February 11, 2012

Catatan untuk Safiyyah (Part III)

Read the series before:
Catatan untuk Safiyyah (Part I)
Catatan untuk Safiyyah (Part II) 

Salam readers,

So.. today I'll continue the series :)

Masa aku tgh dok kusyuk observe tu, diorang dah sibuk2 mengerumuni aku. Sorang pegang tangan kanan, sorang pegang tangan kiri, sorang dok pegang bahagian perut, sorang pegang kaki kanan, sorang pegang kaki kiri, sorng dok ambik blood pressure. mcm2 la yg diorang buat. tetibe aku rasa aku ni mcm rusa yg baru kena buru dgn sekumpulan harimau. haha. aku lemah longlai kena kerumun dgn sekumpulan predators. lol.

Sorang yg dok ambik blood pressure aku tu, perhatikan kt screen digital (yg aku describe kt entry before) bacaan blood pressure, and make sure blood pressure aku stable all the time masa operation tu (kot?). Pastu sorang ni plak lg dok nk masukkan air kt dalam badan aku. Masuk2, tgk pressure xstable. kejap laju, kejap pelahan airnye turun. Pastu dia dok betul2kan tiub tu, then same jgk, xberubah. pastu diorang decide utk cucuk jarum lg satu kt tgn kiri aku (cucuk lagiiii??). Tapi masa dia cucuk tu, aku dah xrasa ape dah, sbb semua anggota badan aku kena 'kerjakan' masa tu. dah xtau mane satu yg sakit, mane satu yg xsakit. haha. Apparently, tgn kiri aku yg dicucuk tu pun, same jgk bacaan nye, xstable. then aku dah cuak dah, jgn la dia nk cucuk kt tempat lain plak. habis biru2 dah lengan aku ni kena cucuk :( fortunately, diorang decide utk masukkan je air kt tiub tu.. sbb aku dgr2 diorang ckp vein aku halus, so tu kot sbbnye xstable tekanan tu. yeke? tahla.

Dah siap2 tu, diorang suruh aku duduk sambil peluk bantal. diorang nk cucuk bius. ni yang aku paling cuak skali. diorang suruh aku duduk diam2. aku peluk bantal kuat2. sambil tawakkal. aku dah xigt ape dah time tu.. aku just nk cpt habis je :S

Then doc tu dok plak la terkial2 cari saraf aku kt tulang belakang ni.. aku rasa doc houseman kot.. sbb aku dgr ada doc lg satu dok instruct dia je.. tah la, aku rase la.. hehe. lame gak la doktor tu dok picit2 tulang belakang aku. haha. ade la dalam 3-4 minit.. dia nk carik saraf tu.. pastu dia ckp, dia akan bg 2 injections, 1 ubat tahan sakit, lagi satu ubat bius. aku pun.. iye kan je la. abes tu, aku nkckp ape? haha

Masa dia inject ubat tahan sakit kt saraf kt tulang belakang aku tu.. fuhhh~ menyengat beb! terasa ubat tu masuk berjalan2 kt dalam saraf aku.. wuuu.. then masa dia inject ubat bius tu, serius aku xrasa apa2. haha. aku cm.. eh? dah sudah? diorang suruh aku baring balik. aku cm.. okayy.. hehe

Lepas tu, mula la diorang dok bz 'kerjakan' aku balik. sorang dok pasang ape benda tah, mcm wayar yg lekat2 kt dada tu.. letak kt dada aku.. pastu sorang lg letak alat bantu pernafasan. aku pun xpasti diorang letak oksigen ke ape.. then doktor tu nk test ubat bius tu.. pastu doktor tu dok cucuk2 dada aku dgn something like jarum. aku rasa tajam. dia ckp dia akan cucuk kt kaki aku, kalau aku rasa tajam jgk, bgtau. and apparently, masa dia cucuk kaki aku, aku still rasa tajam. camano tu?

Then doktor tu xpuas hati, dia suruh aku angkat kaki, aku pun angkat la.. masa tu mmg aku dah rasa kebas2, tp cm xcukup kebas utk aku.. boleh je aku angkat. aku rasa kalau doktor tu suruh sepak, mmg kena penyepak laa sape2 kat kaki aku time aku. haha. kidding. xbaik tau sepak2 org. lol. dua2 kaki aku boleh angkat. tinggi plak tu. pastu doktor tu cm.. xpe, myb kejap lg ubat bius tu jalan sepenuhnye. eeiii.. boleh plak cmtu kannn.. pastu diorang teruskan je procedure tuuu. padahal ubat bius tu xberapa berkesan kt aku kot?

Oh masa tu, diorang dah siap2 nk bedah. diorang letak something like tirai putih depan aku (so that aku xnampak kot time diorang bedah2 tu). oh ye, aku dibius separuh badan. diorang guna morfin sbg bius. and before tu diorang ada tanye2 berat and tinggi aku. so i guess diorang nk kire sukatan bius utk aku kot. pastu aku cm rasa diorang ada letak mcm bubble kt atas dada aku, pastu ada angin disalurkan. aku xpastu utk ape benda tu.. pastu kt sebelah aku, ada aliran angin jgk (aku xsure tu betul2 angin or some sort of medication). And yg peliknye, aku diberi mcm bantuan pernafasan masa tu.. or.. bukan oksigen, tp benda lain, xtau la kan. aku pelik sbbnye aku igt kalau bius separuh badan, patutnye xdiberi bantuan pernafasan. tahla. aku xtau sgt medic2 ni. hehe. aku ikut logic je.

Masa tu ada 3 org doktor bedah. sorang doktor pakar, Dr. Hayati nama dia. 2 org lagi doktor biasa rsanya.. alhamdulillah tiga2 doktor yg bedah aku tu doktor ppuan muslim :)

Diorang pun pasang kain ijau berlapis2 jgk aku rasa kt atas perut aku ni.. pastu doktor start toreh perut aku ngn pisau. terasa dia toreh, tp xsakit. lapisan demi lapisan aku rasa perut aku ditoreh.. masa tu aku xrasa ape sgt, sampai la tiba2 aku rasa saaaaakit gile! Aku xsure kenapa, myb ubat bius tu xcukup dos ke ape ke kan.. mmg terasa doktor tu sentap2.. mengalir air mata aku, mmg aku menangis dalam bilik bedah tu.. :(((((( aku xtahan sakit sgt2, aku rasa ya Allah azabnye.. waaa~



** to be continued..**

5 comments:

jami said...

ngeri...-_-

Myzatul FarahinSatimin said...

huuwaaaa...takutnyeeee!!! cane nie kli nnt mai pon kene mcm ita..(tbe2 bygkan... hahaha)

Snazzy Naz said...

huwaaa...seriau jer rasa...mcm perut naz plak yg kena. adoi.

p.s : tgh peod, mmg camni la gamaknye...terasa jer...walaupun hnya bca cerita. lol

zunitaramli said...

@jami: ngeri mmg ngeri, tp masa tu xpikir ape dah.. pk nk cpt habis je :S

@my: haha.. ala my, tiap org lain2.. mane tau time my nnt senang je kan? :)

@naz: haha.. patutnye naz baca time xpeod ;p

KEDAI MURAH said...

huhu tringat pngalaman deliver aisyah sofiyah buln 8 hari 2...mcm ni jgk la keadaannya....c-zer huhu. dh la d perantauan :(