February 10, 2012

Catatan untuk Safiyyah (Part II)

Read the series before:
Catatan untuk Safiyyah (Part I)

Salam people,

So harini nak sambung series Catatan untuk Safiyyah. Ekeke. Bajet novelis gittewww. ahaha.


Okay, before aku terlupa part yg best jgk utk dishare, mlm tu, after masukkan tiub air, aku xde la dpt tdo sgt.. sbb xselesa and cm sakit sikit tgn tu.. but then ada satu masa tu, aku tertido dalam sejam kot.. bila aku sedar je, tgk2 darah aku dah mengalir masuk ke dalam tiub tu, byk jgk la.. separuh drp tiub tu dah masuk darah.. and katil aku basah dgn tompokan darah (ada darah leak dekat pangkal tiub). Rupenye air tu dah habis dan cik nurse tu pulak terlupe nk cek and ganti yg baru.. sabar je la kan? wuuu~

Then, aku g inform nurse tu yg darah aku dah masuk kt tiub.. selamber je nurse tu ckp, ok xpe.. boleh g mandi dulu, kita akan letak stopper. aku cm.. xpe???? xpe jeeee dia ckppp?? at least say sorry ke ape ke kan.. nasib baik time tu aku tgh sakit, kalau x, mmg hangin satu badan jgk la.. haih~

Lepas tu nurse tu cabut tiub and letak stopper, dia suruh aku g mandi and siap2 pakai pakaian bedah.. Lepas mandi, solat and mengaji semua, aku dah xtau nk buat apa.. dok lepak je la kan. perut mmg lapar xpayah nk ckp la.. sbbnye aku start pose kol 8 mlm tu.. isk isk.

pastu mcm biasa lah, dtg nurse tu dok check blood pressure and heart beat baby. aku pun xpaham, dah nk operate pun still nk check. and biasalah ada beberapa org doktor dok jenguk2 aku.. takut aku lari kot? haha. xde lah.. diorang check buku mende tah yg diorang tulis..

Katil depan aku operate before aku, dia pembedahan yg ke 3, aku yg ke 4. kol 1040pagi tu, org depan katil aku dah masuk bilik bedah dah. aku pulak dah seram sejuk. tp muka buat2 cool. ekeke. padahal Allah je yg tau cne aku rasa..

Then kol 12tghari tu, mak mertua aku sampai.. xlame pastu mak aku plak sampai. nasib baik operation aku start delay sikit.. kalau x, xsempat nk jumpe mak aku.. before tu sempat la msg hubby kt jepun, mtk ampun maaf.. kot2 ada yg dia terasa ke, kecik ati ke, ape2 silap aku.. mintak ampun hujung rambut sampai hujung kaki.. mtk dia doakan semua dipermudahkan.. :)

Dalam kol 1230tghari tu, aku dah dipanggil utk siap2. ada 3 jenis injection yg nurse tu masukkan kt dalam tiub aku. Yang aku perasan dia ada ckp, 1 utk antibiotik, lg 2 tu aku xsure utk ape. pedih woo bila ubat tu masuk kt vein :"( Then, nurse tu suruh aku minum 1 ubat ni.. dia dah ckp da ubat ni mmg segala mcm rasa ada.. pahit, manis, masam, semua ade. dia suruh aku telan je sampai habis. Aku pun.. tutup hidung telan sampai habis. Diorang dah siap2 angkat aku kt stroller tu, tetibe aku rasa sakit perut yg teeeeeerrrrrrramat sgt2. Rasa mcm gastrik yg teruk. aku xtau apsal, mmg pedih, sakit, mcm2 la.. myb sbb perut aku kosong, then nurse tu suruh makan ubat tu ke, or side effect ubat tu ke.. xtau la kan.. aku mmg menanggung sakit yg teramat sgt :(((((

Masa org tu nk tolak stroller aku, aku nampak mak and mak mertua aku da start nangis dah. alahai~ jangan la nangis maks, nnt aku pun start skali kang, kot xjadi nk buat operation~ huuu~

Then org tu tolak ke bilik bedah.. sakit perut aku tu makin menjadi2 plak. mmg aku dok urut perut dgn harapan ada la kurang sikit sakitnya. and pinggang aku pun mula berdenyut2 sakit. sbnrnye aku mmg dah sakit pinggang since aku pregnant 4 bulan lg.. tp makin lame makin sakit la kan, and aku mmg xboleh tdo melentang. and masa kt stroller tu plak, org tu suruh aku baring melentang, tp serious mmg sakit gile pinggang. pastu aku sengetkan badan sikit, nk bagi selesa. haha. org tu dok bebel suruh aku betulkan posisi. dia xtau ke yg aku ni sakit pinggang? hish~

Masa dah masuk bilik bedah tu, aku kena tunggu kt tepi pintu (dalam bilik bedah tu ada beberapa bilik kecil utk operation). masa tu sakit perut ngn pinggang dah tahap max. aku mmg berpusing2 mcm cacing kepanasan kt stroller tu. ade nurse tu tanye, kenapa cm berpusing2? aku ckp la aku sakit perut ngn sakit pinggang. dia ckp sakit perut tu normal, side effect ubat yg aku telan tadi. mmg akan sakit perut. tp yg sakit pinggang tu dia suruh aku sabar.. :((((

Org yg tolak stroller aku td dok nk buat lawak ngn aku. aku plak mmg xde mood kotttt nk layan lawak dia. haha. aduhai~ dah la aku tgh sakit, ko buat lawak sape suruh, kan dah ko kene gelak sendiri. LOL. Tapi org tu baik la.. dia suruh aku selimut tebal2, sbb kt dalam bilik operation tu dia ckp sejuk gile2. nnt aku menggigil2. dia dok selimutkan aku 2-3lapis..

Pastu sampai turn aku, aku ditolak masuk dalam bilik operation tu. Sempat la jgk aku dok jeling2. ramai rupenye dlm bilik tu. ade la dalam 7-8 org. And bilik tu pun canggih xberagak. semua digital, seb baik xtouch screen. haha. kalau bedah aku pun melalui touch screen je, mmg xtau la nk ckp ape kan~ haha..

Main lamp dia mmg terrrbaik la. lawa plak tu. haha. aku perasan ade 3 main lamp (yg kt tgh2 tu), setiap satu lampu tu ada dlm 12-15 mentol kt dalam tu. pastu ada 3 bijik. mmg terbaik la. kt depan lampu tu ada digital screen, tp aku xsure touch screen ke ape. Then kt dinding ade jgk LED screen, yg aku perasan ada tunjuk blood pressure aku, and some other stuffs. aku xterfikir la plak govt hosp secanggih ni. *sorry for the underestimation earlier, feel bad about it now :(* Tapi mmg seeeeeeejuk sgt2 dlm bilik tu.. aku rasa temperature dlm 10-12 degree kot? tahla. aku rasa la..

Pastu aku dah nampak dah org tu dok keluarkan pisau2 dan stuffs drp beg.. tp time tu aku xrasa ape sgt, aku kusyuk observe kot. hehe..


**to be continued..**

2 comments:

Myzatul FarahinSatimin said...

alaaa bru nk feel bace..tbe2 to be continued plokk... hahaha

Snazzy Naz said...

dapat byg pulak dah situasi dr awal. adoi, sure geram jer kan rasa hati ngn perangai sorang2 nurse kt situ. huhu. dh sakit, bole lak mcm tak beragak nk buat lawak. huhu