk dicek. huu~

Masa tu perut aku mmg dah lapar gile, igtkan org hosp tu bagi la lunch kt aku, rupenye tak. hish. xtau la diorang lupe ke or sbb aku baru masuk wad tu, so dia xprepare utk aku. lapar gile la. then call mak aku yg dah sampai umah tu, mtk dia bawakkan food kalau dtg petang nnt. sian aku lapar.. sob sob :(( pastu my mum mtk ada kawan dia yg kerja kt hosp tu jgk belikan food. so yay! dapat makan.. hehe. and ptg tu mak dtg bawak jagung kukus. slurp2, feveret tu, sedaaaap! ngn air ribena :D

So the whole day ptg tu mcm tu je lah life aku kt sepital, baca buku, tertido, kene kejut ngn doktor, cek tekanan darah ngn heart beat baby, tdo balik, baca buku, dan begitulah seterusnya..

Episod xbest start mlm tu.. isk isk. Aku dah di informed yg aku kena puasa start 12tgh mlm sampai operate esok nye. standard la kan, nk kena operate kena lah puasa. So, aku akan dimasukkan air dlm badan mlm tu.. Tapi yg xbestnye, doktor yg masukkan jarum tu (utk salurkan ke tiub) sengal. Dah la dia dok terkial2 cari urat aku (katenye urat aku halus sgt), pastu cucuk2 xdpt2 masuk. Dia igt tangan aku ni tgn patung ke xde sensitivity terhadap sakit? uuu~ lepas beberapa kali dia cucuk tu, baru lah dpt masukkan. Tapi.. sakitnye ya Allah.. mmg Tuhan je yg tau. xtau nape, after dia masukkan jarum tu, mmg sakit sgt2 tgn tu.. berdenyut2. sampai mengalir je air mata aku tahan sakit. Then msg hubby kt Jepun, ckp tgn sakit sgt2.. Hubby called, dia ckp kenapa.. I told him the whole story.. pastu dia igtkan mmg mcm tu rasanya, so dia ckp sabar je lah.. Anggap benda ni ujian lah kan, kena mujahadah sikit. Then aku pun dalam mengalir air mata tu, tahan je la sakit tu.. :"((

Masa kol 12tghmlm tu, nurse tu dtg nk masukkan air. before tu last aku makan kol 8 mlm. then aku dah xmakan dah. kirenye aku unofficially dah start pose kol 8mlm tu lah. Bila nurse tu try masukkan air, air tu xturun2. puas nurse tu betul2kan tiub tu.. sekali tgk, tgn aku dah membengkak. rupenye jarum yg doktor sengal tu masukkan, xbetul masuk dlm vein aku. air tu xmasuk dalam vein, sbb tu membengkak. patutla sakit gile masa jarum tu ada kt tgn aku. seb baik nurse tu jenis yg baik gile, dia cabutkan jarum yg doktor tu masukkan and she called another doc utk masukkan jarum lain. Bila aku dgr doktor akan masukkan jarum lg, aku dah trauma dah ngn sakit yg aku tanggung td. isk isk. tp nk buat mcmana, mmg dah procedure cmtu kan.. :(

Tunggu punya tunggu, kol 3-4pagi baru doktor lain tu dtg utk masukkan jarum. Rupenye dia ada emergency time kol 12mlm tu.. Doktor tu masukkan sakit jgk la, tp xsesakit yg before.. Then, aku dah xdpt tdo. tdo kejap2 je, dlm sejam, pastu aku terjaga.. Kol 5 pagi, aku dah bgn, mandi, and siap2 pakai pakaian utk masuk bilik bedah, sbb nurse tu dah suruh aku siap2..

And I was told yg operation aku akan start kol 12tghari esoknye..



**To be continued..**

4 comments:

Snazzy Naz said...

okey, ngeri. nak lagi part masuk jarum. rumate naz pun, baru 2 hari lepas dok crita psl dia kena masuk jarum tu. dia dh siap bgtau, yg sblh kanan susah, suh masuk sblh kiri..tp doc tu degil. last2, msuk kiri jgak. huwaaa...ngerinya nak melahirkan ni.... dahla naz jenis imagine, rasa sakit tu pun terasa.

p.s : haha, kita serupa..tak reti nk buat kawan. selagi takde org nak tegur, sah la diam jer...buat keje sendiri T_T

Myzatul FarahinSatimin said...

1) mcm2 kn sepetang tu.. doc2 tu sj jek tunjuk yg dieorg ade keje..konon! hahhaha (even mmg tu keje dieorg)

2) erkkkk my plak mcm nk ngs bile bace kene cucuk jarum tak jd2 tuh... saket nyeee..

3) tak sabar nk bce seterusnye..=)

4) kem slm kt safiyyah!!!

zunitaramli said...

@naz: itulah.. mmg bengang betul dgn doc tu.. sabar je la.

aah naz! betul2! kalau org xtegur dulu, mmg xberkawan laa.. haha. bukan sombong, tp mulut tu cm berat sikit nk mula connversation, kan kan? :D


@my: 1) haha.. setujuuuuu!! :P

2) itulah my.. ita mmg dah nangis pun. wu~

3) will update the series soon! hehe

4) safiyyah kem salam balik kt aunty my yg comel ni :P

Snazzy Naz said...

hahaha... serupa..serupa. Malu kot..then muka serius jer, sampai ada jgak kata sombong. buat keje sendiri tak peduli org. tp bila dh jmpa org sekepala, mau tak berhenti berckp.hehee.