February 17, 2012

Catatan untuk Safiyyah (Part IV)

Read the series before:
Catatan untuk Safiyyah (Part I)
Catatan untuk Safiyyah (Part II) 
Catatan untuk Safiyyah (Part III)

Salam,

Sorry to keep u guys waiting for the nx part.. actually agk bz 2-3 hari ni and if ada masa pun, xde mood nk menulis pulak.. nways, let's continue the series..


Rasa sakit yg teramat sgt tu mmg tiba2. Mmg xdpt nk digambarkan sakitnye mcmana.. bila badan kita ni ditoreh2, disentap2.. Subahanallah.. mmg masa tu aku xigt apa dah, aku just nk cpt habis je.. :(( Masa tu mmg menangis2 aku kt bilik bedah tu.. doktor tu tanye kenapa aku nangis? Aku ckp sakit.. sakit sgt2. Doktor tu mcm pelik, mcmana boleh sakit kan, padahal nk bg bius. Then dia tanye, aku senak ke sakit? Aku ckp mmg sakit.. meleleh2 air mata aku menangis2. Pastu doktor tu bagi aku 2nd dos bius (aku rasa rendah sikit sukatan from before), but then still xjalan. Pastu doktor tu bagi bius dalam bentuk gas (gas bius tu disalurkan kt bantuan pernafasan). Xsilap aku diorang bg morfin dlm bentuk gas. xsure betul ke tak yg aku dengar tu. hehe

Apparently, all those bius mmg xjalan. aku still terasa sakit gile. Lagi2 part doktor nk keluarkan kepala baby (sbb kepala baby kt atas - sonsang) so mmg susah sikit nk keluarkan. Aku still igt lagi ada 3 tgn kot dok tekan and tolak2 kepala baby ke bawah. Yelah, xkan doktor nk tarik kepala baby kan? xpepasal baby aku xde kepala kang~ Masa 3 org doktor dok tolak2 kepala baby ke bawah tu.. MashaAllah.. sakitnya.. mmg Allah je yang tau. Dah la bius cm xjalan, pstu doktor tu plak dok sentap2, tolak2, tekan2 perut aku.. mmg menjejeh2 air mata aku menangis. tp xde la meraung kan. hehe. Doktor tu dah cuak dah sbb aku sakit sangat2. then doktor tu ckp, sikit je lagi.. sabar..

Tiba2 aku dgr suara baby menangis.. Subahanallah.. Only Allah knows how I feel that time. Aku mmg menangis, tp kali ni menangis sebab lain. Baby yang menangis tu adalah anak yang aku kandung selama 38 weeks. Susah payah aku selama 38 minggu.. akhirnya Allah anugerahkan aku sesuatu yg xternilai. Suara baby tu betul2 buat aku terharu.. Rasa hilang serta merta sakit yang aku rasa b4 tu.. :)

Then, doktor tu tunjuk baby kt aku.. dia tanye, ni laki ke ppuan, sambil tunjuk jantina baby. Hehe. then aku ckp, ppuan :) Pastu doktor terus suruh aku breastfeed baby sambil diorang jahit2 balik belah tu. Masa tu mmg aku xrasa apa dah. Mmg mcm dah hilang sakit tu.. alhamdulillah baby yg aku lahirkan sihat, sempurna semua :)

After dah selesai jahit semua, doktor tu amek baby utk ukur, timbang, etc, and aku plak dihantar kt satu tempat ni. aku xsure diorang nk cek ape. sbb masa tu aku cm da lalok. cm drug addict plak rasa. yelah, td kan aku dah 'ambil' morfin. hehe. aku rasa masa tu baru 'jalan' kot ubat bius tu. ceh. hampes krempes tol. dah hbis baru nk 'jalan'~

After a while, diorang hantar aku ke wad balik.. dgn baby skali.. Tapi masa tu aku mmg lalok sgt2. ngaaaaaaantuk sgt2. Aku mmg tidur je sepanjang masa. Aku xsedar apa yg berlaku lepas tu.. Sampai lah ada beberapa doktor dtg kejut aku tanye2 benda. sibuk je doktor ni kacau tdo lena aku. haha. beberapa kali jgk la doktor tu dtg nyibuk ;p masa tu mmg aku xsedar ape.. sampai lah aku terjaga, then mak mertua aku tanye, aku ada rasa kencing tak? aku ckp tak.. pastu mak mertua aku ckp, mmg mcmtu.. aku pelik kenapa kan.. rupenye aku dah dipasang tiub saluran kencing tu. laaaaahhh, dah penuh rupenye bag kencing tu. hahaha. aku je syok sendiri igt xkencing2 :P

Hari lepas operate tu mmg best la. sbb xde rasa sakit. mainly sbb ubat bius tu ada lagi. so aku mmg lek je tdo. hehe. mlm tu, mak mertua aku igt nk stay overnight jaga baby, yelah sbb aku kan baru operate, cne nye aku nk BF baby kalau baby merengek nk susu ke, or meragam malam2 ke.. tp beselah, hosp gomen, xdibagi nye mak mertua aku tinggal skali. so mmg aku sorang kena jaga diri sendiri ngn baby. kejam? ye, mmg kejam.

So, nntkan episod seterusnye where aku mmg rasa nk meroyan sbb stress dgn baby yg dok menangis xhenti2 and dgn condition aku yg tgh sakit lepas operate..~





**to be continued..**

2 comments:

Snazzy Naz said...

adoyai, nak baca sngt naz ni. tapi seriau bukan kemain. dok rasa kt perut bila bca part ditoreh2 bagai tu. huwaaaa...takotttt~~ >.<

Myzatul FarahinSatimin said...

errrrr saketnyeee!!!hahhaa..anyway akhirnya sume nye selamat kn?? hehhe..panggil ape ni..mama? ibu? ummi? hhee